FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Stacja lutownicza z PE by olinek2

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Stacja lutownicza z PE by olinek2
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 01 Jan 2007 20:38   

Stacja lutownicza

Projekt narazie jest czystym artem z PE, ale już nie długo dodam moduł który po 5 minutach leżenia rączki w stojaku obniży jej temperaturę do minimalnej ;) zmienię także przekaźnik na optotriak z triakiem :], dojdzie nowa płytka.
Rączkę mam Pensola oryginalną z grzałką ceramiczną, szybko się rozgrzewa i jest w miarę dokładna. Układ skalibrowałem z miernikiem i sondą UNIT 70B, chodzi świetnie. Zielona diodka się świeci, ale mam za duży opór i jej nie widać, ale się zmieni ;)
Postępy z ulepszeń będę raportował wam w kolejnych postach ;)
Podstawka od lutownicy jest przykręcona do boku obudowy.
Transformator sam przewijałem, bo był na inne napięcia, pracował we wzmaku, ma 100W (wiem trochę za duży, ale mniejszych nie miałem :) , chodzi cicho, jest dobrze zbity, blach nie słychać ;)
W sumie ESD jest, bo rączka posiada takowe, a obudowa jest uziemiona, tak jak grot ;)
Fotek sporo ;)
Back to top

lewytolewy
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 01 Jan 2007 20:57   

Re: Stacja lutownicza

Wow !! :D
Takiej konstrukcji to tutaj od dłuższego czasu nie było. Jestem pełen podziwu. Mam jedno pytanie na ile szacujesz pobór z sieci?? Też chciałem takie coś zrobić ponieważ nie lubię jak na grocie robi mi się "klucha" :) . Mam jeszcze prośbę czy mógł byś udostępnić schemat. Bardzo udana konstrukcja dale 9+/10 za ten popękany panel przedni w miejscach wierceń-tak na przyszłość większe obroty i mniej "dociskania" wiertła do plexy.
Pozdrawiam i podziwiam!!!!!
Back to top

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 Post from the author of the topic 01 Jan 2007 21:10   

Pobór z sieci szacuje na 60W, a jak nie grzeje grzałka 10W max. Panel pękł bo jest cieniutki 2mm, a wiertło było świeżo po szlifie, obroty były dobre tak samo jak i docisk, ale wiertło za ostre ;), a mogłem wiertolić na stołówce, ale bym się tak nie wstrzelił w oryginalną dziurę ;), bo jest to obudowa po zasilaczu do CB marki EMA. Została zaszpachlowana maźnięta aerografem (własnej roboty, ale niestety zapomniałem ostatnio przemyć i mi dyszę zapchało jak malowałem :] ), a drugie pęknięcie jak się przełącznik zaklinował :/, a plexi umiem obrabiać :P.
Schemat jest na forum, szukaj hasła stacja lutownicza PE ;) Stację polutowałem moją kochaną, błękitną, wysłużoną transformatorówką ;) Jak bym pracował miałbym kaskę to bym zrobił na rączce JBC, ale mam 15 latek i narazie pracuję czasem dorywczo :) (tj. instalowanie audio i sprzętu w klubie muzycznym, oraz naprawa jego, co ciakawe naprawaiłem fajnego bydlaka pod racka 2x500W i śmiga, aż miło, ale dosyć opowiadania ;)
Schemat będzie, ponieważ piszę arta o przeróbce tej stacji i jej budowie i moich sugestiach na serwis www.mod-planet.com, jeżeli elektroda by zechciała, to zawsze mogę i tutaj wrzucić ;)
Back to top

pasorzytek
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 01 Jan 2007 21:12   

10/10 za bardzo oryginalne dyi
5/10 za tą śróbke na środku ekranu

ocena końcowa 9/10

pytanie:

Dlaczego na tej płytce na dole są takie dziwne opisy?? a elementy zupełnie inne?
Back to top

Nostradamus
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 01 Jan 2007 21:13   

chyba o ta stację Ci chodzi. O ten schemat.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3005222#3005222

właśnie też jestem w trakcie budowy tej stacji :D:D
Back to top

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 Post from the author of the topic 01 Jan 2007 21:29   

Śrubka i jedna i druga musi być, bo tylko one dociskają plexi
W wielu konstrukcjach trafa przewijam, bo jest tanio i jeżeli robisz porządnie z przekładkami to możesz dorównać producentom (nawet mam przewijarkę, co prawda straszny prymityw na silniku i z licznikiem zwoi, ale będzie lepsza ;) )
Co do płytki to już prostuję ;)
Na płytce ICL-a i Wyświetlaczy jest idealnie i równiutko, co do gąbki spełnia ona podwójną funkcję działa stabilizująco na ruchy kołyskowe płytki, i dociska kawałek filtra czerwonego.
Płytka sterownika ma dobre opisy, ale przesunięte, niestety jak przenosiłem termotransferem taśma się odkleiła i krzywo przyłożyłem :/ Jako papieru do przenoszenia używam nie kredowego, ale takiego z gazet (tj. EDW, ale jej nie tnę :] ), jest lepszy bo mniejsze kłaki zostają po starciu (prawie nic), łatwiej się ściera :]

EDYTA:
To ta stacja http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=19042
Back to top

pasorzytek
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 01 Jan 2007 23:00   

a srobek po bokach (naroznikach) nie szlo zrobic :>
Back to top

badworm
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 02 Jan 2007 00:36   

Możesz śmiało do robienia opisów też używać papieru kredowego ponieważ odrywa się go na gorąco a nie zostawia do wystygnięcia i potem odmacza jak w przypadku płytek :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Jan 2007 00:36   

Back to top

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 Post from the author of the topic 02 Jan 2007 07:13   

Ale ja mam swoją metodę, dzięki której płytki są super, tylko ta jedna ma opisy rozjechane ;) A papieru kredowego używałem tylko raz, tak to wszystkie płytki robię na gazetowym bo lepiej :D
A jak bym chciał śrubki na narożniki wywalić, to wewnątrz musiałbym przykleić śruby do obudowy, aby płytkę trzymały, a kleju epoksydowego nie miałem, bo się skończył, za to np. w moim piecyku są 4 śrubki w narożnikach i tyle, ale tam płyta czołowa potrójna jest ;)
Back to top

maniex:)
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 02 Jan 2007 15:19   

a jaką maxymalną temperature osiągnie ta stacja??
9/10 za te śróbki i popękania
Back to top

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 Post from the author of the topic 02 Jan 2007 15:48   

U mnie może do 430st., ale to przez tolerancję rezystorków, a jak bym zmniejszył opór, to można ustawić teperaturkę do 450, ale po co 430 to za dużo, zawsze można zmienić, nawet 500 się da, i myślę że na grzałce ceramicznej jest to możliwe, ale pytam się po co :] ??

Widzisz taki urok papieru zwykłego ;), jak mi się zachce to może wymienię plexi i papierek na kredówkę, wtedy jest idealna czerń- tak mam na wzmaku (srebrno-czarny tranzystorowiec 100W ;) )
Jeżeli chodzi o układ zabezpieczający, to mam już projekt w Eagle, tylko w czwartek sobie druknę w szkole na laserówce ;)
Może jak mi się zachce to umieszczę projekt mojego skanera dyskotekowego ;)

Post był raportowany.
Pisanie postu pod postem.
Należy używać przycisku ZMIEŃ.
Scaliłem dwa posty. [hefid]

Back to top

511311815
Poziom 12
Poziom 12

Post#12 02 Jan 2007 20:05   

9,5/10 jak lutujesz to używaj wiecej kalafoni
Back to top

kenobi0
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 02 Jan 2007 21:33   

Musze przyznać że całkiem nie źle ci to wyszło :) zbudowałem kiedyś stacje na tym schemacie i wole jej używać od seryjnej :D 9/10 za przedni panel
Pozdrawiam :]
Back to top

mechanik32
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 02 Jan 2007 22:40   

bardzo ładnie ci to wyszło. Jak długo to robiłeś. Jle cie to kosztowało. Czy masz może program do procesora ?? chciał bym takie coś zrobić.
Back to top

Nostradamus
Poziom 15
Poziom 15

Post#15 02 Jan 2007 22:48   

ta wersja jest zrobiona bez procesora.
Back to top

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post#16 Post from the author of the topic 03 Jan 2007 08:53   

Nie znam się na prockach niestety :( ale mam zamiar się nauczyć.
Tak szczerze nie lubię pakować wszędzie cyfrówki skoro analog jest dokładny na takim samym poziomie ;). Stację robiłem 2 dni (nawet nie bo 1,5dnia, ale jak liczyć schnięcie lakieru i oczekiwanie na kuriera z niektórymi częściami to 2 dni ;). Koszt około 100-130 zeta nie wiem dokładnie, gdyż kupiłem masę innych elementów, a trafo miałem tylko je przewinąłem (spadki są nieduże nominalnie 26V a pod obciążeniem 25V, czyli lutownica ma 50W :] ), obudowę też miałem, ale myślę, że można z ATX zrobić pomalować, i równie ładna wyjdzie ;)
A jak się uprzesz to ICL7107 za free dostaniesz od maxima, ja kupiłem, ale sampelki idą już do mnie do zasiłki laboratoryjnej ośmiozaciskowej :P
Back to top

badworm
Poziom 15
Poziom 15

Post#17 06 Jan 2007 00:58   

Nie no, jak ja kocham takie teksty... ICL7107 kosztuje raptem parę PLN i ludzi zamawiających tego typu podzespoły jako sample powinno się odciąć od podzespołów nowszych niż scalaki TTL i tranzystory bipolarne :twisted:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Jan 2007 00:58   

Back to top

mechanik32
Poziom 13
Poziom 13

Post#18 07 Jan 2007 13:03   

a ja złożyłem już większość tylko narazie nie poskłądałem miernika temp i wyświetlacza. Ipojawił się taki problem. Podczas kiedy dotknęobudowy w miejscu gdzie znajduje sięukład us1(op07) to przekaźnik zaczyna wariować w momencie kiedy zbliż siedo temp załączania. Poprostu przekaźnik załacza z częstotliwością 50hz taką jaką ma zasilacz. NIewiem co mam z tym zrobić. proszę o szybką odp.
Back to top

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post#19 Post from the author of the topic 07 Jan 2007 17:48   

badworm, a czy ja powiedziałem, że zamawiam tylko icl ;P idzie do mnie kilka najnowszych układów dallasa w tym wzmaczek w klasie d ;P, poza tym nie widzę nic złego w samplach, dla takich koncernów takie zamówienia to są grosiki ;P
Daj równolegle z przekaźnikiem kondensator koło 10uF, powinien wygładzić, a obudowę masz do masy dołączoną ??
Back to top

pawelcb33
Poziom 20
Poziom 20

Post#20 10 Jan 2007 22:03   

No całkiem niezła robota, mi się osobiście bardzo podoba na pierwszy rzut oka jak fabryczny sprzęt. Też sie przymiezam do kupna labo zrobienia stacyjki w robocie robie tylko stacja lutownicza i jak cos robie w chacie transformatorówka to troche dziwnie i niewygodnie juz mi sie robi, malo poreczna ta lutownica no i przyzwyczailem sie poprostu juz do wygody cienkiego grota. Najwazniejsze jest raczej kolba i zapytam sie tak jaką kolbe bysciepolecali tak aby niebyla znowu bardzo droga aby groty tezbyly latwo dostepne i tez w miare tanie no ijakas mala i poreczna kolbe. Co byscie polecili bo reszte czyli sam regulatro temp. to juz mniejszy problem.
Back to top

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post#21 Post from the author of the topic 11 Jan 2007 16:11   

Ten model co mam od Pensola jest świetny, a grzałka ceramiczna bardzo szybko reaguje na spadki temperatury. Groty są świetne, ostatnio 10 godzin pod rząd lutowałem tym grubym okablowanie w moim projekcie (kabelki o średnicy ok.4mm-6mm ;) ) I dawała sobie świetnie radę, a lutowanie nią to po prostu bajka. Polecam w 100%!!! http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=PENSOL%20SL30CE-I
Back to top

pawelcb33
Poziom 20
Poziom 20

Post#22 11 Jan 2007 18:13   

Nawet duza niejest, no i niedrogo....jak ona lezy w reku i czy sama kolba/uchwyt gdzie sie trzyma nienagrzewa sie tak ze ciezko trzymac ja juz?
Back to top

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post#23 Post from the author of the topic 11 Jan 2007 18:24   

Przez 10 godzin lutowania, 2 godziny lutowałem z temperaturą 400 stopni nie odczułem żadnego dyskomfortu, rączka jest letnia, nie parzy i jest super ;)
Back to top

astony
Poziom 13
Poziom 13

Post#24 11 Jan 2007 23:08   

Ja stosuję zwyklą 20w/220 + regulator fazowy zerżnięty (prawie) z edw.
Dałem attine 2313 i reguluję czas grzania i wyłączenia + ustawianie skoku regulacji(w sec) :lol: i oczywiscie LCD
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Jan 2007 23:08   

Back to top

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post#25 Post from the author of the topic 19 Jan 2007 14:53   

po co sobie tak życie komplikować ??
Back to top

bb84
Poziom 18
Poziom 18

Post#26 27 Oct 2007 18:05   

Mam 2 pytania co do tego artykułu http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=19042

1. Te płytki ze ścieżkami są do metody foto ? jak je obrócić w pdf-ie do termotransferu ? jakie wymiary powinny mieć ? po wydrukowaniu pdf-a będą miały odpowiednie wymiary ?

2. Można zastosować 2 transformatory 12V 1000mA każdy ? Mam jeszcze transformator 60W 12V do zasilania żarówek halogenowych, ale tu potrzebne jest zasilanie 12V/GND/12V.

Pozdrawiam.
Back to top

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post#27 Post from the author of the topic 28 Oct 2007 14:55   

Wydrukuj z PDF-a zmierz wymiary.
Potem zrób zbliżenie na płytkę i zrób printscreena. Potem wrzuć to np. do Corela i odbij lustrzanie. Następnie daj wymiary obrazka takie jak zmierzyłeś i już ot cała filozofia.
Trafka te 2 małe to trochę za małe jak do rączki 48W. A od halogenów zawsze można dowinąć uzwojenie ;)
Back to top

bb84
Poziom 18
Poziom 18

Post#28 28 Oct 2007 15:09   

Do halogenów mam 12V 5A czyli jakieś 60VA i słyszałem, że wystarcza takie 2x12V 30W. Tylko czy można zasilać tą grzałke 12V 5A z jednego uzwojenia np. przez wyprostowanie ?

Pozdrawiam.
Back to top

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post#29 Post from the author of the topic 28 Oct 2007 15:26   

Pewnie że można, ale moc będzie odpowiednio mniejsza, a to mija sie z celem. Ja nie jestem takim cudotwórcą, aby wyciskać z trafa 30W cały czas 48W. Trafo musi byc co najmniej 50W.
Back to top

ic_735
Poziom 13
Poziom 13

Post#30 28 Oct 2007 17:14   

Witam

CorelDraw importuje pliki w formacie PDF które są niezabezpieczone.
Ten z podanego linku powyżej importuje się prawidłowo (mogą być oczywiste kłopoty z czcionkami, ale to w tym przypadku nie istotne).
Do metody termotransferu płytki muszą mieć lustrzane odbicie !!!
Napis ARTKELE 459 na poprawnie wykonanej płytce powinien być prawidłowo czytelny

UWAGA - sprawdzić czy płytki są z kompletem ścieżek - gdy będzie coś nie tak - POPRAWIĘ

Pozdrawiam

stacja_lutownicza_plytki.pdf
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  stacja_lutownicza_plytki.pdf
 Contents:  
 Filesize:  109.88 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Stacja lutownicza z PE by olinek2
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
Stacja lutownicza z PE 3/99 by Romanes (18)
Stacja lutownicza by bartek (36)
Cyfrowa stacja lutownicza (107)
Stacja lutownicza By ILON (23)
Stacja lutownicza - transformator (1)
Amatorska stacja lutownicza (2)
Stacja lutownicza (29)
stacja lutownicza (13)
Stacja lutownicza na Atmega8 (260)
Stacja lutownicza sterowana uP (70)

Page generation time: 0.098 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed