FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Winda - rozmowy o windach i nie tylko

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> HydePark Archive -> Winda - rozmowy o windach i nie tylko
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#61 Post from the author of the topic 13 Jul 2007 17:15   

Re: Winda

Hmm, kolega opisał bardzo dokładnie to co mam miejsce i w moim bloku z tym że ja mam jedna winde obslugujaca 8 pięter, a ja sie zastanawialem czemu po zabawie "STOPem" lub po zagubieniu kabiny (ma zwyczaj robic nawet 15cm stopnie jak staje na pietrach) winda leci na na 8 piętro. Moja winda to rowniez stary rozklekotatny ZREMB, dwubiegowy silnik i bardzo hałasujące styczniki. sytuacja z zarowkami jest identyczna, ostatnio zginelo z 6 zarowek z piwnicy a jak jak glupi je kupuje i wkrecam z powrotem (i to 75W wiec lakomy kasek ;D, czesto korzystam z piwnicy i niasac nowiutki wzmacniacz DIY/skrzynke z narzedziami/ tudziez rower mozna po ciemku sie zabic. Ostatnio to jakos oslablo i od 3 miesiecy wszedzie jest jasno. Wracajac do wind, winda bardzo czesto blokuje sie na niekotych pietrach (6,7,4, czasem tez 8) i nic poza kliknieciem przycisku dowolnego pietra z wewnatrz kabiny nie zmusi jej do ruszenia. U mnie schematów nie, widzialem tylko zeszyt 12-letni, generalnie na poczatku sa schemat konserwacji typu:
1. sprawdzic stan kola pasowego
2. sprawidzic srednice walu
3. sprawidzic stopien zuzycia lin
itd.
a kolejne strony to teksty "przeprowadzono konserwacje zgodnie z punktem 1,2,3 itp."
i podpis "konserwatora" :D
Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#62 20 Jul 2007 14:31   

Z opisu wynika, że konserwator omija przekaźniki z daleka, a powinien po tak długim okresie oczyścić styki, ewentualnie podoginać je giętnicą do styków, sprawdzić styki wszystkich układów zabezpieczających.

Sądząc z opisu to by się przydało zgłoszenie do dozoru technicznego, nim coś ta winda komuś urwie :(

Jedzie na 8 by ustawić rejestr położenia kabiny.
Back to top

Łukasz-O
Poziom 23
Poziom 23

Post#63 21 Jul 2007 21:20   

Witam wszystkich.
Na sam początek wklejam zdjęcia z maszynowni dźwigów w jednym z Warszawskich bloków. Maszynownia i windy tuż po wymianie.

Winda - rozmowy o windach i nie tylko Winda - rozmowy o windach i nie tylko Winda - rozmowy o windach i nie tylko Winda - rozmowy o windach i nie tylko

Winda - rozmowy o windach i nie tylko Winda - rozmowy o windach i nie tylko Winda - rozmowy o windach i nie tylko Winda - rozmowy o windach i nie tylko

Edit:
Zmieniłem sposób zamieszczenia grafiki.
Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#64 23 Jul 2007 18:29   

A tu opis użytych sterowników PLC Glofa (LG) ;))

http://www.automationls.com/support_plc.php

Ale jak patrzę na te zdjęcia to jakoś wolę schodami ;)))
Back to top

Zloty60
Poziom 16
Poziom 16

Post#65 23 Jul 2007 21:40   

Witam.
Zajmuje sie sterowaniami do wind jak juz wczesniej pisalem.
Tego typu sterowania nie znam.Ale widze ze jest w szafie SAREL-a wiec jest nie takie stare.

Tablice zasialania administracyjnego i wstepnego tez nowsze.

Zapodajcie zdjecia sterowan i wind LIFT SERVICE albo Thyssen Krupp Elevator to bedzie o czym rozmawiac :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jul 2007 21:40   

Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#66 24 Jul 2007 03:16   

A bo to wygląda na samoróbkę na typowym sterowniku, z dużą dozą prawdopodobieństwa można by przypuścić, że do sterownika wklepano schemat starego sterowania przekaźnikowego :))
Back to top

Łukasz-O
Poziom 23
Poziom 23

Post#67 25 Jul 2007 00:48   

Witam.
Koledzy, wiem kto montował te dźwigi, wiem też, że było wymieniane wszystko od podstaw ( prawie ) jakiś rok temu. W maszynowni byłem "przypadkiem" jako elektryk konserwator i od tak strzeliłem fotki.
Pisze "przypadkiem" bo konserwator wind znana firma w Warszawie ( nie podam nazwy), stwierdziła, że nie będzie usuwała usterek typu brak zasilania ADM itp. No cóż Wspólnota Mieszkaniowa znalazła kozła ofiarnego który naprawił, czyli ja. Przyczyna awarii to luźny przewód w "esce" zasilającej oświetlenie jednego z szybów (maszynownia). Wiem zapytacie dlaczego S301 10A, a nie np FR pełni rolę załączania oświetlenia ale to nie ja zrobiłem projekt tylko to znana firma która później zwaliła wszystko na mnie i obarczyła mnie winą , ze prąd nie dochodzi z TA na parterze.
Resztę daje do przemyślenia.
Pozdrawiam.
Back to top

Sulej
Poziom 2
Poziom 2

Post#68 19 Aug 2007 11:26   

W wiezowcu "mostostal" w moim miescie byly niezle windy wlasnie je wymienija (nareszcie).

-Wsiadamy na 4 klikamy 0 winda jedzie na 6 potem na 10 potem na 6 nastepnie znowu 4 i dopiero zjezdza na 0

-wsiadamy na 0 jezdziemy do gory, na 3 zatrzmuje sie, otwieraja sie tylko 1 drzwi(od strony kabiny) na pietrze sa zamkniete po czym sie zamykaja i jezdziemy ponownie na 0

-zatrzmuje sie robiac "schodki" czasem nawet 30 centymetrowe

-winda jest na 0 drzwi zamkniete wciskam przycisk przywolania a winda jedzie do gory....

Naszczescie jedna juz wymienili a 2 po nowym roku (narazie stoi nieczynna) na nowe ladne Smile
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Aug 2007 11:26   

Back to top

michal_549
Poziom 15
Poziom 15

Post#69 21 Aug 2007 21:26   

Ja mam takie pytanie: u mnie w bloku jest stara winda z lat '70. Czasami zdarza się, że stanie na piętrze. I wtedy pomaga wejście do niej i tupnięcie bądź podskoczenie. Dlaczego tak się robi?
PS: Może mi się uda załatwić zdjęcia tej porządnie starej maszynowni (taka melina że hej). Raz w miesiącu przychodzą panowie i leją smar z butelki po mleku w okolice koła pasowego.
Pozdrawiam
Back to top

Schizma
Poziom 17
Poziom 17

Post#70 21 Aug 2007 23:32   

pod kabiną jest czujnik przeciążeniowy, może nawalać...albo ruchomy próg, też się psują...

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

od jakiegoś czasu rolę przekaźników odgrywa cuś takiego...

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Aug 2007 23:32   

Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#71 22 Aug 2007 13:07   

To jak się takie "cuś" zawiesi to winda stoi a jak się odwiesi to spada ;))
Back to top

Schizma
Poziom 17
Poziom 17

Post#72 22 Aug 2007 19:02   

hehe nie, to bardzo fajne sterowniki, w całości programowalne z klawiatury...nie wieszają się:-P
Back to top

gogo4
Poziom 14
Poziom 14

Post#73 24 Aug 2007 00:53   

Odnośnie windy, o której mówimy to już praktycznie zabytek ale wierzcie mi, że w swojej praktyce spotkałem się z jeszcze starszymi windami (pracuję jako konserwator urządzeń dźwigowych). Kolego Jake1 w swojej karierze spotkałem się z przypadkiem, kiedy siedmiolatkowie podłapali jak awaryjnie otworzyć drzwi szybowe (własnie w takim dźwigu jak u ciebie) i wstawiając na kabinę windy stary fotel jeździli sobie siedząc w fotelu na windzie!!! - tak że twoja wizyta w maszynowni to jeszcze nic szczególnego :D. Odnośnie sterowania

Quote:
Jeżeli chodzi o filmiki to start i stop silnika byłby ciekawy, praca przekaźników też interesjąca.
.

Jeżeli chodzi o wrażenia wizualne i dźwiękowe są interesujące:D a wygląda to tak: po naciśnięciu w kabinie przycisku wyboru przystanku załącza się jeden przekaźnik i zaraz potem kilka następnych (kontakty drzwiowe, kontakty ryglowe, sterowanie stycznikami), załącza się stycznik ryglowanie drzwi i słychać dźwięk ryglów i na końcu załączają sie dwa styczniki głowne - jeden kierunkowy i jeden od jazdy szybkiej (są cztery styczniki głowne czyli te największe: dwa odpowiadają za jazdę góra/dół - prosta zmiana kierunku wirowania silnika tzw. kierunkowe, jeden włącza bieg szybki i jeden włącza bieg wolny - w windach stosuje się silniki dwubiegowe), puszcza hamulec silnika i winda rusza. Podczas ruchu windy cyklicznie włączają się przekaźniki przystankowe. Po dojechaniu do właściwedgo przystanku przełączają się przekaźniki sterujące, puszcza stycznik jazdy szybkiej a włącza się stycznik jazdy wolnej i winda na wolnym biegu dojeżdża do właściwej pozyji po czym puszczaja styczniki głowne, łapie hamulec silnika, wyłącza się stycznik ryglowania drzwi, wyłączają się przekaźniki kontaktów drzwi i rygli i na tym kończy się jazda. Prawda, że proste:D.

Quote:
W starych windach hamowanie jest kilkustopniowe (czuć jak się lina rozciąga)

Nieprawda!!! lina nie ma prawa się rozciągać. Wionda przełącza się poprostu na wolniejszy dojazd do przystanku, silnik wyhamowywuje do wolniejszych obrotów i stąd uczucie naciągających się lin.

Zloty60 wrote:
Witam.
Zajmuje sie sterowaniami do wind jak juz wczesniej pisalem.
Tego typu sterowania nie znam.Ale widze ze jest w szafie SAREL-a wiec jest nie takie stare.

Pewnie, że nie znasz, ponieważ to jest jakaś wykonana tanim kosztem samoróba na uniwersalnym sterowniku a nie dedykowany sterownik.

Pozdr.
Back to top

lukashb
Poziom 24
Poziom 24

Post#74 24 Aug 2007 08:44   

Widzę że się znasz to mi powiec skąd winda wie że ma stanąć tu a nie gdzie indziej, tj. chodzi mi o to że jak przywołujesz ją na 4 piętro to staje równo z podłogą :D a nie np. troche niżej lub wyżej...rozumiem że w szybie na ścianie są jakieś wyrysowane znaki a na kabinie są czujniki?? u mnie kiedyś było coś takiego z żarówką samochodową po prawej :) potem to zmienili na urządzenie bez żarówki ale z przekaźnikiem na tyle głośnym że jak winda jedzie to on tak głośna pyka....jakiś rytm tam słychać :)
Back to top

michal_549
Poziom 15
Poziom 15

Post#75 24 Aug 2007 09:13   

W mojej windzie jak się naciśnie STOP do 40 cm od piętra to winda staje i da się drzwi otworzyć, robiąc duży schodek ;) Mam jeszcze jedno pytanie: jeśli się przełączy dźwignię na dole oznaczoną jako "wyłącznik dźwigu" to dlaczego potem nie da się jej włączyć z powrotem? Tzn. muszą przyjeżdżać panowie i coś tam robić, wiem, bo jak kiedyś dzieciarnia przełączyła to winda stała nieoświetlona między piętrami przez dwa dni :!: , a pasażera musieliśmy sami wyciągać za pomocą obcęg i śrubokręta (otwierając taki koreczek w drzwiach i wypychając klin). W bloku obok natomiast można włączyć z powrotem.
Pozdrawiam
Back to top

lukashb
Poziom 24
Poziom 24

Post#76 24 Aug 2007 10:25   

U mnie też się da włączyć spowrotem....pewnie coś tam uszkodzone ;) na osiedlu obok zaczeła się wymiana wind więc za jakiś czas pewnie dojdą do mnie :)
Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#77 24 Aug 2007 12:20   

Czy hamulec silnika to jest włączany oddzielnym obwodem czy po prostu puszcza w momencie podania napięcia na silnik ?

Co do rozróżniania położenia to kiedyś były czujniki fotoelektryczne z żarówką.
Na windzie były dwa takie fotoelementy rozdzielone żarówką a na szynie w szybie windy były zamontowane przesłony, równo z piętrem i na początku drogi dojazdu do piętra na małej prędkości.
W układzie sterowania był chyba zrealizowany przekaźnikowy rejestr przesuwny, który był taktowany tymi dwoma czujnikami przesłon.
Po włączeniu windy, o ile nie stała ona na krańcowych piętrach (u mnie 15 lub parter) winda jechała na górę do 15 piętra by rejestr został zsynchronizowany z położeniem kabiny. Potem, przy normalnej pracy rejestr po prostu odwzorowywał w przyciągniętych przekaźnikach położenie kabiny zliczając impulsy z fotoimpulsatorów.
Rejestr wymagał też inicjalizacji (na 15 piętrze) jeżeli kabina stanęła między piętrami na dłużej niz kilka sekund.
Przesłony na piętrach były ustawiane naprzemiennie (układ powtarzał się co drugie piętro, pewnie było to związane z zasadą działania rejestru położenia kabiny).

Co prawda nie wiedziałem dokładnych schematów sterowania windy ale z tego co doszedłem to to jest tak, że w układzie są trzy rejestry:

- wezwań wewnętrznych (przyciski w kabinie)
- wezwań zewnętrznych (przyciski na piętrach)
- położenia kabiny (przesuwny)

Powiedzmy ktoś wsiada na 1 piętrze i wciska przycisk 10, rejestr wewnętrzny zapamiętuje ten fakt w przyciągniętym przekaźniku
i następuje porównanie numeru żądanego piętra z rejestrem położenia kabiny. Na podstawie tego określany jest kierunek ruchu windy.
Jeżeli wszystkie blokady zasygnalizują gotowość windy do jazdy, to następuje włączenie jazdy szybkiej w wybranym kierunku.

Rejestr położenia kabiny taktowany fotoimpulsatorami "przesuwa" w sobie kabinę i za każdym przesunięciem sprawdzane jest czy na danej pozycji JW (jazda wolna) nie ma sygnału z rejestru wezwań wewnętrznych (przy jeździe w obu kierunkach) lub rejestru wezwań zewnętrznych (przy jeździe w dół - sterowanie zbiorcze w dół). Jeżeli jest sygnał z rejestru zamówień, to następuje przełączenie na jazdę wolną i jazda do momentu gdy fotoimpulsator zasygnalizuje zrównanie się kabiny z poziomem piętra. Wtedy następuje zatrzymanie windy.
Jeżeli nie zostaną otwarte drzwi to winda chyba po 5 sekundach startuje jeżeli są jeszcze zamówienia na dany kierunek ruchu
Jeżeli drzwi były otwarte to opóźnienie jest liczone od momentu zamknięcia drzwi i zgłoszenia się wszystkich blokad.

Przy braku żądań wewnętrznych winda realizuje wezwania piętrowe o ile obsługuje daną strefę pięter (przy większej ilości wind było chyba sterowanie strefowe, koszmar jak się jakaś winda zepsuła, bo wtedy nie można było się doczekać na windę).
Na parterze i 15 piętrze są przełączniki rolkowe blokujące dalszą jazdę w danym kierunku.

Code:

Pozycje rejestru położenia kabiny
JW- jazda wolna

15
   JW14.5
14
   JW13.5
13
   JW12.5
12
   JW11.5
11
   JW10.5
10
   JW9.5
9
   JW8.5
8
   JW7.5
7
   JW6.5
6
   JW5.5
5
   JW4.5
4
   JW3.5
3
   JW2.5
2
   JW1.5
1
   JW0.5
0          PARTER

A propos czy ma ktoś schemat sterowania przekaźnikowego windy (chodzi mi o ten model, nazywany windą szwedzką, produkowaną przez ZREMB a montowaną gdzieś w latach 60-tych (1967)) z takimi fotoimpulsatorami, chodzi mi o rozwiązanie tego rejestru.
Nie musi to być schemat dokładny dla 16 przystanków tylko wyjaśnienie działania taktowania tych przekaźników :)) ?
Back to top

Schizma
Poziom 17
Poziom 17

Post#78 24 Aug 2007 14:08   

Hamulec silnika jest na osobnym obwodzie 48V
Back to top

lukashb
Poziom 24
Poziom 24

Post#79 24 Aug 2007 15:14   

A teraz z innej beczki choć też technicznie....dotyczy wymiany wind w tym kabiny...jak oni ją wyjmują z szybu? jest w pełni rozbieralna? bo przez drzwi nie wyjdzie :P a jak wkładają nową....zapewne też rozebrane i potem poskładane w środku??
Back to top

Schizma
Poziom 17
Poziom 17

Post#80 24 Aug 2007 16:18   

Oczywiście. Najpierw rozbiera się kabinę, później ramę.
Back to top

gogo4
Poziom 14
Poziom 14

Post#81 24 Aug 2007 23:03   

lukashb wrote:
Widzę że się znasz to mi powiec skąd winda wie że ma stanąć tu a nie gdzie indziej, tj. chodzi mi o to że jak przywołujesz ją na 4 piętro to staje równo z podłogą :D a nie np. troche niżej lub wyżej...rozumiem że w szybie na ścianie są jakieś wyrysowane znaki a na kabinie są czujniki?? u mnie kiedyś było coś takiego z żarówką samochodową po prawej :) potem to zmienili na urządzenie bez żarówki ale z przekaźnikiem na tyle głośnym że jak winda jedzie to on tak głośna pyka....jakiś rytm tam słychać :)

W starszych windach są krańcówki, które w odpowiednim miejscu najeżdżają na specjalny najazd, który je załącza. W nowszych windach był to fotoimpulastor (dioda nadawcza i odbiorcza naprzeciw siebie), któey był przesłaniany przez odpowiednie przesłony i te fotoimpulsatory właśnie tak pykają (mają wbudowany przekaźnik). W całkiem nowych windach są czujniki magnetyczne aktywowane przez małe magnesiki przymocowane do prowadnic. Takich czujników jest kilka, jedne odpowiadają za informację, że winda zbliża się do przystanku i trzeba włączyć bieg wolny, inne informują, że winda dojechała na przystanek (ustawiła się dokładnie równo z przystankiem) i trzeba ją zatrzymać a jeszcze inne odpowiadają za wykrywanie ruchu windy (w nowszych windach) - muszą byc aktywowane co pewien (ustalony w sterowniku) czas.

Quote:
Hamulec silnika jest na osobnym obwodzie 48V

Niekoniecznie, często jest podpięty do zacisków silnika i puszcza po pojawieniu się napięcia zasilającego silnik. Jest wiele różnych rozwiązń sterowania hamulcem

Quote:
Mam jeszcze jedno pytanie: jeśli się przełączy dźwignię na dole oznaczoną jako "wyłącznik dźwigu" to dlaczego potem nie da się jej włączyć z powrotem?

Czasem maszynownia jest zasilana przez stycznik zasilający, który po wyłączeniu wyłącznika głównego rozłącza się i wtedy trzeba go załączyć z przycisku umieszczonego w maszynowni.
Back to top

ogryz
Poziom 24
Poziom 24

Post#82 25 Aug 2007 00:38   

Może by tak przenieść temat do działu "Ogólnie"? Jest bardzo ciekawy i szkoda by było, gdyby kiedyś wylądował w koszu, jak wszystko z tego działu... ;)
Back to top

europejczyk
Poziom 17
Poziom 17

Post#83 25 Aug 2007 22:27   

A kto mi odpowie na pytanie dlaczego niektóre windy "wyją" jak jadą na wolniejszym biegu, czyli tak przez 3 sekundy przed zatrzymaniem? Taki specyficzny dźwięk się wydobywa z maszynowni.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Aug 2007 22:27   

Back to top

lukashb
Poziom 24
Poziom 24

Post#84 25 Aug 2007 23:08   

Te nowe?? może to PWM?
Back to top

europejczyk
Poziom 17
Poziom 17

Post#85 25 Aug 2007 23:24   

Stare, stare - Gomułka/Gierek.
Back to top

Schizma
Poziom 17
Poziom 17

Post#86 25 Aug 2007 23:31   

silnik "cierpi" na wolnych obrotach..
Back to top

gogo4
Poziom 14
Poziom 14

Post#87 25 Aug 2007 23:41   

lukashb wrote:
Te nowe?? może to PWM?

Nie no... PWM przy silniku prądu zmiennego? tu się stosuje falownik a ten z regulacją PWM nie ma nic wspólnego. Dlaczego winda wyje? ja szczerze mówiąc nie spotkałem sie z takim przypadkiem. Silnik czasem na wolnym biegu wydaje troche inny (gośniejszy dżwięk) ale to raczej nie jest wycie. Może konserwator powinien zainteresować się tym wyciem - może ten silnik błagalnie wje prosząc o remont ? :D

Pozdr.
Back to top

lukasb9
Poziom 21
Poziom 21

Post#88 25 Aug 2007 23:49   

gogo4 - zdziwił bys się jak dużo wspólnego maja falowniki z modulacją szerokości impulsu :)
Back to top

lukashb
Poziom 24
Poziom 24

Post#89 26 Aug 2007 00:17   

Ja tak rzuciłem z PWM brałem pod uwagę że nowe windy maj silniki na DC :)
Back to top

Schizma
Poziom 17
Poziom 17

Post#90 26 Aug 2007 10:32   

po co miałyby mieć silniki DC?
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> HydePark Archive -> Winda - rozmowy o windach i nie tylko
Page 3 of 85 Go to page Previous  1, 2, 3, 4 ... 83, 84, 85  Next
Jump to page:
Similar topics
Winda - rozmowy o windach i nie tylko CD (443)

Page generation time: 0.09 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed