| Author |
maxrider Poziom 17

|
20 Dec 2006 19:49 konwerter LPT na USB potrzebny pilnie |
|
|
|
potrzebuję projektu konwertera do komputera.
Miałby on przetwarzać sygnał z wyjścia LPT na sygnał USB a do niego będzie podłączona drukarka.
jeśli ktoś ma coś takiego to bardzo prosze o umieszczanie schematów w tym poście!
Proszę o pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
JacekCz Poziom 17

|
20 Dec 2006 20:35 Re: konwerter LPT na USB potrzebny pilnie |
|
|
|
Podejrzewam że to nie jest ekonomicznie możliwe.
Taniej jest kupić prawidłową drukarkę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Dec 2006 20:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tomeeh Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
JacekCz Poziom 17

|
21 Dec 2006 10:50 Re: konwerter LPT na USB potrzebny pilnie |
|
|
|
Nie wiedziałem że są chipy do tego.
Czy zakres funkcjonalny takiego LPT via USB jest absolutnie zgodny? Wszystkie zwrotne sygnały ?
Cudów nie ma żeby nie było modyfikacji w oprogramowaniu mi się wydaje...
|
|
| Back to top |
|
 |
tomeeh Poziom 19

|
21 Dec 2006 11:31 Re: konwerter LPT na USB potrzebny pilnie |
|
|
|
Są, są, można samemu robić, aczkolwiek przykładowa cena samego chipu jest porównywalna z gotowym urządzeniem (made in china).
Co do twego pytania o zgodność - nie mam własnego doświadczenia, gdyż nie korzystałem z przejściówki USB-LPT, ale sądzę, że urządzenie jest w pełni zgodne i wszystkie linie I/O portu LPT są obsłużone. Korzystam natomiast z przejściówki USB-rs232(serial), i działa to w 100% kompatybilnie. Do przejściówki masz sterowniki, które tworzą wirtualny port LPT, więc nawet program z którego drukujesz "nie wie", że tak na prawdę dane idą na fizyczny port USB.
Na twoim miejscu, jeśli masz jeszcze wątpliwości, zapytaj wprost sprzedawcę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Dec 2006 11:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
21 Dec 2006 11:41 Re: konwerter LPT na USB potrzebny pilnie |
|
|
|
Mam wrażenie, że autorowi pytania chodziło o odwrotna konwersję.
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
21 Dec 2006 11:44 Re: konwerter LPT na USB potrzebny pilnie |
|
|
|
| maxrider wrote: |
potrzebuję projektu konwertera do komputera.
Miałby on przetwarzać sygnał z wyjścia LPT na sygnał USB a do niego będzie podłączona drukarka. |
Czy źle zrozumiałem?
Z pierwszego cytowanego postu rozumiem, że chodzi o podłączenie drukarki USB do portu LPT komputera, co jest słabo wykonalne (powiedzmy awykonalne). Przelotka z drugiego cytatu robi konwersję odwrotną.
dopisane po 17 sekundach: qrde się spóźniłem ;-) . pzdr
| Quote: |
| Czy zakres funkcjonalny takiego LPT via USB jest absolutnie zgodny? Wszystkie zwrotne sygnały ? Cudów nie ma żeby nie było modyfikacji w oprogramowaniu mi się wydaje... |
Teoretycznie procesor pracujący w trybie chronionym może zapewnić w pełni kompatybilną obsługę portów na poziomie pojedynczych sygnałów, niemniej w tego typu przelotkach drivery często pomijają warstwę sprzętową zapewniając obsługę na poziomie funkcji BIOSa lub wyżej (systemu operacyjnego). Pytanie o kompatybilność portów jest o tyle istotna, że popularne, pracujące na LPT programy ISP i inne sterujące często odwołują się bezpośrednio do portów CENTRONICSa
Dla pełnego obrazu sprawy - na ustawionym w trybie dwukierunkowym porcie drukarki można emulować programowo USB (sprzętowo w pierwszym podejściu wystarczy dołożyć dzielniki rezystancyjne), niemniej napisanie takiego softu przyprawia o obłęd, więc chyba prościej dołożyć do peceta kartę USB za 40 złocziszy. Oczywiście ewentualne dodatkowe przetłumaczenie protokołu LPT na drukarkę USB może być problemem samym w sobie.
|
|
| Back to top |
|
 |
tomeeh Poziom 19

|
21 Dec 2006 11:51 Re: konwerter LPT na USB potrzebny pilnie |
|
|
|
Racja. Ale się zapędziłem.
Rzeczywiście, konwersja w drugą stronę będzie problematyczna, czy nawet awykonalna, jak to stwierdzono, gdyż drukarka nie stworzy sobie wirtualnego portu LPT.
Sorry za wprowadzenie w błąd.
|
|
| Back to top |
|
 |
maxrider Poziom 17

|
23 Dec 2006 15:21 Re: konwerter LPT na USB potrzebny pilnie |
|
|
|
dzięki szkoda
bo mam progaramów do kalkulacji pod DOSa za 30tys a drukarki na USB nie obsługuje dos a tesame niby wersje pod Winodsa mają strasznie okrojone i zbędne funkcje także praca na nich jest strasznie nie przyjemna i nie praktyczna
ale dzięki za wasze dobre chęci pozdrawiam!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Dec 2006 15:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
23 Dec 2006 16:31 Re: konwerter LPT na USB potrzebny pilnie |
|
|
|
Ale nie powinno być problemu z przechwyceniem portu LPTx i przekierowaniem na drukarkę USB.
Przed chwilą sprawdziłem i udało się nawet w Win98SE (podając w ścieżce numer IP a nie nazwę komputera). W WinXP nie ma trudności z przekierowaniem portu LPT to lokalnej drukarki. I od tego momentu dla aplikacji DOSowych drukarka jest widoczna.
|
|
| Back to top |
|
 |
JacekCz Poziom 17

|
23 Dec 2006 17:14 Re: konwerter LPT na USB potrzebny pilnie |
|
|
|
| maxrider wrote: |
bo mam progaramów do kalkulacji pod DOSa za 30tys a drukarki na USB nie obsługuje dos a tesame niby wersje pod Winodsa mają strasznie okrojone i zbędne funkcje także praca na nich jest strasznie nie przyjemna i nie praktyczna
|
Drukarka z DOS-em i LPT kosztuje (igła? laser? plujka?) aż 1400 zł i ciągle są do kupienia, odwdzięczą sie bo są bardziej prefesjonalne modele.
Jaki to problem?
Ale tak to jest jak ktos pożałował kasy na pełną drukarkę, skusił sie tańszą (niekiedy o 100-150 zł) drukarką USB-GDI. Dość często mam taką sytuację. Za drugim razem się pyta, jaką kupić.
PS. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem twój tekst, jest ... mało zrozumiały
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
25 Dec 2006 15:48 Re: konwerter LPT na USB potrzebny pilnie |
|
|
|
Konwertera z LPT na USB - jak na razie nikt nie zrobił (przynajmniej nie słyszałem)
z USB na LPT są wszędzie...... moim zdaniem jak brakuje LPT w komputerze lepiej dokupić kartę ze złączem LPT i wsadzić w wolny slot... a nie wymyślać coś co istnieje -
chyba że chodzi o laptopa bez LPT- możliwe że da się kupić na PCMPCIA - COM-y są do kupienia za jakieś 150-300zł w zależności od firmy produkujące kartę ...
|
|
| Back to top |
|
 |