| Author |
tomaszadamczak Poziom 8

|
16 Jan 2007 19:58 Re: Onkyo TX-7240, spalony lewy kanał ? Końcówka STK 4913 |
|
|
|
Witam
Problem polega na Tym iż po włączeniu amplitunera załącza się tylko prawy kanał , napięcie na wyjściu lewego 0volt , kondensatory na płycie nie są napuchnięte , nie widać oznak przepaleń . Podejrzewam że może to być końcówka mocy.... po poradach jednego z forumowiczów zrobiłem pomiary
nóżki (9-10) 7,4V
(1-16) 0,2 V - wejście sygnału
(11-7) 0 V
Na układach scalonych nie mam pojęcia , czy jesteś w stanie mi pomóc w interpretacji tych wyników ?
Daję Link do tego scalaka : http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/elenota/Sanyo/stk4913.pdf
Z góry dzięki za pomoc
Dodano po 14 [minuty]:
ah apropo , jak narazie mam podpięta 2 altusy 100 pod 1 kanał , sprzęt i tak wymiata tak prawym kanale ,ale jednak co stereo to stereo - tego mi brakuje <lol> . ..... z tego co wiem poprzedni właściciel podłączył za dużą ilość głośników pod kanał L i P , chwilowy pobór mocy był tak duży że pewnie aluminiowy radiator nie zdołał schłodzić końcówki ,i tym sposobem stracił lewy kanał ;/
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2007 19:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
renegat... Poziom 19

|
16 Jan 2007 23:46 Re: Onkyo TX-7240, spalony lewy kanał ? Końcówka STK 4913 |
|
|
|
hmm
sprawdz napiecie na 5 i 12 nózce wzgledem masy bo to wyjscia wzmocnionego sygnału tylko nie wiem który kanał u ciebie reprezentuje która nózke tak powinienes miec 0V przy właczonym zasilaniu
odlutuj steka albo zrób tak zeby nogi nie dotykały sciezek i sprawdz testem na diody przy wyłoaczonym napieciu przejscie miedzy nózka
12 a 9 i miedzy 12 i 11 - przejscia w rzadna strone byc nie powinno
i analogicznie dla drugiego kanału miedzy
5 a 9 i miedzy 5 a 7- przejscia byc nie powinno
jezeli to bedzie ok znaczy ze tranzystory mocy w koncówce masz sprawne
aha pozniej zrób ten sam test tylko zamien przwody od miernika podłaczone odpowiednio do 12 i 5
spróbuj wtedy wymienic kondensatory wokól aplikacji stka
spogladajac na aplikacji nie masz mozliwosci sprawdzenia rzadnych wiecej tranzystorów bedacyh we wnetrzu steka tak zebys był pewny ze tranzystor jest sprawny w parze rózniccowej mozesz jedynie sprawdzic przejscie miedzy baza a kolektorem ale ono cie nie interesuje zobacz tez czy na wejsciu stka masz sygnał bo byc moze poszło cos wczesniej.
Skoro nie wywala ci bezpieczników na zasilaczu do koncówki oznacza to ze tranzystory mocy w steku nie sa przebite:-)wiec jakasz szansa istnieje:-)a jak okaze sie ze sygnal dochodzi ostatna sznas przed wydaniem pieniedzy na nowego scalonego diabła jest wymiana elementów aplikacji danego kanału
pozdrawiam
Dodano po 4 [minuty]:
aha sprawdz jeszcze miernikiem napiecie miedzy masa a noga 1 i 16 bo to wejscia sygnałowe kanałow podłacz do wzmacniacza jakis sygnał podgłos leko a mierni ustaw na zmienne napiecie
|
|
| Back to top |
|
 |
tomaszadamczak Poziom 8

|
17 Jan 2007 22:00 Re: Onkyo TX-7240, spalony lewy kanał ? Końcówka STK 4913 |
|
|
|
Zrobiłem odczyty na wejściach i wyjściach
Prawy kanał raczej jest OK ,bo :
PRAWY KANAŁ
nóżka 12- masa - w zależności jak mam potencjometr od głośności ok 16 V
nóżka 16- masa - 0,6 V (wejście sygnału)
LEWY KANAŁ !!
nóżka 5-masa O V (wyjście)
nózka 1-masa ( TUTAJ są jakieś cyrki) bo dotykając 1 końcówką próbnika nóżkę 1 , występują jakieś syczenia w kolumnie .... nie pojmuje tego , może źle wykonuje pomiar .Proszę o pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jan 2007 22:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
renegat... Poziom 19

|
17 Jan 2007 22:23 Re: Onkyo TX-7240, spalony lewy kanał ? Końcówka STK 4913 |
|
|
|
no ty wyglada na to ze stka masz raczej sprawnego:-) czyli całe szczescie nózka 1 to wejscie sygnału na koncówke mocy,podłącz głosniki włacz wzmacniacz potencjometr od głosnosci mniejwiecje na 1/3 ustaw i dotknij normalnie paluchem do nózki pierwszej jezeli usłyszysz jakies dzwieki w głosniku znaczy ze stk jest sprawny na co wyglada.Masz usterke gdzies w członach przedwzmacniacza musisz znalesc miejsce gdzie ginie sygnał najlepiej jakbys zdobył schemat i zamiescił na forum.Jezeli chcesz sprawdzic stka sygnałem to zrób tak zeby nózka 1 nie miała połaczenia z płytka musisz ja odlutowac po prostu za pomoca odsysacza i jakims kawałkeim przewodu zmostkuj nózke 1 z 16.Nózka 16 to wejscie sygnału 2 kanału i sprawdz czy wtedy bedziesz miał dzwik na głosniku na 2 kanałach
pozdrawiam
PK
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jan 2007 22:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tomaszadamczak Poziom 8

|
18 Jan 2007 00:55 Re: Onkyo TX-7240, spalony lewy kanał ? Końcówka STK 4913 |
|
|
|
Następna niepokojąca uwaga jaką zauważyłem , gdy robię balans max na lewą stronę i rozkręcam potencjometr na 1/2 to słyszę lekkie pierdzenie w LEWYM Głośniku , a co najbardziej zaskakujące , to i w prawym też słyszę muzykę ... nic z tego nie rozumiem , może to kwestja jakiegoś przebicia czy co ? Przewody od kolumn mam podpięte tak jak powinny być na lewy kanał i prawy .... jutro biorę się za zmostkowanie 1 i 16
|
|
| Back to top |
|
 |
renegat... Poziom 19

|
18 Jan 2007 21:18 Re: Onkyo TX-7240, spalony lewy kanał ? Końcówka STK 4913 |
|
|
|
po prostu cos we wczesniejszych członakch ci padło najpewniej jakis tranzystor ewentualnie ale mało prawdopodbne jest wyschenicie kondensatora sprzegajacego ale w to watpie...powodem usterki moze tez byc np uszkodzony slizgacz w potencjometrze od volum
tak naprawde taka usterka w przedwzmacniaczuu bez schematu oscyloskopu i generatora jest ciezka do zdiagnozowania:-(bo sprawdzanie wszytskiego na pałe nie ma sensu jakbys miał chociaz schemat:-)
nie wiem jak bardzo zawansowanym elektronikiem jestes;-)
pozdrawiam
PK
|
|
| Back to top |
|
 |
tomaszadamczak Poziom 8

|
18 Jan 2007 21:27 Re: Onkyo TX-7240, spalony lewy kanał ? Końcówka STK 4913 |
|
|
|
Przy odlutowaniu samej nóżki nr 1 ... po włączeniu wzmacniacza słychać nagły trzask w głośnikach .... i cisza .... ;/ .... Teoretycznie nr 1 jest od wejścia lewego kanału więc nie powinno to mieć wpływu na prawy kanał lecz po samym odlutowaniu nóżki nr 1 (wejścia L kanału) ... po włączeniu amplitunera ... następuje mocny trzask w głośnikach <lol> , po przylutowaniu tej nóżki wszystko na szczęście wróciło do pnktu wyjścia ....
Dodano po 5 [minuty]:
jestem dopiero początkującym elektronikiem ,podstawy RLC i te sprawy , a więc raczej zostawię to tak jak jest , i tak dzięki za pomoc <ok>
|
|
| Back to top |
|
 |
renegat... Poziom 19

|
18 Jan 2007 22:20 Re: Onkyo TX-7240, spalony lewy kanał ? Końcówka STK 4913 |
|
|
|
nie poddajemy sie!!!!!!!! wg schematu noga pierwsza to wejscie:-)
w takim razie inaczej zróbmy:-)zalutuj te stki tak jak były i zajmijmy sie sygnałem wchodzacym na potencjometr od volume:-) na pewno jestes wstanie okreslic któredy sygnał wchodzi do potencjometru a któredy wychodzi do koncówki mocy a tam teraz zrób mostek kanału lewego z prawym ok?
pozdrawiam
PK
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jan 2007 22:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tomaszadamczak Poziom 8

|
19 Jan 2007 00:31 Re: Onkyo TX-7240, spalony lewy kanał ? Końcówka STK 4913 |
|
|
|
NIc z tego nie rozumiem ... spróbowałem zmostkować L i P i nagle usłyszałem strzał ... z początku myślałem że bezpieczniki poszły ale są ok ... i co wyszło z tego ? Teraz :P przy podłaczeniu kanału L i P , Lewy lekko mi gra ( z szumami ,bez basu ale coś wydaje z siebie :) To już podnosi mnie na duchu .... ale co gorsze :( prawy kanał tylko podczas włączania kanału Raz "Pyknie" i na tym jego gra kończy się .... co najlepsze... gdy wyciągam + z PRAWEGO KANAŁU i próbuje go ponownie włożyć do gniazda lub dotykam obudowy tym kablem( + Prawy )jest takie samo pyknięcie .... i widać iskrę przeskakującą na ten kabel ... Teraz zamiast 1/2 sprawnego wzmachola mam 1 pier**** cy głośnik :P , orientujesz się co może takie cuś :P powodować :) ,może mam jakieś przebicie czy co |?
Dodano po 37 [minuty]:
Ah właśnie ... mam jeszcze 1 uwagę co do sposobu włączania się tego LEWEGO kanału . Gdy właczam wzmacniacz i potencjometr mam ustawiony np. na 1/2 mocy to ,tak jak jużwcześniej pisałęm PRAWY kanał podczas włączenia raz "strzeli" a LEWY stopniowo z czasem zaczyna wydobywać z siebie dźwięk ... tzn. z początku nic nie słychać w Tym LEWYM ale po 20 sekundach są już jakieś szumy a po 30-40 sukundach już słychać w szumach lekką muzykę. I co z tym zrobić ;/
|
|
| Back to top |
|
 |
tomaszadamczak Poziom 8

|
21 Jan 2007 22:10 Re: Onkyo TX-7240, spalony lewy kanał ? Końcówka STK 4913 |
|
|
|
apropo , na wejściu Prawy pojawiło się napięcie stałę 96 volt