Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

nie działa licznik omega B


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> nie działa licznik omega B
Autor
Wiadomość
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#1 Post autora tematu 21 Sty 2007 15:25   

nie działa licznik omega B


Witam

Problem jest tego typu, że nie działa mi licznik prędkości w oplu omedze 96r – nie pokazuje prędkości i nie liczy kilometrów. ABS i TC działają bez problemu, co prawda nie mam czujników na klockach hamulcowych i zastanawiam się czy może być to powiązane gdyż cały czas pokazywał mi błąd na klockach.

Proszę odpiszcie coś .
Powrót do góry
   
T.I.R.
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Wrz 2002
Posty: 83
Miasto: Polska

Post#2 21 Sty 2007 16:19   

Re: nie działa licznik omega B


Witam !


Radzilbym sprwdzic czy czujnik na skrzyni jest sprawny, wyciagnac czujnik i pokrecic za oske czujnika jak wskazowka drgnie to bedzie znaczyc ze czujnik prawdopodbnie jest sprawny, a usterka jest w mocowaniu czujnika do korpusu. Jezeli wskazowka nie drgnie to miernik w dlon i trzeba zdjac kostke i znalezc zasilanie i przewod sygnalowy (zasilanie +12V, masa 0V, sygnalowy przewod ok. 5-8V) nastepnie na przewod sygnalowy podawac przerywana mase. Jak wskazowka drgnie to wina bedzie czujnika.

Pozdrawiam T.I.R.
Powrót do góry
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#3 Post autora tematu 21 Sty 2007 23:11   

Re: nie działa licznik omega B


Czy ma znaczenie jaka jest skrzynia biegów? W moim przypadku to jest automat. Ale jutro postaram się sprawdzić i odpiszę.
Powrót do góry
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#4 Post autora tematu 03 Lut 2007 18:40   

Re: nie działa licznik omega B


sprawdziłem napiecie na wtyczce, trochę dziwne może źle mierzyłem ale masę brałem z skrzyni biegów, na obu kabelkach pokazywało mi 1,2 lub 1,1V....czy to możliwe...???

Jeszcze jedna sprawa jak włączę zapłon to wskazówka od prędkości przez kilka sekund podskakuje tak do 10km/h.

Czy ma to coś wspólnego...??

Proszę przesłać jeżeli ktoś ma schemat połączenia pomiędzy skrzynią biegów a licznikiem prędkości...

dziękuje i pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lut 2007 18:40   





Powrót do góry
   
milejow
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 6385
Miasto: Lublin

Post#5 03 Lut 2007 23:39   

Re: nie działa licznik omega B


odczules jakies zmiany w pracy skrzyni?komp skrzyni pobiera sygnal z czujnika predkosci.jesli ten jest padniety to automat nie pracuje jak powinien
Powrót do góry
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#6 Post autora tematu 04 Lut 2007 22:37   

Re: nie działa licznik omega B


skrzynia biegów pracuje idealnie, nie ma żadnych szarpnięć, działa wszystko, czasami pokaże błąd, ale gdy ją zgaszę i na nowo odpalę znowu wszystko jest Ok.

co zauważyłem to, to że nie działa tempomat, a komputer pokładowy nie pokazuje gal/m tylko gal/h - mam założony wyświetlacz od anglika
Powrót do góry
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#7 Post autora tematu 13 Lut 2007 09:19   

Re: nie działa licznik omega B


czy ktoś może mi napisać na którym kablu ma być 12V, i czy na pewno ma tam być takie napięcie....

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#8 Post autora tematu 07 Kwi 2007 11:52   

Re: nie działa licznik omega B


sprawdziłem ponownie nie mam 12V tylko , 1,1V i na drugim kablu 1,4V.
zdjęcie czujnika w załączniku, nie ma tam żadnej ośki, podejrzewam że jest to czujnik zbliżeniowy i nie wiem jak go sprawdzić może ktoś podpowie.

dziękuje i pozdrawiam

czekam na sugestie

opis na czujniku
96014422
340 804/32/1
VDO

Załączniki:
Powrót do góry
   
aras29
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 05 Kwi 2005
Posty: 44
Miasto: Szczecinek

Post#9 07 Kwi 2007 20:58   

Re: nie działa licznik omega B


Omega B sygnal prędkości bierze z ABSu.Sygnał ten idzie również do wiązki radia-zerknij czy tam czasem nie masz problemu.
Powrót do góry
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#10 Post autora tematu 29 Kwi 2007 10:59   

Re: nie działa licznik omega B


Witam

czy Ktoś wie w jaki sposób można sprawdzić sam licznik czy jest dobry...????
Powrót do góry
   
Slawek_29
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Maj 2005
Posty: 106
Miasto: Sulęcin

Post#11 24 Maj 2007 23:48   

Re: nie działa licznik omega B


Nie wiem, gdzie mieszkasz ale podjedz do mnie to sprawdzimy czy jest dobry ;)
Powrót do góry
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#12 Post autora tematu 15 Cze 2007 23:28   

Re: nie działa licznik omega B


Licznik jest dobry.

Jak sprawdzić tempomat...?

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Cze 2007 23:28   





Powrót do góry
   
milejow
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 6385
Miasto: Lublin

Post#13 16 Cze 2007 10:16   

Re: nie działa licznik omega B


Wsadz ten czujnik na zdjeciu zpowrotem bo to czujnik predkosci wyjsciowej konwertera skrzyni
Powrót do góry
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#14 Post autora tematu 16 Cze 2007 20:31   

Re: nie działa licznik omega B


Czujnik jest założony tylko, że nie działa licznik prędkości, czy kolega wie jak sprawdzić dlaczego...??? Licznik jest na 100% dobry, nie wiem czy czujnik jest dobry, nie wiem czy po której stronie leży tego przyczyna...

Proszę o propozycje
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Cze 2007 20:31   





Powrót do góry
   
Slawek_29
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Maj 2005
Posty: 106
Miasto: Sulęcin

Post#15 18 Cze 2007 22:11   

Re: nie działa licznik omega B


A jak jest z licznikiem km? - bo tak trochę nie wiem o jakim czujniku mówimy raz prędkości raz km ??
Piszesz ze predkosciomierz nie dziala,
i nie wiesz co jest uszkodzone.....
A wcześniej ze liczniki są na 100% sprawne....
...więc jak są na 100% sprawne to sam odpowiedziałeś sobie na pytanie po której stronie szukać usterki....

Jeśli nie działa licznik km i prędkościomierz to ktoś nieumiejętnie grzebał przy liczniku i przerwał połączenie... bynajmniej u mnie tak było.... :)

Mam już 2 liczniki na części jak będziesz potrzebował ;)
Powrót do góry
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#16 Post autora tematu 11 Lip 2007 17:32   

Re: nie działa licznik omega B


Witam

Czy problem może leżeć po stronie tempomatu??? Pytam bo podłączyłem OBDII i wszystkie urządzenia się łączą i są błędy albo ich nie ma, a wybierając tempomat wywala błąd z COM1 i nie może się połączyć...

Proszę o sugestie

Dziękuję
Powrót do góry
   
trolki
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 2
Miasto: olkusz

Post#17 19 Lip 2007 23:39   

Re: nie działa licznik omega B


Wtam mam taki sam problem w omedze b 2,0l 8v95 r licznik nie pokazuje predkosci i nie liczy kilometrow sam licznik jest ok sprawdzalem nie ma bledu ABS czy ktos ma rade zaden elektryk nie ma pojecia co jest grane!!!!!!!

Dodano po 5 [minuty]:

i nie mam zadnego czujnika w skrzyni biegow , Skrzynia 5 manualna !
Powrót do góry
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#18 Post autora tematu 20 Lip 2007 07:20   

Re: nie działa licznik omega B


Kolego, czy działa Tobie tempomat??? Czy świeci jakaś kontrolka na liczniku, tzn jakieś oznaczenie wygląda jak "piorun" ??? Czy świeci kontrolka "CHECK"??? U mnie nic nie świeci, ale jeden gość mówił mi, że powinna a wtedy jest do wymiany czujnik na skrzyni biegów, czy go wymieniałeś???

Pozdrawiam Wytrwałych
Powrót do góry
   
trolki
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 2
Miasto: olkusz

Post#19 20 Lip 2007 15:19   

Re: nie działa licznik omega B


U mnie na skrzyni biegów czujnika nie ma. Potrzebuje dowiedzieć sie cos na temat pobierania sygnały z ABS do licznika prędkości oraz liczby przejechanych km idą trzy kabelki. Po wymontowaniu licznika na tych pinach tj. 19, 21, 25 jest napiecie: 19-21 = 10,8V 19-25 = 10,8 V masa jest na 25, na 21 jest coś na minus ale jakieś 80 om wiecej niż na masie, 19 wychodzi że +. Ale gdzie te kabelki od tych pinów idą nie wiem? Może ktoś już to sprawdzał i co może zepsute.
Powrót do góry
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#20 Post autora tematu 01 Sie 2007 19:32   

Re: nie działa licznik omega B


Witam

Jeżeli działa ABS i TC a licznik bierze sygnał właśnie stamtąd to jak sprawdzić czy ten sygnał dochodzi do licznika???

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
aras29
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 05 Kwi 2005
Posty: 44
Miasto: Szczecinek

Post#21 01 Sie 2007 20:11   

Re: nie działa licznik omega B


Schemat,multimetr do rączki i naprzód! Nie do wiary ,że męczysz się z tą usterką tyle czasu...Sugeruję warsztat, bo pewnie bedzie uwalony sterownik ABSu...

[
Powrót do góry
   
techrys
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Mar 2002
Posty: 1500
Miasto: Southampton

Post#22 01 Sie 2007 21:13   

Re: nie działa licznik omega B


Jeśli jest jak w vectrze (konstrukcja w sumie podobna) to sygnał o drodze i prędkości jest brany z lewego przedniego koła (czujnik ABS) i jest potrzebny sterownikowi do poprawnej pracy. Natomiast do zegarów wychodzi ze sterownika w trzy miejsca - tablica, TID/MID (zależy co kto ma, przy TID może nie być) i do radia (też zależy).
Powrót do góry
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#23 Post autora tematu 02 Sie 2007 07:42   

Re: nie działa licznik omega B


Może ma ktoś schemacik ... do podesłania, męczę się dlatego że to moje autko i nie mam za dużo czasu, żeby przy nim siedzieć... a w sumie samochodem można jeździć....

Pozdrawiam:D
Powrót do góry
   
palala
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 16 Cze 2004
Posty: 443
Miasto: Praca w południowej części wawy - szukam ...

Post#24 02 Sie 2007 08:56   

Re: nie działa licznik omega B


heh, proponuje odłączyć radio .....

na początek dalszej walki

pozdrawiam
Powrót do góry
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#25 Post autora tematu 02 Sie 2007 12:04   

Re: nie działa licznik omega B


Odłączałem to nic nie daje
Powrót do góry
   
techrys
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Mar 2002
Posty: 1500
Miasto: Southampton

Post#26 02 Sie 2007 20:16   

Re: nie działa licznik omega B


Pisałeś, że komp pokładowy (w rzeczywistości to tylko wyświetlacz wartości obliczonych przez ECU) pokazuje zużycie w galonach na godzinę - czyli nie otrzymuje informacji z ECU o drodze, stąd takie wskazanie. Musisz sprawdzić, czy kabelek odpowiedzialny za to, a wychodzący z ECU jest dobry. Jeżeli kabelek jest w porządku, masz uwalony ECU.
Powrót do góry
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 275

Post#27 Post autora tematu 02 Sie 2007 21:01   

Re: nie działa licznik omega B


Przed usterką wszytko działało i się tak zastanawiam czy bez ingerencji mechanicznej kabelek mógł się uszkodzić...raczej nie. Czy ktoś wie który to kabelek? Czy można naprawić lub sprawdzić ECU?

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sie 2007 21:01   





Powrót do góry
   
techrys
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Mar 2002
Posty: 1500
Miasto: Southampton

Post#28 02 Sie 2007 22:00   

Re: nie działa licznik omega B


Mogła zaśniedzieć wtyczka i efekt będzie ten sam :)
Podejrzewam że kabelek będzie oznaczony jako WEG (do mida jest jeszcze FUEL), ale który to to muszę poszukać. Jeśli się nie mylę to jest zielony, ale jest jeszcze drugi zielony który idzie do skrzyni.
Powrót do góry
   
albino
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Lut 2005
Posty: 828
Miasto: sieradz

Post#29 12 Kwi 2008 11:22   

Re: nie działa licznik omega B


Witam. Temat troche stary, ale moze mi ktos powiedziec gdzie podlaczony jest ten kabelek od licznika do radia? Kupilem omege B licznik dzialal, ale bylo wlozone CD niefabryczne i troche zle podlaczone, poniewaz gralo tylko na zaplonie (wlaczone kontrolki), a po wylaczeniu zaplonu wszystko sie rozprogramowywalo (stacje radiowe). Pociaglem nowy kabelek, radio gra po przekreceniu stacyjki na pierwsza pozycje bez zaplonu i pamieta stacje lecz przestal dzialac licznik. Cos musze jeszcze podlaczyc czy to zbieg okolicznosci , czyli licznik sie poprostu uszkodzil?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> nie działa licznik omega B
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Audi 80: nie odpala, nie działa ABS, nie działa licznik (9)
VW Passat B4 - Nie działa licznik ele, gdy ma napięcie 12V, na około 7-8V działa (2)
Omega B nie działa przelanczanie nawiewu ???? (4)
[K] LICZNIK OMEGA B .... (1)
Opel Omega - ciepły rozrusznik nie działa. (10)
Omega B - nie działa central po przekładce z Anglika (8)
Pilot zamka centralnego omega b nie działa (1)
Opel omega A 2.0 nie działa centralny zamek (1)
Opel Omega B. Nie działa pilot do zamka centralnego. (1)
opel omega b 94r-wskażnik od paliwa nie działa (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.093 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony