Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ricoh Aficio 200 nie działa,komunikat po niemiecku

defol 23 Sty 2007 14:20 1930 23
  • #1 23 Sty 2007 14:20
    defol
    Poziom 19  

    Witam,
    maszyna w jęz. niemieckim. Po włączeniu od razu pojawia się komunikat na wyświetlaczu i świeci się kontrolka-pionowa kreska z prostopadłą do niej strzałką w prawą stronę. Maszyna na nic nie reaguje. Wyjąłem utrwalanie i utrwalanie jest zimne, nie wiem czy powinno się w ogóle nagrzać przy tym komunikacie. Lampa w utrwalaniu sprawna. Proszę o wskazówki.

  • #2 23 Sty 2007 14:39
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki

    aby ci pomóc to podaj chociaż ten komunikat po niemiecku bo tak to trudno coś ci poradzić. To że piec nie grzeje to może być że maszyna wywala błąd pieca a tego trzeba wykasować bo inaczej nie pódzie

  • #3 23 Sty 2007 14:44
    defol
    Poziom 19  

    Komunikat brzmi(kobieta dyktowała telefonicznie)
    "Fixiereinheit richtig einsetzen"

  • #4 23 Sty 2007 15:13
    Szafranski
    Poziom 2  

    nie wiem czy Ci to pomoże , znam niemiecki w dosłownym tłumaczeniu : jednostkę odniesienia prawidłowo podać albo zadać.

    pozdrawiam

  • #5 23 Sty 2007 15:49
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki

    ta strzałka z kreską jest to wskażnik podłaczenia drukarki - jak sie swieci to sugeruje że drukarka jest podlaczona. i nie powinno mieć wpływu na pracę kopiarki no chuba że drukarki tam nie ma a maszyna "zgłupiała"

  • #6 23 Sty 2007 16:04
    defol
    Poziom 19  

    Dzięki za zainteresowanie. Czyli szykuje się dłuższa posiadówka przy maszynie

  • #7 23 Sty 2007 16:30
    nyks
    Poziom 17  

    umieść poprawnie moduł utrwalania (?)

  • #8 23 Sty 2007 16:37
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Wejdź w ustawienia serwisowe i zmień język na angielski :-) będzie łatwiej :-) .

    A komunikat faktycznie dotyczy utrwalacza. Jeżeli byłaby to awaria to miałbyś kluczyk +SC xxxx

    C.

  • #9 23 Sty 2007 16:46
    marek216

    Poziom 43  

    jeśli pieca wogóle nie ma lub nie łączy to wtedy nie ma SC tylko sam komunikat

  • #10 23 Sty 2007 20:05
    Calculus
    Poziom 25  

    Dosunąć dobrze piec w kserokopiarce (trójkątne niebieskie pokrętło z aprzednią klapą), a co do tej "jednostki odniesienia" - to ciekawe tłumaczenie, jak tłumaczą ci, co nie mają pojęcia o kserokopiarkach :)

  • #11 23 Sty 2007 22:20
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Co ciekawe taki sam objaw jest po założeniu pieca z Aficio 200 do 250 :-)
    Może styki inaczej rozmieszczone , a może brak termistora ? (A 250 ma 2 termistory)

    C.

  • #12 24 Sty 2007 06:20
    marek216

    Poziom 43  

    aficio 250 ma inaczej rozmieszczone styki i dwa termistory - wystarczy przełożyć kość złącza z tyłu + termistory i jest cacy :D - ale to tak poza tematem

  • #13 24 Sty 2007 08:20
    defol
    Poziom 19  

    Witam,
    wczoraj wyjmowałem utrwalanie żeby zobaczyć czy lampa sprawna. Wydaje mi się, że umieściłem je poprawnie w maszynie ale maszyna nadal jest niewrażliwa na cokolwiek. Jak się zmienia język na angielski skoro maszyna kompletnie na nic nie reaguje?

  • #14 24 Sty 2007 12:38
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki

    Trzeba wejść w kody serwisowe i kod 5-808 i tam możesz wybrac jężyk niestety polskiego nie ma polski trzeba wgrać z "tramwaja" taka przystawka z kośćmi

  • #15 24 Sty 2007 13:23
    defol
    Poziom 19  

    A możesz napisać jak wchodzi się w kody? Polskiego nie muszę mieć, wystarczy angielski:D

  • #17 30 Sty 2007 11:20
    defol
    Poziom 19  

    Witam
    pojechałem dopiero wczoraj do ww maszyny bo klient miał remont . Pojechałem z wydrukowaną częścią manuala. Zmieniłem język na angielski, wszedłem w kody nastepnie kod 5-810. zmieniłem na jedynkę ale przy zatwierdzaniu czy to przez OK czy przez # powraca "zero". Na wyswietlaczu nadal widnieje sam komunikat bez kodu, tym razem po angielsku :D "Reset fusing unit". Co robię nie tak?

  • #18 30 Sty 2007 11:48
    ritech
    Poziom 15  

    witam żle kolego kasujesz ten komunikat wciskasz nie te kombinacje klawiszy wciśnij zmiana ekspozycji i # lub * niepamiętam dokładnie ale maszyna musi dac sygnał pięć razy
    pozdrawiam ritech

  • #19 30 Sty 2007 12:30
    defol
    Poziom 19  

    Maszyna nie reaguje na przycisk ekspozycji (photo).

  • #20 30 Sty 2007 14:06
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki

    przyciski te należy przycisnąć jednocześnie tz trzymajac przycisk zmiany naświetlenia tekst/foto nalezy ptzycisnac # maszyna powinna zapikać chyba 5 razy i wyjśc z kodów

  • #21 30 Sty 2007 17:24
    marek216

    Poziom 43  

    jakby kolega czytał SM to by wiedział : photo + # - a link podano

    jak można jechać do maszyny bez zerknięcia do dokumentacji :?:

  • #22 30 Sty 2007 22:34
    Calculus
    Poziom 25  

    Marek216 ma rację, może ktoś przełożył piec z 250 przede wszystkim sprawdź, czy ma 2 czujniki temperatury.

  • #23 30 Sty 2007 22:45
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki

    czasami wyskakuje gniazdo od pieca z tyłu maszyny , wtedy nawet jak wsuniesz piec do końca to i tak nic ci nieda , trzeba z tyłu wyjac zasilacz odkrecić blache z gniazdem i wsunac piec jeszcze raz . komunikat wsumie wtedy powinien sam zniknac chyba ze masz na wyswietlaczu równiez jakiś kod SC

  • #24 30 Sty 2007 23:40
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    A "reset fusing unit" to nic innego jak brak piecyka :-) Piecyki rozpoznasz po tym że ten od A 250 ma regulacją docisku (taki "przełącznik") na froncie piecyka.

    C.

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme