Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

sterowanie tyrystora poprzez optotriak


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> sterowanie tyrystora poprzez optotriak
Autor
Wiadomość
eudajmonion
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Cze 2003
Posty: 314
Miasto: -

Post#1 Post autora tematu 14 Sty 2007 16:22   

sterowanie tyrystora poprzez optotriak


witam,
potrzebuję wysterować tyrystor poprzez optotriak, ale nie widziałem schematu jak to zrealizować. być może dlatego, że dziś to raczej triaki się stosuje w obwodach napięcia przemiennego. o ile klasyczny schemat sterowaniem triaka wygląda jak poniżej to czy można zastosować zamiast triaka tyrystor jak na drugim rysunku?
działanie rozumuję następująco: podanie ujemnego impulsu na punkt A, załącza optotriak, który zwiera anodę z bramką tyrystora. jeśli tyrystor jest w stanie blokowania (napięcie na anodzie większe niż na katodzie) następuje załączenie go. wyłączenie nastąpi po zaniku prądu tyrystora (w tym przypadku po przejściu napięcia sieci przez zero).

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sty 2007 16:22   





Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 15074
Miasto: -... -.--

Post#2 14 Sty 2007 17:06   

Re: sterowanie tyrystora poprzez optotriak


Witam,
tyrystor należy do grupy zaworów sterowanych jednokierunkowych i takie też należy zapewnić sterowanie jego bramki.
Niezbędne poprawki zamieściłem na poniższym schemacie:

sterowanie tyrystora poprzez optotriak

Dobór diody, sądzę, iż zrobisz sobie własnym zakresie, zwracam tylko uwagę, iż musi ona wytrzymać takie samo napięcie zaporowe (blokowania dla tyrystora), co i sterowany zawór.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sty 2007 17:06   





Powrót do góry
   
eudajmonion
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Cze 2003
Posty: 314
Miasto: -

Post#3 Post autora tematu 14 Sty 2007 22:51   

Re: sterowanie tyrystora poprzez optotriak


Quarz napisał:
Witam,
tyrystor należy do grupy zaworów sterowanych jednokierunkowych i takie też należy zapewnić sterowanie jego bramki.
Niezbędne poprawki zamieściłem na poniższym schemacie
...


1. zapytam z ciekawości. co się stanie jeśli sterowanie bramki tyrystora będzie dwukierunkowe? przy ujemnym napięciu bramki względem katody raczej się nie włączy, ale czy może się spalić? nie znam wewnętrznej struktury, dlatego ciężko mi jest to prześledzić.
2. na schemacie widzę, że dodano tylko tą diodę oraz narysowano taki sam tyrystor tylko na czerwono-ma to na celu podkreślenie faktu, że chodzi o obwód z tyrystorem?
3. mam wykonać trójfazowy regulator prądu przemiennego, którego ogólny schemat wygląda następująco:

sterowanie tyrystora poprzez optotriak

odpowiednie impulsy, którymi muszę wysterować tyrystory, już mam.
tyrystory załączane będą parami tzn. T1-T4, T1-T6, T3-T6, T3-T2, T2-T5, T4-T5, T1-T4 itd.
wcześniej narysowałem schemat dla jednej fazy-wygląda następująco:

sterowanie tyrystora poprzez optotriak

zasada działania na tym schemacie wydaje się być następująca:
jeśli optotriak przewodzi, równocześnie zwiera bramkę z katodą swojego tyrystora-dlatego też on nie przewodzi. z chwilą zaniku impulsu na wejściu (A lub B) optotriak natychmiast przestaje przewodzić. napięcie na bramce jest większe niż na katodzie-załączenie tyrystora (oczywiście w tym czasie druga para w innej fazie też musi zostać załączona by popłynął prąd a tyrystory się zatrzasnęły).
dla sterowania jednokierunkowego o którym pisałeś wcześniej, musiałbym włączyć odpowiednio diodę (a właściwie chyba dwie a może i trzy na jedną fazę).
chyba lepszy (prostszy) byłby jednak schemat, który narysowałeś o ile w tym układzie by zadziałał.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sty 2007 22:51   





Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 15074
Miasto: -... -.--

Post#4 15 Sty 2007 01:08pomocny post - solucja   

Re: sterowanie tyrystora poprzez optotriak


eudajmonion napisał:

[ ... ]
1. zapytam z ciekawości. co się stanie jeśli sterowanie bramki tyrystora będzie dwukierunkowe? przy ujemnym napięciu bramki względem katody raczej się nie włączy, ale czy może się spalić? nie znam wewnętrznej struktury, dlatego ciężko mi jest to prześledzić.

To nie jest zalecane, ponieważ obwód bramka - katoda (w odróżnieniu od triaka) tyrystora to dioda, ale o niskim napięciu zaporowym (złącze mocno zdegenerowane) i nie wyjdzie to na dobre tyrystorowi, poza tym, pogorszeniu ulegają warunki blokowania obwodu; katoda - anoda (kierunek zaporowy).

eudajmonion napisał:

2. na schemacie widzę, że dodano tylko tą diodę oraz narysowano taki sam tyrystor tylko na czerwono-ma to na celu podkreślenie faktu, że chodzi o obwód z tyrystorem?

Dokładnie o to mi chodziło.

eudajmonion napisał:

3. mam wykonać trójfazowy regulator prądu przemiennego, którego ogólny schemat wygląda następująco:

sterowanie tyrystora poprzez optotriak

odpowiednie impulsy, którymi muszę wysterować tyrystory, już mam.
tyrystory załączane będą parami tzn. T1-T4, T1-T6, T3-T6, T3-T2, T2-T5, T4-T5, T1-T4 itd.

To jest prawidłowa sekwencja sześciopulsowa, powszechnie stosowana.

eudajmonion napisał:
wcześniej narysowałem schemat dla jednej fazy-wygląda następująco:

sterowanie tyrystora poprzez optotriak

zasada działania na tym schemacie wydaje się być następująca:
jeśli optotriak przewodzi, równocześnie zwiera bramkę z katodą swojego tyrystora-dlatego też on nie przewodzi. z chwilą zaniku impulsu na wejściu (A lub B) optotriak natychmiast przestaje przewodzić. napięcie na bramce jest większe niż na katodzie-załączenie tyrystora (oczywiście w tym czasie druga para w innej fazie też musi zostać załączona by popłynął prąd a tyrystory się zatrzasnęły).

Moim zdaniem; chyba przedumany...

eudajmonion napisał:
dla sterowania jednokierunkowego o którym pisałeś wcześniej, musiałbym włączyć odpowiednio diodę (a właściwie chyba dwie a może i trzy na jedną fazę).
chyba lepszy (prostszy) byłby jednak schemat, który narysowałeś o ile w tym układzie by zadziałał.

Spokojnie zadziała, ponieważ synchronizacja włączenia jest właśnie poprzez ową diodę, która przewodzi tylko wtedy, kiedy różnica potencjałów anoda - katoda tyrystora jest dodatnia, a więc właściwa do jego włączenia.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
eudajmonion
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Cze 2003
Posty: 314
Miasto: -

Post#5 Post autora tematu 15 Sty 2007 11:24   

Re: sterowanie tyrystora poprzez optotriak


Cytat:
(...) z chwilą zaniku impulsu na wejściu (A lub B) optotriak natychmiast przestaje przewodzić. (...)


zapomniałem dodać, że jeśli pojawi się impuls to trwa on do końca dodatniego (dla T1,T3,T5) lub ujemnego (dla T2,T4,T6) półokresu napięcia. dlatego też przy odbiorniku o charakterze czysto rezystancyjnym, optotriak natychmiast przestanie przewodzić po zaniku tego impulsu. dla odbiornika RL, po zamianie polaryzacji, przewodzi jeszcze przez chwilę.

jeszcze jednego. wyczytałem:
"Im mniejsze jest napięcie między anodą a katodą, tym większy musi być prąd bramki."
w moim układzie napięcie fazowe będzie wynosiło 2x24V (amplituda ok. 70V) oraz będą zastosowane tyrystory BTW69. z danych katalogowych zamieszczonych na stronie http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/B/T/W/6/BTW69-600.shtml wynika, że prąd bramki powinien być w zakresie 8-80mA.
powstaje problem doboru takich wartości rezystancji, aby przy amplitudzie 70V prąd bramki nie przekroczył 80mA a przy napięciu bliskim zeru (1-2V) popłynął wystarczający prąd bramki potrzebny do wyzwolenie triaka.
Powrót do góry
   
eudajmonion
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Cze 2003
Posty: 314
Miasto: -

Post#6 Post autora tematu 08 Lut 2007 23:58   

Re: sterowanie tyrystora poprzez optotriak


dziś wiem, że układ na poniższym rysunku zadziała. sterownik trójfazowy (bo taki wykonałem) działał nie do końca prawidłowo, ale to problem już impulsów sterujących, które muszę trochę zmienić.
rezystor 100R/0,25W dobierałem metodą szacunkową (dla 230V stosuje się 2x220R dla triaków więc dla 48V fazowego wyszło ponad 90R). kondensator 470nF dobrany na oko. szeregowy dwójnik RC miałem podany.
czy wie ktoś jak takie wartości się konkretnie wylicza? czy to wyższa matematyka?

sterowanie tyrystora poprzez optotriak
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> sterowanie tyrystora poprzez optotriak
Strona 1 z 1
Podobne tematy
sterowanie triaka poprzez optotriak - dobór rezystancji (8)
sterowanie tyrystora (2)
Sterowanie diodą LED. Optotriak. Symulacja przycisku reset. (1)
PWM i sterowanie tyrystora. (5)
Sterowanie DMX poprzez Laptop?? (29)
[transoptor] Sterowanie poprzez LPT (5)
Sterowanie silniczka poprzez ULN2803 (5)
sterowanie silnikiem DC poprzez PLC (2)
Sterowanie tranzystorem poprzez fotodiodę. (4)
Sterowanie silnikiem poprzez USB (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS