| Author |
vper Poziom 14

|
31 Aug 2003 23:03 GoldStar 9322B - nie startuje |
|
|
|
Panowie !
Poradźcie coś na taki oto problem. Po naciśnięciu włącznika słychać pracę przekaźnika, ale TV nie nie startuje - brak obrazu i dźwięku. Jest napięcie żarzenia, brak wysokiego. Elki wtórne podmienione. Jakieś napięcia na wyjściu są - nie wiem czy prawidłowe, bo nie mam opisu na schemacie. Przetwornica wygląda na dobrą. Żarówka wpięta między kolektor 2SD1911 i masę - świeci. Spróbuję jeszcze podmienić ten tranzystor, ale zastanawiam się czy problem nie leży w TDA 2579.
Co Wy o tym myślicie ?
P.S. Jakie napięcia wychodzą z przetwornicy w tym modelu ? :?:
Vper
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Aug 2003 23:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
krzysiek Poziom 21

|
31 Aug 2003 23:20 |
|
|
|
napisalws o wymianie elek na wtornym istnieje prawidlowosc jaka zauwazylem w przetwornicach ze za brak startu najczesciej odpowiada jakies male elko po pierwotnej oczywiscie moze nie dotyczyc twojego przypadku traktuj to raczej jako wskazowke
|
|
| Back to top |
|
 |
Richi Poziom 25

|
01 Sep 2003 00:32 |
|
|
|
Powiedz w jaki sposód doszedłeś do tego że nie masz wysokiego a masz żarzenie ??
Sprawdź czy masz napięcie i jakie na D 403 powinno być ok. 16V.
Jak masz oscyloskop to pomierz przebiegi na tr. WN.
|
|
| Back to top |
|
 |
cerrber Poziom 9

|
01 Sep 2003 08:20 podobnie... |
|
|
|
Mam również Goldstara na tapecie, i podobne uszkodzenie na początku rzeczywiście był to TDA 2579A i tranzystor KTC2229 po wymianie ruszyło - spróbuj je podmienić powinno pomóc ewentulanie sprawdź zasilanie na tym ukłądzie oraz elka w obrębie...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Sep 2003 08:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
vper Poziom 14

|
01 Sep 2003 12:28 |
|
|
|
Witam Panów !
Żarzenie jest, bo świecą się katody w szyjce kineskopu. Niestety, nie mam ani oscyloskopu ani sondy WN, toteż brak wysokiego sprawdzałem zwykłą neonówką. KTC 2229 "na miernik" dobry. Jak go kupię - spóbuję podstawić. Sprawdzę również napięcie na D403, o którym pisze Richi.
Na razie dzięki.
Vper :?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Sep 2003 12:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
vper Poziom 14

|
01 Sep 2003 20:49 |
|
|
|
Napięcie na D403 zerowe. Podmieniłem dwie elki w tej gałęzi ale bez efektu.
:cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
vper Poziom 14

|
02 Sep 2003 23:11 |
|
|
|
Witajcie !
Podmieniłem TDA 2579 - bez rezultatu.
Podmieniłem wszystkie elki po pierwotnej - też nic.
Na 11 i 16 nóżce TDA 2579 powinno być 11,2 V podawane z 4 końcówki trafka przetwornicy. Otóż na przetwornicy mam 12 V, a na scalaku ok. 6 V. Posprawdzałem wszystkie elementy w tej gałęzi, podmieniłem elektrolity - i nic. Podejrzewam, że za małe napięcie jest na wyjściu przetwornicy, ale nie jestem pewien bo na schemacie jaki posiadam nie są one opisane.
Chcę jeszcze podmienić tranzystor 2SD1911 tylko chwilowo nie mogę go dostać. Może jak ma przebitą diodę to zwiera kolektorem do masy i przez to blokuje TDA.
Nie wiem czy tak było od początku i czy to ma jakieś znaczenie, ale dzisiaj zauważyłem, że wyświetlacz źle wyświetla numery niektórych kanałów. Np. "1" jest wyświetlana ze środkowym segmentem.
Powiedzcie Panowie co o tym myślicie i czego by się jeszcze można czepić, bo już mi się kończą cierpliwość, pomysły i zamienne elektrolity.
Pozdrawiam
Vper
|
|
| Back to top |
|
 |
Gorgoroth Poziom 22

|
02 Sep 2003 23:17 |
|
|
|
Podaj jakie to chassis, moze bede miec schemat z podanymi napieciami...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Sep 2003 23:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Michał99 Poziom 22

|
03 Sep 2003 16:33 |
|
|
|
Jeżeli słychać pracę trafopowielacza a nie pracuje moze byś zła F linii, wymień 3.3nF styroflex w generatorze linii albo go ścisnij szczypcami na próbę nie zamocno lubi przerywać.
|
|
| Back to top |
|
 |
vper Poziom 14

|
04 Sep 2003 00:10 |
|
|
|
Witajcie !
Kolejny wieczór zmagań z Goldim nie przyniósł żadnych efektów. Wręcz przeciwnie, cofnąłem się o krok do tyłu.
Jeśli chodzi o chasis to na płycie głównej jest numer 111-869F. Ja natomiast bazuję na schemacie dla chasis PC-05X2. Na razie - przynajmniej na etapie przetwornicy - nie natknąłem się na rozbieżności. Jak wspomniałem, jestem w lesie i to głębokim. Dzisiaj po kolejnym uruchomieniu przetwornica padła zupełnie. Całkowity brak napięć na wyjściach. Pracuje tylko przekaźnik i świeci się wyświetlacz wskazując dziwnie "minus jeden". Przestały żarzyć się katody. Nie wiem dlaczego do tego doszło. Nie da się tego skojarzyć z żadną podmianą elementu. Grzeje się radiator wraz z przykręconym do niego STR 58041. Pomyślałem, że padł. Podstawiam drugi i nic - efekt taki sam. Czyżbym kupił padniętego STR-a ? Patrzę na schemat, co by tu jeszcze sprawdzić po pierwotnej. Diody bez przerw i zwarć, kondensatory podmienione wcześniej, został jedynie tranzystor Q801 typu KTC 2120. Co się okazuje. Wcześniej nie zwróciłem uwagi, że na płycie, w miejscu gdzie powinien być wlutowany Q801 nie ma nic, oprócz dwóch sterczących drutów - chyba końcówek po traznystorze, wyglądających jakby je kto upalił. Teraz nie wiem co o tym myśleć. 100 %, że nikt tam nie grzebał przede mną bo to sprzęt szwagra. Nasuwa się kilka pytań na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi i ponownie proszę Was o pomoc. Czy to może być problem różnych chasis, czy po prostu nie ma tam traznystora który powinien być. Co może być przyczyną, że ta cholera legła zupełnie ? Dodam, że na STR, na końcówkach 1 i 5 mam obecnie zerowe napięcia, co nie zgadza się z wartościami podanymi na schemacie. Po właczeniu TV, tranzystor ten powoli, ale nagrzewa się. Uzwojenie pierwotne trafka przetwornicy pomiędzy zaciskami 1-12 sprawne. Nie sprawdziłem uzwojeń pomiędzy zaciskami 7-9-8, bo już nie mam siły go wylutowywać.
Co o tym myślicie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
vper Poziom 14

|
14 Sep 2003 22:52 Re: GoldStar 9322B - nie startuje |
|
|
|
Zrobiłem gada !!!
Po kilkunastu dniach przerwy, nabraniu sił, przemyśleniach i zaopatrzeniu w części zamienne, mója "złota gwiazda" skapitulowała.
Przetwornica zdechła całkiem w wyniku przeciążenia (zwarcia) po stronie pierwotnej - siadła diodka oznaczona na schemacie D851.
Jak już wróciłem do stanu wyjściowego zacząłem szukać przyczyny braku napięcia o którym pisał Richi. Okazało się że walnięty jest R422 - 0,47 ohm. I tak to szafa znowu gra.
Dzięki wszystkim kolegom za okazaną pomoc i zainteresowanie moim przypadkiem.
Pozdrawiam
Vper :)
|
|
| Back to top |
|
 |