Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
starter55
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Wrz 2005
Posty: 844
Miasto: warmia

starter55
Poziom 20
Post#1 Post autora tematu 24 Sty 2007 00:31   

Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


Witam
Mam problem ponieważ świece zarowe nie dostają prądu.
Bezpieczniki są dobre auto było 2 tyg temu u elektryka z braku mojego czasu i stwierdzono ze wszystko jest w poządku wiec juz do niego nie powroci
Potrzebuje numer sterownika swiec zarowych (jeśli taki akurat w tym typie wystepuje) i miejsce znajdowania sie go, ewentualnie numer przekażnika odpowiadającego za dopływ prądu.

VW GOLF 3 1996r 1.9 D 1Y.
Dziekuje i pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Sty 2007 00:31   



Powrót do góry
procekkk
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 890
Miasto: Mrągowo, 3city

procekkk
Poziom 20
Post#2 24 Sty 2007 00:55   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


A sprawdzales czy jest napiecie na bezieczniku F39?
Bo jesli nie ma to wina jest przkaznik K22 lub jego sterowanie (pin 10 na ecu).
Pozdr Procekkk

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
starter55
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Wrz 2005
Posty: 844
Miasto: warmia

starter55
Poziom 20
Post#3 Post autora tematu 24 Sty 2007 08:33   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


Witam
Kolego @procekkk moze masz jakiś poglądowy rysunek do twoich oznaczeń bo doszukałem sie numeru przekażnika 50 ale to sie nie pokrywa z twoim opisem.
Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Sty 2007 08:33   



Powrót do góry
tryni81
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 54
Miasto: mielec

tryni81
Poziom 10
Post#4 24 Sty 2007 11:22   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


Cyba kolega Procekkk się pomylił z silnikiem 1Z bo w 1Y niema ecu.
W twoim aucie steruje świecami zwykły przekaźnik grzania świec.
Zamieszczam potrzebne schematy od passata 88-96.
Wycinek schematu dotyczący silników diesla 1,6 powinien się pokrtywą z twoim silnikiem.

Załączniki:
schematy.rar
schematy.rar
Download (433.54 KB)
Punkty: 0.34 dla użytkownika

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tkoziol
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 302
Miasto: siedlce

tkoziol
Poziom 16
Post#5 24 Sty 2007 14:02   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


sprawdz bespiecznik swiec zarowych i przekaznik ale stawiam na bezpiecznik

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
starter55
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Wrz 2005
Posty: 844
Miasto: warmia

starter55
Poziom 20
Post#6 Post autora tematu 24 Sty 2007 16:23   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


starter55 napisał:

Bezpieczniki są dobre

Prosze czytaj posty ze zrozumieniem.

Sprawdzałem w iinych schematach i ten silnik jednak posiada sterownik wiec disel 1.6 nie bardzo sie tu pokryje.
Kolego tryni81 dziekuje za schematy choć prawie nic nie mozna z nich odczytać słaba jakość skanu.

Potrzebuje numery katalogowe przekażnika i sterownika.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
procekkk
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 890
Miasto: Mrągowo, 3city

procekkk
Poziom 20
Post#7 24 Sty 2007 18:22pomocny post - solucja   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


Ten sterownik to nie jest typowe ECU ale jest odpowiednikiem ECU w tym sylniku, to tzw modul kontrolny swiec zarowych, szczegolowy schemat wysylam koledze starter55 na PW
Pozdr Procekkk

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bogdan gruchala
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Sie 2006
Posty: 137
Miasto: sosnowiec

bogdan gruchala
Poziom 13
Post#8 24 Sty 2007 20:15   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


Miałem podobny problem w Megane 1.9D,tak mnie ta usterka w maliny
wpuściła, że wstyd gadać, chciałem wymienić moduł, a usterka była
taka:
Rada
Wypalone gniazdo bezpiecznika 70A zasilającego świece żarowe
W momencie włączenia świec napięcie spadało a właśnie moduł pobierał
sobie ten prąd do zasilania przekaźnika w module i kontrolka
świeciła tylko przez sekundę. •Sprawdź przewód prądowy zasilający świece.
Pozdrawiam.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic579101.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
starter55
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Wrz 2005
Posty: 844
Miasto: warmia

starter55
Poziom 20
Post#9 Post autora tematu 24 Sty 2007 20:32   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


Dobra rada od koleki @bogdan
Po włączeniu zapłonu jest taki efekt ze kontrolka przez pierwsze 5sek jest ciągle zapalona a potem zaczyna migać..
A najgorsze ze właśnie niedawno porzyczełem vaga Crying or Very sad
Jutro wytrawie płytke i zobacze jaki błąd ale jest to logiczne...ze sterownik albo przekażnik

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
umi
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 41
Miasto: poznan

umi
Poziom 9
Post#10 24 Sty 2007 22:40   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


witam.miałem podobny problem z1,9td(aaz) i okazało sie ze jest wypalony mostek elektryczny w skrzynce bezpieczników.jest on częścią wymienną montowaną od tyłu skrzynki i zasila moduł świec.powiedział mi o tym kolega z serwisu vw. podobno częsty przypadek.pzdr.[/GVideo]

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tomas10618
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Lis 2009
Posty: 2

tomas10618
Poziom 2
Post#11 26 Lis 2009 18:49   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


witam mam problem tydz temu mylem silnik przy moim golfie III td 95 r i na drugi dzien przestala mi swiecic kontrolka od swiec i nie grzeja manualnie grzeja a po przekrenceniu stacyjki nie swieca i auto nie pali. wiem ze przekaznik 104 jest od swiec zarowych i od pompy paliwa czy jest jeszcze jakis przekaźnik od swiec?

Dodano po 5 [minuty]:

w moim aucie nie ma zadnego przekaznika nr 120 i 144 jak co niektorzy pisza jest tylko jeden przekaznik 166 ktory podejrzewam ze moze być wlasnie od swiec

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Elektron1234
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 339
Miasto: Rzeszow

Elektron1234
Poziom 16
Post#12 26 Lis 2009 19:08   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


Wedlug schematu gniazdo 12 to przekaznik świec żarowych

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tomas10618
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Lis 2009
Posty: 2

tomas10618
Poziom 2
Post#13 27 Lis 2009 08:02   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


czy ma może ktoś schemat układu przekaźników właśnie do golfa III. bo moi rodzice też mają golfa III ten sam silnik i rocznik i mają zupełnie inną skrzynkę przekażników prawdopodobnie taką jak występuje w tdi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
s.q
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 04 Lip 2008
Posty: 342
Miasto: olsztyn

s.q
Poziom 16
Post#14 28 Lis 2009 21:17   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y
sprawdz bezpiecznik pod maską. lewa str auta blaszkowy na dwie śrubki.
na ścianie grodziowej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Lis 2009 21:17   



Powrót do góry
WitoldB
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lis 2007
Posty: 6
Miasto: Bytom

WitoldB
Poziom 3
Post#15 28 Lis 2009 23:01   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


Brak przepływu prądu czy brak napięcia ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
damians85
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 9
Miasto: Ostrołęka

damians85
Poziom 4
Post#16 27 Maj 2012 11:40   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


Nie piszcie głupot. Przekażnik do świec żarowych w silniku diesla 1.9 vw 1y ma oznaczenie 142 podobnie powinno być w 1.9td aaz bo tdi ma już ecu i jest co innego. Jeśli bezpiecznik jest ok to sprawdzajcie przekażnik 142 jeśli go nie ma znaczy że założony jest zamiennik bez numeru i moze nie działać prawidlowo gdy nie ma oznaczenia można go rozpoznać po tym że jest najdłuższy ze wszystkich przekaźników.
I jeszcze jedno w 1.9d 1y i 1.9td aaz nie ma ecu czyli komputera i nie da się do nich podłączyć vaga to stare silniki i tam odbywa się wszystko mechanicznie.
pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 27 Maj 2012 11:40   



Powrót do góry
starter55
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Wrz 2005
Posty: 844
Miasto: warmia

starter55
Poziom 20
Post#17 Post autora tematu 28 Maj 2012 08:10   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


damians85 napisał:
Nie piszcie głupot.
I jeszcze jedno w 1.9d 1y i 1.9td aaz nie ma ecu czyli komputera i nie da się do nich podłączyć vaga to stare silniki i tam odbywa się wszystko mechanicznie.
pozdrawiam.


Kolego nie dość ,że odgrzałeś kotleta z przed 3 lat to sam piszesz głupoty.
VAG i to w dodatku opto da sie podlączyc do 1y pompa lucas - i tu tkwi tajemnica, poczytaj moje posty na temat tego silnika to i ty sie czegoś nauczysz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Maj 2012 08:10   



Powrót do góry
damians85
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 9
Miasto: Ostrołęka

damians85
Poziom 4
Post#18 02 Cze 2012 13:42   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


Posta napisałem dlatego żeby wyjaśnić kolegom który przekażnik jest od świec żarowych bo nikt wyzej tego nie napisał, a moze kumuś się przyda. to jak jesteś taki mądry to powiedz gdzie moje auto ma komputer?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
starter55
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Wrz 2005
Posty: 844
Miasto: warmia

starter55
Poziom 20
Post#19 Post autora tematu 02 Cze 2012 17:25   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


Brak slów, nie odrobileś lekcji, uzyj opcji szukaj to znajdziesz komputer

temat do zamkniecia

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
damians85
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 9
Miasto: Ostrołęka

damians85
Poziom 4
Post#20 05 Cze 2012 13:14   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


Dobrze się określileś. Gdzie pod pompę podłączysz cokolwiek w 1Y? Przykro mi, że chcesz dowartościować się swoją głupotą.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
starter55
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Wrz 2005
Posty: 844
Miasto: warmia

starter55
Poziom 20
Post#21 Post autora tematu 05 Cze 2012 17:55   

Re: Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y


Brak słów temat do zamkniecia
Odrób kolego lekcje, patrz opcje szukaj

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Brak prądu na świece zarowe Silnik VW 1Y
Strona 1 z 1
Podobne tematy
świece zarowe w bmw 325 td (4)
Świece zarowe mercedes 190 D 2.0 D (3)
automatyczne świece zarowe w ursusie c-330 (7)
ducato 2,0jtd rozruch świece zarowe (9)
Audi 80 TDI 1993 czujnik temperatury świece zarowe (7)
golf 3 TDI nie dochodzi prąd na świece zarowe (3)
Golf TDI 110km - Świece zarowe grzeja nawet jak jest cieply (6)
Mondeo Mk2 1.8td brak nie grzeją świece, brak prądu (2)
Toyota Aygo - Wymiana świec żarowych 1.4 HDI (brak prądu na świece ) (2)
Brak prądu i silnik nie pali w Renault Kangoo 1.5Dci 2009 (14)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.104 seconds

elektroda.pl temat RSS