FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jaki czujnik temp i AC? LM45C + ADC 0804 - zadziała?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Jaki czujnik temp i AC? LM45C + ADC 0804 - zadziała?
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 24 Jan 2007 01:41   

Jaki czujnik temp i AC

Witam, sprawa wygląda następująco.

Potrzebuje czujnika temperatury który by współgrał z przetwornikiem AC.
Chodzi o to abym miał przełożenie temperatury w zakresie powiedzmy -40*C - 100*C na napięcie. A następnie podanie tego na przetwornik AC o rozdzielczości 256 bit. Szukałem szukałem po sieci i znalazłem:

LM45C + ADC 0804

Czy będą one współgrały ? Martwi mnie że ten czujnik daje od -200mV do 1V, czy przetwornik da się tak ustawić aby np przy tym -200mV dawał 00000000, przy wyższym napięciu kolejną wartość i tak liniowo do 100 *C.

Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Jan 2007 01:41   

Back to top

cyberdar
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 25 Jan 2007 15:42   

Re: Jaki czujnik temp i AC

Witam

Nie wiem czy jest układ LM45 ale wiem napewno, że jest układ LM35. Nie wiem skąd ty masz przetwornik 256 bitowy ?!?! Pewnie chodziło o 8 bitowy czyli 256-cio stanowy. Sądzę, że prostszym, lepszym i tańszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie mikrokontrolera z wejściem analogowym, np. ATMEGA 8. Pozostaje jednak problem z ujemnym napięciem wyjściowym dla ujemnej temperatury. W nocie katalogowej LM35 jest przykład pomiaru różnicowego i można by to wykorzystać. Innym rozwiązaniem jest użycie wzmacniacz operacyjnego i ustawienie tzw. offsetu np. na wartość 500mV. Kwestia wyboru co prościej, taniej i lepiej.

--
pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Jaki czujnik temp i AC? LM45C + ADC 0804 - zadziała?
Page 1 of 1
Similar topics
Czujnik Ciśnienia->ADC->LCD (4)
Pomiar ADC 3,7V - 4,2V (Czujnik MPX4115) (9)
[Attiny13][C/AVRStudio] PWM ADC - Sterownik silnika DC. Czy ten układ zadziała ? (10)
Najlepsza architektura ADC do pomiaru temp. przez PT100 (21)
Jaki wybrać czujnik temp. do pralki przemysłowej ? (4)
Jaki czujnik temp do 150°C? (20)
Przetwornik AC. Szukam materiałów dotyczących przetwornika ADC 0804. (1)
Przygody z ADC. Czujnik temperatury. uC. PWM. (8)
[ATmega8][bascom][adc] Czujnik MOBOT-US V2. (3)
Czujnik - czy zadziała w motocyklu? (2)

Page generation time: 0.09 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed