| Autor |
Wiadomość |
lbhspatriot Poziom 2

|
02 Sty 2007 13:09 Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Adapter usb rozpadl mi sie na czesci, mimo iz od poczatku byl nieco rozchybotany, by uniknac kary 600 zl musze go odkupic. Ktos wie gdzie mozna cos takiego dostac? Prosze o pomoc! |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
lbhspatriot Poziom 2

|
02 Sty 2007 13:23 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Dzieki!
Teraz prawdopodobnie zadam najglupsze pytanie z mozliwych - ale sie na tym kompletnie nie znam - czy kazdy bedzie pasowal? Nie ma tu jakis ograniczen? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Knight Lore''FC Poziom 4

|
01 Mar 2007 20:11 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Ja troszke z innej beczki...
Miałem problem z instalacją adaptera USB/WiFi Sagem XG-760N z Liveboxa pod Windows 98.
Na płytce były sterowniki do Win98, ale zaden z nich nie pasował...
Przeryłem i-net we wszystkie strony, pobrałem pełno sterowników, ale ŻADEN z nich nie pasował do mojego Sagema.
W rejestrze Windowsa mój adapter WiFi miał : VID_079B & PID_0062, ale w żadnych sterownikach tego nie było... no wiec poprawiłem w sciągnietych sterownikach plik Zd1211bu.inf i wszystko działa !
Stery pod Win98/98SE
| Opis: |
|
 Download |
| : |
sagem_zd1211b_VID_079B_PID_0062_win98.zip |
| Zawartość: |
Win98
, Zd1211bu.inf
, ZD1211BU.SYS
, ZD1211U.sys
, ZD1211U.inf
Zobacz całość... |
| Rozmiar: |
262.46 KB |
| Punkty: |
0.51 = 0.306 za transfer + 0.204 dla użytkownika (ustawiono automatycznie) |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
18 Gru 2007 21:19 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
A ja właśnie uruchamiałem Sagem XG-762N pod Linux-em. Nijak nie chciał działać, w końcu gdzieś doczytałem,
że on potrzebuje firmware-u - ściągnąłem plik zd1211-firmware-1.4.tar.bz2, rozpakowałem do /lib/firmware/ - zrobił
tam katalog zd1211-firmware/ - i zrobiłem link /lib/firmware/zd1211 -> zd1211-firmware. Działa jako W-Fi w sieci
w instytucie, ale ponoć nie chce zadziałać w domu (pod Windows 2000 też nie), choć inny komputer tam działa.
Jakie może być źródło tego problemu? Czy trzeba jeszcze podać jakieś hasło do połączenia z livebox-em? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mbo Poziom 26

|
19 Gru 2007 09:49 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Livebox ma domyślnie załączoną kontrolę adresów MAC - trzeba nacisnąć odpowiedni przycisk przed pierwszym połączeniem, albo wpisać MAC na jego stronie konfiguracyjnej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mateusz_Wrocek Poziom 2

|
28 Gru 2007 19:58 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Witam,
kupiłem adapter Sagem XG-762N i nie moge go zainstalować. Posiadam płyte ze sterownikami livebox TP, ale nie chce mi go wykryć(adapter), a w konsekwencji zainstalować. Dodam, że z modelem XG-760A nie było problemu.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
29 Gru 2007 13:23 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
System Windows, Linux, czy jeszcze inny? Jeśli Windows, to tam jest program instalujący, który krok po kroku
pokazuje, co trzeba zrobić, żeby to uruchomić, i do tego czytelna instrukcja - na którym kroku się zacina?
Jeśli Linux - trzeba wpisać hasło (ESSID=SSID z livebox-u, KEY=hasło z livebox-u) i wcisnąć przycisk na
livebox-ie przy pierwszym uruchomieniu. O ile pamiętam, "iwlist scan" pokaże, jakie sieci "słyszy". Linux
musi być w miarę nowy - 2.6.18 nie działa z tym adapterem, 2.6.21.5 i nowsze działają. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
waldekg Poziom 21

|
29 Gru 2007 13:42 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Witam. Zamiast adapteru USB z zestawu "livebox" zastosowałem kartę PCMCIA SMC turbo 108Mbps. Łączność zdecydowanie się poprawiła. Do instalacji zastosowałem załączony do karty program. Trzeba pamiętać a potwierdzeniu przyciskiem w "liveboxie". Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mateusz_Wrocek Poziom 2

|
29 Gru 2007 13:51 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Mam Windows XP. Jak instaluje sterowniki do adaptera przez płytę neostrady, to w pewnym momencie wyskakuje okno, aby podłączyć ten adapter. Po włożeniu karty to portu USB, nie chce mi go po prostu zainstalować/wykryć. A po włożeniu modelu XG-760A instalacja przebiega prawidłowo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
29 Gru 2007 14:56 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
A nie prosi o wciśnięcie przycisku na livebox-ie (nie dochodzi do tego etapu)?
Widziałbym takie możliwości do posprawdzania:
(1) masz płytę do instalacji od starego modemu, a potrzebna jest od nowego;
(2) konflikt z programem od starego modemu - trzeba go odinstalować;
(3) to wymaga uprawnień admina, a nie masz ich;
(4) robisz to w takim miejscu, gdzie nie masz zasięgu;
(5) masz uszkodzony port USB, może XG-760A próbowałeś na innym;
(6) twój livebox nie współpracuje z XG-762, lub jest uszkodzony;
(7) ten nowy XG-762 jest uszkodzony.
Nie jestem pewien, czy na tym etapie jest potrzebny livebox - to trzeba
wyczytać w instrukcji - jeśli nie, to część możliwości (4 i 6) odpadnie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mateusz_Wrocek Poziom 2

|
29 Gru 2007 17:46 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Już działa xD
Pobrałem sterownik ze strony Sagem, który współpracuje z moim adapterem. Po umieszczeniu adaptera w porcie USB pozostało już tylko zrobić drobne korekty.
Dzięki i Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
29 Gru 2007 17:50 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
| _jta_ napisał: |
A nie prosi o wciśnięcie przycisku na livebox-ie (nie dochodzi do tego etapu)?
Widziałbym takie możliwości do posprawdzania:
(1) masz płytę do instalacji od starego modemu, a potrzebna jest od nowego;
|
Możliwe i całkiem prawdopodobne.
| Cytat: |
| (2) konflikt z programem od starego modemu - trzeba go odinstalować; |
Konflikt może wystąpić co najwyżej przy próbie połączenia się (w zależności od zainstalowanego oprogramowania to połączenie blablabla...)
(4) robisz to w takim miejscu, gdzie nie masz zasięgu; |
Oczywiście ;) Z powodu słabego sygnału wifi komputer nie chce wykryć dongla...
(6) twój livebox nie współpracuje z XG-762, lub jest uszkodzony;
|
Zarówno LB jak i xg-762 pracują w standardzie 802.11g.
| Mateusz_Wrocek napisał: |
Mam Windows XP. Jak instaluje sterowniki do adaptera przez płytę neostrady, to w pewnym momencie wyskakuje okno, aby podłączyć ten adapter. Po włożeniu karty to portu USB, nie chce mi go po prostu zainstalować/wykryć. A po włożeniu modelu XG-760A instalacja przebiega prawidłowo.
|
Ten sterownik będzie działać:
http://www.tp.pl/b/binaries/PL/357272/drivers_365846627.exe |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
29 Gru 2007 21:37 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Konflikt występuje już przy wykrywaniu adaptera - sterownik od innego typu przejmuje nad nim kontrolę,
sam nie potrafi go dobrze obsłużyć, i nie pozwala programowi instalacyjnemu go zobaczyć. Dlatego
zanim się zacznie instalowanie sterownika, trzeba odinstalować wszystkie sterowniki, które mogłyby
uznać ten adapter za podobny do tego, co obsługują, i na dodatek nie wtykać adaptera, dopóki program
instalujący nie poprosi, bo inaczej adapterem zajmie się sterownik z Windows, i też nie wyjdzie...
Z tego, co pamiętam, był kilka miesięcy temu problem, że TPSA dawała do tych adapterów nieaktualne
sterowniki, działające tylko ze starszą wersją adaptera. Ostatnio mój znajomy kupił i dostał z dobrymi,
ale może jeszcze gdzieś w magazynie są te nieaktualne, a przecież to nie jest na nich napisane... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
29 Gru 2007 21:56 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
na dodatek nie wtykać adaptera, dopóki program
instalujący nie poprosi, bo inaczej adapterem zajmie się sterownik z Windows, i też nie wyjdzie...
|
To jest najszybszy sposób instalowania tego adaptera - podłączam, podaję scieżkę do sterowników w kreatorze dodawania sprzętu i gotowe. Adapter zachowuje się jak każda inna bezprzewodowa karta sieciowa i połączenie można, a moim zdaniem nawet należy stworzyć za pomocą narzędzi wbudowanych systemu Windows. Dostarczany razem z adapterem "Sagem wifi utility" nie jest zbyt udanym produktem, zdarza się, że gubi zapisany klucz WEP. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
29 Gru 2007 22:27 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Próbowałem w ten sposób - okazało się, że nie działa, trzeba było wszystko odinstalować i robić jak TPSA każe... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
30 Gru 2007 12:33 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
| Próbowałem w ten sposób - okazało się, że nie działa, trzeba było wszystko odinstalować i robić jak TPSA każe... |
To, że Tobie nie udało się, nie oznacza, że w ogóle się nie da.
_
_
_
_
_
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
02 Sty 2008 20:18 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
To są Windows Vista? Ja próbowałem na Windows XP z Service Pack 2. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mikhaił Poziom 13

|
12 Sty 2008 11:50 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
witam, mam taki problem tzn moja siostra, mieszka ona we wfandji,ma liveboxa, ma karte(ta pod usb) sagem XG-760N, wszystko zainstalowane ale nie dziala, co moze byc? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
12 Sty 2008 14:52 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
A jaki system na komputerze? Bo jak Windows, to przy instalacji sprawdza łączność. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
12 Sty 2008 14:58 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
| To są Windows Vista? Ja próbowałem na Windows XP z Service Pack 2. |
To są sterowniki do systemu Windows XP, pobrane ze strony Sagema. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
12 Sty 2008 14:58 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
18 Sty 2008 13:13 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Właśnie je wypróbowałem - Windows XP alarmują przy próbie instalacji, że to nie do nich, zresztą nazwy
plików w archiwum (bo to jest samorozpakowujące się archiwum) informują, że to jest do Windows Vista.
Mam na myśli to, do czego podałeś link http://www.tp.pl/b/binaries/PL/357272/drivers_365846627.exe |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
macieks93 Poziom 5

|
22 Sty 2008 16:53 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Witam!
Mam pytanko. moge tego adaptera uży jako normalnej anteny do radiówki?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
22 Sty 2008 20:36 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
| macieks93 napisał: |
Witam!
Mam pytanko. moge tego adaptera uży jako normalnej anteny do radiówki?? |
Ten adapter JEST kartą 802.11b/g. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
13 Lut 2008 17:14 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Właśnie w ostatni weekend dostaliśmy Livebox-a, i uruchomiłem łączność z Linux-em 2.4
(Slackware 10.2, kernel 2.4.31); ten Linux nie ma sterownika do tego adaptera (pojawił się
w 2.6, i to chyba coś koło 2.6.18 ), natomiast działa sterownik producenta (ZyDAS), tylko:
(1) żeby go skompilować trzeba mieć skompilowanego kernela, przynajmniej mi się bez
tego nie udało - może to kwestia przedefiniowania czegoś w Makefile-u; (2) trzeba nieco
zmienić Makefile: wpisać, że to Linux 2.4 (bo inaczej jest do 2.6), oraz że chcemy zrobić
sterownik zd1211b (bo inaczej zrobi zd1211, który nie pasuje do adapterów USB);
i (3) Makefile zakłada, że jest link symboliczny /lib/modules/wersja/source, tymczasem
jest tylko build (w nowszych wersjach jest build i source, i oba wskazują to samo).
Ta wersja od producenta nie potrzebuje osobnego pliku z firmware (a może go zawiera?).
Do wystartowania łączności chyba wystarcza: (1) załadować sterownik; (2) podłączyć
adapter do portu USB; (3) ustawić parametry przez iwconfig; (4) dhcpcd wlan0; no, może
jeszcze, żeby Livebox miał zasięg, i raz wcisnąć taki wystający przycisk koło zasilania. ;)
(to wciskanie przycisku dotyczy tylko pierwszego użycia danego adaptera Wi-Fi)
Dziś udało mi się uruchomić Hamachi (on wymaga m.in. UDP) - działa przez Livebox-a.
----
14 Lut 2008 - uzupełnienie.
Sprawdziłem - działa, tylko trzeba chwilę poczekać po tym, jak będzie załadowany
sterownik i podłączony adapter - Linux nie od razu pokazuje nowe urządzenie, więc
jak się napisze skrypt, który ładuje sterownik i od razu wywołuje iwconfig, to nie pójdzie,
trzeba czekać aż nowe urządzenie pojawi się w /proc/net/dev, i wtedy iwconfig; ustawić
trzeba co najmniej 'essid' (nazwa Livebox-u) i 'enc' (klucz Wep). No i dhcpcd potrzebuje
trochę czasu na uruchomienie łączności - to jeszcze zależy od jakości połączenia.
Uwaga: iwconfig "nie zauważy", że są jakieś sygnały z Livebox-u, dopóki wlan0 nie jest
'up' - "zauważa" po 'ifconfig wlan0 up', albo po 'dhcpcd wlan0', który robi to samo sam.
Jeszcze o XG-762N pod Linuxem w temacie "Re: Sieć wi-fi pod kubuntu"
Mam jeszcze problem z zasięgiem - jak Livebox stoi obok komputera, to pięknie działa,
ale jak za ścianą, to łączność między komputerem, a Livebox-em udało się uzyskać
po starannym dobraniu położenia (przesunięcie Livebox-u o kilka cm wystarcza, żeby
stracić łączność; łączność jest również czuła na położenie WiFi); poza tym łączność
nie jest stabilna - czasem jest, czasem jej nie ma; przypuszczam, że da się to poprawić
przez umieszczenie obok jakiegoś kawałka blachy, który by odbijał sygnał, albo dodanie
do WiFi jakiejś antenę Yagi, tylko trzeba wiedzieć, gdzie są w tym anteny, jakie, w jakim
kierunku ustawione, żeby uzyskać wzmocnienie sygnału tam, gdzie jest potrzebny.
Czy ktoś ma dokładne informacje o rodzaju i geometrii anten w Livebox-ie i w WiFi? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
13 Lut 2008 17:14 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pabloso19 Poziom 8

|
27 Lut 2008 23:00 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Mam problemik nie mogę zainstalować Wi-fi bo nie da się części poprzedniej instalacji wyrzucić z kompa i teraz żadnym sposobem się nie da tego usunąć, macie jakieś propozycje co by można było podziałać(wyłączając formacik). Z góry dzięki:) pozdrowionka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marko979 Poziom 8

|
28 Lut 2008 00:11 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Cześć. Mam pytanie czy ktoś spotkał się z problemem zawieszania systemu Windows XP Profesional SP2 przez adapter Sagem XG-762N. Wszystko działało ok na kablu USB, po przeniesieniu PC do sąsiedniego pomieszczenia deinstalacji neostrady USB i instalacji neostrady Wi Fi ( płyta TP) są problemy jw. Internet pracuje raczej bez problemu przez jakieś 2h (czasami krócej) potem system kompletnie się zawiesza-reset z panelu. Po restarcie PC jakiś czas pracuje normalnie (z reguły krócej). Z początku myślałem, że to wina reinstalacji systemu, ale przeniosłem PC z powrotem i podłączyłem na kabel USB od dwóch dni chodzi bez problemu. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
28 Lut 2008 00:26 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
| Marko979 napisał: |
| Cześć. Mam pytanie czy ktoś spotkał się z problemem zawieszania systemu Windows XP Profesional SP2 przez adapter Sagem XG-762N. Wszystko działało ok na kablu USB, po przeniesieniu PC do sąsiedniego pomieszczenia deinstalacji neostrady USB i instalacji neostrady Wi Fi ( płyta TP) są problemy jw. Internet pracuje raczej bez problemu przez jakieś 2h (czasami krócej) potem system kompletnie się zawiesza-reset z panelu. Po restarcie PC jakiś czas pracuje normalnie (z reguły krócej). Z początku myślałem, że to wina reinstalacji systemu, ale przeniosłem PC z powrotem i podłączyłem na kabel USB od dwóch dni chodzi bez problemu. Z góry dziękuję za pomoc. |
Główne przyczyny mogące powodować w/w objawy:
- niska wydajność prądowa USB
- uszkodzony adapter WiFi
Możliwe również, że problemu powoduje Sagem WiFi Utility. Proponuję na początek pozbyć się tego i ustanowić połączenie na bazie wbudowanych funkcjonalności systemu MS Windows. Ponadto proponuję sprawdzić adapter na portach USB przynależnych do osobnych kontrolerów, a jak jest taka możliwość to również na aktywnym hubie USB. Jeśli okaże się, że uszkodzony jest adapter to zadzwoń na 0800102102, zostanie on wymieniony (najprawdopodobniej razem z całym zestawem Livebox TP).
Dodano po 4 [minuty]:
| Pabloso19 napisał: |
| Mam problemik nie mogę zainstalować Wi-fi bo nie da się części poprzedniej instalacji wyrzucić z kompa i teraz żadnym sposobem się nie da tego usunąć, macie jakieś propozycje co by można było podziałać(wyłączając formacik). |
Zainstaluj sam sterownik do adaptera, oprogramowanie Livebox TP nie jest niezbędne to ustanowienia połączenia. Jeśli jest obecnie zaintalowany, a powoduje problemy, to najlepiej odinstalować go z menedżera urządzeń. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
28 Lut 2008 14:57 Re: Adapter usb/ wi fi z liveboxa |
|
|
|
Ja bym podejrzewał przede wszystkim oprogramowanie - może jakiś sterownik źle działa? Może wirusy?
Najlepszym sprawdzianem by było zainstalować inny system (na innej partycji dysku), i wtedy spróbować,
jak będzie działać - jeśli problemy będą te same, należy podejrzewać sprzęt; jeśli nie - oprogramowanie.
Jak masz ochotę spróbować Linux-a, to postaram się opisać szczegółowo, jak uruchomić obsługę WiFi
pod Linux-em. Tylko określ, czy to będzie jakiś w miarę stary (np. SLackware 10.2), czy coś nowego,
o ile pamiętam od kernela 2.6.18 Linux ma sterownik do tych WiFi (zd1211rw) i trzeba go używać).
Wymiana sprzętu - jeśli by się popsuł - wymaga kontaktu z doradcą (0800102102), i przetestowania
działania sprzętu według jego wskazówek (to może być godzinna rozmowa, ale na koszt TP) - jeśli
on uzna, że sprzęt jest wadliwy, to poda numer do zgłoszenia reklamacji, trzeba zawieźć sprzęt do
Biura Obsługi Klienta, i podać ten numer - wtedy wymienią na nowy. W sumie to sporo zachodu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |