FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Linux dla początkujących jak zamknąć system

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Linux dla początkujących jak zamknąć system
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 07 Jan 2007 16:07   

Linux dla początkujących

Witam

Od dłuższego czasu mam dość Windows'a. Męczy mnie jego brak stabilności, często występujące błędy i podatność na wirusy. Oprócz tego lubię eksperymentować z nowymi rzeczami. Dlatego postanowiłem spróbować swoich sił z Linuksem. Niestety muszę przyznać się bez bicia, że w tym temacie jestem całkowicie zielony i dlatego szukam w internecie odpowiedzi na parę podstawowych pytań:

1) Jaką dystrybucje Linuksa wybrać?
2) Jak ją obsługiwać?
3) Z czego muszę zrezygnować kasując Windows'a (wiem, ze większość gier mogę już wyrzucić albo oddać)

Znajomy polecił mi to forum jako takie na którym znajdę odpowiedź na każde pytanie więc mam nadzieje, że mi pomożecie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Jan 2007 16:07   

Back to top

oskar5
Poziom 13
Poziom 13

Post#2 07 Jan 2007 16:12helpful post - solution   

Re: Linux dla początkujących

1.Jeśli ma być to twój pierwszy linux proponuję OpenSuse, sam używam i jest bardzo prosty.
2.Jest ona bardzo prosta bo ma tzw. Yast'a który odpowiada mniej więcej win'owskiemu panelu sterowania, tylko że bardziej funkcjonalny.
3.Nie koniecznie, niektóre gry da się emulować np. przez emulator wine.

Poczytaj sobie jakilinux.org
Back to top

Mateusz120986
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 07 Jan 2007 16:13helpful post - solution   

1 hmm dystrybucji jest wiele i zależy czego wymagasz od systemu proponuje zacząć od stronki http://jakilinux.org/ gdzie jest dobre porownanie systemów :) ja korzystalem z auroxa 12 ale teraz mam zamiar sie przesiąść na mandrive 2007 powerpack
2 co do tego jak go obslogiwac to trzeba po prostu troche poczytać na necie , znalesc jakies howto itp ale z podstawowymi rzeczami nie powinienes miec problemu
3.gier nie trzeba wyrzucać bo dużo z nich chodzi pod linuxem wystarczy troche się pomęczyć z programem wine albo cadega zależy kto co woli
Back to top

Dn'tSLn
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 07 Jan 2007 16:16helpful post - solution   

Wiec tak:

* Nie musi kolega kasować Windowsa, przed władowaniem systemu pokaże się ekran na kilka sek. będzie tam można wybrać z jakiego systemu mamy zamiar korzystać.

* Proponuje Dystrybucję UBUNTU, ponoć jest dobra, wychodza nowe uaktualnienia i można ją bezpłatnie ściągnąć - to nie będzie piractwo. Istnieje również system wymiany tym systemem.

* Jak na sam początek proponuje wersje UBUNTU lub MANDRIVIA - mają dość prosty interface.

Chyba prawie w każdym linuxie jest wiersz poleceń, więc będziemy się przyswajać do nowego systemu. Dystrybucje jakie podałem wyżej mają interface podobny do Windowsa.

Linux również nie jest idealny, tam tez są błędy ale unikniemy wirusów i się wiele nauczymy:)

Umieszczam kilka przydatnych linków, po za tym polecam googlowanie:) Pozdrawiam!

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ubuntu&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
http://ubuntu.pl/pobierz.html
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Jan 2007 16:16helpful post - solution   

Back to top

RkA
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 Post from the author of the topic 07 Jan 2007 16:22   

dzięki za tak szybką pomoc. właśnie robie quize na jakilinux.org i pewnie dalej dam sobie rade. A w razie jakichś problemów wiem już gdzie mogę się zgłosić po rady
Back to top

krzychoocpp
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 07 Jan 2007 16:23helpful post - solution   

Witam, takich tematów jest dużo, możesz poszukać w nich interesujących Cię informacji.

1) Na początek polecam SuSE. Kiedyś Mandriva była dobra dla nowicjuszy, ale ostatnio bywają z nią problemy. Na początku w SUSE jest jeden problem, obsługa niektórych multimediów - to problemy licencyjne, doinstalowanie pakietów z sieci pomoże obeznać Ci się w systemie.

2) Tak jak obsługujesz normalny system, specjalnych utrudnień tam nie ma :) Możesz sobie zainstalować Compiza albo Beryla to poprawisz sobie przyjemnośc obsługi :) (poszukaj na google video i youtube)

3) Fakt, kilku rzeczy nie ma, na pewno sterowania głosem w Operze. Co do gier, nie oddawaj i nie wyrzucaj! Wiele gier działa natywnie (UT, Quake, ET, Doom), wiele uruchomisz za pomocą Cedegi i Wine.

Pozdrawiam, Krzysztof.
Back to top

RkA
Poziom 2
Poziom 2

Post#7 Post from the author of the topic 07 Jan 2007 16:41   

Patrząc na to co piszecie to zacznę od Ubuntu, albo SUSE. Mam teraz jednak "mały" problem. na http://jakilinux.org/linux/ubuntu/ jest osiem wersji Ubuntu. A ja rozumiem tylko to o Jezusie i o zwiększonej ilości pakietów związanych z bezpieczeństwem. Gdyby ktoś mógł mi objaśnić różnice między tymi wersjami to byłbym wdzięczny.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Jan 2007 16:41   

Back to top

krzychoocpp
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 07 Jan 2007 16:58helpful post - solution   

Witam, wystarczy że poszukasz informacji co to GNOME, KDE, Xfce i Fluxbox - bo na tym głównie polega różnica. Są to środowiska graficzne.

KDE, napisane w Qt, najbardziej zaawansowane i funkcjonalne, projekt moim zdaniem podobny do tego co chciał osiągnąć M$ - wszystko zintegrowane ze sobą - w KDE się udało, np. zaznaczając w kalendarzu że jesteś zajęty, w komunikatorze zmienia się status :)

GNOME, napisane w GTK, stawia głównie na prostotę i intuicyjność obsługi.

XFCE, lżejsze, napisane w GTK środowisko, to coś pomiędzy menedżerami okien jak Flux a środowiskami jak GNOME.

Fluxbox, bardzo lekki menedżer okien, oparty na Blackbox, przeznaczony dla ludzi którzy lubią minimalizm - używam :)

Oczywiście do KUbuntu możesz zainstalować GNOME, różnica polega na zawartości płyty.

Pozdrawiam, Krzysztof.
Back to top

RkA
Poziom 2
Poziom 2

Post#9 Post from the author of the topic 07 Jan 2007 17:10   

No dobra. Dzięki wszystkim za pomoc. Teraz wiem chyba wszystko co potrzebuje na początek dlatego zamykam ten temat. Czuje jednak, że po zainstalowaniu jakiegoś Linuksa znowu będę musiał tutaj sie zgłosić :P
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Linux dla początkujących jak zamknąć system
Page 1 of 1
Similar topics
Kyocera KM 1635 dla "początkujących" czyli jak kon (3)
Jak podłączyć internet bezprzewodowo system Ubuntu (linux) (3)
Systemy Mac i Linux. Jak zainstalować System 6? Toshiba. (9)
Jak odpalić system Linux Mint 8 Helena ? (1)
Jak zainstalowac sterownik do kamerki na system Linux (2)
[Linux @ Backtrack][VirtualBox] Jak zainstalować system?! (14)
Linux jak włączyć i wyłączyć system (13)
Jak zainstalować system linux (2)
system nie chce mi się zamknąć pomocy (1)
PoE dla początkujących, czyli jak zbudować sieć z PoE? (3)

Page generation time: 0.178 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed