| Autor |
Wiadomość |
nietykalny Poziom 19

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
sexbik Poziom 13

|
06 Sty 2007 22:39 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Jak przekonfigurować port liveostrady na zwykły rj45 do internetu (czyli żeby z liveobox-a były 2porty rj45 do internetu)... Potrzebuje tak ponieważ jestem w trakcie zmiany providera i mam już przez cały dom pociągnięty kabel rj45, a przecież nie będę ciągnąć specjalnie np. kanba usb...
Z góry dziękuje i czekam na odp. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Coby Poziom 1

|
07 Sty 2007 14:02 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Hej, mam problem z synchronizacją routera REQUEST ADSL na neostradzie...
dioda adsl caly czas miga, na modemie od neo jest wszystko dobze.. prosze o pomoc. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nietykalny Poziom 19

|
07 Sty 2007 23:19 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
@sexbik
Port "żółty" nie jest normalny, a do czerwonego tylko switch i na takiej zasadzie dostaniesz więcej portów.
Konfig leci przez DHCP więc problemu niema z konfiguracją klientów.
Nie pamietam czy trzeba było przeplot w kablu z lanu
@Coby
możliwości są dwie
1) Źle skonfigurowany router
2) Router jest zbyt czuły a linia ma za wielekie tłumienie. Podobnie występuje na modemach pentagrama cerberus |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rudolf_ Poziom 18

|
09 Sty 2007 08:59 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Livebox TP i... problemy
Mianowicie.
Dwa PC:
- Stacjonarny PII400, Win98 podłączony do LB TP przez Ethernet
- notebook Toshiba, WinXP, podłączony przez adapter WiFi
W obecnej sytacji działa toto, tzn. internet jest na odu, ale.
Do tego stacjonarnego podłączona jest drukarka i chciałbym na niej drukować z "notka", wiem, że udostępnianie itd. Ale komputery nie widzą się w sieci. Grupa robocza jest ta sama, adresy przydzielone.. Czy szukać w firewallu (-ach)?
Druga sprawa - notek ma wbudowany adapter WiFi, jednak nie widzi Livebox-a i vice versa...
Zatem co bym chciał - wbudowany WiFi by widział Livebox-a i... żeby sieć działała OK... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lucaspog Poziom 10

|
12 Sty 2007 11:52 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
"SEXBIK" musisz wlaczyc w Panelu Liveboxa wideostrade w tedy czerwony port bedzie dzialal jak zolty. A przeplatac kabli nie trzeba bo Livebox obsluguje normalne i krosowane. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ogro Poziom 15

|
21 Sty 2007 15:07 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
A jak puścić neo przez bluetooth?? mam neo na lapku z win xp mce i chciałbym dać na mój stary komp stacjonarny z win 98se. jak to zrobić?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sexbik Poziom 13

|
27 Sty 2007 18:13 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Witam serdecznie jestem na neo 512 (livebox) wszyscy narzekają a ja nie wiem na co. Sam se okablowałem ładnie na skrętce i śmiga (2 kompy kablem i jeden wifi).
Chciałbym się dowiedzieć jak zrobić by moj komputer robil jako serwer www?
Mam krasnala wgranego (duzo pisze skryptów php i niechce mi się co chwile wrzucać na serwer skoro mam na dysku, a często zachodzi taka potrzeba by pokazać klientowi).
Komp ma ip bodajże 192.168.1.11 (pierwszy raz instalowałem neo na laptopie a tutaj internet ustawiłem ręcznie).
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xsir Poziom 11

|
01 Lut 2007 15:28 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Mamkilka pytan:
Mam router Livebox, pod jednego RJ-45 podpiety komputer (192.168.1.10), pod wifi- laptop (192.168.1.11). Ten router nie ma antenki zewnetrzej, a chcialbym zeby moj kolega oddalony jakies 250-300 metrow mogl sie podlaczyc pod wifi do mojego komputera. Mój Router jest za jedna sciana w moim domu. Ma widok z okna na moj dom. Teraz mam pytanko, on ma karte Planet WL-8305, jaka antenke odpowiednia dobrac ? Panelowka czy kierunkowa ? ile dBi ?
Dodam ze jezeli mam router w domu a wyjde z laptopem przed dom na odleglosc 50-60 metrow to zasieg jest na poziomie 50-60% na wpietej karcie wifi pod USB.
Mysle z tym modemie Livebox bedzie jakas antenka 2dBi.
Czy jezeli kumpel wystawi antenke kierunkowa o mocy 12-15dBi + kabel 10m (H155) to komputer zahaczy sie z routerem ?
Prosze o szybka odpowiedz.
PS. Jezeli ktos posiada jak zrobic taka antenke na szybko to prosze przesac, napeno znajda sie jakies punkciki dla kogos Wink
Czy szyfrowanie WEP albo WPA obnizyc moc sygnalu ?
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Radeon 24 Poziom 19

|
01 Lut 2007 15:53 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Witam!!
No nie wiem czy da sie na szybko i latwo zrobic antene 15dB ale cos ok moze 9dB (niby pisza ze jest wiecej ale "papier" wszystko przyjmie).
Masz tutaj link http://www.wardriving.pl/new.php?nr=46 Ja od czasu do czasu uzywam takiej antenki wlasnej produkcji i na moje potrzeby wystarcza.
Powodzenia, pozdrawiam!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
niegowic Poziom 7

|
08 Lut 2007 18:47 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Szyfrowanie wep i wpa nie obniza jakości sygnału... Szyfrowanie jednak ma wpływ na rzeczywistą prędkość przesyłu.. największa jest bez, potem wep i wreszcie wpa.. jednak przy standardowym surfowaniu po sieci nie ma to najmniejszego znaczenia. Rzeczywiście troszke mało odpowiedzi.
Dodano po 4 [minuty]:
Xsir, raczej wątpie żeby Ci to zadziałało.. musiałbyś z liveboxa wyprowadzić złącze anteny zewnętrznej i podpiąć antene. Z tym że jest to nielegalne gdyż liveboxa tylko wypożyczasz od TP, nie jest on twoją własnością. Możesz spróbować na 99,9% nie ma prawa to działąć chyba że koleaga założy jakąś parabole z olbrzymim talerzem.. i nie wiem czy złapie jakiś sygnał z liveboxa.. jakaś szansa bez tej ściany nikła by była.
Dodano po 3 [minuty]:
sexbik to nic trudnego musisz przekierować odpowiednie porty na liveboxie.. port 80 od www. na twojego kompa.. nie wiem czy livebox ma coś takiego jak DMZ. Poszukaj jak to zrobić.. jak nie znajdziesz napisz to Ci podeśle materiały o dostępie do livebox przez telnet. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ogor_89 Poziom 13

|
08 Lut 2007 19:24 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
@sexbik
Na neostradzie masz zmienne IP o ile się nie mylę. Po każdym restarcie routera (liveboxa) musiałbyś w aliasie podawać nowe ip. Pomijając kwestię IP: włącz DMZ, ew. przekierowanie portów. Jeśli chcesz wiedzieć jak to zrobić to powiedz. Może mi się uda "dorwać" liveboxa u kolegi. Ale powoli. Najpierw trzeba wyzdrowieć :)
@Xsir
Musisz kupić osobny AP, polecam Ovislink 5460. Anteny kup na interline.pl, ew. dipol.com.pl. Ja wziąłbym anteny Interline dookólną 7 dBi i babuYAGĘ 14 dBi. Przy takiej odległości im słabsza antena tym lepsza :). Tylko kupuj markowe, wystarczy, że ja się wpakowałem w yagi.pl. Szyfrowakie nie wpływa na nic poza bezpieczeństwem, ustaw najlepiej na WPA2. Pamiętaj, że bez widoczności optycznej może Ci to słabo działać, ew. niedziałać. Mógłbyś jakoś rozrysować sytuację? Chodzi mi o chemat pomieszczeń w domach i drzew pomiędzy domami.
P. S.
Niegowic, widzę, że mnie uprzedziłeś o sekundy :).
Dodano po 25 [minuty]:
@Rudolf_
Kompy się nie widzą... Normalna sprawa przy XP. Wejdź w wyszukiwanie komputerów w sieci i wpisz IP kompa z którym chcesz się połączyć. Zrób sobie skrót w otoczeniu sieciowym/miejscach sieciowych, nie będziesz musiał tak za każdym razem.
Co do drukowanie, to musisz drukarkę udostępnić, zainstalować stery na wszystkich kompach (z wyjątkiem tego do którego drukarka jest podpięta:) ). Instalując drukarkę na kompie do którego nie jest ona bezpośrednio podpięta musisz ręcznie wpisać jej lokalizację, np. \\192.168.1.2\Drukarka\.
Jeśli nie wiesz jak sprawdzić adres IP wpisz w wierszu polecenia ipconfig /all.
Wbodowane w laptopa WiFi często padają.
Dodano po 5 [minuty]:
@Coby
Pewnie modem ma zły Annex. Sprawdź specyfikację.
Dodano po 4 [minuty]:
@Ogro
WiFi albo skrętka. Bluetooth jest dobre dla komórek i palmtopów. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xsir Poziom 11

|
09 Lut 2007 15:31 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Dodam ze zakupilem na allegro Yage 19 dBi-kierunkowa.
Czekam az poczta doreczy :]
Wiec na nastepny tydzien bede robix experymenty :P
  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ogor_89 Poziom 13

|
09 Lut 2007 17:45 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Powinieneś liveboxa dać w miejsce koło okna. Podpiąć do niego AP i antenę zewnętrzną (do AP oczywiście). Na tej wbudowanej w liveboxa nawet jak będzie działać to nie będzie to dobre połączenie. Do AP daj dobrą antenę dookólną (czyli niekoniecznie mocną, ale za to markową). Jaki AP i jakie anteny powinieneś kupić już Ci pisałem.
Od kogo kupiłeś tą yagę? Nie robi się yagi 19dBi bo musiałaby mieć długość ok. 1m. Jeśli kupiłeś od yagi_pl albo IAPT to wtopiłeś kasę. Za tą samą cenę mogłeś mieć 13 dBi Interline, która w testach daje ok 30% lepszy sygnał.
Dodano po 2 [minuty]:
Będzie Ci to działało, ale może być lepiej. Pamiętaj, że ustawowo masz 10 dni na oddanie towaru bez podania przyczyny i całkowitego zwrotu pieniędzy. Jeśli bardzo Ci się spieszy i będziesz miał link na przynajmniej 40% i stabilne połączenie to możesz zostawić tą antenę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mbo Poziom 26

|
09 Lut 2007 20:02 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
| Ogro napisał: |
| A jak puścić neo przez bluetooth?? mam neo na lapku z win xp mce i chciałbym dać na mój stary komputer stacjonarny z win 98se. jak to zrobić?? |
Wystarczy zainstalować Bluetooth na obu komputerach.
W Bluesoleil jest nawet do tego odpowiednia opcja.
Trzeba tylko połączyć komputery przez usługę sieci bluetooth i załączyć udostępnianie połączenia w Windows.
Zasięgi szybkość takiego połączenia nie są rewelacyjne, ale da się działać na Internecie.
Dodano po 3 [minuty]:
| sexbik napisał: |
Chciałbym się dowiedzieć jak zrobić by moj komputer robil jako serwer www? |
Przekieruj port 80 TCP na IP swojego komputera.
Dodatkowo zarejestruj się w jakimś serwisie dynamicznego DNS (np. www.dyn.pl, www.no-ip.com itp.) aby nie było problemów ze sprawdzaniem IP, które w Neo jest zmienne.
Dodano po 3 [minuty]:
| Rudolf_ napisał: |
Do tego stacjonarnego podłączona jest drukarka i chciałbym na niej drukować z "notka", wiem, że udostępnianie itd. Ale komputery nie widzą się w sieci. Grupa robocza jest ta sama, adresy przydzielone.. Czy szukać w firewallu (-ach)? |
Tak - testowo wyłącz, a docelowy zezwól na działanie sieci MS.
Skorzystaj z funkcji szukaj komputery - wpisując IP drugiego komputera.
Osobna sprawa to uprawnienia - załącz konto gość, albo załóż na obu komputerach takie same konta.
| Cytat: |
Druga sprawa - notek ma wbudowany adapter WiFi, jednak nie widzi Livebox-a i vice versa... |
Skorzystaj z przycisku "reg", albo wpisz adres MAC tej karty do autoryzowanych na stronie konfiguracyjnej Livebox'a.
Dodano po 3 [minuty]:
| Coby napisał: |
Hej, mam problem z synchronizacją routera REQUEST ADSL na neostradzie...
dioda adsl caly czas miga, na modemie od neo jest wszystko dobze.. |
Podaj dokładny model routera.
Sprawdź też w aplikacji od modemu ADSL na USB parametry pracy tłumienie i SNR.
Jeśli masz możliwość to sprawdź router u kogoś innego kto posiada Neo.
Być może jest on po prostu niesprawny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xsir Poziom 11

|
10 Lut 2007 09:51 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace Liveboxa i firewalla. Jak ustawic Aby porty takie jak 63394 , 8001 itd. ustawic aby wychodzily na zewnatrz z routeraz ? Bo jak narazie to Tylko dzialaja po sieci LAN. Moze jakas dokladna instrukcj: co , gdzie i jak w modemie Livebox. Sa tam zakladki NAT itd. Ale co gdzie i jak ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mbo Poziom 26

|
10 Lut 2007 12:22 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Wychodzić to bez problemu wychodzą wszystkie porty.
Problem jest w drugą stronę.
Trzeba przekierować konkretny port lub zakres portów na IP komputera. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
10 Lut 2007 12:22 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ogor_89 Poziom 13

|
10 Lut 2007 12:38 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Dokładna instrukcja... Mam nadzieję, że Ci się nie spieszy, bo liveboxa w swoich łapach będę miał może pod koniec tygodna. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sp4msu Poziom 18

|
10 Lut 2007 12:42 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Nie ma żadnych Problemów z prze kierowaniem .
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sexbik Poziom 13

|
10 Lut 2007 20:58 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
No i dalej sie nie dowiedzialem jak przekierowac port zeby pod moim zewn ip widniala strona taka jak pod adresem 192.168.1.11
z góry dzienki za odp |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sp4msu Poziom 18

|
10 Lut 2007 21:19 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Przecież Masz Neostradę i twoje IP zewnętrzne zmienia się raz na dobę , natomiast to pod adresem 192.168.1.11 jest to twoje i je sam sobie przydzieliłeś .
To co Ty chcesz przekierować ????
Pozdrawiam . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ogor_89 Poziom 13

|
11 Lut 2007 09:18 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
@sexbik
Wchodzisz w takie miejsce w konfiguracji liveboxa, żeby wyglądało mniej więcej tak jak na obrazku. Potem klikasz "Dodaj" i wpisujesz IP kompa, jego porty do przekierowania i porty docelowe. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
11 Lut 2007 09:18 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
sexbik Poziom 13

|
13 Lut 2007 18:03 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Ja tam mam port "od" "do" a nie jakies docelowe :/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ogor_89 Poziom 13

|
14 Lut 2007 22:28 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Tam też masz od - do. Podajesz ip, porty i powinno być. Nie wiem jak to wygląda w praktyce, bo nie bawiłem sie liveboxem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gothye Poziom 22

|
14 Lut 2007 22:37 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
| ogor_89 napisał: |
| Tam też masz od - do. Podajesz ip, porty i powinno być. Nie wiem jak to wygląda w praktyce, bo nie bawiłem sie liveboxem. |
Tak ,dokładnie .
ale musze zmartwic ciebie ,livebox to najgorszy sthit jaki widziałęm ,pomimo tego ze odbolokujesz porty ,to livebex niezawsze chce je w rzeczywistosci otworzyć pomimo dobrej konfiguraji,TPSA poszła na łatwizne :P |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sp4msu Poziom 18

|
14 Lut 2007 23:09 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
| ogor_89 napisał: |
| Tam też masz od - do. Podajesz ip, porty i powinno być. Nie wiem jak to wygląda w praktyce, bo nie bawiłem sie liveboxem. |
W praktyce To wygląda tak jak na Obrazku .
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sexbik Poziom 13

|
15 Lut 2007 21:57 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
sp4msu czytaj oco mi chodzi. Takie coś to też mam do emula i innych p2p. Mi chodzi o przekierowanie portów 80 na 192.168.1.11 a nie odblokowanie !!
ps. tak też kombinowałem żeby nei było. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sp4msu Poziom 18

|
15 Lut 2007 22:45 Re: Neostrada, LiveBox Poczytaj zanim napiszesz |
|
|
|
Szanowny Kolego "sexbik" . Po po nad 2 tygodniach
pustego pisania wyjaśniłeś o co Ci chodzi , gratuluje .
A wystarczy poszukać , nie wiem czy Ci to pomoże , ale zobacz . http://www.webtips.pl/post11781.html
| Moderowano przez kosmita: |
Troszkę poprawiłem post
Wpis dokonany w dniu: 2007-02-19 o godzinie: 12:29 |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xsir Poziom 11

|
19 Lut 2007 10:09 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
Witam. Chcialbym powrocic do mojego poprzednich pytan w sprawie tego LIvebox'a. WIec tak u kolegi antena 19dbi Yaga+ 10 metrow kabla+ Karta WL-8305 Planet. Umnie w domu Livebox (w oknie):D obydwa urzadzenia sie widza. A teraz o zasiegu: Link: 80-90% Moc: 70%. Tylko jest jeden smieszny problem xD antena obrucna dluzsza czescia do przodu w strone nadajnika ma link 60-70%, a jak obrucę ja tylem do livebox'a to link jest prawie 90-100 % xD . Dziwne to. moze mi to ktos wyjasni ? :P |
|
| Powrót do góry |
|
 |
16.6 Poziom 7

|
23 Lut 2007 01:29 Re: Neostrada, LiveBox POCZYTAJ ZANIM NAPISZESZ |
|
|
|
siemanko! trak sie zastanawiam czy udało sie komuś zmienić mac liveboxa? czy to wogule jest możliwe? mieszkam w akademiku jestem wpięty do sieci, na serwerze mam odblokowany mac karty, natomiast w domu kożystam z internetu rozprowadzonego przez liveboxa który na wyjście zmienia mac i niemoge połączyć sie z siecią w akademicką, czy można to jakoś mozmieniać? pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |