FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

konwerter LPT na USB potrzebny pilnie

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> konwerter LPT na USB potrzebny pilnie
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 20 Dec 2006 19:49   

konwerter LPT na USB potrzebny pilnie

potrzebuję projektu konwertera do komputera.
Miałby on przetwarzać sygnał z wyjścia LPT na sygnał USB a do niego będzie podłączona drukarka.
jeśli ktoś ma coś takiego to bardzo prosze o umieszczanie schematów w tym poście!
Proszę o pomoc
Back to top

JacekCz
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 20 Dec 2006 20:35   

Re: konwerter LPT na USB potrzebny pilnie

Podejrzewam że to nie jest ekonomicznie możliwe.
Taniej jest kupić prawidłową drukarkę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Dec 2006 20:35   

Back to top

tomeeh
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 21 Dec 2006 01:00   

Możesz kupić gotowy (przykładowo http://www.allegro.pl/item150607490_kabel_adapter_usb_na_port_lpt_centronics_gwar_.html), bądź zrobić samemu na układach FTDI (np. FT245, FT2232). Taniej wyjdzie chyba kupić gotowy - cena sensowna - 15zł.

PS. Nie jestem w żaden sposób powiązany ze sprzedającym :).
Back to top

JacekCz
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 21 Dec 2006 10:50   

Nie wiedziałem że są chipy do tego.

Czy zakres funkcjonalny takiego LPT via USB jest absolutnie zgodny? Wszystkie zwrotne sygnały ?
Cudów nie ma żeby nie było modyfikacji w oprogramowaniu mi się wydaje...
Back to top

tomeeh
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 21 Dec 2006 11:31   

Są, są, można samemu robić, aczkolwiek przykładowa cena samego chipu jest porównywalna z gotowym urządzeniem (made in china).
Co do twego pytania o zgodność - nie mam własnego doświadczenia, gdyż nie korzystałem z przejściówki USB-LPT, ale sądzę, że urządzenie jest w pełni zgodne i wszystkie linie I/O portu LPT są obsłużone. Korzystam natomiast z przejściówki USB-rs232(serial), i działa to w 100% kompatybilnie. Do przejściówki masz sterowniki, które tworzą wirtualny port LPT, więc nawet program z którego drukujesz "nie wie", że tak na prawdę dane idą na fizyczny port USB.
Na twoim miejscu, jeśli masz jeszcze wątpliwości, zapytaj wprost sprzedawcę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Dec 2006 11:31   

Back to top

-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Post#6 21 Dec 2006 11:41   

Mam wrażenie, że autorowi pytania chodziło o odwrotna konwersję.
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 21 Dec 2006 11:44   

maxrider wrote:
potrzebuję projektu konwertera do komputera.
Miałby on przetwarzać sygnał z wyjścia LPT na sygnał USB a do niego będzie podłączona drukarka.

tomeeh wrote:
Możesz kupić gotowy (przykładowo http://www.allegro.pl/item150607490_kabel_adapter_usb_na_port_lpt_centronics_gwar_.html), bądź zrobić samemu na układach FTDI (np. FT245, FT2232).

Czy źle zrozumiałem?
Z pierwszego cytowanego postu rozumiem, że chodzi o podłączenie drukarki USB do portu LPT komputera, co jest słabo wykonalne (powiedzmy awykonalne). Przelotka z drugiego cytatu robi konwersję odwrotną.
dopisane po 17 sekundach: qrde się spóźniłem ;-) . pzdr

Quote:
Czy zakres funkcjonalny takiego LPT via USB jest absolutnie zgodny? Wszystkie zwrotne sygnały ? Cudów nie ma żeby nie było modyfikacji w oprogramowaniu mi się wydaje...
Teoretycznie procesor pracujący w trybie chronionym może zapewnić w pełni kompatybilną obsługę portów na poziomie pojedynczych sygnałów, niemniej w tego typu przelotkach drivery często pomijają warstwę sprzętową zapewniając obsługę na poziomie funkcji BIOSa lub wyżej (systemu operacyjnego). Pytanie o kompatybilność portów jest o tyle istotna, że popularne, pracujące na LPT programy ISP i inne sterujące często odwołują się bezpośrednio do portów CENTRONICSa

Dla pełnego obrazu sprawy - na ustawionym w trybie dwukierunkowym porcie drukarki można emulować programowo USB (sprzętowo w pierwszym podejściu wystarczy dołożyć dzielniki rezystancyjne), niemniej napisanie takiego softu przyprawia o obłęd, więc chyba prościej dołożyć do peceta kartę USB za 40 złocziszy. Oczywiście ewentualne dodatkowe przetłumaczenie protokołu LPT na drukarkę USB może być problemem samym w sobie.
Back to top

tomeeh
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 21 Dec 2006 11:51   

Racja. Ale się zapędziłem.
Rzeczywiście, konwersja w drugą stronę będzie problematyczna, czy nawet awykonalna, jak to stwierdzono, gdyż drukarka nie stworzy sobie wirtualnego portu LPT.
Sorry za wprowadzenie w błąd.
Back to top

maxrider
Poziom 17
Poziom 17

Post#9 Post from the author of the topic 23 Dec 2006 15:21   

dzięki szkoda
bo mam progaramów do kalkulacji pod DOSa za 30tys a drukarki na USB nie obsługuje dos a tesame niby wersje pod Winodsa mają strasznie okrojone i zbędne funkcje także praca na nich jest strasznie nie przyjemna i nie praktyczna
ale dzięki za wasze dobre chęci pozdrawiam!!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Dec 2006 15:21   

Back to top

-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Post#10 23 Dec 2006 16:31   

Ale nie powinno być problemu z przechwyceniem portu LPTx i przekierowaniem na drukarkę USB.

Przed chwilą sprawdziłem i udało się nawet w Win98SE (podając w ścieżce numer IP a nie nazwę komputera). W WinXP nie ma trudności z przekierowaniem portu LPT to lokalnej drukarki. I od tego momentu dla aplikacji DOSowych drukarka jest widoczna.
Back to top

JacekCz
Poziom 17
Poziom 17

Post#11 23 Dec 2006 17:14   

maxrider wrote:
bo mam progaramów do kalkulacji pod DOSa za 30tys a drukarki na USB nie obsługuje dos a tesame niby wersje pod Winodsa mają strasznie okrojone i zbędne funkcje także praca na nich jest strasznie nie przyjemna i nie praktyczna

Drukarka z DOS-em i LPT kosztuje (igła? laser? plujka?) aż 1400 zł i ciągle są do kupienia, odwdzięczą sie bo są bardziej prefesjonalne modele.
Jaki to problem?
Ale tak to jest jak ktos pożałował kasy na pełną drukarkę, skusił sie tańszą (niekiedy o 100-150 zł) drukarką USB-GDI. Dość często mam taką sytuację. Za drugim razem się pyta, jaką kupić.

PS. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem twój tekst, jest ... mało zrozumiały
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#12 25 Dec 2006 15:48   

Konwertera z LPT na USB - jak na razie nikt nie zrobił (przynajmniej nie słyszałem)
z USB na LPT są wszędzie...... moim zdaniem jak brakuje LPT w komputerze lepiej dokupić kartę ze złączem LPT i wsadzić w wolny slot... a nie wymyślać coś co istnieje -

chyba że chodzi o laptopa bez LPT- możliwe że da się kupić na PCMPCIA - COM-y są do kupienia za jakieś 150-300zł w zależności od firmy produkujące kartę ...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> konwerter LPT na USB potrzebny pilnie
Page 1 of 1
Similar topics
LPT --> USB, program drukuje tylko przez LPT, jak na USB? (1)
Konwerter USB <-> LPT - gdzie znaleźć coś takiego? (2)
Konwerter USB na LPT - szukam schematów (2)
Konwerter kabla LPT na USB (7)
Konwerter USB->LPT (oryginalny) (3)
LPT --> USB konwerter (7)
Konwerter USB<-> LPT (3)
konwerter LPT - USB (4)
[LabView] Sterowanie LPT przy pomocy przejściówki USB -> LPT (7)
Lpt sterowanie. Potrzebny schemat i program do lpt. (5)

Page generation time: 0.102 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed