FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]
Author
Poziom 26
Poziom 26

Post#31 Post from the author of the topic 22 Jan 2008 21:51   

Re: Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]

Materiały proszę wklejać w tym temacie, przesyłać mi na PW bądź e-mail.

Przed wysłaniem proszę sprawdzić czy już nie mam danej instrukcji, nawet jeśli jakaś instrukcja jest w poniższym spisie można sprawdzić na stronie http://tzok.elektroda.eu i jeśli posiadana ma lepszą jakość niż na stronie również proszę o jej przesłanie.

Spis posiadanych materiałów (http://tzok.elektroda.eu/list.php):
Quote:
Energia

* MUR-2A :
* MUR-3 :
* MUR-4 :

Lumel

* LAVO-1 : schemat
* LAVO-2 : schemat
* LAVO-21 : schemat instrukcja
* LAVO-3 : schemat instrukcja
* LAVO-PT3 :

ERA

* UM-3 :
* UM-3a : schemat instrukcja
* UM-3B : schemat
* UM-4a : schemat
* UM-4B : schemat instrukcja
* UM-5a : schemat
* UM-5B : schemat
* UM-7T : schemat instrukcja
* UM-11 : schemat
* UM-110 : schemat instrukcja
* UM-111 : schemat instrukcja
* UM-112 : schemat instrukcja
* UM-112B : instrukcja
* GT-2 :
* MTD-1 :

MERA

* UM-200 : schemat instrukcja
* UM-202 :
* UM-206 :
* UM-207 :
* UM-208 :
* UM-221 : schemat instrukcja
* UM-Z2 : schemat instrukcja
* UM-Z3 : schemat instrukcja

Meratronik

* U-722A : schemat
* V533 :
* V534 :
* V535 :
* V541 : instrukcja
* V543 :
* V560 : instrukcja
* V561 : schemat
* V562 : instrukcja
* Meratester : schemat instrukcja
* V640 : schemat instrukcja

Conway

* M-639 :

PolMed

* DM-53 :

Slandi

* MUC-2000 :

UNITRA

* 1321 : schemat
* 1331 :
* VC-10T :

Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#32 Post from the author of the topic 14 Dec 2008 16:02   

Prośba nadal jest aktualna, jeśli ktoś ma instrukcja, DTR lub mierniki produkcji polskiej z okresu PRL i chciałby się przyczynić do rozwoju mojej strony, może skorzystać ze strony UPLOAD aby przesłać skany/zdjęcia. Jeśli osoba chciałaby zostać wymieniona w sekcji podziękowania, proszę o umieszczeniu w archiwum ze skanami/zdjęciami pliku txt z ze swoim nickiem z forum.

Proszę o skany b/w lub w odcieniach szarości w rozdzielczości 300dpi zapisane jako JPG lub PNG, komplet skanów proszę umieścić w archiwum ZIP i przesłać korzystając z w/w strony.
Back to top

MStaniszczak
Poziom 11
Poziom 11

Post#33 04 Jan 2009 20:39   

A oto mój v640. Są i zdjęcia przy pudełku zapałek i przy "dzisiejszym" mierniku, dla porównania wielkości.

Mam do niego zasilacz, sondę w.cz i prawie mam sondę temp. Szukam jeszcze sondy WN.
Back to top

Trabi
Poziom 23
Poziom 23

Post#34 16 Oct 2009 08:39   

A czy ktoś z Was widział stary polski miernik MUR-3 ? Pewnie nie :) . Więc jest to wielkie "bydle" w porównaniu z innymi (UM, LAVO itp) i ma tylko zakresy prądu i napięcia stałego oraz rezystancji. Nie ma zakresów zmiennych. Mam takiego, rocznik 1966. A wygląda to tak:

Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA] Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA] Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA] Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA] Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]
Back to top

MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22

Post#35 22 Oct 2009 18:26   

Hej, dzisiaj dostałem multimetr Unitra 1331, wizualnie w stanie dość dobrym, mam pełną oryginalną dokumentację w tym instrukcję obsługi i schematy z opisem działania. Jeszcze nie wiem, czy mierzy prawidłowo, ale na pewno działa. Jeśli jest tym jakieś zainteresowanie, to proszę o odzew.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Oct 2009 18:26   

Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#36 Post from the author of the topic 22 Oct 2009 19:29   

Zainteresowanie oczywiście jest. Jeśli tylko masz możliwość wykonania dobrej jakości zdjęć miernika z różnych ujęć bądź zeskanowania dokumentacji, będę wdzięczny. Niestety jedyne czym mogę się odwdzięczyć to wpis na stronie w sekcji podziękowania i elektrodowe punkty.
Back to top

MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22

Post#37 24 Oct 2009 14:40   

Wrzucam zeskanowaną i obrobioną jako tako instrukcję techniczną multimetru Unitra 1331 i kilka zdjęć. Schematy wkrótce.
Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]
Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]
Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]

Układ wejściowy i przetwornik AC/DC miernika:

Zasilacz:
Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]

Przetwornik A/C:
Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]

PCB:
Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]
Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]

Unitra 1331.pdf
 Filename:  Unitra 1331.pdf
Download
 Contents:  
 Filesize:  18.43 MB
 Punkty:  14 = 13 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

Back to top

majbis
Poziom 9
Poziom 9

Post#38 08 Dec 2009 16:07   

Ja również chciałbym dorzucić kilka kamyków do tego ogródka.
Kiedyś dawno temu, fabryki miały zamiast nazw numery. Więc proszę nie mieć za złe jeśli popełniłem nietakt umieszczając zdjęcia z kolekcji moich mierników, których naprawdę używałem łącznie z MUR-em z 1957 roku.
Jeżeli ktoś ma do nich instrukcję/schemat to chętnie je obejrzę.
Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA] Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA] Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA] Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]
Back to top

jslodki
Poziom 5
Poziom 5

Post#39 16 Jan 2010 14:49   

Witam,
czy ktoś może posiada schemat do DM 53? Posiadam takowy ale ma ścieżki popalone, a chciałbym go reaktywować:)

@c4r0: mógłbyś proszę zrobić zdjęcia płytek tego miernika? Byłyby mi bardzo pomocne.

Pozdrawiam.
Back to top

stasiów
Poziom 9
Poziom 9

Post#40 19 Feb 2010 18:34   

Witam
Nie mogę zdobyć schematu do miernika GT 2.
Back to top

qqrydza25
Poziom 1
Poziom 1

Post#41 22 Jan 2012 15:17   

Witam.
Przepraszam za post w starym temacie ale mam tę samą usterkę co na 2 ostatnich zdjęciach multimetru 1331 tzn. wyświetla przekroczenie zakresu (!) oraz znaczek (-) a na lampach 3000 i przecinek w zależności od wybranego zakresu ,3000 3,000 30,00 300,0 Po wybraniu którejkolwiek funkcji (nawet CAL) na wyświetlaczu nic się nie zmienia. Po zwarciu wejścia N i W również nic. Z tym że mój multimetr to VC-10T /3 ale to prawie ten sam sprzęt co 1331. Jeśli mógł by mnie ktoś naprowadzić co to może być to byłbym wdzięczny.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Jan 2012 15:17   

Back to top

Krzysztof2051
Poziom 2
Poziom 2

Post#42 23 Feb 2012 21:58   

Przygotowuję opisy do małego muzeum techniki. mam megomierz PU 311 i żadnej instrukcji. Chciałbym się dowiedzieć przynajmniej kto w kraju to produkował i w jakich latach. Z wyglądu sądzę że w latach 80-tych XX wieku... Jeżeli ktoś może udzielić pomocy (wszelkie dane ) to z góry bardzo dziękuję.

krzysztof
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Feb 2012 21:58   

Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#43 Post from the author of the topic 23 Feb 2012 22:22   

To czechosłowacki miernik produkowany od drugiej połowy lat '60 ubiegłego wieku przez zakłady Metra-Blansko.
Back to top

Krzysztof2051
Poziom 2
Poziom 2

Post#44 24 Feb 2012 23:43   

Bardzo dziękuję. O ile ktoś dysponuje instrukcją do PU 311 to będę czekał, a za te informacje jeszcze raz dziękuję.
Krzysztof
Back to top

Zygmunt_mt
Poziom 10
Poziom 10

Post#45 03 Apr 2012 14:08   

Mam książeczkę Zenona Łopuskiego "Mierniki uniwersalne", wyd.1970 r.Jak kogoś coś z niej interesuje, to zeskanuję.Cała ma ok.110 stron.
Back to top

Menuet
Poziom 13
Poziom 13

Post#46 09 Apr 2012 20:07   

Witam,
Zapewne nie ten temat, ale nie znalazłem żadnego innego dobrze pasującego do mojego pytania, w razie czego proszę o przeniesienie.

Mam takie pytanie na temat mierników analogowych, dokładnie w trzech modelach zauważyłem ten sam problem LAVO-3, UM-112 i V640. Problem polega na problemie ustawiania się wskazówki na "0" gdy szybka miernika jest (moim zdaniem) na elektryzowana, na przykład po przejechaniu kilka razy ręką po szybce wskazówka potrafi się odchylić w znacznym stopniu od "0" i znacznie to utrudnia pomiary i jest czasami dokuczliwe zwłaszcza w V640.

Macie też podobne problemy? Może jest na to jakiś sposób?

Pozdrawiam, Menuet
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Mierniki uniwerasalne prod. ERA/MERA/LUMEL [GALERIA]
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2

Page generation time: 0.117 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed