Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Link zmieniający dane w dwóch ramkach


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Programowanie Ogólne -> Link zmieniający dane w dwóch ramkach
Autor
Wiadomość
SiLeNt_hUnTeR
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 543
Miasto: Nakło

Post#1 Post autora tematu 20 Gru 2006 02:45   

Link zmieniający dane w dwóch ramkach


Witam!
Robię sobie właśnie stronę i mam problem.
Chcę, aby po kliknięciu na odnośnik z menu, zmieniła mi się zawartość z treścią strony (main), jak i w tej odpowiadającej za nagłówek (tytul)

Próbowałem robić to z podwójnymi linkami, wyglądało to m/w tak:
Kod:
<a href="welcome.html" target="main"
            href="tytuly/main.gif" target="tytul"
            onmouseover="window.status='Strona główna'; changeImages('link_index', 'images/link_index-over.gif'); return true;"
            onmouseout="window.status=''; changeImages('link_index', 'images/link_index.gif'); return true;"
            onmousedown="changeImages('link_index', 'images/link_index-over.gif'); return true;"
            onmouseup="changeImages('link_index', 'images/link_index-over.gif'); return true;">
            <img name="link_index" src="images/link_index.gif" width="101" height="22" border="0" alt=""></a>

ale nie zdało to egzaminu (obrazek z tytułem był przesunięty względem ramki)

Czytałem, że idzie to zrobić w Javascripcie, lecz moje starania spełzły na niczym.
Czy ktoś umiałby mi podrzucić rozwiązanie?

P.S. Tutaj treść znalezionego przeze mnie skryptu:
Kod:

<!-- TWO STEPS TO INSTALL LOAD TWO FRAMES:

  1.  Copy the coding into the HEAD of your HTML document
  2.  Add the last code into the BODY of your HTML document  -->

<!-- STEP ONE: Paste this code into the HEAD of your HTML document  -->

<HEAD>

<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">

<!-- This script and many more are available free online at -->
<!-- The JavaScript Source!! http://javascript.internet.com -->

<!-- Begin
function loadFrames(page1, page2) {
framecode = "<frameset rows='50%,50%'>"
+ "<frame src='" + page1 + "'>"
+ "<frame src='" + page2 + "'>"
+ "</frameset>";

page = window.open("");
page.document.open();
page.document.write(framecode);
page.document.close();
}
//  End -->
</script>
</HEAD>

<!-- STEP TWO: Copy this code into the BODY of your HTML document  -->

<BODY>

<a href="javascript:loadFrames('http://www.aol.com','http://www.excite.com')">Load AOL and Excite.com in Frames!</a>

<p><center>
<font face="arial, helvetica" size="-2">Free JavaScripts provided<br>
by <a href="http://javascriptsource.com">The JavaScript Source</a></font>
<a href="http://www.skryptoteka.pl">www.skryptoteka.pl</a>
</center><p>

<!-- Script Size:  0.95 KB -->

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Gru 2006 02:45   





Powrót do góry
   
SiLeNt_hUnTeR
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 543
Miasto: Nakło

Post#2 Post autora tematu 22 Gru 2006 13:54   

Re: Link zmieniający dane w dwóch ramkach


Proszę o pomoc!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Gru 2006 13:54   





Powrót do góry
   
ostry_18
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 816
Miasto: Sanok/Warszawa

Post#3 22 Gru 2006 16:51   

Re: Link zmieniający dane w dwóch ramkach


coś w tym stylu powinno działac
Kod:
<a href="javascript:void()" onclick="document.ramka1.location.href='adres1';document.ramka2.location.href='adres2'" >link</a>

bądź
Kod:
<a href="javascript:document.ramka1.location.href='adres1';document.ramka2.location.href='adres2'"  >link</a>


tak przy okazji. ramki są przestarzałe i W3C odradza juz ich stosowania. a może pokusisz sie o php?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Gru 2006 16:51   





Powrót do góry
   
SiLeNt_hUnTeR
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 543
Miasto: Nakło

Post#4 Post autora tematu 22 Gru 2006 22:38   

Re: Link zmieniający dane w dwóch ramkach


Pojawił się inny problem - jedna ramka to tekst, druga sam obrazek - jak wczytuje obrazek, to jest on pomniejszony. i przesunięty nieco w prawo. Jak na to zaradzić?
Powrót do góry
   
ostry_18
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 816
Miasto: Sanok/Warszawa

Post#5 23 Gru 2006 11:22   

Re: Link zmieniający dane w dwóch ramkach


a może wrzucisz chociaż zarys tej strony (frameset), a najlepiej daj do niej adres jeśli masz już gdzies w sieci.
obrazek wczytujesz moja metoda czy tą twoja z góry? jaka masz przeglądarke? Czy ten obrazek nie jest wiekszy niż wielkość jaka na niego przeznaczasz w stronie?
Powrót do góry
   
SiLeNt_hUnTeR
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 543
Miasto: Nakło

Post#6 Post autora tematu 24 Gru 2006 11:22   

Re: Link zmieniający dane w dwóch ramkach


Wrzuciłem ją tu:
http://zsmsz.website.pl/New/

Obrazek jest identycznego rozmiaru jak ramka, używam Mozilli Firefox. Jeszcze nie udało mi się tego linka tak napisać, żeby działał.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Programowanie Ogólne -> Link zmieniający dane w dwóch ramkach
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ethernet MAC na LPC1768 z DP83848C, błędy w odebranych ramkach (3)
Excel - makro wyszukujące dane po dwóch zmiennych (4)
IE miesza w ramkach. (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS