| Author |
misiek2642 Poziom 8

|
09 Jun 2007 16:40 Re: Opinia na temat odkurzaczy Zelmera |
|
|
|
Witam :D Uzytkowałem Zelmera model Magnat przez 7 lat i pewnego pięknego majowego dnia zrobił sobie po cichu "bzzzz" i wyszła z filtra kupa dymu... :/ Zajrzałem do środka i spalone były łożyska, szczotek nie było (autentycznie nie wiem gdzie sie podziały) i wirnik. Daliśmy sobie spokój, gdyż ten odkurzacz i tak już swoje przeszedł, z resztą w serwisie krzyknęli mi 150 zł za nowy silnik. Dziś zakupiliśmy nowego Zelmera Syrius (fakt faktem 365 zł w mediamarkt...) ale po pierwszym odkurzeniu mieszkanka pełnego dywanów jestem zadowolony. Silniczek ładnie pracuje, a przy zwiększeniu mocy słychać dynamiczne brzmienie silniczka :D Gwarancja jest na 4 lata. Warto kupić, polecam i pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Tajoka Poziom 18

|
10 Aug 2007 17:03 Re: Opinia na temat odkurzaczy Zelmera |
|
|
|
Możliwe, że temat już dawno nieaktualny. Ale mam przestorgę, moja mama kupiła sobie dwa lata temu odkurzacz w Hipernovej Zelmera model Admiral za bodajże 220zł. Moc maksymalna 1400W. Dziś szlag go trafił. Zaczą nierówno chodzić i sypał iskarami. Rozebrałem, wymieniłem łożyska, wyczyściłem szczotki i komutator. I nic, dalej jak charczał tak charczy. Próbowałem docierać szczotki przez 1 godzinę na trafie 50V (mnijesze obroty) i nic nie dało. Moje spostrzerzenia są takie, plastikowa obudowa badziewnie cienka. Uszczelki po dwóch latach sparciałe. Silniczek malutki. Mam porównanie bo wcześniej też mieliśmy bardzo podobny model Zelmera ale z jakimś medalem czy cuś. Tamten a ten to niebo a ziemia. pożądny duży silnik nie grzał sie jak ten :/ Ale co tu dużo mówić pewnie trafiły do Hyper jako niezbyt udana partia tej serii. Dodam, że odkurzacz był używany tylko na weekend na 4 pokoje po 20m^2. Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
czacha01 Poziom 18

|
10 Aug 2007 17:12 Re: Opinia na temat odkurzaczy Zelmera |
|
|
|
U mnie kilka lat szaleje Zelmer Cobra2010 i złego zdania nie mogę powiedziec.
Tylko wysiadła mi wtyczka,ale starą obciąłem i kupiłem nową i wszystko hula.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Aug 2007 17:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
maryann Poziom 24

Joined: 09 Nov 2004 Posts: 4449 Location: Czechy k. Krakowa
|
11 Aug 2007 08:39 Re: Opinia na temat odkurzaczy Zelmera |
|
|
|
Silnik (bo u Tajoka padł silnik, a konkretnie wirnik) w skrócie mówiąc psuje się zazwyczaj z brudu np. kurzu z rozerwanego worka.
Masz rację, to częsta usterka Zelmerów, ale nie tylko Zelmerów. W każdym razie każdy, który w takim stanie przyszedł nosił dowody takich właśnie zaniedbań.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektronikk Poziom 17

|
12 Aug 2007 10:07 Re: Opinia na temat odkurzaczy Zelmera |
|
|
|
witam
Tylko ZELMER, słusznie zauważyli koledzy że zawsze można go napawić , idzesz do sklepu prosisz część i tyle , do chińskiego dziadostwa często nie ma sie nawet jak dostać , jak widze chińskie urządzenia to mnie po prostu cofa, ja osobiście wole serwisowac używane zelmery niż kupowac nowe wynalazki o mocy 3000W , mam właśnie alfe K2 klienta 1966 rok :) wymieniam łożyska , życzył też sobie zeby wypiaskować i pomalować mu z natrysku obudowe, taki ma gośc sentyment , ja sie nie dziwie bo sam mam taką , zrobiłem z nią to samo używam w serwisie , koszt papierowego worka to uwaga !! - 50 gr , są ludzie którzy cenią nawet starsze modele zelmera i kupują odemnie używane, bo wola je niż te nowe chińskie wynalazki za 80 zł z pólki hiperdzadowskiego marketu
pozdrowienia
|
|
| Back to top |
|
 |
emer Poziom 17

|
13 Aug 2007 00:56 Re: Opinia na temat odkurzaczy Zelmera |
|
|
|
Mam Syriusa HQ (z elektroszczotką) - kupiłem po electroluxie ...
W Electroluxie padło łozysko - powinno wymienic sie to łozysko razem z ... silnikiem - paranoja .... Jakos wygrzebałem to ustrojstwo z bebechów i okazało sie że jest kompletnie nietypowe i dodatkowo jakieś stozkowe zewnetrznie ...
Teraz mam se Syriusa, elektroszczotke, Hepa ilestam (duzo) i wszyscy w domu happy ... (mamy go ok 3 miechy)
|
|
| Back to top |
|
 |
maryann Poziom 24

Joined: 09 Nov 2004 Posts: 4449 Location: Czechy k. Krakowa
|
13 Aug 2007 09:26 Re: Opinia na temat odkurzaczy Zelmera |
|
|
|
Ja kiedyś zachwyciłem się Elektroluxem silencer; prawie nie był zepsuty. Ale cichutko pracuje. A ciągnął... no nigdy takiego nie miałem na stole!
|
|
| Back to top |
|
 |
Ono666 Poziom 2

|
13 Aug 2007 13:41 Re: Opinia na temat odkurzaczy Zelmera |
|
|
|
| BATT wrote: |
Moje zdanie jest takie-może być Zelmer.Nie popełnij tego samego błędu co ja kiedyś (ale później go naprawiłem) i zdecydowanie kup odkurzacz wodny.Odpadają worki, czyste powietrze w mieszkaniu a jak zobaczysz co wylewasz do kibelka to się załamiesz jaka to gnojówka -nawet jeśli w domu masz idealny porządek.
Pozdrawiam. |
Tu nie zgodzę sie z przedmówca - posiadam Zelmera Wodnika model z filtrem z możliwością montowania worków papierowych.
1) W ogóle nie spełnia funkcji odkurzacza piorącego - zalewa dywan i ma zbyt mała siłę ssania jak na odkurzacz piorący
2) To jak kolega napisał nie ma kłopotu z workami - faktycznie z workami nie ale za każdym razem trzeba wylewać brudna wodę i myć gruntownie odkurzacz - gdyż potrafi się zaśmierdzieć w wyniku procesu rozwoju bakterii.
3) Bardzo droga eksploatacja szybko zużywają się filtry w odkurzaczu których jest 4 rodzaje a ich cena jest niemiarodajna do materiału z jakiego sa wykonane
4) Ponadto jak ktoś zauważył bardzo głośna praca (pomimo sprawnych łożysk)
5) Duże wymiary a mała pojemność - nie sugerować się wielkością zbiornika wodnego - który w wyniku przepełnienia się brudem potrafi przelać mimo zabezpieczeń czego skutkiem jest zalany silnik i wydostająca sie woda z tylnej części odkurzacza.
6) W przypadku odkurzania bez wody - z workiem papierowym - moc ssąca jest mała - worek szybko sie przepełnia - cena worka 2.5zł /szt.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Aug 2007 13:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Lukas Vancesco Poziom 2

|
18 Dec 2008 17:13 Re: Opinia na temat odkurzaczy Zelmera |
|
|
|
Witam ja najlepiej to lubie starsze odkurzacze predom zelmer mam aż 2 i niestety z roku na rok sie psuja ale bede je naprawial. dokladnie to mowie o takich dlugich prostokatnych odkurzaczach
|
|
| Back to top |
|
 |