Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

nie działa licznik omega B


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> nie działa licznik omega B
Author
Message
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#1 Post from the author of the topic 21 Jan 2007 14:25   

nie działa licznik omega B


Witam

Problem jest tego typu, że nie działa mi licznik prędkości w oplu omedze 96r – nie pokazuje prędkości i nie liczy kilometrów. ABS i TC działają bez problemu, co prawda nie mam czujników na klockach hamulcowych i zastanawiam się czy może być to powiązane gdyż cały czas pokazywał mi błąd na klockach.

Proszę odpiszcie coś .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Jan 2007 14:25   





Back to top
   
T.I.R.
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 Sep 2002
Posts: 86
Location: Polska

Post#2 21 Jan 2007 15:19   

Re: nie działa licznik omega B


Witam !


Radzilbym sprwdzic czy czujnik na skrzyni jest sprawny, wyciagnac czujnik i pokrecic za oske czujnika jak wskazowka drgnie to bedzie znaczyc ze czujnik prawdopodbnie jest sprawny, a usterka jest w mocowaniu czujnika do korpusu. Jezeli wskazowka nie drgnie to miernik w dlon i trzeba zdjac kostke i znalezc zasilanie i przewod sygnalowy (zasilanie +12V, masa 0V, sygnalowy przewod ok. 5-8V) nastepnie na przewod sygnalowy podawac przerywana mase. Jak wskazowka drgnie to wina bedzie czujnika.

Pozdrawiam T.I.R.

Helpful message? + -

Back to top
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#3 Post from the author of the topic 21 Jan 2007 22:11   

Re: nie działa licznik omega B


Czy ma znaczenie jaka jest skrzynia biegów? W moim przypadku to jest automat. Ale jutro postaram się sprawdzić i odpiszę.

Helpful message? + -

Back to top
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#4 Post from the author of the topic 03 Feb 2007 17:40   

Re: nie działa licznik omega B


sprawdziłem napiecie na wtyczce, trochę dziwne może źle mierzyłem ale masę brałem z skrzyni biegów, na obu kabelkach pokazywało mi 1,2 lub 1,1V....czy to możliwe...???

Jeszcze jedna sprawa jak włączę zapłon to wskazówka od prędkości przez kilka sekund podskakuje tak do 10km/h.

Czy ma to coś wspólnego...??

Proszę przesłać jeżeli ktoś ma schemat połączenia pomiędzy skrzynią biegów a licznikiem prędkości...

dziękuje i pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
milejow
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 18 Jan 2007
Posts: 6365
Location: Lublin

Post#5 03 Feb 2007 22:39   

Re: nie działa licznik omega B


odczules jakies zmiany w pracy skrzyni?komp skrzyni pobiera sygnal z czujnika predkosci.jesli ten jest padniety to automat nie pracuje jak powinien

Helpful message? + -

Back to top
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#6 Post from the author of the topic 04 Feb 2007 21:37   

Re: nie działa licznik omega B


skrzynia biegów pracuje idealnie, nie ma żadnych szarpnięć, działa wszystko, czasami pokaże błąd, ale gdy ją zgaszę i na nowo odpalę znowu wszystko jest Ok.

co zauważyłem to, to że nie działa tempomat, a komputer pokładowy nie pokazuje gal/m tylko gal/h - mam założony wyświetlacz od anglika

Helpful message? + -

Back to top
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#7 Post from the author of the topic 13 Feb 2007 08:19   

Re: nie działa licznik omega B


czy ktoś może mi napisać na którym kablu ma być 12V, i czy na pewno ma tam być takie napięcie....

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#8 Post from the author of the topic 07 Apr 2007 11:52   

Re: nie działa licznik omega B


sprawdziłem ponownie nie mam 12V tylko , 1,1V i na drugim kablu 1,4V.
zdjęcie czujnika w załączniku, nie ma tam żadnej ośki, podejrzewam że jest to czujnik zbliżeniowy i nie wiem jak go sprawdzić może ktoś podpowie.

dziękuje i pozdrawiam

czekam na sugestie

opis na czujniku
96014422
340 804/32/1
VDO

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
aras29
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 05 Apr 2005
Posts: 44
Location: Szczecinek

Post#9 07 Apr 2007 20:58   

Re: nie działa licznik omega B


Omega B sygnal prędkości bierze z ABSu.Sygnał ten idzie również do wiązki radia-zerknij czy tam czasem nie masz problemu.

Helpful message? + -

Back to top
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#10 Post from the author of the topic 29 Apr 2007 10:59   

Re: nie działa licznik omega B


Witam

czy Ktoś wie w jaki sposób można sprawdzić sam licznik czy jest dobry...????

Helpful message? + -

Back to top
   
Slawek_29
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 08 May 2005
Posts: 107
Location: Sulęcin

Post#11 24 May 2007 23:48   

Re: nie działa licznik omega B


Nie wiem, gdzie mieszkasz ale podjedz do mnie to sprawdzimy czy jest dobry Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#12 Post from the author of the topic 15 Jun 2007 23:28   

Re: nie działa licznik omega B


Licznik jest dobry.

Jak sprawdzić tempomat...?

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Jun 2007 23:28   





Back to top
   
milejow
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 18 Jan 2007
Posts: 6365
Location: Lublin

Post#13 16 Jun 2007 10:16   

Re: nie działa licznik omega B


Wsadz ten czujnik na zdjeciu zpowrotem bo to czujnik predkosci wyjsciowej konwertera skrzyni

Helpful message? + -

Back to top
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#14 Post from the author of the topic 16 Jun 2007 20:31   

Re: nie działa licznik omega B


Czujnik jest założony tylko, że nie działa licznik prędkości, czy kolega wie jak sprawdzić dlaczego...??? Licznik jest na 100% dobry, nie wiem czy czujnik jest dobry, nie wiem czy po której stronie leży tego przyczyna...

Proszę o propozycje

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Jun 2007 20:31   





Back to top
   
Slawek_29
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 08 May 2005
Posts: 107
Location: Sulęcin

Post#15 18 Jun 2007 22:11   

Re: nie działa licznik omega B


A jak jest z licznikiem km? - bo tak trochę nie wiem o jakim czujniku mówimy raz prędkości raz km ??
Piszesz ze predkosciomierz nie dziala,
i nie wiesz co jest uszkodzone.....
A wcześniej ze liczniki są na 100% sprawne....
...więc jak są na 100% sprawne to sam odpowiedziałeś sobie na pytanie po której stronie szukać usterki....

Jeśli nie działa licznik km i prędkościomierz to ktoś nieumiejętnie grzebał przy liczniku i przerwał połączenie... bynajmniej u mnie tak było.... Smile

Mam już 2 liczniki na części jak będziesz potrzebował Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#16 Post from the author of the topic 11 Jul 2007 17:32   

Re: nie działa licznik omega B


Witam

Czy problem może leżeć po stronie tempomatu??? Pytam bo podłączyłem OBDII i wszystkie urządzenia się łączą i są błędy albo ich nie ma, a wybierając tempomat wywala błąd z COM1 i nie może się połączyć...

Proszę o sugestie

Dziękuję

Helpful message? + -

Back to top
   
trolki
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 19 Jul 2007
Posts: 2
Location: olkusz

Post#17 19 Jul 2007 23:39   

Re: nie działa licznik omega B


Wtam mam taki sam problem w omedze b 2,0l 8v95 r licznik nie pokazuje predkosci i nie liczy kilometrow sam licznik jest ok sprawdzalem nie ma bledu ABS czy ktos ma rade zaden elektryk nie ma pojecia co jest grane!!!!!!!

Dodano po 5 [minuty]:

i nie mam zadnego czujnika w skrzyni biegow , Skrzynia 5 manualna !

Helpful message? + -

Back to top
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#18 Post from the author of the topic 20 Jul 2007 07:20   

Re: nie działa licznik omega B


Kolego, czy działa Tobie tempomat??? Czy świeci jakaś kontrolka na liczniku, tzn jakieś oznaczenie wygląda jak "piorun" ??? Czy świeci kontrolka "CHECK"??? U mnie nic nie świeci, ale jeden gość mówił mi, że powinna a wtedy jest do wymiany czujnik na skrzyni biegów, czy go wymieniałeś???

Pozdrawiam Wytrwałych

Helpful message? + -

Back to top
   
trolki
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 19 Jul 2007
Posts: 2
Location: olkusz

Post#19 20 Jul 2007 15:19   

Re: nie działa licznik omega B


U mnie na skrzyni biegów czujnika nie ma. Potrzebuje dowiedzieć sie cos na temat pobierania sygnały z ABS do licznika prędkości oraz liczby przejechanych km idą trzy kabelki. Po wymontowaniu licznika na tych pinach tj. 19, 21, 25 jest napiecie: 19-21 = 10,8V 19-25 = 10,8 V masa jest na 25, na 21 jest coś na minus ale jakieś 80 om wiecej niż na masie, 19 wychodzi że +. Ale gdzie te kabelki od tych pinów idą nie wiem? Może ktoś już to sprawdzał i co może zepsute.

Helpful message? + -

Back to top
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#20 Post from the author of the topic 01 Aug 2007 19:32   

Re: nie działa licznik omega B


Witam

Jeżeli działa ABS i TC a licznik bierze sygnał właśnie stamtąd to jak sprawdzić czy ten sygnał dochodzi do licznika???

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
aras29
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 05 Apr 2005
Posts: 44
Location: Szczecinek

Post#21 01 Aug 2007 20:11   

Re: nie działa licznik omega B


Schemat,multimetr do rączki i naprzód! Nie do wiary ,że męczysz się z tą usterką tyle czasu...Sugeruję warsztat, bo pewnie bedzie uwalony sterownik ABSu...

[

Helpful message? + -

Back to top
   
techrys
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 08 Mar 2002
Posts: 1501
Location: Southampton

Post#22 01 Aug 2007 21:13   

Re: nie działa licznik omega B


Jeśli jest jak w vectrze (konstrukcja w sumie podobna) to sygnał o drodze i prędkości jest brany z lewego przedniego koła (czujnik ABS) i jest potrzebny sterownikowi do poprawnej pracy. Natomiast do zegarów wychodzi ze sterownika w trzy miejsca - tablica, TID/MID (zależy co kto ma, przy TID może nie być) i do radia (też zależy).

Helpful message? + -

Back to top
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#23 Post from the author of the topic 02 Aug 2007 07:42   

Re: nie działa licznik omega B


Może ma ktoś schemacik ... do podesłania, męczę się dlatego że to moje autko i nie mam za dużo czasu, żeby przy nim siedzieć... a w sumie samochodem można jeździć....

Pozdrawiam:D

Helpful message? + -

Back to top
   
palala
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 16 Jun 2004
Posts: 442
Location: Praca w południowej części wawy - szukam ...

Post#24 02 Aug 2007 08:56   

Re: nie działa licznik omega B


heh, proponuje odłączyć radio .....

na początek dalszej walki

pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#25 Post from the author of the topic 02 Aug 2007 12:04   

Re: nie działa licznik omega B


Odłączałem to nic nie daje

Helpful message? + -

Back to top
   
techrys
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 08 Mar 2002
Posts: 1501
Location: Southampton

Post#26 02 Aug 2007 20:16   

Re: nie działa licznik omega B


Pisałeś, że komp pokładowy (w rzeczywistości to tylko wyświetlacz wartości obliczonych przez ECU) pokazuje zużycie w galonach na godzinę - czyli nie otrzymuje informacji z ECU o drodze, stąd takie wskazanie. Musisz sprawdzić, czy kabelek odpowiedzialny za to, a wychodzący z ECU jest dobry. Jeżeli kabelek jest w porządku, masz uwalony ECU.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Aug 2007 20:16   





Back to top
   
mzmaniek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2003
Posts: 275

Post#27 Post from the author of the topic 02 Aug 2007 21:01   

Re: nie działa licznik omega B


Przed usterką wszytko działało i się tak zastanawiam czy bez ingerencji mechanicznej kabelek mógł się uszkodzić...raczej nie. Czy ktoś wie który to kabelek? Czy można naprawić lub sprawdzić ECU?

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
techrys
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 08 Mar 2002
Posts: 1501
Location: Southampton

Post#28 02 Aug 2007 22:00   

Re: nie działa licznik omega B


Mogła zaśniedzieć wtyczka i efekt będzie ten sam Smile
Podejrzewam że kabelek będzie oznaczony jako WEG (do mida jest jeszcze FUEL), ale który to to muszę poszukać. Jeśli się nie mylę to jest zielony, ale jest jeszcze drugi zielony który idzie do skrzyni.

Helpful message? + -

Back to top
   
albino
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 17 Feb 2005
Posts: 827
Location: sieradz

Post#29 12 Apr 2008 11:22   

Re: nie działa licznik omega B


Witam. Temat troche stary, ale moze mi ktos powiedziec gdzie podlaczony jest ten kabelek od licznika do radia? Kupilem omege B licznik dzialal, ale bylo wlozone CD niefabryczne i troche zle podlaczone, poniewaz gralo tylko na zaplonie (wlaczone kontrolki), a po wylaczeniu zaplonu wszystko sie rozprogramowywalo (stacje radiowe). Pociaglem nowy kabelek, radio gra po przekreceniu stacyjki na pierwsza pozycje bez zaplonu i pamieta stacje lecz przestal dzialac licznik. Cos musze jeszcze podlaczyc czy to zbieg okolicznosci , czyli licznik sie poprostu uszkodzil?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> nie działa licznik omega B
Page 1 of 1
Similar topics
Audi 80: nie odpala, nie działa ABS, nie działa licznik (9)
VW Passat B4 - Nie działa licznik ele, gdy ma napięcie 12V, na około 7-8V działa (2)
Omega B nie działa przelanczanie nawiewu ???? (4)
[K] LICZNIK OMEGA B .... (1)
Opel Omega - ciepły rozrusznik nie działa. (10)
Omega B - nie działa central po przekładce z Anglika (8)
Pilot zamka centralnego omega b nie działa (1)
Opel omega A 2.0 nie działa centralny zamek (1)
Opel Omega B. Nie działa pilot do zamka centralnego. (1)
opel omega b 94r-wskażnik od paliwa nie działa (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.076 seconds

elektroda.pl topic RSS feed