| Author |
piotrbu1 Poziom 9

|
06 Jan 2007 12:20 Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z budowy! |
|
|
|
Przedstawiam fotki wzmacniacza, który ostatnio złożyłem.
Jest to 100W głowa gitarowa - kopia wzmacniacza Mesa Boogie Dual Rectifier z niewielkimi modyfikacjami (np brak prostownika lampowego, którego i tak bym nie używał).
Zbudowany głównie dzięki schematom ze strony http://tubeamps.prv.pl
Mam nadzieję, że się spodoba... pierwszy raz wysyłam tutaj fotki, więc nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię ;/
Górna część obudowy wykonana z blachy alu 3mm, panele przedni i tylni z ceownika alu. Po wywierceniu i wycięciu otworów całość wyszlifowana i wypolerowana:
Panele wykonane z prostokątnej rury aluminiowej przeciętej wzdłuż (niestety nie udało mi się kupić gotowych ceowników)
Po skręceniu:
Przykręcone podstawki do lamp i przewody żarzenia:
Mocowanie kabli do podstawki lamp preampu - przylutowane do podstawki, następnie dołączane do płytki za pomocą złączki. Całość miała być dosyć łatwo rozbieralna - starałem się tak wszystko połączyć, aby przy demontażu nie trzeba było nic rozlutowywać.
Przykręcone transformatory:
Płytki: po lewej preamp, na środku zasilacz i płytki potencjometrów, po prawej końcówka mocy
Zasilacz:
Sposób dołączenia lamp mocy:
[url][/url]
|
|
| Back to top |
|
 |
neo_dc Poziom 22

|
06 Jan 2007 12:30 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Konstrukcja pierwsza klasa !
Wszystko kupowałeś nowe czy np. lampy używane ?
Bardzo staranne wykonanie, jaki jest orientacyjny koszt takiego cudeńka ? ( licząc samą elektronikę i alu ).
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jan 2007 12:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrbu1 Poziom 9

|
06 Jan 2007 12:34 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Wszystko nowe, jedynie rdzeń na trafo głośnikowe "z odzysku". Trafo głośnikowe nawijałem sam, sieciowe kupiłem gotowy toroid, bo mi się nie chciało już z tym męczyć.
Koszt ciężko powiedzięć, trochę to trwało i nie zapisywałem wszystkich wydatków. Powiedzmy coś koło 1000zł i duuużo pracy ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Jake1 Poziom 17

|
06 Jan 2007 12:58 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Wzmaniacz piekny, nic dodac nic ujac. Uwielbiam tai design, przydalby sie jakis napis na siatce ale niekoniecznie. Jakich lamp uzyles ECC83/EL34? Pcb sam trawiles? Podzielisz sie wiedza do czego sluzy tyle potencjometrow, i jakie funkcje ma head? No i przydaly by sie jakies probki dzwiekowe, chetnie bym posluchal, widac ze drzemie w nim moca :)
11/10 jak dla mnie :]
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrbu1 Poziom 9

|
06 Jan 2007 13:17 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Lampy: 5x 6n2p-eb (radziecki odpowiednik ecc83) w preampie i 4x 6p3s-eb (wojskowy odpowiednik 6L6) w koncowce.
PCB sam projektowałem i trawiłem, ogólnie cały projekt jest mój - tylko schematy z netu ;)
Piecyk ma 2 oddzielne kanały, z tego każdy ma jeszcze 2 tryby pracy - vintage/modern. Całość jest zrobiona tak, że jest jeden tor wzmacniający i masa przekaźników, które go rekonfigurują - np przełaczają który potencjometr jest aktualnie aktywny, dodoają gdzieniegdzie jakiś kondensator, rezystor itp, zeby zmienic brzmienie.
Schematy są tutaj:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files
Z przodu, od prawej: wejście gitary, wejście foot-switcha, gain, high, mid, bass, presence, level, zbiorczy lewel po pętli efektów.
Z tyłu, od lewej: ręczne przełączenie kanału, gniazda footswitchy, wyjscia głośnikowe, wyjście "liniowe", przełącznik trybu działania pętli efektów, regulacja send/return i pętla efektów.
Próbek na razie nie mam na czym nagrać, nie mam żadnego porządnego mikrofonu... no i głośniki jeszcze dopiero w trakcie produkcji ;)) Ale gra na prawdę świetnie, niektórym znajomym bardziej się podoba niż oryginał :)
|
|
| Back to top |
|
 |
2jan Poziom 8

|
06 Jan 2007 13:19 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Mesa ma standardowo 6L6 ;-) EL34 są wyższe, wiec tu widzę, że są standardowe użyte.
Ale konstrukcja jest pierwsza klasa! :) Na prawdę bardzo podoba mi się w jaki sposób wszystko jest wykończone, jak są poprowadzone wszelkie przewody, po prostu ekstra! :) Mam nadzieję, że brzmi równie fajnie, jak wygląda ;-) Heh, w końcu to Dual Rectifier :D 11/10 jak kolega powyżej :) Jednak podpisy wypadało by wg mnie zrobić, bo tak to jakoś przód i tył jałowo wyglądają. Mam nadzieję, że to się znajduje na Twojej liście TODO ;)
Pozdrawiam
---[edit]---
| piotrbu1 wrote: |
Z tyłu, od lewej: ręczne przełączenie kanału, gniazda footswitchy, wyjscia głośnikowe, wyjście "liniowe", przełącznik trybu działania pętli efektów, regulacja send/return i pętla efektów.
Próbek na razie nie mam na czym nagrać, nie mam żadnego porządnego mikrofonu... no i głośniki jeszcze dopiero w trakcie produkcji ;)) Ale gra na prawdę świetnie, niektórym znajomym bardziej się podoba niż oryginał :) |
oo, a jakie paczuszkę chcesz do tego zrobić? :)
ekstra, że zrobiłeś od razu możliwość zmiany działania FX-Loopa (domyślam się, że z tym 'trybem działania' chodzi o szeregowa/równoległa), bo to był wg mnie problem z Mesami.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrbu1 Poziom 9

|
06 Jan 2007 13:22 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Hehe, w sumie to sie zastanawiam jeszcze nad podpisami pod gałki. Ja wiem, która gałka do czego ;p Może za jakiś czas będę miał dostęp do grawerki laserowej, to może coś wtedy z tym zrobię :)
|
|
| Back to top |
|
 |
matel001 Poziom 18

|
06 Jan 2007 13:31 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
:turn-l: :turn-l: Ja dziękuje. Szczęka mi opada jak widzę takie konstrukcję. Podziwiam i gratuluję pomysłu. Wykonanie bdb, a ten chassis z alu-blachy wymiata :-) Oby więcej takich projektów na forum.
Ocena 15/10
PS. Jak widze ze zdjęć to ty masz całą pracownie elektroniczną (a przynajmiej odpowiednie miejsce pracy), czyli to czego wielu początkującym elektronikom brakuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrbu1 Poziom 9

|
06 Jan 2007 13:39 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
| 2jan wrote: |
oo, a jakie paczuszkę chcesz do tego zrobić? :)
ekstra, że zrobiłeś od razu możliwość zmiany działania FX-Loopa (domyślam się, że z tym 'trybem działania' chodzi o szeregowa/równoległa), bo to był wg mnie problem z Mesami.
|
Na paczkę na razie zbieram fundusze :(. Najprawdopodobniej będzie 4x12'' (4x Eminence Legend V12) :)
FX ma przełączanie tak ja w oryginale: zawsze wyłączony, zawsze włączony, włączanie z footswitcha, włączony z kanałem czerwonym, włączony z pomarańczowym, bypass.
Dodatkowo ten mały przełącznik pod spodem przełącza z równoległej (z gałką mix) na szeregową - bo mi też tego brakowało w oryginale ;)
| matel001 wrote: |
PS. Jak widze ze zdjęć to ty masz całą pracownie elektroniczną (a przynajmiej odpowiednie miejsce pracy), czyli to czego wielu początkującym elektronikom brakuje. |
Jakoś sobię radzę, mam mały pokój, ale jakoś udało mi się tam upchać trochę "sprzętu" ;) Najgorzej, że mam zawsze za mało wolnego czasu, żeby "podłubać" coś dłużej w elektronice :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Jake1 Poziom 17

|
06 Jan 2007 14:02 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
No, no ladnie uzadzona pracownia, i sprzetu tez pozazdroscic, swoja droga tez pracuje na dwoch monitorach - przyjemniej.
Paczka domhyslam sie tez bedzie DIY? :)
| Quote: |
| 4x Eminence Legend V12) |
No to pozadnie, bedzie czym dac czadu.
Co do wzmaniaczy nie ma jak lampa, sam gram na lampowej kopii DIY Marshalla, do tego paczka z 12' Celestion
|
|
| Back to top |
|
 |
2jan Poziom 8

|
06 Jan 2007 14:10 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
| piotrbu1 wrote: |
Na paczkę na razie zbieram fundusze :(. Najprawdopodobniej będzie 4x12'' (4x Eminence Legend V12) :)
|
Eee, to porządnie! :) Sam sobie skonstruowałem 2x12" właśnie na Legend V12, a nie wiem czy jak sobie uzbieram znów nie kupię jeszcze dwóch i albo zrobię drugą paczkę, żebym miał 2x212, albo przerobię tą na 412. Ścięta oczywiście :P Ale to niestety po innych, większych wydatkach niestety :( A sama paczka praży niesamowicie - tnie, niszczy i ma fajny dół (zamknięta). Bez problemu zagłuszam combo marshalla 212 vs na celestionach :D
Pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
maxrider Poziom 17

|
06 Jan 2007 14:34 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Super wyczes konstrukcja !!
zawsze chciałem zrobić coś na lampach ale jakoś nigdy nie potrafie złapać natchnienia ty mnie natchnołeś!!
świetna konstrukcja wykonanie bardziej niż profesjonalne wszystko w środeczku w idealnym pożądku!!
ocena jak koledzy wyżej poza skalą!!!!!!!!!!!!!!!
pozdrawiam oby więcej takich wspanaiłych konstrukcji!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jan 2007 14:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
przemo-lukas Poziom 24

Joined: 17 Jan 2006 Posts: 4786 Location: Ostrów Mazowiecka
|
06 Jan 2007 15:35 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Piękny head. Aż szkoda pchać go w jakąkolwiek obudowę. Ładnie wyglądał by bez niej. Moim skromnym zdaniem jest to mistrzostwo. Jakie masz "wiosło"?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jan 2007 15:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrbu1 Poziom 9

|
06 Jan 2007 16:17 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Wiosło to na razie nic nadzwyczajnego ;) Stary Hohner LX-90G na którym uczyłem się grać i mam go do dzisiaj ;) Zbieram fundusze na coś lepszego...
Tutaj:
http://www.znik.w.tkb.pl/mesa/stara/
można zobaczyć moje pierwsze podejście do tego tematu ;) Dawno, dawno temu zrobiłem coś w stylu "zrób se mese tanim kosztem"... grało bardzo fajnie, ale nie wyglądało zbyt dobrze... teraz chyba wyszło dużo lepiej ? :D
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
07 Jan 2007 08:36 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Świetnie, żeby nie powiedzieć że bardzo świetnie.
Nie chciałbyś może podzielić się projektami płytek? Napewno wiele osób chciało by wykonać taki wzmacniacz, a płytka to ułatwia o wiele.
Możes także podać jakiś orientacyjny cennik ile Cie to uczyniło?
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrbu1 Poziom 9

|
07 Jan 2007 13:12 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Muszę najpierw zrobić ładne projekty płytek i resztę rysunków, bo na razie są troszke chaotyczne ;). Może jak znajdę chwilkę to zrobię jakąś stronę z dokłądnym opisem... ale to za jakiś czas...
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysztof Tabaczyński Poziom 2

|
09 Jan 2007 01:05 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Wytłumaczcie dinozaurowi, po co płytki do wzmacniacza lampowego?
Na początku lat 70-tych robiłem takie
wzmacnicze BEZ płytek i też dobrze grały,
a niektóre przez 15 lat objeździły całą Polskę
i pół ZSRR...
Pozdrowienia. Krzysztof.
|
|
| Back to top |
|
 |
matel001 Poziom 18

|
09 Jan 2007 11:42 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy na lampy zakładasz ekrany?
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrbu1 Poziom 9

|
09 Jan 2007 18:25 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
| Krzysztof Tabaczyński wrote: |
Wytłumaczcie dinozaurowi, po co płytki do wzmacniacza lampowego?
Na początku lat 70-tych robiłem takie
wzmacnicze BEZ płytek i też dobrze grały,
a niektóre przez 15 lat objeździły całą Polskę
i pół ZSRR...
|
Akurat ten piecyk ma dosyć skomplikowany układ przedwzmacniacza. Jest dużo przekaźników i dosyć skomplikowany układ sterowania tym wszystkim. Pewnie by się dało zrobić i bez płytek, ale wyszłaby niezła plątanina ;) Wolałem zaprojektować płytki, tym bardziej że część elementów jest smd (np przekaźniki) :)
| Ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy na lampy zakładasz ekrany? |
Akurat miałem takie podstawki z ekranami. Na pewno przydaje się ekran na pierwszą lampę w preampie, wszystkie śmieci ktore ona zbierze są później bardzo mocno wzmacniane. Kiedyś dawałem ekrany tylko na 2 pierwsze lampki i też wystarczało
Do końcówki ekrany nie potrzebne. Nic nie pomogą, a mogą tylko zaszkodzić - te lampy się nieźle grzeją.
|
|
| Back to top |
|
 |
pudl Poziom 13

|
10 Jan 2007 01:15 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Pełen luksus!!!! Jestem pod wrażeniem, świetna robota! Choc musze sie przyczepić że wygląda tak troche ubogo - żadnych napisów ani nic, troche mi tego brakuje choc może masz to jeszcze w planach. Ale i tak wzorowa konstrukcja! :)
Mam takie pytanko: mógłbys mi podać parametry trafa głosnikowego? Najbardziej mi zalezy na ilości uzwojeń pierwotnych i wtórnych oraz czy stosowałeś jakiś skomplikowany podział na sekcje czy najprostszy układ?
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrbu1 Poziom 9

|
10 Jan 2007 17:09 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
| pudl wrote: |
Mam takie pytanko: mógłbys mi podać parametry trafa głosnikowego? Najbardziej mi zalezy na ilości uzwojeń pierwotnych i wtórnych oraz czy stosowałeś jakiś skomplikowany podział na sekcje czy najprostszy układ? |
Tutaj jest schemat trafa:
Podział na sekcje tak jak na rysunku.
|
|
| Back to top |
|
 |
matel001 Poziom 18

|
12 Jan 2007 11:09 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Jeszcze jedno, jaką najmocniejszą końcówkę lampową znacie. Czy istnieje jakaś techniczna bariera mocy?
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrbu1 Poziom 9

|
12 Jan 2007 12:15 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
| Jeszcze jedno, jaką najmocniejszą końcówkę lampową znacie. Czy istnieje jakaś techniczna bariera mocy? |
Końcówki mocy w nadajnikach radiowych na lampach bez problemu wyciągają kilkadziesiąt-kilkaset kW ;)
Do audio robi się np 300W wzmacniacze do basu, np coś takiego:
http://www.ampeg.com/products/classic/svtcl/index.html
http://www.ampeg.com/products/pro/svt2pro/index.html
w końcówce 6 x 6550 :)
Pewnie dałoby się i więcej... jedyny problem to dobrać 6 lub więcej lamp o takich samych parametrach. No i przy większej ilości lamp całość staje się mało opłacalna :(
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
21 Jan 2007 12:39 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
i jak tam z płytkami? Bo ja czekam niecierpliwie... :>
|
|
| Back to top |
|
 |
grzesiek_nysa Poziom 19

|
21 Jan 2007 15:19 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Jestem pod wrazeniem.Jakosc wykonania wewnatrz jak i na zewnatrz pierwsza klasa.Milo popatrzec na takie cudenko :) 10/10
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrbu1 Poziom 9

|
24 Jan 2007 16:14 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
| ghost666 wrote: |
| i jak tam z płytkami? Bo ja czekam niecierpliwie... :> |
Chwilowo mam urwanie głowy na uczelni (sesja) :( Następny tydzień raczej skreślony z życiorysu ;)
Jak znajdę chwilkę, to postaram się przygotować ładne schematy,płytki i trochę więcej opisu.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jan 2007 16:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pudl Poziom 13

|
24 Jan 2007 20:40 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
hej jeszcze jedno pytanko: te przekaźniki są elektromagnetyczne czy jakies półprzewodnikowe? strasznie to to małe dlatego mam wątpliwosci
dzięi wielkie za rysunki trafa!! :)
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrbu1 Poziom 9

|
25 Jan 2007 03:07 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
| pudl wrote: |
hej jeszcze jedno pytanko: te przekaźniki są elektromagnetyczne czy jakies półprzewodnikowe? strasznie to to małe dlatego mam wątpliwosci
dzięi wielkie za rysunki trafa!! :) |
Normalny przekaźnik elektromagnetyczny (telekomunikacyjny), cewka na 5V, 2 komplety styków, styki platynowo-jakieśtam, juz nie pamiętam ;)
Wymiary tak mniej więcej (nie mam linijki pod ręką): 10x5x5mm
Udało mi się kiedyś kupić trochę tego na Allegro :)
Podobne do tych (aukcja nie jest moja):
http://allegro.pl/item158413212_przekaznik_smd_5vdc_v23079_d2001_b301_457_.html
tylko jeszcze mniejsze :)
Bardzo ładnie się sprawują, mają świetne parametry i nie zajmują dużo miejsca na płytce.
Pozdrawiam
[-EDIT-]
Jeśli komuś się spodabała ta konstrukcja, to zapraszam też tu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic677502.html
wrzuciłem właśnie trochę zdjęć nowego wzmacniacza, tym razem kombo lampowe :)
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
27 Jan 2007 09:39 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
A co z płytkami? baardzo mi na nich zalezy, bo jak juz pisałem chce poskladać kopie...
|
|
| Back to top |
|
 |
painlust Poziom 23

|
27 Jan 2007 10:41 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
wzmacniacz bardzo ładny i ładnie i starannie wykonany. Jedynie do czego się przyczepie to znajomość cyrylicy przez konstruktora. Użyte lampy to 6N2P-EV. Litera B w cyrylicy to nasze W, ale pisze się V bo używa się transkrypcji łacińskiej. W języku polskim nazwa tej lampy to 6N2P-JeW. Pisząc coś publicznie warto znać transkrypcje, bo wychodzi się na dyletanta.
|
|
| Back to top |
|
 |