| Author |
ringblack Poziom 7

|
10 Jan 2010 19:28 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Witam! Jako że jest to temat dotyczący neostrady miałbym do forumowiczów małe pytanie. Jako, że moi rodziciele nie przedłużali obecnej umowy, postanowiliśmy zrobić to "na nowo". Wcześniej miałem LB jednak teraz zastanawiam się nad ZTE ZXDSL 831All. Pytanie jakie chciałbym zadać to: czy da się pod niego podlaczyc 2 komputery (mimo ze na stronie TP pisze ze 1)?
PS: Prosilbym o jak najszybsza odpowiedz :)
|
|
| Back to top |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
10 Jan 2010 20:39 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Jeśli tego ZTE przestawisz na tryb router (domyślnie pracuje jako bramka - bridge), to jeden komputer możesz podłączyć przez ETH drugi przez USB.
|
|
| Back to top |
|
 |
ringblack Poziom 7

|
10 Jan 2010 23:22 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
A czy przestawienie jest problemowe, czy zwyklemu uzytkownikowi nie bedzie sprawialo problemu? Niestety, ale do tej pory mialem stycznosc wylacznie z LB. No i druga sprawa, że pojawila sie tez opcja kupna modemu WiFi ZTE (również z oferty TP) ale dokladny stan rzeczy poznam dopiero jutro, więc wolę zapytać ( jak to sie mowi: "Przezorny zawsze zabezpieczony" (lub cos w ten desen).
|
|
| Back to top |
|
 |
ViP3R Poziom 16

|
14 Jan 2010 17:00 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Na stronie konfiguracyjnej jest kreator ustawień za pomocą którego możesz zmienić tryb urządzenia. Należy pamiętać o zaznaczeniu trybu NAT i jeśli mnie pamięć nie myli to trzeba skonfigurować/dodać adres IP (dla drugiego portu)
Z tego co pamiętam to domyślna konfiguracja powoduje włączenie NAT tylko dla jednego portu ale mogę się mylić ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jan 2010 17:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
shizy Poziom 18

|
18 Jan 2010 22:29 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Jak w LB ustawic adres IP na interfejsie eth2(port czerwony)?Adres tego interfejsu bedzie brama domyslna dla innego urzadzenia (rejestrator video).Mysle dac adres np. 192.168.1.2/24.
Na eth0 jest adres 192.168.1.1/24 (PC podpiety przez USB).
Trzeba bedzie zrobic jeszcze przekierowanie portow, robi sie to przez zakladke "Serwery LAN"?
Pod eth1 jest sygnal TV.
|
|
| Back to top |
|
 |
ViP3R Poziom 16

|
18 Jan 2010 23:02 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Nie wydaje mi się aby z poziomu LB można było ustawiać IP na sztywno. Z tego co pamiętam to sporo opcji jest dostępnych przez telnet ale tylko w przypadku, kiedy posiadasz "starą" wersję oprogramowania (www w kolorze granatowo czerwonym). Ostatnio wszystkie modemy LB na których jest uruchomiony VoIP miały aktualke (migracja z H.323 na SIP)i po niej sporo opcji znikło z telnetu.
Nie da się na tym rejestratorze ustawić IP na sztywno aby pominąć DHCP uruchomione na LB?
|
|
| Back to top |
|
 |
shizy Poziom 18

|
19 Jan 2010 00:03 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Moze nie napisalem wystaczajaco jasno-na tym interfejsie w LB (eth2) nie ma nadanego adresu IP.
| Code: |
| eth2 Brak Brak NA Brak Nie podniesiony |
Na rejestratorze jest wpisany na sztywno IP.
LB mam starszy.Jak ustawić lb pod bcs na porty 37777 i 37778 kierowane na port HTTP 80 (z zastosowaniem dyndns)?
|
|
| Back to top |
|
 |
ViP3R Poziom 16

|
19 Jan 2010 01:46 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Hm.. no się chyba nie rozumiemy..
Jeśli podłączysz coś pod port czerwony i przypiszesz IP/maskę/bramę/DNS na sztywno to musi działać. Co prawda DHCP w LB zaczyna przydzielać IP od 192.168.1.10 do 1.50 w domyślnej konfiguracji.
Żaden komputer nie może mieć adresu 192.168.1.1 bo taki jest domyślnie adres IP modemu (no chyba, że zmieniłeś)
Możesz więc spróbować przypisać IP z końcówką 20 i zobaczyć czy działa.
Jeśli nie to uszkodzony jest LB/kabel/rejestrator - cudów nie ma.
|
|
| Back to top |
|
 |
shizy Poziom 18

|
19 Jan 2010 20:37 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Czy tak można uzyskać dostęp do rejstratora z netu i jak ustawić live?
|
|
| Back to top |
|
 |
ViP3R Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
shizy Poziom 18

|
19 Jan 2010 22:16 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Tak jest ustawione
|
|
| Back to top |
|
 |
ViP3R Poziom 16

|
20 Jan 2010 00:47 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Hm.. rozumiem, że nie działa..
Spróbuj może przekierować port 3389 na żółty port ETH i na komputerze podłączonym do niego na chwilę uruchom usługę zdalnego pulpitu(zakładam, że jest tam windows). Sprawdź czy możesz zalogować się z zewnątrz na ten komputer. Jeśli tak to znaczy, że przekierowanie działa a przyczyny trzeba szukać w rejestratorze. Jak na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
wujaszkov Poziom 9

|
20 Jan 2010 21:45 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Witam. Dostałem dziś kurierem swojego liveboxa. Mam problem bo nie wiem dlaczego nie działa mi podświetlenie ściany bocznej liveboxa. Wciskam ten czarny włącznik z ikonką żarówki i nic :/ Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego tak jest? Nie wiem może trzeba coś przestawić? Livebox jest nowy dziś go dostałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
ViP3R Poziom 16

|
20 Jan 2010 21:48 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Być może żarówka jest spalona. Tylko jaki to ma związek z samym intenetem? To tylko podświetlenie..
Skonfiguruj i sprawdź, czy działa. Jeśli tak, to zapomnij o światełku :)
|
|
| Back to top |
|
 |
wujaszkov Poziom 9

|
20 Jan 2010 21:51 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
| ViP3R wrote: |
Być może żarówka jest spalona. Tylko jaki to ma związek z samym intenetem? To tylko podświetlenie..
Skonfiguruj i sprawdź, czy działa. Jeśli tak, to zapomnij o światełku :) |
Związek to ma z liveboxem. A skonfigurowane już mam wszystko. Wszystko działa oprócz właśnie podświetlenia...
|
|
| Back to top |
|
 |
Electrical Poziom 21

|
20 Jan 2010 22:02 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
| wujaszkov wrote: |
| ViP3R wrote: |
Skonfiguruj i sprawdź, czy działa. Jeśli tak, to zapomnij o światełku :) |
Związek to ma z liveboxem. A skonfigurowane już mam wszystko. Wszystko działa oprócz właśnie podświetlenia... |
To podświetlenie Ci do niczego nie potrzebne. Zwracając liveboxa, nawet jak zauważą że nie działa to nie obciążą cię kosztami bo liveboxa możesz zwrócić zepsutego, ale ze wszystkimi plombami i częściami.
|
|
| Back to top |
|
 |
maras2003 Poziom 21

|
21 Jan 2010 00:05 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
A ja się wczoraj dowiedziałem (dzwoniła Pani z TP z informacjami jak bedą wyglądały ostatnie rachunki z TP i co zrobić z LB, bo generalnie przechodze na netię ;) ), że LB musi byc sprawny. Dodatkowo trzeba go na swój koszt dostarczyć do salonu TP.
Wujaszkov, spróbuj go zresetować (tzn tylko odłączyć od prądu na chwile). Tego przycisku się nie trzyma, tylko naciska (zmieniają się 'animacje' ;) )
Vip3r, tam nie ma żarówek, tylko białe diody.
Pytanie do Was (bo zapomniałem się zapytać konsultantki) - czy Liveboxa trzeba oddać OSOBIŚCIE ? Co ze sobą zabrać - nr. abonenta, pesel, nr dowodu osobistego ?
|
|
| Back to top |
|
 |
ViP3R Poziom 16

|
21 Jan 2010 00:18 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
| maras2003 wrote: |
| A ja się wczoraj dowiedziałem (dzwoniła Pani z TP z informacjami jak bedą wyglądały ostatnie rachunki z TP i co zrobić z LB, bo generalnie przechodze na netię ), że LB musi byc sprawny. |
Zdefiniuj pojęcie "sprawny". Myślisz, że pracownik salonu będzie podłączał urządzenie, wpisywał parametry i testował połączenie internetowe?
Zestaw ma być kompletny i wolny od uszkodzeń mechanicznych - spełnienie tych warunków pozwala na podpisanie protokołu zdawczo-odbiorczego
| Dodatkowo trzeba go na swój koszt dostarczyć do salonu TP. |
Zgadza się.
| Wujaszkov, spróbuj go zresetować (tzn tylko odłączyć od prądu na chwile). |
Mówisz więc o restarcie. Reset to przywrócenie urządzenia do ustawień fabrycznych.
| Pytanie do Was (bo zapomniałem się zapytać konsultantki) - czy Liveboxa trzeba oddać OSOBIŚCIE ? Co ze sobą zabrać - nr. abonenta, pesel, nr dowodu osobistego ? |
W przypadku wymiany dokonać może jej właściciel lub dowolna osoba okazująca upoważnienie w formie pisemnej od właściciela. Logika podpowiada więc, że zdanie sprzętu może odbyć się analogicznie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jan 2010 00:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
alienone Poziom 8

|
24 Jan 2010 20:39 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Czy udało się komuś skonfigurować liveboxa do współpracy z BCS na portach TCP 37777, UDP 37778 i HTTP 80 , oczywiście z usługą DYNDNS ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Sound3D Poziom 14

|
27 Jan 2010 15:46 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
| wujaszkov wrote: |
| Witam. Dostałem dziś kurierem swojego liveboxa. Mam problem bo nie wiem dlaczego nie działa mi podświetlenie ściany bocznej liveboxa. Wciskam ten czarny włącznik z ikonką żarówki i nic :/ Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego tak jest? Nie wiem może trzeba coś przestawić? Livebox jest nowy dziś go dostałem. |
Jak działa LiveBox to chyba świecenie nie jest konieczne, w końcu LVB nie służy do oglądania go.
|
|
| Back to top |
|
 |
ruel Poziom 5

|
06 Feb 2010 10:13 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Witam, mam taki problem że chciałbym w domu utworzyć sieć pomiędzy dwoma komputerami, na jednym zainstalowany jest Seven a na drugim XP. I teraz tak. Modem Neostrady mam podłączony z tyłu do dowolnego komputera, a do sieciówek mam kabel Ethernetowy (RJ 45) i pomiędzy kompami router d-linka... i chce przez to udostępnić z jednego komputera internet drugiemu, komputery w sieci się widzą, ale nie mam pojęcia jak udostępnić połączenie ADSL'a bez podłączania modemu do gniazda WAN w routerze, bo niestety nie mam takiej możliwości
|
|
| Back to top |
|
 |
mrvoodoo Poziom 6

|
08 Feb 2010 19:53 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Witam,
Szukam pomocy przy przestawieniu Livebox'a w tryb bridge. Chodzi mi o to, żeby działał tylko jako modem, natomiast router zajmie się resztą. Mam TPLINK-TL-R402M i jeszcze osobny AP też tplinka i chcę podłączyć LB do portu WAN routera, a nie chce mieć podwójnego NATu. http://www.wififorum.pl/index.php?showtopic=11311 jakoś mi nie chce działać... Czy ktoś może pomóc ??
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
ViP3R Poziom 16

|
08 Feb 2010 22:19 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
mrvoodoo Posiadasz usługę VoIP w TP? Albo inaczej: Jakiego koloru jest strona konfiguracyjna modemu? Jeśli czerwono-granatowa to większość z komend,, które pojawiły się w podanym przez Ciebie linku powinna działać.
Jeśli pomarańczowo-biała to nic nie da się zrobić. W nowej wersji softu telnet został bardzo okrojony.
|
|
| Back to top |
|
 |
mrvoodoo Poziom 6

|
09 Feb 2010 09:45 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Czerwono - granatowa, nie mam voipu ani videostrady.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dragas Poziom 19

|
12 Feb 2010 18:43 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Witam
Wczoraj zainstalowałem Debiana 4 i nie wiem jak mam podłączyć do niego neta przez adapter wifi sagem XG-762N. Ogólnie z Debianem nigdy się nie bawiłem i również z linuxem mało. Czytałem w necie jak to inni robią, ale jak to próbuję zrobić, to okazuje się, że linki np. ze sterownikami są już nieaktywne. Czy robił to ktoś z Was i mógłby przesłać lub dać link do sterowników i instrukcji (najlepiej dokładnej).
Liczę na Waszą pomoc!
Pozdrawiam Dragas
Ps1. Jeśli chodzi o dostęp do Livebox'a to mam.
Ps2. Niestety, ale komp nie ma karty sieciowej enthernet.
Ps3. Debian ma zainstalowany interfejs graficzny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sławq Poziom 7

|
13 Feb 2010 10:50 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
może jak jesteś w pracy to ktoś musi wcisnąć w czasie twojego połączenia ten nieszczęsny guzik w livebox-ie (guzik nie od podświetlenia tylko od dostępu)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Feb 2010 10:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
diaspora01 Poziom 6

|
22 Feb 2010 19:37 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Stan linii ADSL Podniesiony
Standard ADSL G992_1_A
Szybkość wysyłania 640
Szybkość pobierania 7456
Tłumienie Bliski koniec : 3.0 (dB)
Odległy koniec : 3.0 (dB)
Sygnał/Szum Bliski koniec : 10 (dB)
Odległy koniec : 15 (dB)
Liczba błędnych pakietów 0
Firmware 0xe15080a
Błędne sek. w okresie 15 min 0
Błędy CRC 0
Błędne sek. w okresie 1 dnia 0
Moge zmienic INTERLEAVED na FAST?? jesli tak co musze zrobic z kim sie skontaktowac i o co prosic
|
|
| Back to top |
|
 |
Anna_ Poziom 3

|
25 Feb 2010 17:05 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Witajcie.
Mam internet neostradę 1mb, model modemu który mam z neostrady: Combo ZTE, ZXDSL 831All
Chcę mieć rozdzielony internet na 2 komputery: stacjonarny (kablem) i laptop z WIFI ( więc za pomocą wifi ).
Jaki router mogłabym kupić ( 100 - 150 zł )? Czy muszę powiadomić Tp ze chce sobie router podłączyć? Czy router (jak go kupię) mam podłączyć do tego modemu Combo zte, czy mam podłączyć tylko router do komputera stacjonarnego a modem schować? hmm...
Jestem zielona w tym temacie.
Z góry dziękuję za pomoc:)
|
|
| Back to top |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
25 Feb 2010 17:29 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
ZXDSL 831All może pracować jako router, zatem wystarczy do niego dokupić Access Point, np. TL-WA500G. Wyjście ETH należy podłączyć do Access Pointa. TPSA nie musisz o niczym informować.
|
|
| Back to top |
|
 |
maras2003 Poziom 21

|
25 Feb 2010 17:30 Re: Neostrada, LiveBox - ZANIM NAPISZESZ CZYTAJ! |
|
|
|
Router podłączasz do gniazdka telefonicznego.
Innym kablem (LAN) do komputera (upewnij się czy masz kartę sieciową, to nie to samo złącze co gniazdo USB od modemu z neostrady ;) )
Później modem schowaj do szafy ;)
Nie musisz informować TP.
ps. No i na koniec- nie polecam routera TP - Livebox, jeżeli chcesz tylko korzystać z internetu. Przy umowie na 2 lata zapłacisz za niego 240zł i na swój koszt bedziesz musiała oddać.
Ja ze swojej strony polecam WAG200G firmy LINKSYS. Stabilny, ani razu się nie zawiesił itd. Cena - ja kupiłem dosyć taio, bo za 115zł z przesyłką, w popularnym serwisie aukcyjnym.
|
|
| Back to top |
|
 |