| Author |
dowodca_armii Poziom 22

|
21 Jan 2007 14:08 Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Witam,
Chciałbym Wam przedstawic moją konstrukcję - kolorofon (iluminofonię) Jest to kit J-50 w obudowie ze sklejki o grubości 1cm i wymiarach : Wysokość 20cm, Długość 50 cm, Głębokość 20cm. Zastosowałem żarówki z odbłyśnikami 40 wat w lampkach podsufitowych na "mały gwint" (mają bardzo dużą moc)
Kolorofon ma wbudowany mikrofon, dzieki czemu nie trzeba jego podłączać do źródła dzwieku, ponadto uzyskuje się ciekawe efekty przy rozmowie. Układ jest bardzo czuły :D
Czerwona żarówka (potencjometr) - bass
Zielona żarówka (potencjometr) - średnie tony
Żółta żarówka (potencjometr) - wysokie tony
Szary potencjometr - regulacja głośńosci
Iluminofonia jest to urządzenie do uzyskiwania efektów świetlnych zgodnych z rytmem muzyki. Jak mikrofon "usłyszy bass" to świeci żarowka od bassu itd.
Koszty:
Kit - 46zł
4 gałki - 2,40zł/szt.
Włacznik - 2,50zł
Żarówki - 10zł/szt.
Oprawki do żarówek - miałem (koszt około 20-25zł/szt)
Wkręty do drewna 3,0x3,0 - (garść) 1,50zł
Obudowa (nie cale 0,5m kw.) 25zł
Filmik pokazujący działanie :
http://www.youtube.com/watch?v=vdtLOQsbua0
Fotki:
P.S.1 - Mam nie całe 13 lat :D
P.S.2 - Iluminofnia będzie pomalowana lakierem bezbarwnym - wtedy dam lepsze fotki :)
|
|
| Back to top |
|
 |
hefid Poziom 26

|
21 Jan 2007 15:38 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Post był raportowany.
Przeniosłem z: Upload projekty, programy, artykuły
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley121 Poziom 15

|
21 Jan 2007 17:21 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Witam.
Wstaw wieksze zdjecia bo na tych nie zawiele mozna zobaczyc.
Ogolnie zrobione calkiem przyzwoicie i estetycznie.:D
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
dayv Poziom 20

|
21 Jan 2007 17:33 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
podoba mi sie :D heh musze to rozkminic :D dobry efekt :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jan 2007 17:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DJKompot Poziom 20

|
21 Jan 2007 19:25 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Jeśli chodzi o Kit to strasznie drogi kupiłeś.
Obudowa nie za ciekawa :(.
Jak udało mi się dopatrzeć to bałągan w kablach :).
Wszystko z kitów ..... nie postarałeś się zbytnio ale jak na taki wiek to dobrze że ci to działą :).
Niektórzy nawet mają problemy z podłączeniem tego :).ZDJĘCIA daj większe bo nic na nich "prawie" nie widać :).
Chciałem zauważyć ! Krzywo powiercone otwory na potencjometry :P.
Ja ci dam takie -4/6
Jeśli nie pasuję to niedługo wystawiam konstrukcje więc sie wyrzyjesz :).
Pozdrawiam - jedno jeszcze pomaluj to ;).
|
|
| Back to top |
|
 |
dowodca_armii Poziom 22

|
21 Jan 2007 20:18 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Wiecie co... ddzieki za nawet pozytywne komentarze
Moim zdanie najwazniejsze ze to dziala (z tego forum wiem ze niektorzy nie wiedza jak podlaczyc to a co dopiero odpalic a ja bez problemu i zadnej pomocy to zrobilem) a potencjometry sa rowno zamocowane no moze 1mm roznicy ale tego nie widze z daleka i na tych fotkach (specjalnie narysowalem sobie linie zeby wywiercic otwory na tym samym poziomie :( )
I jaki tam balagan??? to zalezy jak palcem kable sie pouklada chyba ze chodzi o te do lampek (to chyba dobrze ze sa krotkie niz maja sie tam przewracac w srodku)
Dodano po 12 [minuty]:
| DJKompot wrote: |
Wszystko z kitów ..... nie postarałeś się zbytnio ale jak na taki wiek to dobrze że ci to działą :).
|
Jakim sposobem maja nie dzialac ??? 8)
Wszystko z kitow - ja tu widze 1 kit a po 2 wiecej bym zaplacil osobno za czesci niz kupil gotowy kit :P
|
|
| Back to top |
|
 |
DJKompot Poziom 20

|
21 Jan 2007 20:48 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Nie mogę.....
Daj większe zdjęcia to sie popsztykamy ;):):D.
PAMIĘTAJ:
Elektronik ma zrobić tanio, łądnie i ma to wyglądać na kupione więc jeśli gdzieś masz na styk kabli to daj dłuższe i ściśnij np. te 3 przy żarówkach zaciskiem.
Kit to masz zasilacz i ukłąt jabela chyba że zobacze na zdjęciu iż jest innaczej :).
Wiesz niektórzy na tym forum chcą się zabierać za wzmacniacze 200W i więcej nawet z kitów a nawet nie wiedzą jak wyglada lub jak złożyć zasilacz symetryczny :D.
Jeśli robiłeś ta konstrukcje śpiesznie to popraw luty bo na tych nawet małych zdjęciach widać że są nie takie jak mająbyć. Jeśli byś tak polutował we wzmacniaczu to za żadne skarby bym nie chciał takiego słuchać.....bo będą przydźwięki, buczenia, trzeszczenia.
Jakich kabli użyłeś do łączenia lampek wiesz zawsze to 40W ale lepiej jest dać sztywny kabel (ekran) niż aby broń boże po długim okresie miało by sie to popalić no ale takie wystarczą :).
Tyle narazie krytyki i dowodca mam nadzieje że wstawisz te zdjęcia i udowodnisz że elektronik jest dobry z ciebie :). Jeszcze jedno dam ci nawet +4 jeśli wstawisz zdjęcia bo mikroskopu nie mam :P:P:P.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
dowodca_armii Poziom 22

|
21 Jan 2007 20:59 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Kurcze tam gdzie widziales luty to na pewno przy gniezdzie 230V tam byla stara cyna i dlatego luty sa nie ladne. Plytka jest wykonana bardzo ladnie (luty)
Kable sa 1,5mm to wytrzymaja nawet 3000 W (nie przesadzam ale beda sie grzac)
Moze jutro dam normalne zdjecia juz z wymienionymi kablami na dluzsze i zdjecie lutow :D
|
|
| Back to top |
|
 |
piorun0 Poziom 18

|
21 Jan 2007 20:59 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Jak na tak młodego chłopaka to fajna konstrukcja a że z Kitów to nic może kiedyś sam zaczniesz robić swoje konstrukcje od podstaw,jeszcze masz czas
Gratuluję
Lepiej że zajmujesz się elektronika a nie narzekasz na wszystko,jak to robi spora grupa młodzieży
Sam w młodych latach zrobiłem "Iluminacje"tak to się kiedyś nazywało.tyle że podłączane było do sygnału przewodem a do leflektorów użyłem kolorowych szkieł od sygnalizatora przejścia dla pieszych ale to już historia
Powodzenia w dalszych pracach
|
|
| Back to top |
|
 |
dowodca_armii Poziom 22

|
21 Jan 2007 21:01 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Nie na tych zdjeciach nie widac lutow (na fotce gdzie jest gniazdo 230V ) - jest z daleka i nie wyrazne :P:P:P
|
|
| Back to top |
|
 |
redart Poziom 18

|
21 Jan 2007 22:57 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Już kiedyś kwestionowałem ideę budowania kolorofonów, ale jak to komuś potrzebne...
Składanie kitów to pseudo diy, ale połączenie wszystkiego razem, upakowanie we własnoręcznie wykonaną obudowę można zaklasyfikować jako indywidualną inwencję. Tylko, że to nie strona dla stolarzy.
Zaczyna mnie irytować tłumaczenie wszystkiego wiekiem konstruktora. Nie oceniam doświadczenia tylko konstrukcję. Jak nie dokończona (lakierowanie) to nie pchaj na stronę tylko najpierw skończ. 4-/5.
Mimo wszystko gratuluję kolejnego projektu.
|
|
| Back to top |
|
 |
c++ Poziom 19

|
22 Jan 2007 19:06 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Witam,
kolejny już KIT wstawiony w obudowe.
Jak przymocowałeś płytke do obudowy??
Wywiercileś otwór na mikrofon??
Jaki wstawiłeś bezpiecznik, oprócz tego w zestawie??
Jak na pierwszy kolorofon to całkiem ładnie.
PZDR
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelj Poziom 15

|
22 Jan 2007 19:55 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
| redart wrote: |
Już kiedyś kwestionowałem ideę budowania kolorofonów, ale jak to komuś potrzebne...
Zaczyna mnie irytować tłumaczenie wszystkiego wiekiem konstruktora. Nie oceniam doświadczenia tylko konstrukcję. Jak nie dokończona (lakierowanie) to nie pchaj na stronę tylko najpierw skończ. 4-/5.
Mimo wszystko gratuluję kolejnego projektu. |
Ale może twórca się nie tłumaczy, tylko chwali, że pomimo młodego wieku potrafi zrobić coś co go cieszy i czego nie musi się wstydzić.
13 lat to pierwsza klasa gimnazjum?
Więc to jest powód do dumy. Polutować układ. Wiedzieć co kupić. Zrobić obudowę. Trochę narzędzi twórca użyć musiał. Znaczy nie traci czasu.
A jeżeli masz wyrzuty sumienia przy ocenianiu to albo nie oceniaj albo oceń "tak jak dorosłego"
pozdrawiam i gratuluje twórcy zapału.
PawełJ
|
|
| Back to top |
|
 |
BINIORR Poziom 2

|
22 Jan 2007 23:24 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
A masz moze do tego jakies schemaciki z checia zrobil bym sobie cos takiego!!!! Jakies dokladniejsze zdjeca!!!!!! Bardzo bym Ciebie o to prosi:) Wiesz teraz mam ferie moze bym sobie tio zlozyl!!!! Z gory dziekj!!!!!!!:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Jan 2007 23:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
walbe Poziom 6

|
23 Jan 2007 11:13 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Jak na 13-latka to bardzo ładnie. Ja powiem tylko gratuluje i oby tak dalej.
|
|
| Back to top |
|
 |
dowodca_armii Poziom 22

|
23 Jan 2007 12:57 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
| barteusius wrote: |
Witam,
kolejny już KIT wstawiony w obudowe.
Jak przymocowałeś płytke do obudowy??
Wywiercileś otwór na mikrofon??
Jaki wstawiłeś bezpiecznik, oprócz tego w zestawie??
Jak na pierwszy kolorofon to całkiem ładnie.
PZDR |
Bezpieczniki sa 150mA na zarowke a na caly uklad nad wejsciem 230V jest bezpiecznik 500mA
Plytki sa zamocowane na 2 wkrety po przekatnej (pod plytki sa podlozone podkladki aby luty nie dotykaly deski)
Z przodu jest malutka dziurka widoczna na zdjeciu po prawej stronie potencjometrow ktora trafia dzwiek do mikrofonu.
Wewnatrz jest wywiercana plytka, duza dziura aby mikrofon byl wpuszczony w deske i jest lekko zalany budaprenem - aby sie trzymal :D
|
|
| Back to top |
|
 |
mirek301 Poziom 16

|
24 Jan 2007 10:38 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Widze jednak maly problem z oprawkami od zarowek z tego co widze na zdjeciach sa to oprawki metalowe(netalizowane) tzw oczko.
wzgledy bezpieczenstwa nakazywaly by aby owe oprawki byly polaczone z uziemieniem.Czego w tym urzadzeniu nie widze a ze wzdjedu na fakt iz zarowki zasilane sa z sieci energetycznej bylo by wskazane.W przeciwnym wypadku fatalny zbieg okolicznosci moze doprowadzic do porazenia pradem lub smierci!!!
Podlaczenie iluminofonii wykonano standardowym kabelkie i gniazdem od przenosnego sprzetu (jamniki radia przenosne itp) ktorych obudowa jest wykonana z tworzywa sztucznego bedacego izolacja.
Moja ocena 3/6 za nie przestrzeganie przepisow BHP
|
|
| Back to top |
|
 |
dowodca_armii Poziom 22

|
24 Jan 2007 20:50 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
| mirek301 wrote: |
Widze jednak maly problem z oprawkami od zarowek z tego co widze na zdjeciach sa to oprawki metalowe(netalizowane) tzw oczko.
wzgledy bezpieczenstwa nakazywaly by aby owe oprawki byly polaczone z uziemieniem.Czego w tym urzadzeniu nie widze a ze wzdjedu na fakt iz zarowki zasilane sa z sieci energetycznej bylo by wskazane.W przeciwnym wypadku fatalny zbieg okolicznosci moze doprowadzic do porazenia pradem lub smierci!!!
Podlaczenie iluminofonii wykonano standardowym kabelkie i gniazdem od przenosnego sprzetu (jamniki radia przenosne itp) ktorych obudowa jest wykonana z tworzywa sztucznego bedacego izolacja.
Moja ocena 3/6 za nie przestrzeganie przepisow BHP |
Co do tych lampek i przepisow BHP to jakas nowosc :(:(:( ????????
To sa oprawki podsufitowe to wstawiania w karton (regips) i nikt nie slyszal zeby je uziemiac. Oprawki sa ceramicznie (na zarowke) i przykrecone do metaloiwej okraglej oprawki :D (wiadaomo o co chodzi)
|
|
| Back to top |
|
 |
c++ Poziom 19

|
24 Jan 2007 21:55 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Witam,
no nie no... bez komentarza. Kogo obchodza przepisy BHP w elektronice i to jeszcze "amatorskiej" ( bo seryjna produkcja to nie jest :D) Rozumiem, żeby to wdrożyc i produkować, ale dla takich konstrukcji nie potrzebne sa przepisy BHP. Jeśli juz popadamy w skrajność to piwinniśmy przymocowac na ścianach w domach broszury: "Jak obchodzić sie z komputerem i drukarką atramentową", "jak obchodzic sie z kserokopiarką automatyczną", "jak obchodzic sie z telefonem stacjonarnym: ludzie nie popadajmy ze skrajnosci w skrajnosć.
Widzę, że w tym temacie inspektor nam sie trafił.
PZDR
|
|
| Back to top |
|
 |
timi1 Poziom 12

|
25 Jan 2007 08:37 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
poniekąt zgadzam się z mirek301 żeby zachować ostroność i zabezpieczyć układ - nie mówie tego bez powodu, sam będąc w wieku autora tegoż postu zrobiłem podoną iluminofonie, działało nawet ładnie, do czasu..aż nie przebił się tyrystor i napięcie poszło na układ, zaczęło się porządnie kopcić - na szczęście poza spaloną iluminowonią nie było większych strat.
|
|
| Back to top |
|
 |
dowodca_armii Poziom 22

|
27 Jan 2007 17:37 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
| timi1 wrote: |
| poniekąt zgadzam się z mirek301 żeby zachować ostroność i zabezpieczyć układ - nie mówie tego bez powodu, sam będąc w wieku autora tegoż postu zrobiłem podoną iluminofonie, działało nawet ładnie, do czasu..aż nie przebił się tyrystor i napięcie poszło na układ, zaczęło się porządnie kopcić - na szczęście poza spaloną iluminowonią nie było większych strat. |
Nie to przesada... !
Skoro fabryka wyprodukowala takie lampki to sa one raczej bezpieczne i spelniaja przepisy PHB :D
Co to znaczy "brzebil tyrystor" ??? Zakladajc ze sie spali i bedzie dawal caly czas napiecie... co sie stanie ??? Zarowka bedzie caly czas swieciec, nic pozatym :)
|
|
| Back to top |
|
 |
dowodca_armii Poziom 22

|
10 Mar 2007 19:28 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
| Burzej wrote: |
| zajefajny kolorofonik ja bym do tego dodał jeszcze jakiś kolorek obudowy:D:D widziałem filmik fajnie "miga" |
Ze zajefajny to wiem :D :D
Teraz kolorofon jest pomalowany bejca :
Na zdjeciu troche kiepsko wyglada :( :(
|
|
| Back to top |
|
 |
psychol1986 Poziom 9

|
16 Mar 2007 10:03 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
a moglbys zarzucic schemat tego urzadzenia??
|
|
| Back to top |
|
 |
dowodca_armii Poziom 22

|
16 Mar 2007 12:10 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
| psychol1986 wrote: |
a moglbys zarzucic schemat tego urzadzenia??
|
Jasne... chcialem zamiescic zalaczniki ale system mi nie pozawal bo na tej stronie juz sa: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3463923#3463923
P.S. Juz zamiescilem porzadne fotki, ale nikt tu nie zaglada bo konstrukcja dawno zniknela z pierwszej str. Elektrody :D
|
|
| Back to top |
|
 |
tp89 Poziom 6

|
31 Jul 2007 14:25 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
a mozesz jakie żarówki zastosowałeś? na 230?
czy można takie dostać na allegro bo coś nie moge znaleźć
| Moderated: |
| Proszę uważnie czytać, wszystkie informacje na temat żarówek zawarte są już w odpowiedziach. Ortografia! [c_p] |
|
|
| Back to top |
|
 |
dowodca_armii Poziom 22

|
20 Aug 2007 20:19 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Tak zarowki sa na 230V
Mozna takie dostac na allegro czy w kazdym sklepie elektrycznym ;)
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ogi_master Poziom 2

|
|
| Back to top |
|
 |
dowodca_armii Poziom 22

|
22 Aug 2007 14:52 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Kazdy robi jak woli ;)
Tam mamy napiecie 24V wiec troche ciezko jest dopasowac zarowki - mozna szeregowo 2 halogeny 12V.
A w mojej iluminofonii po wymianie triakow na mocniejsze takze mozna zastowoswac mocniejsze obciazenie :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Ogi_master Poziom 2

|
29 Aug 2007 10:37 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
Jestem początkujący i chce zrobić taki kolorofon zamówiłem już kit jabela ale zastanawiam sie nad żarówkami kupiłeś 3 kolorowe żarówki po 10 złoty po 40 Wat czy nie lepszym rozwiązaniem było by dołożenie 6 złoty i kupieniu 3 halogenów o mocy 50 Wat według mnie dają one dużo lepszy efekt i to pierwsze pytanie,a drugie czy mógłbym te halogeny podłączyć szeregowo (2 na jeden kanał czyli w sumie 100 Wat) i czy w ogóle się do tego nadają http://www.allegro.pl/item231114737_zarowka_halogenowa_gu10_230v_kolorowa_luna_.html
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Aug 2007 10:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ciapciok Poziom 18

|
29 Aug 2007 10:46 Re: Moja pierwsza iluminofonia 3 kanałowa |
|
|
|
| Quote: |
| drugie czy mógłbym te halogeny podłączyć szeregowo |
Musisz je połączyć równolegle, nie szeregowo.
|
|
| Back to top |
|
 |