FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Graj±ca skrzynka ze z³omu :))

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Graj±ca skrzynka ze z³omu :))
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 27 Dec 2006 18:28   

Graj±ca skrzynka ze z³omu :))

Graj±ca skrzynka ze z³omu  :))
Witam wszystkich jest to pierwsza tego rodzaju projekt wykonany prze zemnie. Robi±c porz±dki w szafkach znalaz³em kilka rzeczy z których mo¿na by zrobiæ co¶ przydatnego. A wiêc znalaz³em stare drewniane opakowanie sam nie wiem po czym pos³u¿y³a za obudowê, dalej jaki¶ uk³ad z pierdzia³ek komputerowych 2 + 1 i kilka drobiazgów typu prze³±cznik, kabel, itp. G³o¶niki tez znalaz³em na strychu, tranfo tez jaki¶ tam le¿a³. Za obicie na front pos³u¿y³a mi podszewka ze starej kurtki. Moc mo¿e nie jest ogromna ale 3W na satelitkach i 5W na bass w zupe³no¶ci mi wystarcza. Jestem po ods³uchu z najró¿niejszych ¼róde³ typu komputer, odtwarzacz, mp4, DVD. D¼wiêk jest w miare czysty i wyra¼ny. jestem Bardzo zadowolony z tej konstrukcji. Teraz czekam na wasze opinie. Przepraszam za jako¶æ zdjêæ ale by³y robione telefonem.

skrzyneczka.rar
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  skrzyneczka.rar
 Contents:  DSC00867.JPG , DSC00864.JPG , DSC00865.JPG , DSC00866.JPG
See all...
 Filesize:  1.91 MB
 Punkty:  3.292 = 2.292 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

Back to top

lacu14
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 27 Dec 2006 18:39   

Re: Graj±ca skrzynka ze z³omu :))

ja ¶ci±gne³em i ¿a³uje bo co ogl±daæ niema. Ale patrz±c na to ¿e to pierwszy projekt oddaje honor. Urz±dzenie moze i praktyczne. Przyda³o by mi siê na jakie¶ biwaki itd.
Back to top

roman1988
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 Post from the author of the topic 27 Dec 2006 18:42   

w³a¶nie my¶la³em nad dodaniem akumulatora do ¶rodka ale na razie nie wiedze potrzeby na wiosnê pewnie wrzucê
Back to top

dowodca_armii
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 27 Dec 2006 20:27   

Dla mnie moze byc ! najwazniejsze ze za darmo i ze ze zlomu jest jakis pozytek :)
Back to top

lechoo
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 27 Dec 2006 21:16   

Zdjêcia nawet te zrobione telefonem mo¿na odszumiæ i przynajmniej przeskalowaæ ¿eby nie zajmowa³y 0,5MB, trzeba tylko chcieæ...
Ponadto serwer na który za³adowane s± te zdjêcia prêdko¶ci± nie grzeszy, pobieranie zdjêæ z prêdko¶ci± 2KB/s trwa wieki.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Dec 2006 21:16   

Back to top

dktr
Poziom 14
Poziom 14

Post#6 27 Dec 2006 23:17   

Konstrukcja nawet praktyczna ;)
Tylko ten transformatorek taki ma³y nieco.

Ale fotki tragedia!

sam nie mam zbyt szybkiego serwerka, ale po ma³ej obróbce nie wygl±da tak tragicznie:

http://dktr.lipowa.net/elektroda/1.jpg
http://dktr.lipowa.net/elektroda/2.jpg
http://dktr.lipowa.net/elektroda/3.jpg
http://dktr.lipowa.net/elektroda/4.jpg

Pozdro!
Back to top

neo_dc
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 28 Dec 2006 00:25   

Dobre jak masz np. mp3 i chcesz sobie posluchac glosniej w pracy, nie musisz targac do domu bo koszt tego znikomy wiec niskie zagrozenie ze ci "wzmaka" zakosz± :D. Dodalbym jeszcze mozliwosc zasilania akumulatorowego i sprzet dobry na grill na dzialeczce. No i troszke chyba staranniej wyciac mogles te deski ( albo to na fotkach tak sie wydaje :)

Ogolem 4+/6 jak na 1 konstrukcje :)
Back to top

Grejzen
Poziom 8
Poziom 8

Post#8 28 Dec 2006 01:10   

Wg mnie tragedia niegodna elektrody.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Dec 2006 01:10   

Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 28 Dec 2006 01:38   

Zamieszczam tu zdjêcia aby k±¿dy mog³ je sobie swobodnie zobaczyc:

A co do konstrukcji to je¶li zrobi³e¶ to z niepotrzebnych rzeczy , które by³y Ci zbêdne to spoko, tylko musia³ by¶ trochê popracowaæ nad estetyk± i postaraj sie zrobiæ zdjêcia cyfrówk± bo na tych nie wiele widaæ :D
Back to top

Krzysztof33
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 28 Dec 2006 16:09   

Ten transformatorek to chyba za ma³y, wytargany z radia 12V na 2x0,5W g³o¶niki. Nie odda wzmacniacz pe³nej mocy, te pierdzia³ki jak sam napisa³e¶ maj± troszkê z siebie daæ a graj± przy tym trafo chyba na 40% swoich mo¿liwo¶ci. Takie moje zdanie mo¿e siê mylê, jak co to upomnieæ.
Pozdrawiam.
Back to top

roman1988
Poziom 6
Poziom 6

Post#11 Post from the author of the topic 28 Dec 2006 18:38   

tranfo jest wystarczaj±cy daje napiêcie 9V i 1A pobór pradu w maksie nie przekracza 0,7A wiec jest jeszcze zapas a ta konstrukcja wyl±duje pewnie jako granie w gara¿u albo altance, a co estetyki praca wykonana zosta³a za popo³udnie i w ogóle nie przywi±zywa³em do niej uwagi. w planach jest wykonanie czego¶ przeno¶nego na ogniska, le¿y w szafce nowy aku ¿elowy 12V 14ah planuje do tego z³o¿yæ skrzynkê i ja obiæ kocykiem mam zamiar wrzucic tam wzmacniacz na tda1562Q ale s³ysza³em ze po ok miesi±cu na basach kostka zaczyna pierdzieræ a nie graæ prawda to czy nie?????
Back to top

-nabuchodonozor-
Poziom 3
Poziom 3

Post#12 28 Dec 2006 23:08   

Ja bym zrobi³ oddzielnie satelitki co¶ w stylu 2+1 reszta w porz±dku
Back to top

wzmak123
Poziom 17
Poziom 17

Post#13 29 Dec 2006 00:29   

zamiast tda1562,

mo¿na zrobiæ przetworke + jaka¶ kosc lm3886 lub tda7294,
z tego co wiem to te aku zelowe dosc d³ugo trzymaj±,

albo po prostu kupiæ tda7375 2x25rms zasilanie 12v, do tego dobre g³o¶niki, cos w stylu magnata tanie i maj± w miare du¿± efektywno¶c, na biwak w sam raz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Dec 2006 00:29   

Back to top

grzesiek_re
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 30 Dec 2006 01:31   

Witam
widze ¿e coraz wiecej jest na elektrodzie projektów wykonanych z "z³omu". A co chodiz o projekt to wed³ug mnie mo¿na by by³o obudowe przeszlifowaæ papierkiem sciernym i polakierowaæ.
pozdrawiam
Back to top

DJ_Specu
Poziom 11
Poziom 11

Post#15 02 Jan 2007 00:43   

zamiast tych ma³ych g³o¶niczków które pewnie "robi± za wysokotonowe" wstawi³bym "syczki" samochodowe za dyche, tanie a napewno lepsze ni¿ te. Pozatym je¿eli sprzêt na biwaki to mo¿e wsadziæ w niego jakie¶ stare radyjko samochodowe na p³yte z jak±¶ rozs±dn± moc± np. 2x25watt. Wtedy by ju¿ nietrzeba by by³o budowaæ wzmacniacza a koszt nieby³by chyba wielki. Tak czy tak to dla mnie ¿ecz zbedna. Ja na biwakach i imprezach na dzia³eczce wole pu¶ciæ se muzyczke ze swojego auta.... pioneer deh-p8000r + pilot, po¿±dny wzmacniacz alpiny, tuba 25cm JBL, dwa g³o¶niczki alpiny w tylnych drzwiach i stare philipsy od astry 1 z przoodu. Do tego akumulator EXIDE chyba 60AH i na jedn± noc w miare ostrego grania wystarcza, rano jeszcze auto zapala :-) W ostateczno¶ci jak niejecha³em autem na dzia³ke bo niemia³em kierowcy takiego zeby niepi³ to bra³em samo radio i kolumienki z g³o¶niczkami 20cm i nawet to nie tak ¼le gra³o wiêc mo¿e tu te¿ radyjko by³oby niez³ym pomys³em, tylko ciekawe czy by troszeczke nieprzerywa³o od ewentualnego basu.
Back to top

Tremolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#16 02 Jan 2007 03:41   

Ca³o¶æ konstrukcji generalnie ogranicza siê do wpakowania gotowych elementów do ¶rodka skrzynki. Akustycznej, wiec, przenosze to do DIY Akustyka. Skrzynia jako¶ tam moim zdaniem b³êdnie zaprojektowana. B³êdów jest wiele, jesli te ma³e glosniki maj± graæ w wy¿szych pasmach musz± byæ bli¿ej siebie. Jesli to ma graæ stereofonicznie, to lepiej bybylo jakby by³y w osobnych obudowach.

po za tym te ma³e g³o¶niki musza byæ odseparowane w osobnych komorach - daj tam jakies doniczki.

Jest to bardziej piec do gitary basowej ni¿ konstrukcja audio domowego. Lub jakies ma³e chucherko do gitary elektrycznej, tylko nie potrzebne sa wtedy te dodatkowe g³o¶niczki.

Po za tym brak zdjeæ z budowy, brak podania wymiarów i modeli g³osnikow zastosowanych. Brak niestety skali porównawczej np. paczki zapa³ek.
Back to top

kivlov
Poziom 20
Poziom 20

Post#17 03 Jan 2007 22:33   

je¿eli konstrukcja mia³aby le¿eæ a mo¿na by³oby w³an¶ie zrobiæ co¶ takiego to naparwdê szacunek za fatygê dla autora podziwiam:)
Back to top

matel001
Poziom 18
Poziom 18

Post#18 09 Jan 2007 11:44   

Tremolo wrote:
Ca³o¶æ konstrukcji generalnie ogranicza siê do wpakowania gotowych elementów do ¶rodka skrzynki. Akustycznej, wiec, przenosze to do DIY Akustyka. Skrzynia jako¶ tam moim zdaniem b³êdnie zaprojektowana. B³êdów jest wiele, jesli te ma³e glosniki maj± graæ w wy¿szych pasmach musz± byæ bli¿ej siebie. Jesli to ma graæ stereofonicznie, to lepiej bybylo jakby by³y w osobnych obudowach.

po za tym te ma³e g³o¶niki musza byæ odseparowane w osobnych komorach - daj tam jakies doniczki.

Jest to bardziej piec do gitary basowej ni¿ konstrukcja audio domowego. Lub jakies ma³e chucherko do gitary elektrycznej, tylko nie potrzebne sa wtedy te dodatkowe g³o¶niczki.

Po za tym brak zdjeæ z budowy, brak podania wymiarów i modeli g³osnikow zastosowanych. Brak niestety skali porównawczej np. paczki zapa³ek.

Tremolo tylko po co tyle zachodu, to ma s³u¿yc jako g³o¶nik do mp3, walkmana ¿eby sobie go w parê osób pos³uchaæ. To przeciez nie musi mieæ jako¶ci nag³o¶nienia Estradowego.

Jak dla mnie to konstrukcja na 4/5, bardzo dobrze spelnia swoj± rolê, praktyczna ma³a i nawet g³o¶na. Szydercze s± te gwizdki z komputerowych g³o¶niczków. Sam bym sobie co¶ takiego zrobi³. Mam nawet dwa g³o¶niki 5w 4Om Tonsila od jakiego¶ starego adaptera.
Back to top

jw_amigowiec
Poziom 4
Poziom 4

Post#19 12 Jan 2007 21:07   

Jesli dobrze mi sie zdaje i ten glosnik jest na magnesie alnico, to... Hmmm, kurde, czasem ludzie maja starocie (np radia SABA), ktorych glosniki moga sie okazac prawdziwymi hi-endami, jesli wziac pod uwage walory brzmieniowe i efektywnosc. Glosniki z magnesami alnico miewaja po 100 db efektywnosci. Az zal, ze taki glosnik sie marnuje w ten sposob...

Swoja droga to moj 1 post tutaj (nie poglem sie powstrzymac od komentarza :D), witam wszystkich ;).
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Graj±ca skrzynka ze z³omu :))
Page 1 of 1
Similar topics
Kartka Graj±ca - mozliwo¶c zrobienia w³asnej? (1)
mini szafa graj±ca, oceñcie sami :) (21)
P.E.A.R.T. - Maszyna graj±ca na perkusji (3)
Elektromagnes do z³omu (3)

Page generation time: 0.923 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed