FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Winda - rozmowy o windach i nie tylko

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> HydePark Archive -> Winda - rozmowy o windach i nie tylko
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1621 10 Mar 2010 21:47   

Re: Winda - rozmowy o windach i nie tylko

Ja mam takie pytanie odnośnie mojego postu z drzwiami (nad postem kolegi paya4):
jak to jest z tymi drzwiami automatycznymi w nowych windach, czy wystarczy jak czujnik ''potwierdzi'' że drzwi są zamknięte i już rusza kabina??
Czy może system jest inteligentniejszy, iż winda ruszy, gdy przechodzi impuls elektryczny przez czujniki? A jak nagle impulsy przestały przechodzić, bo drzwi się odchyliły, to winda staje... - moim zdaniem tak powinno być, ale w tej windzie Kone (chyba, że nazwa została zmyślona) jest jakiś paranoiczny układ, że jak czujniki drzwi kabinowych by nawalił tak jak w przystankowych na filmiku - tragedia gotowa...podobne przypadki były w Zrębach, które nie miały drzwi kabinowych...
Oto link z windą niebezpieczną z postu wyżej:
http://www.youtube.com/watch?v=cnlTcL65AmA&NR=1

Zaobserwowałem, że Thyssen ma ciekawe rozwiązanie...otóż byłem w Galerii Mokotów (w Warszawie) i w windzie panoramicznej widziałem od strony kabiny przez oszklone drzwi, że tuż przy szybie jest jakaś nietypowa krzywka.
Bo gdy drzwi się zamkną, to winda nie rusza z kopyta jak w Kone, lecz ta krzywka jeszcze przez chwilę przesuwa się jakoś do dołu i po ''zakończonej czynności'' winda spokojnie rusza.

Zastanawiam się na czym polega ta różnica (pomiędzy wg mnie bezpieczniejszym i bardziej skomplikowanym patentem Thyssena a np. w Kone), I jak jest u innych producentów. Np. jak jest u Otisa, Schindlera czy w Pol-dźwigu.

Jeśli jakiś specjalista się wypowie, to prosiłbym opisy wszystkich tych producentów (Otis, Thyssen, Kone, Schindler i Pol- dźwig).
Czyli jakie wykorzystują patenty (czy może to zależy od portfela inwestora) i które są najbezpieczniejsze.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi na mój post.
Pozdrawiam.
Back to top

worw
Poziom 18
Poziom 18

Post#1622 10 Mar 2010 21:57   

Każda winda ma tak zwany obwód bezpieczeństwa. W jego skład wchodzą kontakty na wszystkich drzwiach (szybowych i kabinowych), przyciski stop umieszczone przy wciągarce, na kabinie i w podszybiu, kontakt ogranicznika prędkości, obciążki, chwytaczy, ....... no i może jeszcze coś o czym zapomniałem dopisać. Wszystkie te kontakty połączone są szeregowe i przerwanie któregokolwiek powoduje unieruchomienie windy. W pokazanym filmiku kontakt tych drzwi był prawdopodobnie zmostkowany specjalnie lub przez uszkodzenie i dlatego winda pomimo otwartych drzwi jechała nadal.
Back to top

incognito100
Poziom 12
Poziom 12

Post#1623 10 Mar 2010 22:06   

Jak to zmostkowany specjalnie lub przez uszkodzenie?
Jak to możliwe, że jest jakieś uszkodzenie a winda jedzie?
Czyli przez ten system czy tam obwód musi przepływać prąd?
Back to top

worw
Poziom 18
Poziom 18

Post#1624 10 Mar 2010 22:12   

Tak przez ten obwód cały czas płynie prąd. I powiem więcej bardzo często 230V ;) Zmostkowany znaczy ze ktoś dla zabawy wsadził do kontaktu kawałek np. drutu i pomimo otwartych drzwi winda "myśli" że są zamknięte i dlatego jedzie. Co do uszkodzenia kontaktu drzwi (umożliwiającego dalszą jazdę)to się z tym spotkałem tylko raz na dość starej windzie towarowej. Ze starości/zmęczenie materiału pękł jedna z nóżek którymi kontakt był przymocowany do drzwi i to spowodowało jego przekręcenie i zablokowanie w pozycji zamkniętej.
Back to top

incognito100
Poziom 12
Poziom 12

Post#1625 10 Mar 2010 23:36   

Co do tego Thyssena panoramicznego o którym pisałem, to krzywka jeszcze się ruszała mimo, że drzwi się zamknęły. Po chwili jakoś się ułożyła i winda ruszyła.
Spotkałeś się z takim rozwiązaniem czy tylko Thyssen robi coś takiego?
Bo oprócz czujników, które ''informują'' że drzwi są zamknięte, ta krzywka musi się posunąć do odpowiedniego miejsca i wtedy winda rusza.
W filmikach you tube zaobserwowałem, że np. windy Kone ruszają natychmiast po zamknięciu drzwi...więc nie ma czegoś takiego jak w tamtym Thyssenie.
Back to top

lemos
Poziom 16
Poziom 16

Post#1626 10 Mar 2010 23:58   

Witam,
kolego to co zaobserwowałeś to tzw krzywka która współpracuje z ryglem drzwi szybowych. W nowych dźwigach jest tak, że nie wystarczy zamknięcie obwodu bezpieczeństwa drzwi ale musi pojawić się sygnał potwierdzenia zamknięcia drzwi ze sterownika napędu. Sterownik wystawi dopiero sygnał gdy zamknie krzywkę a rygiel wskoczy na swoje miejsce.
P.S. Nie jest to patent thyssena tylko wszystkie dźwigi z drzwiami automatycznymi posiadają taki system ryglowania.
Pozdrawiam
Back to top

Bluesman1977
Poziom 14
Poziom 14

Post#1627 11 Mar 2010 00:19   

Ja natomiast dzisiaj miałem przyjemność jechać windą firmy R&G WIND. Wsiadam do windy, wciskam przycisk wyboru piętra. Drzwi zamykają się, lecz przez dobre 10 sekund, winda nie rusza. Zaznaczam, nie była to winda hydrauliczna, lecz "prawdziwa", jechałem nią w dół. Wspominam o tym, gdyż wiem, iż w przypadku dźwigów hydraulicznych, na start windy, też niekiedy trzeba dłużej poczekać, lecz tylko podczas jazdy w górę. Dopiero po upływie wspomnianych 10 sekund, nastąpił rozruch windy. Wrażenia z jazdy bardzo pozytywne. Start i hamowanie przebiegające w sposób bardzo płynny, cicha praca dźwigu, prędkość też przyzwoita ( około 1 m/s). Zaniepokoił mnie tylko tak długi czas oczekiwania od chwili zamknięcia drzwi, do startu windy.
Back to top

andrzej9876
Poziom 12
Poziom 12

Post#1628 11 Mar 2010 15:38   

A to dlatego, że tak jest wyregulowany falownik, winda długo się waży, powoli rusza, co również możne potęgować wrażenie długiego oczekiwania na start, czasem lepiej zrobić troszkę gorszą krzywą jazdy, tracąc delikatnie na komforcie, ale zyskać dużo szybszy start.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2010 15:38   

Back to top

incognito100
Poziom 12
Poziom 12

Post#1629 11 Mar 2010 20:00   

Kolego lemos to mnie uspokoiłeś, bo myślałem, że tylko Thyssen zastosował jakiś nowatorki pomysł.
Co do windy nieznanej firmy opisanej przez kolegę Bluesman1977, to ja osobiście mam subiektywne zdanie, że lepiej kupować windy znanych firm.
Tylko zdziwiła mnie taka sytuacja, że w Złotych Tarasach (centrum handlowe w samym centrum warszawy) ma ruchome schody Thyssena, a windy jak sie nie mylę firmy Kone.
Dlaczego inwestor nie kupił wind i schodów jednej firmy?
Mi się wydaje, że może chodzić o renomę Thyssena, iż robią urządzenia bardzo trwale (cała masa ruchomych schodów na na dużej wysokości - niebezpiecznie by było, gdyby ludzie szli po schodach, które są nieczynne z powodu awarii), ale jakoś na ich stronie nie ma opcji wykończeń, guzików czy wyświetlaczy i jeszcze nie jechałem Thyssenem, który by robił wizualne wrażenie.
Więc wybrano windy Kone, które są atrakcyjne z wyglądu (chodź mi osobiście bardziej się podoba styl Otisa - okrągłe i wklęsłe guziki z obwódką niebieską a wyświetlacze granatowe (LCD) z białymi cyferkami ).
Back to top

9800pro
Poziom 12
Poziom 12

Post#1630 11 Mar 2010 20:14   

Jak to jest z tymi napięciami na kontaktach drzwiowych w niektórych windach 48V a w niektórych 230?Od czego to zależy?Czy w tych zwykłych osobowych jest mniejsze napięcie a w tych towarowo-osobowych większe?Mowa oczywiście o zrembach bez drzwiczek w środku zwykłych osiedlówek.
Back to top

incognito100
Poziom 12
Poziom 12

Post#1631 11 Mar 2010 20:21   

co to kolegów andrzeja9876 i Bluesman1977, to jakiś czas temu jechałem windą hydrauliczną (tak mi się wydaje) w IKEI na Targówku.
Winda tylko do 2 przystanków - parter + pierwsze piętro - i zanim ruszy to trochę czasu minie, ale stuknięcie w czasie ruszania nie było przyjemne.
Do tego chyba ze 30 sekund zajęło windzie, aby dojechał do celu - nie wiadomo było czy jedzie, ale czuć było zwalnianie do biegu dojazdowego i zatrzymanie się na przystanku. Firma Thyssen :D może najtańsza winda z możliwych tej firmy...

PS ale zaważyłem, że w niektórych Thyssenach i w Pol-dźwigach jak się naciska guzik na panelu, to cała blacha na której jest wyświetlacz i guzki się ugina...od czego to zależy?
Back to top

lemos
Poziom 16
Poziom 16

Post#1632 11 Mar 2010 21:32   

Witam,
koledzy tak sobie czytam wasze posty, pytacie o różne firmy dźwigowe. Dlaczego jedna jeździ dobrze, dlaczego tu się coś wygina a tam nie. Dlaczego to tego producenta a to tamtego.
Odpowiedź jest prosta CENA. W dzisiejszych realiach klienta interesuje wyłącznie tylko za ile, nie patrzy czy to jest to dobry produkt czy może beznadziejny i później będą z nim problemy. Inwestorzy chcieli by mercedesy w cenie malucha, później pretensję do konserwatorów itp. Ktoś pewnie powie wile zależy od konserwacji zgadza się ale nawet najlepszy konserwator z gó... bata nie ukręci. To jest Polska i żeby zobaczyć windy na wysokim poziomie musimy jeszcze długo czekać.
Pozdrawiam
Back to top

worw
Poziom 18
Poziom 18

Post#1633 11 Mar 2010 21:51   

I tu sie z kolegą lemos zgadzam wystarczy popatrzyć na przetargi "Główne kryterium wyboru: cena"
Back to top

incognito100
Poziom 12
Poziom 12

Post#1634 11 Mar 2010 21:53   

:D koledzy lemos i worw, ale jak załóżmy jestem inwestorem i chce mieć bardzo dobre windy a cena nie gra roli...to która firma sprosta moim oczekiwaniom?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2010 21:53   

Back to top

worw
Poziom 18
Poziom 18

Post#1635 11 Mar 2010 22:07   

Mało jest firm które same robią windy od podstaw. Większość kupuje podzespoły od innych producentów. Kabinę tu napęd tam a drzwi jeszcze gdzieś indziej. Z reguły tam gdzie taniej. Powiem tak w jednym budynku są 2 windy, hydrauliczne chyba 4 przystanki. Projektowała i montowała je jedna firma. Zakładane były w przeciągu chyba 2 lub 3 lat, rozbieżność w cenie niecałe 100 000. Na jednej konserwator siedzi praktycznie non stop w drugiej niemalże wystarczy tylko dokonać przeglądu i podpisać się w książce.
Back to top

incognito100
Poziom 12
Poziom 12

Post#1636 11 Mar 2010 22:15   

Czyli nie można oszczędzać i najlepiej kupować od firm które same produkują...a nie robią ''składaki''.
Czyli 4 firmy: Thyssen, Otis, Kone i Schindler - te firmy same produkują i myślę, ze mają w ofercie windy wyższej klasy.

PS w tym przetargu z ''wielkiej czwórki'' tylko Thyssen złożył ofertę i wg ceny jest na 2 miejscu
http://www.warszawa.so.gov.pl/zamowienia-publiczne.html?plik=tl_files/sow/zam_publiczne/ZP-OG-29-09/ZP-OG-29-09/Wybor%20najkorzystniejszej%20oferty-%20ZP.OG.29.09i.pdf
Faktycznie tylko o cenę chodzi...przynajmniej w przetargach publicznych.
Back to top

worw
Poziom 18
Poziom 18

Post#1637 11 Mar 2010 22:23   

Niekoniecznie, trzeba by było zapoznać się dokładnie z ofertą każdej z firm, porównać. Każda firma ma swoje dobre i złe rozwiązania. Czasami taki "składak" jest dużo lepszy od windy renomowanej firmy, ponieważ projektant wybiera rozwiązania rożnych firm, które jego zdaniem są najlepsze.
Back to top

incognito100
Poziom 12
Poziom 12

Post#1638 11 Mar 2010 22:31   

Aha, czyli wybrać jedną firmę, która robi ''składaki'' ale jest cenioną firmą...a następnie powiedzieć, że chce najlepszej jakości?
Czy np. Otis sprzedaje części innym firmom?
Bo chętnie bym zrobił takiego ''składaka'' który ma guziki i wyświetlacze od Otisa (bo mi się podobają), a pozostałe elementy od inny producentów, którzy robią najlepiej.
Którą firmę byś polecił? Bo ja znam tylko kilka i te największe...
Back to top

worw
Poziom 18
Poziom 18

Post#1639 11 Mar 2010 22:39   

Nie obraź się, ale nie doradzę ci konkretnej firmy bo ni chcę robić nikomu reklamy a poza tym nie chcę być obwiniany jak by coś nie było tak jak chciałeś ;) Jak się zapłaci to firma zrobi ci taki wyświetlacz i przyciski jakie tylko chcesz, niedawno widziałem, w jednym z przedszkoli przyciski w kształcie postaci z kreskówek, każde piętro inna bajka ;)
Back to top

lemos
Poziom 16
Poziom 16

Post#1640 11 Mar 2010 23:09   

Witam,
kolego jak już będziesz miał kasę i zwrócisz się do danej firmy to dostaniesz to co sobie wymarzysz wystarczy, że odpowiednio zapłacisz.
Ostatnio byłem w fabryce pewnej firmy i jest tam specjalna linia produkcyjna wind na specjalne zamówienie. Najpierw klient mówi co by chciał następnie oni budują coś takiego u siebie na stanowisku badawczym i zapraszają klienta, a ten określa czy to jest już to czy nie. Jak nie to nanoszone są poprawki.
Więc jeśli chcesz przyciski okrągłe i wypukłe to nie ma sprawy.
To co my spotykamy to elementy dostępne seryjnie i często w Polsce z dolnej półki.
Pozdrawiam
Back to top

incognito100
Poziom 12
Poziom 12

Post#1641 12 Mar 2010 00:05   

Ok :D to jak zarobie kokosy i będę stawiał swój 2-3 piętrowy biurowiec (w sumie z garażem na poziomie -1 i ewentualnie -2), to się odezwę do was i znajdziemy najlepszą firmę.

PS ostatnio wysłałem e-maila do Kone z ciekawości, czy zrobią wyświetlacze i guziki na zamówienie.
Otóż dostałem odpowiedz, iż robią tylko z katalogu.
Więc nie wiem, czy ktoś schematycznie odpowiedział, czy może oni oferują seryjne wzory.
Back to top

Bluesman1977
Poziom 14
Poziom 14

Post#1642 12 Mar 2010 01:08   

incognito100 wrote:
Kolego lemos to mnie uspokoiłeś, bo myślałem, że tylko Thyssen zastosował jakiś nowatorki pomysł.
Co do windy nieznanej firmy opisanej przez kolegę Bluesman1977, to ja osobiście mam subiektywne zdanie, że lepiej kupować windy znanych firm.
Tylko zdziwiła mnie taka sytuacja, że w Złotych Tarasach (centrum handlowe w samym centrum warszawy) ma ruchome schody Thyssena, a windy jak sie nie mylę firmy Kone.
Dlaczego inwestor nie kupił wind i schodów jednej firmy?
Mi się wydaje, że może chodzić o renomę Thyssena, iż robią urządzenia bardzo trwale (cała masa ruchomych schodów na na dużej wysokości - niebezpiecznie by było, gdyby ludzie szli po schodach, które są nieczynne z powodu awarii), ale jakoś na ich stronie nie ma opcji wykończeń, guzików czy wyświetlaczy i jeszcze nie jechałem Thyssenem, który by robił wizualne wrażenie.
Więc wybrano windy Kone, które są atrakcyjne z wyglądu (chodź mi osobiście bardziej się podoba styl Otisa - okrągłe i wklęsłe guziki z obwódką niebieską a wyświetlacze granatowe (LCD) z białymi cyferkami ).

Odnośnie opisywanej firmy R&G WIND, w Poznaniu ( jak dotąd) dwukrotnie spotkałem się z dźwigami tegoż producenta. Jeden z dźwigów, to winda hydrauliczna, druga "prawdziwa", opisywana kilka postów wcześniej. O dziwo, obydwie windy oferują dość wysoki komfort jazdy. W windzie hydraulicznej tegoż producenta, jedynie może nieco irytować prędkość windy ( jak to w hydraulikach) i niewielka pojemność kabiny (2, lub 3 osoby).
Back to top

incognito100
Poziom 12
Poziom 12

Post#1643 12 Mar 2010 02:05   

Ja od Ciebie się dowiedziałem, że taka firma w ogóle istnieje :D
Z tego wynika, że cena jest jedynym czynnikiem wpływającym na windę.
Słyszałem o windach Otisa w pewnym Warszawskim biurowcu...na początku co chwila się psuły, a jak się dotarły po jakimś czasie, to co najwyżej raz na pół roku coś się popsuje... nie wiem czy w 100% tak jest, bo tylko słyszałem.
O najtańszej windzie hydraulicznej na max. 4 osób (powinno być napisane że do 2 osób) też już pisałem...co chwila się psuła.
Co do Pol-dźwiga u taty, winda jest już od dobrych kilku miesięcy a odpukać jak na razie jedynie chyba 2 razy odmówiła współpracy, ale na szczęście bez uwięzienia - guzik się naciska, drzwi się zamykają a winda stoi. Ale z maszynownią itp. żadnych problemów nie było.
W sumie to lepiej niech stoi, niż żeby jakoś wariowała, więc jak na razie nie narzekam na ten egzemplarz :D
Back to top

lukashb
Poziom 24
Poziom 24

Post#1644 12 Mar 2010 16:53   

Witam! 18 marca nastąpi u mnie wymiana windy na nowy typ. Z karteczek informacyjnych dowiadujemy się, że wymiana potrwa ok. 2 tygodnie. Może ktoś jest z Lublina co się zajmuje inwestycjami tego typu i podpowie jaki rodzaj windy to będzie, marka itp. Był kiedyś kol. Złoty60 on coś wiedział na ten temat. Miasto Lublin, osiedle LSM, ul. Sawy (dalej nie podam :D) Dzięki za odpowiedź.
Back to top

incognito100
Poziom 12
Poziom 12

Post#1645 14 Mar 2010 17:49   

Poczekaj cierpliwie te 2 tygodnie i będziesz wiedział jaka firma itd. ;)

PS co do moich opisów o Pol-dźwigu, to się pomyliłem...to nie Pol-dźwig tylko Lift service. Logo firm jest podobne (strzałka) a na panelu wezwań windy, czy na panelu w windzie nie ma nazwy firmy.
Ostatnio wsiadłem do tej windy i wyjątkowo przejechałem się na ostatnie piętro...dlatego miałem czas, aby się przyjrzeć i zobaczyłem nad panelem z guzikami, że jest nalepka z napisem Lift service
(nalepka nalepiona na ścianie kabiny - tuż przy dachu, więc nikt tego nie widzi...).
Guziki są kwadratowe, a wyświetlacze z czerwonymi ''kropkami'' tworzące liczby ;)
Nawet na każdym przystanku jest wyświetlacz przy guziku przywołań - wyświetla się numer piętra lub ''uciekający napis'' na którym stoi winda.
Jak na razie niezawodna winda.
Tylko jedno mnie dziwi: gdy winda jedzie, to dochodzi z panelu dziwny (ale delikatny) dźwięk - możliwe, że to od ''telefonu''. W razie awarii windy można się skontaktować z konserwatorem. Przestaje piszczeć jak winda się zatrzyma, otworzy i zamknie drzwi. Ale czasem piszczy jak winda stoi i słychać to przez zamknięte drzwi.
Może ktoś wie co to za dźwięk?
A czy Lift service produkuje części samodzielnie, czy może kupuje?
Może jak to dobra firma, to zrobi super ''składaka'' idealnej jakości na specjalne zamówienie...bo ta winda o której pisałem to nawet została wzięta na kredyt - chyba na 3 lata, ale nie jestem pewien. Więc na pewno nie była z górnej półki - zresztą widać z jakiej blachy są drzwi itp.
Pozdrawiam.
Back to top

worw
Poziom 18
Poziom 18

Post#1646 14 Mar 2010 20:14   

Ze strony Lift serwice

Quote:
Do budowy dźwigów stosujemy komponenty znanych firm zachodnich, krajowych oraz własnej produkcji.

Mało która firma robi wszystko samemu. Niech sobie kolega wyobrazi jakie by musiała mieć zaplecze technologiczne do wykonywania kabin, drzwi, a skończywszy na sterowniku. Jeżeli dana firma opracowuje np. własny sterownik, to tylko w tym się specjalizuje, a pozostałe komponenty kupuje od innej firmy.
Back to top

incognito100
Poziom 12
Poziom 12

Post#1647 14 Mar 2010 20:53   

Kolego masz rację - szczególnie, że się nie opłaca.
Trzeba wybrać odpowiednią firmę i zamówić u niej najnowocześniejszą i najlepszą technologię od innych firm, które się specjalizują w danej dziedzinie.
Pozdrawiam.
Back to top

worw
Poziom 18
Poziom 18

Post#1648 14 Mar 2010 21:14   

Zwykły inwestor, prawdę mówiąc nie ma zielonego pojęcia o "sekretach" branży dźwigowej ;) Tylko od rzetelności firmy zależy co zastosuje w swoim rozwiązaniu danego dźwigu ;)
Back to top

andrzej9876
Poziom 12
Poziom 12

Post#1649 14 Mar 2010 22:44   

lift service produkuje wlasne sterowanie (po sprzedazy przez thyssen) pod nazwa LS2020, w sumie nawet ciekawe, produkuje rowniez cala elektronike do dzwiku, projektuje i produkuje kabiny, ramy, naped dzrzwi od mezzago, wciagarki tez włoskie, tak wiec pol swoje pol skladak (trudno zeby produkowali np prowadnice :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Mar 2010 22:44   

Back to top

incognito100
Poziom 12
Poziom 12

Post#1650 15 Mar 2010 17:31   

Inwestor nie ma pojęcia o windach - moim zdaniem wybiera jakąś tam firmę (często znaną) i ewentualnie kolorystykę kabiny.Ale inwestor który podchodzi do sprawy poważnie, powinien sprawdzić kilka firm zanim podejmie decyzję ;)
I nie tylko firmę, ale i odpowiedni model...bo zaobserwowałem w windach panoramicznych taką rzecz: najczęściej nie widać krzywki przez oszklone drzwi..ani nie ma wielkiej aluminiowej belki nad drzwiami (pomiędzy drzwiami a sufitem budynku - gdzie w panoramach jest szyba zamiast ściany).
Tą belkę widziałem w jednym Thyssenie
- winda staje na przystanku
- belka się przekręca razem z krzywką (krzywkę widać przez szybę drzwi)
- drzwi się otwierają
- drzwi się zamykają
- krzywka się zasuwa i belka się przekręcą
- winda rusza
I to wszytko widać...
Chyba było to Galerii Mokotów.
Ale już w Thyssenie na Al. Jerozolimskich w Centrum handlowym z Carrefour jakoś nie przypominam sobie żeby coś takiego było...
Podobnie w Otisach ani razu tego nie widziałem.
Np. w Arkadii
- wsiadam do panorama
- drzwi się zamykają
- pół sekundy po zamknięciu drzwi winda rusza...
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> HydePark Archive -> Winda - rozmowy o windach i nie tylko
Page 55 of 85 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 54, 55, 56 ... 83, 84, 85  Next
Jump to page:
Similar topics
Rozmowy o Microsofcie i Windowsie.Dlaczego tak a nie inaczej (11)
Sterowniki karty sieciowej zainstalowane. Winda jej nie widz (10)
Możliwosc rozmowy tylko przez słuchawki nokia 6300 (1)
Winda - rozmowy o windach i nie tylko CD (71)

Page generation time: 1.175 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed