Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Link zmieniający dane w dwóch ramkach


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> Link zmieniający dane w dwóch ramkach
Author
Message
SiLeNt_hUnTeR
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 14 Jan 2006
Posts: 545
Location: Nakło

Post#1 Post from the author of the topic 20 Dec 2006 01:45   

Link zmieniający dane w dwóch ramkach


Witam!
Robię sobie właśnie stronę i mam problem.
Chcę, aby po kliknięciu na odnośnik z menu, zmieniła mi się zawartość z treścią strony (main), jak i w tej odpowiadającej za nagłówek (tytul)

Próbowałem robić to z podwójnymi linkami, wyglądało to m/w tak:
Code:
<a href="welcome.html" target="main"
            href="tytuly/main.gif" target="tytul"
            onmouseover="window.status='Strona główna'; changeImages('link_index', 'images/link_index-over.gif'); return true;"
            onmouseout="window.status=''; changeImages('link_index', 'images/link_index.gif'); return true;"
            onmousedown="changeImages('link_index', 'images/link_index-over.gif'); return true;"
            onmouseup="changeImages('link_index', 'images/link_index-over.gif'); return true;">
            <img name="link_index" src="images/link_index.gif" width="101" height="22" border="0" alt=""></a>

ale nie zdało to egzaminu (obrazek z tytułem był przesunięty względem ramki)

Czytałem, że idzie to zrobić w Javascripcie, lecz moje starania spełzły na niczym.
Czy ktoś umiałby mi podrzucić rozwiązanie?

P.S. Tutaj treść znalezionego przeze mnie skryptu:
Code:

<!-- TWO STEPS TO INSTALL LOAD TWO FRAMES:

  1.  Copy the coding into the HEAD of your HTML document
  2.  Add the last code into the BODY of your HTML document  -->

<!-- STEP ONE: Paste this code into the HEAD of your HTML document  -->

<HEAD>

<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">

<!-- This script and many more are available free online at -->
<!-- The JavaScript Source!! http://javascript.internet.com -->

<!-- Begin
function loadFrames(page1, page2) {
framecode = "<frameset rows='50%,50%'>"
+ "<frame src='" + page1 + "'>"
+ "<frame src='" + page2 + "'>"
+ "</frameset>";

page = window.open("");
page.document.open();
page.document.write(framecode);
page.document.close();
}
//  End -->
</script>
</HEAD>

<!-- STEP TWO: Copy this code into the BODY of your HTML document  -->

<BODY>

<a href="javascript:loadFrames('http://www.aol.com','http://www.excite.com')">Load AOL and Excite.com in Frames!</a>

<p><center>
<font face="arial, helvetica" size="-2">Free JavaScripts provided<br>
by <a href="http://javascriptsource.com">The JavaScript Source</a></font>
<a href="http://www.skryptoteka.pl">www.skryptoteka.pl</a>
</center><p>

<!-- Script Size:  0.95 KB -->

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Dec 2006 01:45   





Back to top
   
SiLeNt_hUnTeR
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 14 Jan 2006
Posts: 545
Location: Nakło

Post#2 Post from the author of the topic 22 Dec 2006 12:54   

Re: Link zmieniający dane w dwóch ramkach


Proszę o pomoc!

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Dec 2006 12:54   





Back to top
   
ostry_18
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 05 Mar 2005
Posts: 833
Location: Sanok/Warszawa/Piastów

Post#3 22 Dec 2006 15:51   

Re: Link zmieniający dane w dwóch ramkach


coś w tym stylu powinno działac
Code:
<a href="javascript:void()" onclick="document.ramka1.location.href='adres1';document.ramka2.location.href='adres2'" >link</a>

bądź
Code:
<a href="javascript:document.ramka1.location.href='adres1';document.ramka2.location.href='adres2'"  >link</a>


tak przy okazji. ramki są przestarzałe i W3C odradza juz ich stosowania. a może pokusisz sie o php?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Dec 2006 15:51   





Back to top
   
SiLeNt_hUnTeR
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 14 Jan 2006
Posts: 545
Location: Nakło

Post#4 Post from the author of the topic 22 Dec 2006 21:38   

Re: Link zmieniający dane w dwóch ramkach


Pojawił się inny problem - jedna ramka to tekst, druga sam obrazek - jak wczytuje obrazek, to jest on pomniejszony. i przesunięty nieco w prawo. Jak na to zaradzić?

Helpful message? + -

Back to top
   
ostry_18
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 05 Mar 2005
Posts: 833
Location: Sanok/Warszawa/Piastów

Post#5 23 Dec 2006 10:22   

Re: Link zmieniający dane w dwóch ramkach


a może wrzucisz chociaż zarys tej strony (frameset), a najlepiej daj do niej adres jeśli masz już gdzies w sieci.
obrazek wczytujesz moja metoda czy tą twoja z góry? jaka masz przeglądarke? Czy ten obrazek nie jest wiekszy niż wielkość jaka na niego przeznaczasz w stronie?

Helpful message? + -

Back to top
   
SiLeNt_hUnTeR
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 14 Jan 2006
Posts: 545
Location: Nakło

Post#6 Post from the author of the topic 24 Dec 2006 10:22   

Re: Link zmieniający dane w dwóch ramkach


Wrzuciłem ją tu:
http://zsmsz.website.pl/New/

Obrazek jest identycznego rozmiaru jak ramka, używam Mozilli Firefox. Jeszcze nie udało mi się tego linka tak napisać, żeby działał.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> Link zmieniający dane w dwóch ramkach
Page 1 of 1
Similar topics
IE miesza w ramkach. (2)
Excel - makro wyszukujące dane po dwóch zmiennych (4)
Ethernet MAC na LPC1768 z DP83848C, błędy w odebranych ramkach (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl topic RSS feed