| Author |
hyperek Poziom 9

|
14 Jan 2007 15:17 Honda Civic Coupe 1998 - bezpieczniki, radio, zegarek ??? |
|
|
|
Witam!
Auto jak w temacie. Taki problem, że gość majstrował przy montowaniu radia samochodowego i, jak to nazwał, "coś strzeliło" i od tego momentu przestało działać radio i zegarek elektroniczny, który jest zaraz obok, natomiast wszystkie pozostałe diody, lampki bez problemu funkcjonują. Sprawdzałem bezpieczniki, nawet zamieniłem i nadal ten zegarek i radio nie działają. Sprawdzałem przewody i tuż nad zegarem jest przycisk ogrzewania tylnej szyby, jak go wciskam, to "lampka" się zapala, że działa. Przewód wydaje mi się jest podpięty z zegarem i radiem, ale mogę się mylić. W zasadzie tylko te dwie rzeczy narazie zauważyłem, że nie działają. Przy skrzynce z bezpiecznikami jest schemat i wg niego wyjąłem bezpiecznik od żaróweczki w popielniczce, ale on mimo to dalej świecił :D Być może robię coś nie tak? Moi drodzy, jakieś propozycje, sugestie, jak to posprawdzać?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jan 2007 15:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mr-perch Poziom 21

|
14 Jan 2007 15:33 Re: Honda Civic Coupe 1998 - bezpieczniki, radio, zegarek ?? |
|
|
|
Czasami zdarza się, że montujący amatorsko (bez odpowiedniej wiedzy) radioodbiorniki, mylą przewód masy z przewodem podświetlenia. W niektórych wtyczkach radiowych japończyków nie ma przewodu masowego i stąd ta pomyłka. Na "podświetleniu" jest pozorna masa - ale do czasu włączenia świateł. Później tylko małe bum i z reguły leci bezpiecznik. Czasami topi się kawałek instalacji. Wyjmij radio i raz jeszcze sprawdź bezpieczniki. A nie masz czasem bezpieczników w dwóch miejscach? Sprawdź je wszystkie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jan 2007 15:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
norbert.s. Poziom 25

|
14 Jan 2007 16:19 Re: Honda Civic Coupe 1998 - bezpieczniki, radio, zegarek ?? |
|
|
|
Masz jeszcze bezpieczniki pod maską.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jan 2007 16:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
hyperek Poziom 9

|
14 Jan 2007 17:20 Re: Honda Civic Coupe 1998 - bezpieczniki, radio, zegarek ?? |
|
|
|
Tak, pod maską jest jeszcze seria bezpieczników, jeden z nich odpowiedzialny był za "backup" dla radia, zamieniłem na nowy, bo był spalony, ale niestety nadal nie działa...
|
|
| Back to top |
|
 |
mr-perch Poziom 21

|
14 Jan 2007 21:20 Re: Honda Civic Coupe 1998 - bezpieczniki, radio, zegarek ?? |
|
|
|
A radio odłączyłeś? Najlepiej by było, gdybyś wiązkę w aucie przeznaczoną do podłączenia radia przywrócił do stanu wyjściowego. Podejrzewam, że coś zostało nie tak zrobione. Chyba, że magik-monter użył kostek redukcyjnych. Tak czy owak, radio precz i szukaj dalej :D
|
|
| Back to top |
|
 |