Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

sterowanie silnikiem DC - najprostsze


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Robotyka Modelarstwo -> sterowanie silnikiem DC - najprostsze
Autor
Wiadomość
turbus_amator
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 137
Miasto: Ostrów Wielkopolski

Post#1 Post autora tematu 11 Sty 2007 17:45   

sterowanie silnikiem DC - najprostsze


witam
jak zdobic sterowanie silnikiem DC prawo lewo ale na jednym przycisku najprostsze, najszybsze do wykonania i najtansze
sterowanie ma wygladac tak:

1 impuls - ruch w prawo
2 impuls - stop
3 impuls - ruch w lewo
4 impuls - stop

i tak w koło jednym przyciskiem bez zadnego sterownika i mikro kontrolera najtaniej i najprosciej
z gory dzieki za pomoc

Dodano po 57 [sekundy]:

jeszcze dodam ze silnik jest na 12v od wycieraczek
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Sty 2007 17:45   





Powrót do góry
   
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3894

Post#2 11 Sty 2007 19:35   

Re: sterowanie silnikiem DC - najprostrze


mostek H to po pierwsze , może wystarczy L298 do tego silnika lub budowa na tranzystorach lub jeszcze prościej 2 przekaźniki
sterowanie można zrealizować na rejestrze przesuwnym , lub 2 przerzutnikach J-K
Powrót do góry
   
turbus_amator
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 137
Miasto: Ostrów Wielkopolski

Post#3 Post autora tematu 11 Sty 2007 19:59   

Re: sterowanie silnikiem DC - najprostrze


a jak to na przekaznikach zrobic? bo sterowanie to sobie poradze ale jak na prz\ekaznikach prawo lewo zrobic?
Powrót do góry
   
piracik
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 04 Sty 2007
Posty: 1615
Miasto: Lublin

Post#4 11 Sty 2007 20:16   

Re: sterowanie silnikiem DC - najprostrze


Przełącznik T jest przełącznikiem kołyskowym z trzema pozycjami, taki za 0,80zł
W pozycji I przekaźnik P1 zostanie załączony i silnik będzie pracował w prawą stronę w pozycji 0 silnik nie pracuje, w pozycji II silnik pracuje w lewą stronę
[/b]

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Sty 2007 20:16   





Powrót do góry
   
turbus_amator
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 137
Miasto: Ostrów Wielkopolski

Post#5 Post autora tematu 11 Sty 2007 20:27   

Re: sterowanie silnikiem DC - najprostrze


o wlasnie oto mi chodzilo:] nawet nie myslalem ze to takie proste :] dzieki

Dodano po 4 [minuty]:

a jeszcze mozna w jakis prosty sposob zrobić cos takiego co bedzie wykrywalo pobor mocy silnika i gdy bedzie zaduzy to da sygnal? dokladnie to chce ten cały układ zrobic na liczniku zeby sterowac impulsami ale potrzebuje tez cos co zresetuje uklad (zatrzyma silnik) jak pobor bedzie zaduzy. Da sie to jakos prosto zrobic? :]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Sty 2007 20:27   





Powrót do góry
   
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3894

Post#6 11 Sty 2007 22:22   

Re: sterowanie silnikiem DC - najprostrze


wykorzystaj kontrakton , ma który nawiń cewkę z odpowiedniego drutu DNE , ilość będziesz musiał dobrać doświadczalnie do prądu silnika
cewkę włącz szeregowo z silnikiem , wzrost prądu spowoduje wytworzenie pola magnetycznego zdolnego włączyć styki kontraktonu
inny sposób to bocznik pomiarowy na rezystorze + komparator z ustalonym punktem pracy z niego otrzymasz sygnał do dalszego wykorzystania
Powrót do góry
   
turbus_amator
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 137
Miasto: Ostrów Wielkopolski

Post#7 Post autora tematu 11 Sty 2007 22:35   

Re: sterowanie silnikiem DC - najprostrze


ale jas bym potrzebowal cos co bede mogl regulowac
Powrót do góry
   
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3894

Post#8 12 Sty 2007 16:03   

Re: sterowanie silnikiem DC - najprostsze


to może zdecyduj się co chcesz :
Cytat:
prosty sposob zrobić cos takiego co bedzie wykrywalo pobor mocy silnika i gdy bedzie zaduzy to da sygnal?

Cytat:
ale jas bym potrzebowal cos co bede mogl regulowac

do regulacji jedynie sygnał PWM , który możesz zrobić na 555 przykład tu
http://www.elb.vectranet.pl/~krzysztofg/projekty/555_pwm_506k.htm
możesz pozostać przy zmianie kierunku na przekaźnikach lub zastosować mostek H
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Sty 2007 16:03   





Powrót do góry
   
galu44
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 25 Gru 2003
Posty: 3

Post#9 30 Cze 2009 02:30   

Re: sterowanie silnikiem DC - najprostrze


piracik napisał:
Przełącznik T jest przełącznikiem kołyskowym z trzema pozycjami, taki za 0,80zł
W pozycji I przekaźnik P1 zostanie załączony i silnik będzie pracował w prawą stronę w pozycji 0 silnik nie pracuje, w pozycji II silnik pracuje w lewą stronę
[/b]


podłączę się pod temat, aczkolwiek jestem zupełnym laikiem. przełącznik T już sobie znalazłem, a czy ten przekaźnik, to może jest coś takiego, jak tu:

http://www.allegro.pl/item4388915_lispol_przekaznik_cewka_12v_styki_10a.html

Moderowano przez _PREDATOR_:
Wykopaliska zamykam zalecając zapoznanie się z regulaminem forum.
67

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Robotyka Modelarstwo -> sterowanie silnikiem DC - najprostsze
Strona 1 z 1
Podobne tematy
najprostsze sterowanie silnikiem (nie krokowym) przez RS232 (5)
Jak najprostsze sterowanie radiowe (6)
Najprostsze sterowanie RS232 (program) (1)
Najprostsze kodowane sterowanie radiowe ON/OFF (1)
sterowanie silnikiem? (3)
STEROWANIE silnikiem DC przez uP (22)
sterowanie silnikiem krokowym (2)
Sterowanie silnikiem DC 10kW (12)
sterowanie silnikiem - tranzystor (9)
sterowanie silnikiem krokowym? (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.109 seconds

elektroda.pl temat RSS