| Author |
darlon Poziom 15

Joined: 06 May 2007 Posts: 208 Location: Tarnobrzeg / Kraków
|
28 Jun 2007 12:44 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
jak dla mnie bomba, za całość 11/10 ale jest jedno ale... mesa DR polega właśnie na tym że posiada 2 prostowniki lampowe w postaci 5U4 a tutaj je pominąłeś, jednak powinno to dobrze hulać więc brak zastrzerzeń :P
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
piotre___k Poziom 12

|
01 Jul 2007 19:49 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Ja ma pytanko bo w dziedzinie lamp jestem laikiem po co są te prostowniki lampowe ? Jaka jest różnica w jak są a jak ich nie ma . I Ponawiam moją wcześniejszą prośbę a mianowicie jakim programem wydrukować te schematy ..
|
|
| Back to top |
|
 |
Jake1 Poziom 17

|
01 Jul 2007 21:02 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Dołączam sie do pytanie o prostownik, sądze ze chodzi o prostownik na kenotronach ale do prostowania napiecie czy tez w innych bardziej szczytnych celach?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jul 2007 21:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
METALOWIEC Poziom 16

|
01 Jul 2007 21:32 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
o jakich kenotronach piszesz?? Prostowniki lampowe robi sią na diodach próżniowych. Na prostownikach lampowych są większe spadki niż na krzemowych co rzutuje bezpośrednio na brzmienie wzmacniacza. Jednym się to podoba innym nie.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotre___k Poziom 12

|
02 Jul 2007 11:37 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Czyli te prostowniki obniżają napięcie co zmienia brzmienie tak jak było opisane na stronie http://tubeamps.prv.pl . teraz mam pytanko czy posiada ktoś jakieś nagranie z tym prostownikiem jak to brzmi a jak bez bo ja nie miałem okazji pobawienia się mesą więc nie wiem :D i inni pewnie też
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrbu1 Poziom 9

|
15 Jul 2007 11:45 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
OK, witam wszystkich po dłuższej przerwie ;) Niestety ostatnio miałem masę innych zajęć i zapomniałem na trochę o tej stronie ;/
Spróbuję odpowiedzieć na kilka pytań:
| Olasss wrote: |
mam jeszcze małe pytanko: zauważyłem na zdjęciach że z tyłu chassis jest gniazdo dsub9...do czego ono służy? :)
Pozdrawiam i gratuluję :) |
W starej wersji jest tam wejście na footswitch - przełączanie kanałów, pętli, trybów, wyprowadzone zasilanie +5V itp. Planowałem kiedyś zrobić sobie duży panel pod nogę, ale na razie odpuściłem ;)
| Waits wrote: |
| dobra wyczailem juz ze jeden mostek to w06m ale nie ważne... mam ine pytanie w zasilaczu kondensatory C4 C5 C8 C9 mają napewno po 60uF.. bo tak szukam w necie i bardzo mało ich jest i dodatkowo bardzo drogie... |
Miałem ten sam problem ;) Ostatecznie włożyłem 47uF/250V
| kubalysy wrote: |
Mam takie pytanie, skoro zrobiłeś sobie w swojej mesie przełącznik z pętli równoległej na szeregową to czy w oryginalnej mesie można by zrobić taki przełącznik bez jakiś wielkich przeróbek? |
Trzeba by dołożyć przełącznik, przeciąć kilka ścieżek i dolutować trochę kabla. Trochę dłubaniny jest, ale da się zrobić :)
| Wieprz wrote: |
Mam tylko 2 pytania: czemu wybrałeś schemat zmodyfikowany? Czy jest wielka różnica w brzmieniu?
|
Różnica jest w sumie niewielka, ale zmodyfikowana wersja mi się bardziej podoba. W oryginale bas wychodził jakiś zamulony i jakiś taki nijaki, w zmodyfikowanej wersji jest trochę więcej góry i brzmienie jest jakieś takie bardziej spójne... nie wiem jak to opisać, nie umiem pisać jak audiofile ;))
| Quote: |
Czy mógłbyś napisać dokładnie, gdzie na schemacie znajduje się ten przełącznik (szeregowa/równoległa pętla) ? I co on powoduje? Czym się różni praca szeregowa od równoległej?
|
Szukaj w okolicy lampek od pętli efektów.
Ogólnie to jest tak:
- w równoległej pętli efektów część sygnału idzie przez pętle (a wiec ma nałożony jakiś efekt), a część idzie bezpośrednio bez zmian. Następnie oba sygnały są sumowane (gałka MIX), można płynnie regulować ile ma być "czystego", a ile z efektem.
- w szeregowej cały sygnał idzie przez pętle, jeśli rozepniesz kable od pętli to w głośniku jest cisza
| Quote: |
| Mam pytanie do tych, którzy budowali już takie wzmacniacze: cze lepsze by były przekaźniki elektromagnetyczne jako przełączniki, czy też diody LED + fotorezystory? |
Jedno i drugie ma swoje wady i zalety:
-LDR - ciche przełączanie, bez żadnych trzasków, ale ciężko jest dostać takie które przełączają się szybko (będzie słychać powolne ściszanie), oraz to że zamknięte mają czasami za małą rezystancję (trzeba dokładać dodatkowe zwierające sygnał do masy - co komplikuje mocno układ)
- przekaźniki - łatwiej je zastosować, niestety czasami trzeba walczyć z trzaskami - patent zastosowany w tym wzmacniaczu się całkiem nieźle sprawdza - zasilanie przekaźnika 2x większym napięciem przez rezystor (rezystancja równa rez. cewki) i dodatkowo dioda i kondensator przy każdym przekaźniku
| darlon wrote: |
jak dla mnie bomba, za całość 11/10 ale jest jedno ale... mesa DR polega właśnie na tym że posiada 2 prostowniki lampowe w postaci 5U4 a tutaj je pominąłeś, jednak powinno to dobrze hulać więc brak zastrzerzeń :P
pozdrawiam |
Tak, zgadza się :) Mi osobiście nie podoba się brzmienie na 5U4 ;) Jest jakieś zamulone ;) Dlatego zrobiłem bez, a przy okazji trochę się uprościła konstrukcja.
Może następnym razem dołożę rosyjskie 5C4S czy coś w tym stylu :)
--
Pozdrawiam
PB
|
|
| Back to top |
|
 |
Matitronik Poziom 16

|
21 Jul 2007 23:05 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Ten wzmacniacz ma niezłego kopa... (mówie jako posiadacz) Mam Mesa Rectifier i muszę powiedzieć, że kanał przesterowany z przykręconą gałką Gain daje popalić ostrym przesterem. Długo szukałem czegoś dla siebie aż znalazłem. Udało Ci się zachować brzmienie z oryginału?
|
|
| Back to top |
|
 |
kamilzurowski Poziom 2

|
31 May 2008 13:44 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Jestem zszokowany starannością wykonania headu. Prosze o GG jeśli była by taka możliwość to jestem zainteresowny kupnem kopii tego wzmaka , oczywiście bez obudowy :) Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
simonwind Poziom 5

|
10 Jun 2008 19:25 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Jak dla mnie wykonanie tego heada to sztuka sama w sobie, widać, że masz pasje, a ta precyzja. Jestem pod wrażeniem. Pozdrwiam i przy okazji zapraszam do tematu http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1032689&highlight=
Jestem pewien, że bardzo przydadzą mi się twoje wskazówki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ngarrriralkpwina Poziom 2

|
28 Jul 2008 16:03 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Czy można skonstruować coś takiego posiadając jedynie mienrnik uniwersalny, lutownicę i podstawowe narzędzia [bez tej całej aparatury(mam komputer :D)]? :D:D:D:D:D:D
Jestem laikiem i zlutowałem dopiero 2 efekty gitarowe, ale nie stać mnie na taki wzmak :)
|
|
| Back to top |
|
 |
parklinson Poziom 14

|
01 Aug 2008 10:41 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Hmm pewnie że można tylko ja bym nie radził bo może z tego jakieś nieszczęście wyjść ze względu na wysokie napięcie :P ale czasem trzeba ryzykować.
|
|
| Back to top |
|
 |
gkoz Poziom 5

|
24 Sep 2008 20:35 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Witam
Ma ktoś może jeszcze projekty płytek autorstwa piotrbu1, ponieważ strony autora już wygasły.
Z góry dzieki jakby ktoś udostępnił
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
rlyeah Poziom 1

|
23 Feb 2009 18:40 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
:arrow: piotrbu1
WITAM.Jestem muzykiem i MESA jest moim marzeniem finansowo nieosiągalnym.Dlatego postanowiłem ze sam go zbuduję co nie jest sprawą prostą dla mnie jako osoby nie mającej fachowej i szczegółowej wiedzy z zakresy elektroniki.Czy można liczyć na twoją pomoc co do szczegółów budowy,użytych elementów itp.Zrobiony przez ciebie wzmacniacz robi wrażenie.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Feb 2009 18:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Le0N Poziom 2

|
27 Feb 2009 18:32 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Podepnę się z pytaniem o schemat do 3-kanałowego DR solo head ze strony Toma - czy ktoś z was posiada ten plik? Wygląda na to, że zniknął ze strony, jak wszystkie Mesy z resztą. Z góry dzięki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Feb 2009 18:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
brzeszczot Poziom 2

|
04 Jun 2009 00:14 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Wykonanie tego wzmacniacza mnie powala! Sam planuję się zmierzyć z mesą, ale do takiego ideału się chyba nie zbliżę :D
|
|
| Back to top |
|
 |
the_vicol Poziom 2

|
23 Jun 2009 19:47 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Pytanko odnośnie przełączników w preampie: jak mają być ze sobą zsynchronizowane, które z nich należy pogrupować aby przełączały jednocześnie, jaka jest funkcja każdego z nich? Rozumiem, że potencjometry gainu i układy regulacji barwy dźwięku są przyporządkowane kanałom czerwonemu i pomarańczowemu. Ale te przełączniki od kondensatorów katodowych to z czym i w jaki sposób mają być sprzężone?
|
|
| Back to top |
|
 |
Beniekk Poziom 15

|
15 Aug 2009 16:55 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Witam. Dysponuje ktoś jeszcze wzorami płytek? Na stronie autora już ich nie ma :/
|
|
| Back to top |
|
 |
drozd56 Poziom 15

|
16 Aug 2009 15:57 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Na stronie autora są osiągalne bez problemu, brakuje tylko płytki przełaczajacej petle z rownoleglej na szeregowa, płytka potencjometrow pętli.
http://www.znik.w.tkb.pl/mesa/pdf/
|
|
| Back to top |
|
 |
boris kovac Poziom 1

|
08 Nov 2009 15:29 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Heloo!
Do you have pasword for this pdf files?i need edit it but files are in secure mode...
|
|
| Back to top |
|
 |
drozd56 Poziom 15

|
14 Nov 2009 09:16 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Please open in Foxit Reader 3.0. It's work without password.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
27 Nov 2009 14:24 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
A czy dobrze widzę, że żarzenie jest zasilane napięciem stałym? Czy daje to jakąś różnicę w dziwięku w porównaniu do zasilania prądem przemiennym?
|
|
| Back to top |
|
 |
painlust Poziom 23

|
27 Nov 2009 16:45 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
żadnej różnicy nie powinno być i nie może być.
|
|
| Back to top |
|
 |
alex_krakow Poziom 1

|
30 Nov 2009 15:08 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Witam!
bardzo ladna konstrukcja jestem ciekaw jak brzmi. :)
jestem zielony jesli chodzi o elektronike za to interesuje mnie taki head. jesli ktos z wiedzacych moze mi powiedziec czy mozna kupic gotowe trafa do tego head'a i jeszcze poda mi jakiego typu bede wdzieczny.
dziekuje za ewentualna pomoc.
Alex
|
|
| Back to top |
|
 |
Guinamo Poziom 7

|
20 Jan 2010 20:30 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Witam. Cóż konstrukcja powala. Czy jest szansa na zdobycie brakujących płytek od pętli?
|
|
| Back to top |
|
 |
Chronix Poziom 3

|
20 Apr 2010 17:46 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
a ja zaryzykuje pytanie o przygotowanie małego tutoriala z budowy tej mesy :P sam chciałbym ją zbudować jednak nie wiem czy moja wiedza jest wystarczająca (technik). wcześniej zbudowałem kilka efektów ale hmmmm taki wzmachol... :D
edit: albo chociaż rysunek poglądowy przedstawiające dokładne połączenie wszystkich gotowych płytek:)
|
|
| Back to top |
|
 |
blurecon Poziom 10

|
15 May 2010 20:45 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Też bardzo chętnie bym zbudował, chociaż tylko preampa;p dopiero co zaznajamiam sie z elektroniką, tak więc dołączam się do prośby przedmówcy:))
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 May 2010 20:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
psiuk Poziom 5

|
16 May 2010 13:21 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
jak zawsze zieleniaki zaczynają od budowy dwu kanałowej mesy. Brawo.
|
|
| Back to top |
|
 |
blurecon Poziom 10

|
16 May 2010 14:14 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
To plan długoterminowy, uczę się na bieżąco mam paru znajomych elektryków zawodowych, mam sprzęt, więc jestem dobrej myśli, po co mam robić coś gorszego jeśli to nie spełni moich wymagań? a 8,5k nie mam weby wywalic...
|
|
| Back to top |
|
 |
Guinamo Poziom 7

|
30 Aug 2010 22:39 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Ponawiam pytanie o brakujące płytki od pętli. Czy idzie je jeszcze zdobyć od autora??
|
|
| Back to top |
|
 |
painlust Poziom 23

|
31 Aug 2010 08:17 Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud |
|
|
|
Fajne pętle sprzedaje Marvel.
|
|
| Back to top |
|
 |