FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z budowy!

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Acoustics-TOP -> Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z budowy!
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#91 28 Jun 2007 12:44   

Re: Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z bud

jak dla mnie bomba, za całość 11/10 ale jest jedno ale... mesa DR polega właśnie na tym że posiada 2 prostowniki lampowe w postaci 5U4 a tutaj je pominąłeś, jednak powinno to dobrze hulać więc brak zastrzerzeń :P

pozdrawiam
Back to top

piotre___k
Poziom 12
Poziom 12

Post#92 01 Jul 2007 19:49   

Ja ma pytanko bo w dziedzinie lamp jestem laikiem po co są te prostowniki lampowe ? Jaka jest różnica w jak są a jak ich nie ma . I Ponawiam moją wcześniejszą prośbę a mianowicie jakim programem wydrukować te schematy ..
Back to top

Jake1
Poziom 17
Poziom 17

Post#93 01 Jul 2007 21:02   

Dołączam sie do pytanie o prostownik, sądze ze chodzi o prostownik na kenotronach ale do prostowania napiecie czy tez w innych bardziej szczytnych celach?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Jul 2007 21:02   

Back to top

METALOWIEC
Poziom 16
Poziom 16

Post#94 01 Jul 2007 21:32   

o jakich kenotronach piszesz?? Prostowniki lampowe robi sią na diodach próżniowych. Na prostownikach lampowych są większe spadki niż na krzemowych co rzutuje bezpośrednio na brzmienie wzmacniacza. Jednym się to podoba innym nie.
Back to top

piotre___k
Poziom 12
Poziom 12

Post#95 02 Jul 2007 11:37   

Czyli te prostowniki obniżają napięcie co zmienia brzmienie tak jak było opisane na stronie http://tubeamps.prv.pl . teraz mam pytanko czy posiada ktoś jakieś nagranie z tym prostownikiem jak to brzmi a jak bez bo ja nie miałem okazji pobawienia się mesą więc nie wiem :D i inni pewnie też
Back to top

piotrbu1
Poziom 9
Poziom 9

Post#96 Post from the author of the topic 15 Jul 2007 11:45   

OK, witam wszystkich po dłuższej przerwie ;) Niestety ostatnio miałem masę innych zajęć i zapomniałem na trochę o tej stronie ;/

Spróbuję odpowiedzieć na kilka pytań:

Olasss wrote:

mam jeszcze małe pytanko: zauważyłem na zdjęciach że z tyłu chassis jest gniazdo dsub9...do czego ono służy? :)
Pozdrawiam i gratuluję :)

W starej wersji jest tam wejście na footswitch - przełączanie kanałów, pętli, trybów, wyprowadzone zasilanie +5V itp. Planowałem kiedyś zrobić sobie duży panel pod nogę, ale na razie odpuściłem ;)

Waits wrote:
dobra wyczailem juz ze jeden mostek to w06m ale nie ważne... mam ine pytanie w zasilaczu kondensatory C4 C5 C8 C9 mają napewno po 60uF.. bo tak szukam w necie i bardzo mało ich jest i dodatkowo bardzo drogie...

Miałem ten sam problem ;) Ostatecznie włożyłem 47uF/250V

kubalysy wrote:

Mam takie pytanie, skoro zrobiłeś sobie w swojej mesie przełącznik z pętli równoległej na szeregową to czy w oryginalnej mesie można by zrobić taki przełącznik bez jakiś wielkich przeróbek?

Trzeba by dołożyć przełącznik, przeciąć kilka ścieżek i dolutować trochę kabla. Trochę dłubaniny jest, ale da się zrobić :)

Wieprz wrote:

Mam tylko 2 pytania: czemu wybrałeś schemat zmodyfikowany? Czy jest wielka różnica w brzmieniu?

Różnica jest w sumie niewielka, ale zmodyfikowana wersja mi się bardziej podoba. W oryginale bas wychodził jakiś zamulony i jakiś taki nijaki, w zmodyfikowanej wersji jest trochę więcej góry i brzmienie jest jakieś takie bardziej spójne... nie wiem jak to opisać, nie umiem pisać jak audiofile ;))

Quote:
Czy mógłbyś napisać dokładnie, gdzie na schemacie znajduje się ten przełącznik (szeregowa/równoległa pętla) ? I co on powoduje? Czym się różni praca szeregowa od równoległej?

Szukaj w okolicy lampek od pętli efektów.
Ogólnie to jest tak:
- w równoległej pętli efektów część sygnału idzie przez pętle (a wiec ma nałożony jakiś efekt), a część idzie bezpośrednio bez zmian. Następnie oba sygnały są sumowane (gałka MIX), można płynnie regulować ile ma być "czystego", a ile z efektem.
- w szeregowej cały sygnał idzie przez pętle, jeśli rozepniesz kable od pętli to w głośniku jest cisza

Quote:
Mam pytanie do tych, którzy budowali już takie wzmacniacze: cze lepsze by były przekaźniki elektromagnetyczne jako przełączniki, czy też diody LED + fotorezystory?

Jedno i drugie ma swoje wady i zalety:
-LDR - ciche przełączanie, bez żadnych trzasków, ale ciężko jest dostać takie które przełączają się szybko (będzie słychać powolne ściszanie), oraz to że zamknięte mają czasami za małą rezystancję (trzeba dokładać dodatkowe zwierające sygnał do masy - co komplikuje mocno układ)
- przekaźniki - łatwiej je zastosować, niestety czasami trzeba walczyć z trzaskami - patent zastosowany w tym wzmacniaczu się całkiem nieźle sprawdza - zasilanie przekaźnika 2x większym napięciem przez rezystor (rezystancja równa rez. cewki) i dodatkowo dioda i kondensator przy każdym przekaźniku

darlon wrote:
jak dla mnie bomba, za całość 11/10 ale jest jedno ale... mesa DR polega właśnie na tym że posiada 2 prostowniki lampowe w postaci 5U4 a tutaj je pominąłeś, jednak powinno to dobrze hulać więc brak zastrzerzeń :P

pozdrawiam

Tak, zgadza się :) Mi osobiście nie podoba się brzmienie na 5U4 ;) Jest jakieś zamulone ;) Dlatego zrobiłem bez, a przy okazji trochę się uprościła konstrukcja.

Może następnym razem dołożę rosyjskie 5C4S czy coś w tym stylu :)

--
Pozdrawiam
PB
Back to top

Matitronik
Poziom 16
Poziom 16

Post#97 21 Jul 2007 23:05   

Ten wzmacniacz ma niezłego kopa... (mówie jako posiadacz) Mam Mesa Rectifier i muszę powiedzieć, że kanał przesterowany z przykręconą gałką Gain daje popalić ostrym przesterem. Długo szukałem czegoś dla siebie aż znalazłem. Udało Ci się zachować brzmienie z oryginału?
Back to top

kamilzurowski
Poziom 2
Poziom 2

Post#98 31 May 2008 13:44   

Jestem zszokowany starannością wykonania headu. Prosze o GG jeśli była by taka możliwość to jestem zainteresowny kupnem kopii tego wzmaka , oczywiście bez obudowy :) Pozdrawiam
Back to top

simonwind
Poziom 5
Poziom 5

Post#99 10 Jun 2008 19:25   

Jak dla mnie wykonanie tego heada to sztuka sama w sobie, widać, że masz pasje, a ta precyzja. Jestem pod wrażeniem. Pozdrwiam i przy okazji zapraszam do tematu http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1032689&highlight=
Jestem pewien, że bardzo przydadzą mi się twoje wskazówki.
Back to top

Ngarrriralkpwina
Poziom 2
Poziom 2

Post#100 28 Jul 2008 16:03   

Czy można skonstruować coś takiego posiadając jedynie mienrnik uniwersalny, lutownicę i podstawowe narzędzia [bez tej całej aparatury(mam komputer :D)]? :D:D:D:D:D:D
Jestem laikiem i zlutowałem dopiero 2 efekty gitarowe, ale nie stać mnie na taki wzmak :)
Back to top

parklinson
Poziom 14
Poziom 14

Post#101 01 Aug 2008 10:41   

Hmm pewnie że można tylko ja bym nie radził bo może z tego jakieś nieszczęście wyjść ze względu na wysokie napięcie :P ale czasem trzeba ryzykować.
Back to top

gkoz
Poziom 5
Poziom 5

Post#102 24 Sep 2008 20:35   

Witam
Ma ktoś może jeszcze projekty płytek autorstwa piotrbu1, ponieważ strony autora już wygasły.
Z góry dzieki jakby ktoś udostępnił
Pozdrawiam
Back to top

rlyeah
Poziom 1
Poziom 1

Post#103 23 Feb 2009 18:40   

:arrow: piotrbu1

WITAM.Jestem muzykiem i MESA jest moim marzeniem finansowo nieosiągalnym.Dlatego postanowiłem ze sam go zbuduję co nie jest sprawą prostą dla mnie jako osoby nie mającej fachowej i szczegółowej wiedzy z zakresy elektroniki.Czy można liczyć na twoją pomoc co do szczegółów budowy,użytych elementów itp.Zrobiony przez ciebie wzmacniacz robi wrażenie.
pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Feb 2009 18:40   

Back to top

Le0N
Poziom 2
Poziom 2

Post#104 27 Feb 2009 18:32   

Podepnę się z pytaniem o schemat do 3-kanałowego DR solo head ze strony Toma - czy ktoś z was posiada ten plik? Wygląda na to, że zniknął ze strony, jak wszystkie Mesy z resztą. Z góry dzięki.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Feb 2009 18:32   

Back to top

brzeszczot
Poziom 2
Poziom 2

Post#105 04 Jun 2009 00:14   

Wykonanie tego wzmacniacza mnie powala! Sam planuję się zmierzyć z mesą, ale do takiego ideału się chyba nie zbliżę :D
Back to top

the_vicol
Poziom 2
Poziom 2

Post#106 23 Jun 2009 19:47   

Pytanko odnośnie przełączników w preampie: jak mają być ze sobą zsynchronizowane, które z nich należy pogrupować aby przełączały jednocześnie, jaka jest funkcja każdego z nich? Rozumiem, że potencjometry gainu i układy regulacji barwy dźwięku są przyporządkowane kanałom czerwonemu i pomarańczowemu. Ale te przełączniki od kondensatorów katodowych to z czym i w jaki sposób mają być sprzężone?
Back to top

Beniekk
Poziom 15
Poziom 15

Post#107 15 Aug 2009 16:55   

Witam. Dysponuje ktoś jeszcze wzorami płytek? Na stronie autora już ich nie ma :/
Back to top

drozd56
Poziom 15
Poziom 15

Post#108 16 Aug 2009 15:57   

Na stronie autora są osiągalne bez problemu, brakuje tylko płytki przełaczajacej petle z rownoleglej na szeregowa, płytka potencjometrow pętli.

http://www.znik.w.tkb.pl/mesa/pdf/
Back to top

boris kovac
Poziom 1
Poziom 1

Post#109 08 Nov 2009 15:29   

Heloo!
Do you have pasword for this pdf files?i need edit it but files are in secure mode...
Back to top

drozd56
Poziom 15
Poziom 15

Post#110 14 Nov 2009 09:16   

Please open in Foxit Reader 3.0. It's work without password.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#111 27 Nov 2009 14:24   

A czy dobrze widzę, że żarzenie jest zasilane napięciem stałym? Czy daje to jakąś różnicę w dziwięku w porównaniu do zasilania prądem przemiennym?
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#112 27 Nov 2009 16:45   

żadnej różnicy nie powinno być i nie może być.
Back to top

alex_krakow
Poziom 1
Poziom 1

Post#113 30 Nov 2009 15:08   

Witam!
bardzo ladna konstrukcja jestem ciekaw jak brzmi. :)
jestem zielony jesli chodzi o elektronike za to interesuje mnie taki head. jesli ktos z wiedzacych moze mi powiedziec czy mozna kupic gotowe trafa do tego head'a i jeszcze poda mi jakiego typu bede wdzieczny.
dziekuje za ewentualna pomoc.
Alex
Back to top

Guinamo
Poziom 7
Poziom 7

Post#114 20 Jan 2010 20:30   

Witam. Cóż konstrukcja powala. Czy jest szansa na zdobycie brakujących płytek od pętli?
Back to top

Chronix
Poziom 3
Poziom 3

Post#115 20 Apr 2010 17:46   

a ja zaryzykuje pytanie o przygotowanie małego tutoriala z budowy tej mesy :P sam chciałbym ją zbudować jednak nie wiem czy moja wiedza jest wystarczająca (technik). wcześniej zbudowałem kilka efektów ale hmmmm taki wzmachol... :D

edit: albo chociaż rysunek poglądowy przedstawiające dokładne połączenie wszystkich gotowych płytek:)
Back to top

blurecon
Poziom 10
Poziom 10

Post#116 15 May 2010 20:45   

Też bardzo chętnie bym zbudował, chociaż tylko preampa;p dopiero co zaznajamiam sie z elektroniką, tak więc dołączam się do prośby przedmówcy:))
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 May 2010 20:45   

Back to top

psiuk
Poziom 5
Poziom 5

Post#117 16 May 2010 13:21   

jak zawsze zieleniaki zaczynają od budowy dwu kanałowej mesy. Brawo.
Back to top

blurecon
Poziom 10
Poziom 10

Post#118 16 May 2010 14:14   

To plan długoterminowy, uczę się na bieżąco mam paru znajomych elektryków zawodowych, mam sprzęt, więc jestem dobrej myśli, po co mam robić coś gorszego jeśli to nie spełni moich wymagań? a 8,5k nie mam weby wywalic...
Back to top

Guinamo
Poziom 7
Poziom 7

Post#119 30 Aug 2010 22:39   

Ponawiam pytanie o brakujące płytki od pętli. Czy idzie je jeszcze zdobyć od autora??
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#120 31 Aug 2010 08:17   

Fajne pętle sprzedaje Marvel.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Acoustics-TOP -> Lampowa głowa gitarowa 100W (Mesa DR) - dużo zdjec z budowy!
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 4 of 5 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Similar topics
Lampowa cewka tesli (VTTC) (2)
Głowa do nagrań binauralnych (10)
Ruchoma głowa LED (5)
Głowa gitarowa 25W na ukończeniu . (2)
Głowa Gitarowa o mocy 0,5 w ;)) (25)
Lampowa końcówka mocy 50W (15)
VTTC na GU-81 Lampowa cewka Tesli (37)

Page generation time: 0.102 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed