| Author |
fysiek Poziom 18

|
20 Dec 2006 18:06 Przełącznik głośnik/słuchawki |
|
|
|
Witam. Częste korzystanie zarówno z słuchawek i głośników i związane z tym problemu z przełączaniem kabli zmusiły mnie do zaprojektowania przełącznika. Oczywiście wystarczy dać dwa gniazda wyjściowe jedno wejściowe i przełącznik ręczny. Chciałem zrobić coś bardziej bajeranckiego, więc wpadłem na znany pomysł wykorzystania gniazda USB do zasilenia prostego układu. Jak na tą chwile jest to tylko projekt w protelu, nie sprawdzałem go w praktyce. Rozdzielenie sygnału z wyjścia karty dźwiekowej odbywa się na przekaźniku K1. W momencie włączenia kompa na USB pojawia się zasilanie - 5VDC. Dzięki elementom C1, R2 w chwili pojawienia się zasilania na wejściu RST układu U1 pojawia się na krótko stan wysoki powodując reset układu i pojawienie się jedynki na wyjściu 0 - nóżka nr.3. Powoduje to odblokowanie tranzystora T1 i załączenie przekaźnika K1 a także zapalenie diody LED - D3. W tym stanie sygnał audio trafia do głośników komputerowych. Jeżeli chcemy zmienić to i sygnał ma trafić do słuchawek wystarczy nacisnąć przycisk S1. Spowoduje to pojawienie się na wejściu CLK układu U1 stanu wysokiego. Na wyjściu 0 pojawia się stan niski, przekaźnik zostaje wyłączony. Głośniki są odłączone natomiast sygnał trafia do słuchawek. Na wyjściu 1 układu U1 pojawia się stan wysoki, powodują zapalenie diody D2. Kolejne naciśnięcie przycisku S1 spowoduje wystawienie jedynki na wyjściu 2 i tym samym przed diodę D1 reset układu i powrót do stanu początkowego, czyli załączenie głośników i wyłączenie słuchawek. Elementy R1, C2 razem z przerzutnikiem Schmitta na wejściu CLK układu U1 powinny skutecznie eliminować odbijanie styków przycisku S1.
Pozdrawiam i licze na wskazówki i uwagi na temat tego projektu.
| Filename: |
prze__cznik_2507.gif |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
205.88 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Dec 2006 18:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tomeeh Poziom 19

|
20 Dec 2006 18:59 Re: Przełącznik głośnik/słuchawki |
|
|
|
Uwaga wstępna. Jeśli prosimy kogoś o ocenę, to nie wymagamy od niego punktów.
Wniosek: zamieszczamy zdjęcia/schematy w takim rozmiarze, by nie były odciągane punkty. Schematy najlepiej zamieszczać w formacie GIF.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Dec 2006 18:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fysiek Poziom 18

|
20 Dec 2006 20:19 Re: Przełącznik głośnik/słuchawki |
|
|
|
Poprawione :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Dec 2006 20:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tomeeh Poziom 19

|
20 Dec 2006 22:17 Re: Przełącznik głośnik/słuchawki |
|
|
|
Całkiem sensowny schemat. Nie mam zastrzeżeń.
Można by ewentualnie w szereg z S1 wstawić rezystor 10Ω, gdyż w momencie wciskania S1 kondensator jest podłączany bezpośrednio pod całe zasilanie, więc może to powodować mały spadek napięcia (aczkolwiek przy tak małej wartości C2, owy spadek może być niezauważalny) w chwili wciśnięcia S1.
W celu ochrony słuchawek przed zbyt dużym sygnałem, który może być skierowany wcześniej na głośniki, polecam 2 rezystory (kanał L i P) w szereg przed gniazdem wyjsciowym słuchawek. Wartości - dobrać doświadczalnie; w zależności od mocy wzmacniacza szacuję 47Ω...1kΩ
A poza tym z czystym sumieniem mówię: można lutować!
|
|
| Back to top |
|
 |