FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

"VisPeer" podłogówki by DEVOLT ( sds 134+sc10n)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Acoustics-TOP -> "VisPeer" podłogówki by DEVOLT ( sds 134+sc10n)
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#31 24 Feb 2007 13:17   

Re: "VisPeer" podłogówki by DEVOLT ( sds 134+sc10n

czasem z tą charakterystyką kierunkowa jest przesada :| tym bardziej ze wymiary tych sls'ów nie są wcale takie wielkie.

Sam mam obecnie średniotonowy 12' i słyszę kierunkowość ale wysokotonowca. Przecież nie słuchamy muzyki w komorze bezechowej, tylko w pokoju.

Kolumny robią prawdziwe wrażenie estetyka jest bardzo wysoka, niema czego się doczepić.
Bardzo duży plus za przetworniki które nie są seryjnie (często błędnie) polecane na forum. A ich parametry są bardzo ciekawe :) (pomijam sc10n który jest także dobrym wyborem na takie podziały)
Back to top

Caleb_
Poziom 22
Poziom 22

Post#32 25 Feb 2007 12:10   

pewnie, ze gra warta swieczki. jesli by bylo poprawnie skonstruowane to masz w odpowiedniej ilosci wiecej basu, kosztem SPLu. co do kupna nowych elementow to moze to faktycznie na razie nieoplacalne tym bardziej, ze niewiadomo jaki efekt bedzie. moze z jakichs przyszlych kolumn wezmiesz po prostu elementy zwrotnicy i wtedy pokombinujesz - nic cie to nie bedzie kosztowalo ;).

gratuluje i tak. konstrukcja ladna. pomierzona dopiero po wstepnym wygrzaniu. co najwazniejsze autor zadowolony:)
Back to top

devolt
Poziom 18
Poziom 18

Post#33 Post from the author of the topic 10 Jun 2007 13:31   

Hej ostatnio postanowiłem sprawdzić jak moje dzieło sprawuje sie przy duzej głośności. Przez parę dni słuchałem różnego rodzaju muzyki raczej na wysokim poziomie głośności. Po tym teście kolumny zaczęły zupełnie inaczej grać. Chyba dopiero teraz sie wygrzały. Pojawiła się niesamowita ilość basu. Jest go tak duże że nawet mi na myśl nie przychodzi wykonywanie jakiegoś suba. Denerwuje mnie jednak gwizdek. Gra on ciut za cicho. Przy dużych poziomach słychać ze nie wyrabia z efektywnością.
Co polecacie w zamian zeby miało z 91 dB i najlepiej 4 ohmy. Myslalem o Vifie dx 25tg spełnia moje warunki. Co o tym myślicie?? Ma tę samą średnice co sc10n więc bedzie ok. Jedynie 6 śrub zamiast 4 ale to nie problem.
Back to top

devolt
Poziom 18
Poziom 18

Post#34 Post from the author of the topic 02 Dec 2010 18:08   

Witam po długiej przerwie. Po dość długim użytkowaniu kolumn postanowiłem je zmodernizować.
Wymieniłem głośnik wysokotonowy na Vifę d25AG. Dokleiłem po magnesie do każdego z SDS'ów. I na nowo zaprojektowałem zwrotnicę. Tym razem postanowiłem spróbować z układem 2,5 drożnym.
Po kilku projektach przyjąłem takie wartości elementów.
Tu mamy symulację pracy zwrotnicy.
Niestety nie miałem jeszcze dużej cewki 6mH do głośnika niskotonowego, ale postanowiłem sprawdzić jak będzie brzmiała reszta pasma z jednym SDS'em.
Oto wynik pomiarów zwrotnicy. Czarna gruba kreska to pomiar, a cienka czerwona to symulacja. Na przebiegu impedancji widać dołki w okolicy strojenia BR ze względu na obecność w tej samej obudowie drugiego, nie podłączonego SDS'a, który działał jak membrana bierna:)
Co do brzmienia to na początku nie podobało mnie się. Miałem wrażenie że gwizdek sypie strasznie zniekształceniami. Okazało się że zamieniłem rezystory w zwrotnicy :D Dodatkowo zwiększyłem tłumienie Vify (zamiast 2,2 Ω, dałem 3,3Ω). Teraz jest dużo lepiej. W porównaniu do poprzedniej zwrotnicy, znacznie poprawiła się góra i środek pasma. Jestem zadowolony z tej modyfikacji.
Back to top

Caleb_
Poziom 22
Poziom 22

Post#35 02 Dec 2010 19:22   

dałoby się inaczej wyskalować ch-ki? podziałka co np 6dB, a nie 20dB? Bo teraz to nic nie widać...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Dec 2010 19:22   

Back to top

devolt
Poziom 18
Poziom 18

Post#36 Post from the author of the topic 02 Dec 2010 22:10   

Jasne już poprawiam.
Przy okazji wstawiłem nie ten wykres :D z poprzedniej wersji z innym podziałem.
Ten jest aktualny.
Back to top

Tomq
Poziom 23
Poziom 23

Post#37 25 Dec 2010 00:03   

To ja jeszcze proszę o takie wyskalowanie by skala zaczynała się od -60, bo z taką osią Y to niewiele tego pasma widać.

Kolumny bardzo ładne i oczywiście duży plus za samodzielne zaprojektowanie zwrotnicy. Jeśli możesz to napisz o różnicy w brzmieniu miedzy sc10n, a Vifą i napisz jak kolumny budują scenę.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Acoustics-TOP -> "VisPeer" podłogówki by DEVOLT ( sds 134+sc10n)
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Uliczna lampa zasilana śmieciami "Gaon Street Lamp" (3)
Google i płatne treści, czyli "First Click Free" (3)
Fale radiowe "widzą" i śledzą ruch poprzez ściany (1)
ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j60 (167)
Stroboskop dwulampowy+ sterownik Made By Devolt (57)
Sterownik "Dyskotekowy" na USB + sterowanie " (10)
"Płaczek" i "Łezki" nietypowy zestaw 2.1 (22)
Dwudrożne podłogówki na GTC 16/40/1 i SC10N (12)
Ulepszone Google images wpada w wir dzięki "Swirl" (2)
6N13S lampa uważana za nie "HI-END", a jaka piękna (16)

Page generation time: 0.142 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed