| Author |
waco Poziom 21

|
05 Nov 2007 13:29 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Chce wysłać internet z LIVEBOX-a do komputera na odleglosc 200m.
Czy wystarczy podłączyć AP do gniazda ethernet w livebox a antene zamontować od AP na maszcie?
a w drugim komputerze zastosować karte bezprzewodową i antene tez na maszcie?
Na drodze sygnału stoi tylko kilka drzew
|
|
| Back to top |
|
 |
SaYruS1 Poziom 19

|
08 Nov 2007 21:20 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Witam
Muszę rozdzielić łącze internetowe neostrady na 3 komputery, Internet ma działać na każdym komputerze niezależnie od włączenia komputera głównego . Neostardy jeszcze nie posiadam i nie wiem jak można ją podłanczać ale mam internet bezprzewodowy iPlus i dlatego potrzebuję jeszcze połączenia typu lan aby udostępnić połączenie internetowe. Neostradę będę miał za ok 2 m-ce ale chce kupić router który będzie umożliwiał te 2 rzeczy połączenie lan które udostępnia dostęp do dysku drugiego komputera jak i w przyszłości rozdzielenie neostady bez tworzenia "serwera" który musi być włączony aby internet mógł być na pozostałych komputerach. Połączenie wszystkich komputerów będzie za pomocą kabla "skrętki" lan i kart sieciowych
Na allegro znalazłem
router_tp_link_td_8840_adsl
czy ten sprzęt nadawał by się do tego.
proszę o odpowiedz
|
|
| Back to top |
|
 |
marcin2057 Poziom 15

|
11 Nov 2007 13:29 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
tak oczywiście to urządzenie wystarczy przewody do wszystkich komputerów proste i linia telefoniczna i będzie chodziła neostrada na wszystkich komputerach niezależnie który będzie włączony
|
|
| Back to top |
|
 |
Adam-zw Poziom 14

|
26 Nov 2007 18:10 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Witam
Posiadam Livebox i chciałbym skorzystać z połączenia internetu do laptopa za pomocą Hornet Pentagram WiFi USB. Po zainstalowaniu sterowników komputer widzi "Pentagram" a on sam mruga. Natomiast podczas instalacji LiveBox program nie rozpoznaje go i niemoże ukończyć instalacji. W czym tkwi problem? Czy trzeba zmienić jakieś ustawienia? Proszę o pomoc
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
26 Nov 2007 19:24 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Jak masz adapter WiFi spoza zestawu Livebox to NIE INSTALUJ KOMPLETNIE NIC z płyty liveboksa. Wystarczy po zainstalowaniu Hornet Pentagram WiFi USB skonfigurować połączenie sieci bezprzewodowej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Adam-zw Poziom 14

|
29 Nov 2007 00:53 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Witam
"szaleniec" czy mógłbyś podać mi krok po kroku jak mam skonfigurować połączenie sieci bezprzewodowej by Hornet Pentagram WiFi USB "zobaczył" sieć bezprzewodową - sąsiad "widzi" także moją z LiveBox ja żadnej.
Wpisałem klucz WEB i SID ale niema żadnego efektu.
Na Acer Aspire 3000 jest system Windows XP
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Nov 2007 00:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
djozim Poziom 12

|
30 Nov 2007 16:58 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Czy jest możliwość podłączenia 2 komputerów do liveboxTP za pomocą zwykłego kabla sieciowego RJ-45????
Bez używania jakiegokolwiek innego sprzetu (hub, switch, ruter...).
pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
30 Nov 2007 18:21 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
| djozim wrote: |
Czy jest możliwość podłączenia 2 komputerów do liveboxTP za pomocą zwykłego kabla sieciowego RJ-45????
Bez używania jakiegokolwiek innego sprzetu (hub, switch, ruter...).
pozdro |
Jest możliwe, jak w menu konfiguracyjnym liveboksa wyłączysz "TV przez ADSL", to będziesz mógł skorzystać z żółtego gniazda eth.
Dodano po 2 [minuty]:
| Adam-zw wrote: |
Witam
"szaleniec" czy mógłbyś podać mi krok po kroku jak mam skonfigurować połączenie sieci bezprzewodowej by Hornet Pentagram WiFi USB "zobaczył" sieć bezprzewodową - sąsiad "widzi" także moją z LiveBox ja żadnej.
Wpisałem klucz WEB i SID ale niema żadnego efektu.
Na Acer Aspire 3000 jest system Windows XP
Pozdrawiam |
W takiej sytuacji proponuję w liveboksie zmienić kanał na inny (domyślnie jest 10.) oraz wyłączyć filtrowanie MAC.
|
|
| Back to top |
|
 |
djozim Poziom 12

|
30 Nov 2007 18:35 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
aha. a jaki maxymalnie moze byc kabel, bo ja mam ok 60m i czasami zawiesza sie połączenie i czeba wyłączyć i włączyć karte sieciową.
|
|
| Back to top |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
30 Nov 2007 18:37 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
| djozim wrote: |
| aha. a jaki maxymalnie moze byc kabel, bo ja mam ok 60m i czasami zawiesza sie połączenie i czeba wyłączyć i włączyć karte sieciową. |
Do 100 metrów działa stabilnie (z reguły).
P.S. Popraw ten ohydny błąd ortograficzny!
|
|
| Back to top |
|
 |
SaYruS1 Poziom 19

|
01 Dec 2007 12:02 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Mój problem był opisany na tej stronie.
Teraz tak kupiłem router Linksysa z wbudowanym modemem ADSL2. Połączyłem skrętkami 3 komputery do tego liksysa poprawnie skonfigurowałem, komputery siebie widzą i wymiana plików działa. Dodam że jeden komputer połączyłem kablem zkrosowanym do routera i też na nim wszystko działa, widać autodetekcja działa :).
Na jednym z komputerów mam bezprzewodowe połączenie internetowe IPlus. Po zkonfigurowaniu aby internet był udostępniany na wszystkich kompach działa tylko program GaduGadu. Numery Dsl wpisałem na pozostałych kompach ale to nic nie dało... Myślę że problem tkwi w tych pozostałych komputerach bo przecież połączenie internetowe jest wykrywane i GG działa, ale nie wiem co jeszcze mam zmienić. Proszę o pomoc
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Jeleniu Poziom 7

|
01 Dec 2007 18:02 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Witam,
Kpiłem router/modem D-Link DSL-G624T i mam problem z prawidłowym skonfigurowaniem Neostrady. Lampka "ADSL" świeci się tak jak powinna jednak modem nie łączy się.
Poniżej screen z konfiguracji routera, próbowałem to zmieniać na różne sposoby bo w końcu tych opcji nie jest tak bardzo dużo, ale bez efektu:
Dodam, że poprzedni modem (Sagem) działa normalnie.
Proszę o pomoc i pozdrawiam
//edit
szaleniec: dzięki, już w porządku :) ile czasu przez to VPI straciłem... pozdrawiam serdecznie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
01 Dec 2007 19:34 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
VPI: 0
VCI: 35
Connection type: PPPoA
|
|
| Back to top |
|
 |
djozim Poziom 12

|
04 Dec 2007 22:35 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Czy do livebox tp można pobłączyć jednocześnie (ni używając żadnego dodatkowego sprzętu) kilka urządzeń (2,3) wifi (802.11b lub g)??
Jaki zasięg ma livebox na 802.11b a jaki na 802.11g??
pzdr
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Dec 2007 22:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mmrado Poziom 11

|
06 Dec 2007 00:15 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
| SaYruS1 wrote: |
Mój problem był opisany na tej stronie.
Teraz tak kupiłem router Linksysa z wbudowanym modemem ADSL2. Połączyłem skrętkami 3 komputery do tego liksysa poprawnie skonfigurowałem, komputery siebie widzą i wymiana plików działa. Dodam że jeden komputer połączyłem kablem zkrosowanym do routera i też na nim wszystko działa, widać autodetekcja działa :).
Na jednym z komputerów mam bezprzewodowe połączenie internetowe IPlus. Po zkonfigurowaniu aby internet był udostępniany na wszystkich kompach działa tylko program GaduGadu. Numery Dsl wpisałem na pozostałych kompach ale to nic nie dało... Myślę że problem tkwi w tych pozostałych komputerach bo przecież połączenie internetowe jest wykrywane i GG działa, ale nie wiem co jeszcze mam zmienić. Proszę o pomoc
Pozdrawiam |
A skąd masz internet z ADSL-a czy z Iplusa?
neostrada czy inny dostawca
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Dec 2007 00:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
klopik24 Poziom 18

|
06 Dec 2007 00:18 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
@ SaYruS1 a wpisałeś dobre DNSy?
|
|
| Back to top |
|
 |
SaYruS1 Poziom 19

|
06 Dec 2007 12:44 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Problem już rozwiązany, internet mam iplusa, okazało się że w dnsie musi być numer ip komputera na który ma internet,
Wcześniej jak łączyłem 2 kompy za pomocą kart sieciowych dnsy mogły być wpisane dowolne.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
ALEX-77 Poziom 13

|
12 Dec 2007 09:38 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
witam
Mam problem ,kupiłem Liveboxa z Orange .NL. włożyłem do niego kartę PCIMCA ale niestety nie widzi mi jej :cry: powiedzcie co gdzie mam przełączyć w konfiguracji Liveboxa żeby zadziałało ?? dodam że podczas wkładania karty livebox się restartuje wiec coś tam wykrywa.Proszę o pomoc ,a moderatora o nie usuwanie tego posta bo nie wiem dlaczego ale poprzednie moje wyrzucił do kosza bez odpowiedzi totalne chamstwo z jego strony.Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
12 Dec 2007 13:20 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
| ALEX-77 wrote: |
witam
Mam problem ,kupiłem Liveboxa z Orange .NL. włożyłem do niego kartę PCIMCA ale niestety nie widzi mi jej :cry: powiedzcie co gdzie mam przełączyć w konfiguracji Liveboxa żeby zadziałało ?? dodam że podczas wkładania karty livebox się restartuje wiec coś tam wykrywa.Proszę o pomoc ,a moderatora o nie usuwanie tego posta bo nie wiem dlaczego ale poprzednie moje wyrzucił do kosza bez odpowiedzi totalne chamstwo z jego strony.Pozdr. |
Obecna wersja oprogramowania Liveboksa nie obsługuje kart PCMCIA.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
18 Dec 2007 22:11 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Chodzi o problem z kablem RJ-45, który nie ma internetu?
1. Najpierwsz sprawdz czy kabel dobrze podłączony (może zdarzyć że wymaga crosowanie kable i miga sygnał)
2. Aktywacja połączenie internetu w wielu komputerów (jeżeli to główny internet który nadajesz do innych komputerów) to "Moje miejsce sieciowe" -> "Wyświetl połączenie sieciowe" -> "Połączenie lokalne" lub "Nazwa połączenie internetu (który chcesz żeby inny komputer miały internet)" -> "Konfiguruj sieć w domu lub w małej firmie" (Przejść na kreator konfiguracji sieci na którym jest napisane że ten komputer Łacz się bezpośrednio z internetu)
3.Kabel RJ-45 nie może przekraczać powyżej 100m (w dłuższym kabel to wolniej pracuje albo traci stabilnośc połączenia)
|
|
| Back to top |
|
 |
Krissowik Poziom 2

|
19 Dec 2007 00:05 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Witam! posiadam neostradę 512 rozdzieliłem ja za pomoca routera EDIMAX AR-7084A na dwa kompy i pojawił się następujący problem - w jednym z komputerów niemoge korzystać z GG i emulka:cry:w drugim działaja bezproblemowo! Sam niewiem co mam robic, czy to wina ustawień w kompie czy w routerze?za wskazówki z góry dziękuję:|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
19 Dec 2007 18:21 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
U mnie też kiedyś nie działał GG i emule!!!
Jeden komputer (który podałeś) działa wszystko bez problemu a drugi nie działa może być przyczyną jest nie udostępniłeś pierszym komputer do drugiego komputera który ma łaczyć się bezpośrednio z internetu (np. GG, Emule, internet i inne)
Co zrobić?
Aktywuj połączenie internetu w wielu komputerów (jeżeli to główny internet który nadajesz do drugiego komputera) to "Moje miejsce sieciowe" -> "Wyświetl połączenie sieciowe" -> "Połączenie lokalne" lub "Nazwa połączenie internetu (który chcesz żeby inny komputer miały internet)" -> "Konfiguruj sieć w domu lub w małej firmie" (Przejść na kreator konfiguracji sieci na którym jest napisane że ten komputer łaczy się bezpośrednio z internetu)
|
|
| Back to top |
|
 |
COBAR Poziom 12

|
16 Jan 2008 15:57 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
A jak to jest z bluetooth'em w LB ?działa czy nie?(nie chodzi mi tu o bluet.wi-fi)
|
|
| Back to top |
|
 |
zbyrek Poziom 19

|
16 Jan 2008 16:23 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
| COBAR wrote: |
| A jak to jest z bluetooth'em w LB ?działa czy nie?(nie chodzi mi tu o bluet.wi-fi) |
Było wiele razy opisywane na forum nawet w tym temacie... Poszukaj.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2008 16:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
16 Jan 2008 17:07 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
| COBAR wrote: |
| A jak to jest z bluetooth'em w LB ?działa czy nie?(nie chodzi mi tu o bluet.wi-fi) |
W najnowszej wersji oprogramowania wylączono Bluetooth.
|
|
| Back to top |
|
 |
COBAR Poziom 12

|
17 Jan 2008 19:27 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
No co za ch..e.Nie dosc ze place jak za zboze,to jeszcze wyłączyli blouetotha...
A idzie to jakoś włączyć programowo?
|
|
| Back to top |
|
 |
los212 Poziom 2

|
04 Feb 2008 19:15 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Wie ktoś może jak można zmienić VPI w liveboxie z 8 na 0? Żeby działał na neostradzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
07 Feb 2008 17:13 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
| los212 wrote: |
| Wie ktoś może jak można zmienić VPI w liveboxie z 8 na 0? Żeby działał na neostradzie. |
Z jakiego kraju jest ten Livebox? Z Francji, Holandii czy Anglii? Jak z Anglii, to jest to LB produkcji Sagem czy Inventel?
|
|
| Back to top |
|
 |
los212 Poziom 2

|
07 Feb 2008 23:52 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Z francji produkcji Inventela