Wskaźnik poziomu sygnału na wyświetlaczu VFD (VU Meter)
Pomysł zagospodarowania posiadanego wyświetlacza powstał już dawno, niestety z uwagi na brak informacji o sterowniku musiałem odłożyć go do szuflady.
Przez przypadek znalazłem notę katalogową drivera (już dostępna na http://www.datasheetarchive.com) potem było już z górki ;).
Wykorzystany wyświetlacz pochodzi ze starego magnetofonu ("marki" NIPPON), do sterowania segmentami potrzebne są dwa układy HA12010.
Całe urządzenie zasilane jest z pojedynczego napięcia zmiennego ~6...9V lub stałego 8...12V. Żarzenie wyświetlacza podłączone jest do napięcia stałego 3V. Wysokie napięcie (wystarczy 10V) uzyskane jest z przetwornicy na ICL7660, dodatkowo przetwornica dostarcza również ujemnego (-5V) do zasilania wzmacniaczy operacyjnych.
W układzie wskaźnika zastosowałem pełnookresowy prostownik aktywny (analizowana wartość szczytowa) zbudowany na czterech wzmacniaczach operacyjnych.
Re: Wskaźnik poziomu sygnału na wyświetlaczu VFD (VU Meter)
Szczerze powiem ze to jest to co chcial bym miec w moim wzmacniaczu:) konstrukcja bardzo ladna:) widac doswiadczenie w wykonywaniu plytek, szkoda tylko ze trudno zdobyc taki wyswietlacz;/
ello
pieknie to wyglada naprawde swietnie miec taki wyświetlacz to jak miec skarb :D ja sie zbieram do złorzenie zamego zegara na lampie VFD ale na samym stracie nie moge dostac i zaprogramowac epromu
:arrow: bialymaly, El_liero - Zastanawiam się nad całkowicie przeźroczysta obudową, ale nie powiedziane że układ nie wyląduje w przygotowywanym przedwzmacniaczu.
:arrow: jajeco - Prawdę mówiąc mam dwa wyświetlacze, swego czasu zdobyłem dwa magnetofony ;) różniły sie tylko podpisującą się pod nią firmą (uprzedzam nie jest na sprzedaż).
:arrow: Efekt02 - Sterowniki pochodzą również z magnetofonu, ale widziałem ostatnio te kostki w którymś ze sklepów internetowych
Piękna rzecz i świetnie wykonana. Pogratulować. 5/5. Bardzo podoba mi się idea wskrzeszania umarłych gratów, a jeszcze takich!
Zdradź w której szufladzie leżą takie VFD, bo może warto poszperać :D.
Mam jakiś display z ruskiego magnetofonu ale ni diabła nie idzie rozczaić końcówek, a oprócz linijek z poziomem ma mnóstwo innych śmieci, jakiś licznik i takie tam. Jak są chętni to mogę go oddać.
Pzdr.
Przepiękna sprawa, efekt jest super.. Co do wykonania też żadnych zastrzeżeń, bo jest po prostu 10/10 :) Musze się uśmiechnąć do zaprzyjaźnionego serwisu może ze szrotu coś takiego wygrzebie :)
mam taki wyswietlacz tylko on jest wskaznikiem mocy do 100w 8 ohm!Moge odsprzedac komus.Plytka jest kompletna,podlaczamy tylko 3v do zarzenia i okolo 30v stalego do pracy ukladow.Uklad pochodzi z technicsa su-z22
Projekt ciekawy i w dodatku bardzo dobrze wykonany. całość cieszy oko ;) A teraz pytanie - w czym projektowałeś PCB? jeśli w Protelu, to zdradź jak umieściłeś na PCB swoje logo...
Gratuluje konstrukcji i pozdrawiam!!
Bardzo ciekawy efekt na tym wyświetlaczu. Ja mam zastosowany taki we wzmacniaczu AKAI całkiem nieżle wskazuje moc na wyjsciu z koncówek a jest tam 130 waciorów. Pozdrawiam.
Fajna sprawa, tez kiedyś o tym myślałem do magnetofonu, ale teraz trafił się magnetofon z własnie takim wyświetlaczem - VFD. Przy obudowywaniu tego wskaxnika, postaraj się o fioletową szybkę - taką jaka jest w magnetowidach - to uzyskasz piękny błękitno-biały odcień wskaźnika (jak na filmiku niżej), a za to znikną dla oczu wszystkie niepotrzebne - a teraz widoczne - styki i inne nieświecące elementy wskaźnika.