| Author |
zasoby Poziom 19

|
30 Aug 2003 16:30 Przełącznik - detektor podczerwieni |
|
|
|
Układ może współpracować z dowolnym pilotem, jego działanie polega na włączeniu żarówki (lub innego urządzenia) w chwili wciśnięcia przycisku na pilocie podczerwieni. Może to znaleźć zastosowanie w przypadku chwilowego włączenia oświetlenia nocnego w pokoju za pomocą pilota. W chwili odebrania sygnału 36kHz z pilota (można użyć dowolnego odbiornika podczerwieni dopasowując rodzaj do odpowiedniego pilota) kondensator zostanie rozładowany przez co tranzystor T1 zostanie zamknięty. Spowoduje to otworzenie tranzystora T2 i przepływ prądu przez żarówkę. Po przestaniu generowaniu kodu z pilota nastąpi ładowanie kondensatora przez rezystor R1. Zmieniając wartość rezystancji R1 możemy dowolnie regulować czasy wyłączania żarówki. Całość jest zasilana z płaskiej baterii 4,5V.
Schemat ideowy:
Rodzaje odbiorników podczerwieni z wyprowadzeniami:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Aug 2003 16:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomol:) Poziom 9

|
12 Jan 2004 19:50 |
|
|
|
Witam!!! uklad mi sie przydal i dziala! dzieki i mam pytanko czy da sie zrobic cos takiego aby mozna wlaczyc to na caly czas? jak masz jakis schemacik to bardzo dziekuje i pozdro:)
|
|
| Back to top |
|
 |
traper Poziom 14

|
13 Jan 2004 17:20 Re: Przełącznik - detektor podczerwieni |
|
|
|
Super! Wlasnie czegos takiego szukalem :!: :)
Przylaczam sie do poprzedniego pytania: w jaki sposob zmodyfikowac uklad aby dzialal caly czas (do ponownego wcisniecia klawisza) :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
kyle87 Poziom 2

|
01 Apr 2004 21:36 Re: Przełącznik - detektor podczerwieni |
|
|
|
Mógłbyś napisać ile mniej więcej wyjdzie za części i na czym mam to zrobić, bo jestem początkujący :( i nie za bardzo to rozumiem.
Z góry dzięki. :?: :?: :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Apr 2004 21:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
traper Poziom 14

|
03 Apr 2004 12:19 Re: Przełącznik - detektor podczerwieni |
|
|
|
| Quote: |
| Mógłbyś napisać ile mniej więcej wyjdzie za części |
Elementy wyniosa Cie kilka zlotych (najdrozszy jest uklad odbioru podczerwieni - ok. 3-4,- reszta to groszowe sprawy).
| Quote: |
| i na czym mam to zrobić, bo jestem początkujący |
Jakby sie ktos uparl moznaby to zrobic nawet na "pajaczka", leiej jednak bedzie zaopatrzyc sie w jakas mala pytke uniwersalna, albo samemu wytrawic odpowiednia...
|
|
| Back to top |
|
 |
Marcin1326 Poziom 13

|
11 Jun 2004 18:17 |
|
|
|
| Tomol:) wrote: |
| Witam!!! uklad mi się przydal i dziala! dzieki i mam pytanko czy da się zrobic cos takiego aby mozna wlaczyc to na caly czas? jak masz jakis schemacik to bardzo dziekuje i pozdro:) |
Witam
O ile sie nie myle to wystarczy dodać jakiś prosty przerzutnik, np.CMOS 4017. Jak trzeba to naskrobę schemacik.
pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
kaworu Poziom 13

|
26 Aug 2004 15:50 Re: Przełącznik - detektor podczerwieni |
|
|
|
A jak zrobic to na tranzystorach zamiast na przerzutniku, kilka dni temu kompinowałem ale wyniki mierne jak na razie...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Aug 2004 15:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
02 Sep 2004 13:35 Re: Przełącznik - detektor podczerwieni |
|
|
|
| kaworu wrote: |
| A jak zrobic to na tranzystorach zamiast na przerzutniku, kilka dni temu kompinowałem ale wyniki mierne jak na razie... |
połącz R1 do kolektora T2 zamiast do plusa zasilania,
i dodaj wyłącznik - zwieranie emitera i bazy T2.
|
|
| Back to top |
|
 |
alpha_ Poziom 9

|
20 Jan 2006 22:32 Re: Przełącznik - detektor podczerwieni |
|
|
|
mozna do tego ukladu uzyc odbiornika GP1U5 produkowanego przez Sharp'a?
element dziala na moje oko troche smiesznie. zasilany 5V oswietlany zwyklym swiatlem widzialnym ma na wyjsciu ~4.5V natomiast oswietlony swiatlem podczerwonym z pilota daje na wyjsciu ~2.5-3.5V (zaleznie od pilota). moze tak ma byc, nigdy nie analizowalem pracy takiego elementu, ale na "chlopski rozum" powinno byc tak, ze im silniejsze swiatlo IR tym wyzsze napiecie na Vout.
|
|
| Back to top |
|
 |