FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Rachmistrz i Subiekt Zmiana wind 98 na XP

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Rachmistrz i Subiekt Zmiana wind 98 na XP
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 19 Jan 2007 11:28   

Rachmistrz i Subiekt Zmiana wind 98 na XP

Witam tak jak w temacie chce zmienić system na XP
98 mam na dysku C:
Rachmistrza i subiekta na D:
Czy po wgraniu XP na dysk C: będą działały W/W programy? Czy musze coś zrobić oprócz archiwizacji danych?
Back to top

mbo
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 19 Jan 2007 12:15   

Re: Rachmistrz i Subiekt Zmiana wind 98 na XP

Będą działały - trzeba tylko ustawić zmienne w plikach autoexec.nt i config.nt.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Jan 2007 12:15   

Back to top

Radek102
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 Post from the author of the topic 19 Jan 2007 12:20   

A gdzie znajde te pliki?
Back to top

Mariopi
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 19 Jan 2007 12:26helpful post - solution   

Witam,
programy Subiekt i Rachmistrz są programami działającymi w oknie DOS MS Windows i są kompatybilne z Win2000 czy XP.
Problem przed którym Sz. Kolega stanie i decyzję jaką bedziesz musiał podjąć to ewentualne powiekszenie obszaru partycji C (WinXP potrzebuje wraz z aktualizacjiami o wiele wiecej wolnego obszaru na C niż Win98) oraz wyborem systemu zapisu plików na HDD tzn. czy FAT32 czy NTFS. Moim zdaniem instalacja WinXP na FAT32 jest pozbawiona sensu. Radziłbym wyeksportować dane z Subiekta i Rachmistrza na nośnik zewnętrzny oraz przegrać foldery tych programów wraz z zawartością z partycji D na płytkę CD. Potem utworzyć nowe partycje C i D na HDD w systemie NTFS zainstalować nowy system wraz z poprawkami i przegrać programy z powrotem na partycję D z płytki CD.
Ideałem byłaby ponowna instalacja ww. programów w nowym środowisku i zaimportowanie danych z nośnika zewnętrznego.
Tak czy siak zawsze zalecane jest zrobienie kopii zapasowej programów i wykonanie eksportu danych przed operacją wymiany systemu na inny. Zawsze jak coś pójdzie nie tak może Kolega odtworzyć swoje programy i dane w nich zawarte.
Ciekawe sprawa bo WinXP nie korzysta i nie posiada plików wsadowych z rozszerzeniem *.nt. Takie pliki znajdowały się w systemie WinNT4.
Pzdr-Mariusz.
Back to top

Radek102
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 Post from the author of the topic 19 Jan 2007 12:33   

Problemu z dyskiem nie będzie są to 2 kompy po 200GB i mają podzielone dyski na 2 równe części. A jak bym zainstalował system na NTFS DYSK C: I zostawił D: tak jak jest FAT32 ? Gryzło by sie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Jan 2007 12:33   

Back to top

Mariopi
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 19 Jan 2007 12:39   

Na początek to najbezpieczniej i najlepiej nawet należy tak zrobić! Tak teoretycznie i praktycznie WinXP współpracuje z FAT32 - jednak z mojego doświadczenia i kolegów mogę powiedzieć że mieliśmy parę przypadków podmazywania zawartości FATa32 na drugiej partycji (blokowały się niektóre foldery lub ich zawartość zmieniała się w "krzaczki". Generalnie problem ustąpił jak 2 partycja również została sformatowana na NTFS (Oczywiście nie było to spowodowane "niechcianym" oprogramowaniem).

Edit:
Da się radę uruchomić :) Może ten expert to "expert"?
Back to top

Radek102
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 Post from the author of the topic 19 Jan 2007 12:46   

Ok popołudniu jadę do firmy zarchiwizuje i zgram cały folder w/w programów i zobaczymy
Dzwoniłem do insertu i mówił jakiś expert że nie da rady tego uruchomić. Trzeba zainstalowac wszystko od nowa.(ale coś mi sie wydaje że ten ""EXPERT"" nie miał zbytniego doświadczenia).
Back to top

Mariopi
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 19 Jan 2007 12:53   

Ale tak a propos niech Kolega przejrzy na partycji C zawartość plików autoexec.bat i config.sys (lub też je najlepiej zarchiwizuje) pod kątem wpisów zmiennych środowiskowych dla ww. programów.
Back to top

Radek102
Poziom 18
Poziom 18

Post#9 Post from the author of the topic 19 Jan 2007 14:04   

a gdzie ich szukać (tych plików)

Dodano po 18 [minuty]:

znalazłem te pliki ale tam co mam pozmieniać? A jak skopiuje te z 98 zadziałają pod XP?
Back to top

danielplus
Poziom 5
Poziom 5

Post#10 19 Jan 2007 17:59helpful post - solution   

Podaj może jeszcze jakie to sa wersje Subiekta i Rachmistrza, jeżeli wersje DOS'owe to nie ma z nimi żadnego problemu. Kopiujesz całe katalogi na płytke lub inny dysk, stawiasz sobie XP'eka jak i gdzie chcesz wrzucasz spowrotem programy i odpalasz jak poprzednio. Jedyne co musisz dodatkowo zrobić to zmienić parametr files w pliku config.nt (c:\windows\system32\) na 255. Wtedy musi trybić. Problemy jeszcze możesz mieć przy konfiguracji drukarek, ale to zależy jakie masz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Jan 2007 17:59helpful post - solution   

Back to top

Radek102
Poziom 18
Poziom 18

Post#11 Post from the author of the topic 19 Jan 2007 20:35   

Poszło jak najbardziej ok musiałem zmienić tylko 40na255 tak jak Kolega wyżej pisał. Z drukarką nie było problemy (optimus 2000).Nie wiem jeszcze jak z drukarka fiskalną. Jutro sprawdze.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Rachmistrz i Subiekt Zmiana wind 98 na XP
Page 1 of 1
Similar topics
Subiekt 3 (dos) zmiana VAT na fakturze (1)
Insert Subiekt GT zmiana stawek VAT (6)
Zmiana nazwy magazynu Subiekt GT (2)
Subiekt GT - zmiana szablonu faktury (3)
subiekt zmiana wystawcy faktury (3)
subiekt gt a zmiana kompa (4)
Rachmistrz 4 DOS zmiana wydruków księga przych-rozchodów ! (5)
Rachmistrz GT problem z rejestracja po przeinstalowaniu wind (5)
Przejście z Subiekt 5 na Subiekt GT, nie przenosi całej bazy (1)
subiekt 4 mega lub subiekt 5 instalka (1)

Page generation time: 0.084 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed