FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sterownik diody LED trójkolorowej RGB

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Sterownik diody LED trójkolorowej RGB
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 24 Jan 2007 19:18   

Opis układu elektronicznego:
Układ służy do efektownego podświetlenia jakiegoś przedmiotu np. akwarium, może być także efektownym dodatkiem do stuningowanego komputera. Urządzenie to steruje diodą trójkolorową (diodami) wyświetlając kolory w sposób całkowicie przypadkowy. Za niedługo zamieszczę filmy i zdjęcia jak prezentuje się układ w pracy:D Czekam na wasze opinie i uwagi. I jak zawsze Was pozdrawiam:D

Budowa i wykonanie układu sterownika:
Wszystko wykonałem z miesięcznika Elektronika Dla Wszystkich. Układ można znaleźć pod adresem http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2751.pdf Płytkę drukowaną wykonałem metodą papieru kredowego. Uważam ze to jest najlepsza metoda wykonywania płytek drukowanych:).Wzór ścieżek drukowanych można znaleźć pod adresem http://www.edw.com.pl/ftp_05/200504avt2751.zip

Montaż i uruchomienie:
Montaż elementów wykonujemy w typowy sposób, ale na razie nie wlutowujemy T4, aby układ w czasie ustawiania potencjometrów nie reagował na światło. Po zmontowaniu do złącza JP1 lutujemy diodę trójkolorową na kawałku przewodu i regulujemy potencjometrami tak, aby uzyskać najlepszy dla siebie efekt. Każdy potencjometr jest odpowiedzialny za jeden kolor. W przypadku gdyby ktoś nie posiadał diody trójkolorowej lub, gdy ta dioda nie chciała do końca świecić (tak było w przypadku diod, które kupiłem) kolor niebieski nie chciał się zaświecić, gdy świecił kolor czerwony), to można użyć trzech diod superjasnych (czerwonej, zielonej i niebieskiej) efekt będzie trochę inny, ale nadal będzie niesamowity). Do układu można podłączyć kilka diod, ale jednocześnie każdą z nich należy podłączyć innymi kolorami do tych samych pinów znajdujących się na płytce. W takim przypadku należy do każdego koloru dołączyć rezystor o wartości od 220.-1k. w zależności od napięcia zasilania oraz jasności świecenia, jaką chcemy uzyskać.

S4024728.JPG
 Filesize:  82.94 KB

S4024728.JPG

S4024730.JPG
 Filesize:  88.37 KB

S4024730.JPG

S4024731.JPG
 Filesize:  90.16 KB

S4024731.JPG

S4024727.JPG
 Filesize:  81.87 KB

S4024727.JPG

S4024726.JPG
 Filesize:  89.5 KB

S4024726.JPG

S4024725.JPG
 Filesize:  87.96 KB

S4024725.JPG

Back to top

Jellyeater
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 24 Jan 2007 19:34   

Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB

I co to właściwie ma robić? Sterować trzema wyjściami? Strasznie dużo elementów jak na taką czynność. Nie łatwiej było jakiś mikrokontroler ATtiny? Daj filmik...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jan 2007 19:34   

Back to top

Mariuszek15
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 Post from the author of the topic 24 Jan 2007 19:45   

Ten układ steruje diodą LED trójkolorową. Dzięki staną wysoki i niski w układach scalonych dioda LED zmienia kolory w sposób całkowicie przypadkowy. Dzięki LED można uzyskać wszystkie kolory tęczy:)
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 24 Jan 2007 21:24   

Witam
Ale czy nagłe zmiany koloru nie są zbyt męczące? Potrzebny jest koniecznie film, ciekawi mnie jak to wyjdzie w porównaniu do płynnej zmiany koloru.
Back to top

Mariuszek15
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 Post from the author of the topic 24 Jan 2007 22:19   

Filmy narazie nie będą, ponieważ jeszcze nie mam aparatu z możliwością kręcenia filmów:) Co do zmiany szybkości koloru ustawia się potencjometrami można wiele możliwości ustawić bardzo powolne i szybkie zmiany koloru:)Oczywiście płynnej zmiany koloru.
Back to top

Cinek_as
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 24 Jan 2007 23:15   

Pozostaje tylko zrobić okrągłą rurę ze szkła! Zrobić żeby leciały bombelki i dać tego led'a żeby to podświetlał od dołu!! :)
Back to top

redart
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 25 Jan 2007 00:13   

Pewnie fajnie działa, niestety nie mieliśmy okazji zobaczyć...

Zajmij się programowaniem procków, bo konstruowanie takiego sterownika na bramkach to lekkie przegięcie w dzisiejszych czasach. Nie wspominając o komplikacji układu (6 scalaków) stwierdzam, że przyczepianie diody do takiego płatu laminatu to przesada. 8-nóżkowy ATTiny, kwarc (albo i nie), 3 kondy, 3 opory i 3 tranzystory. Tak to się dzisiaj robi, a przy tym liczba kombinacji świecenia (w tym RND) jest ograniczona właściwie tylko wyobraźnią.
Zmień technologię. Pozdrawiam.
Back to top

janek1815
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 25 Jan 2007 00:20   

redart wrote:

8-nóżkowy ATTiny, kwarc (albo i nie), 3 kondy, 3 opory i 3 tranzystory. Tak to się dzisiaj robi, a przy tym liczba kombinacji świecenia (w tym RND) jest ograniczona właściwie tylko wyobraźnią.
Zmień technologię. Pozdrawiam.

ja bym zrezygnowal jeszcze z tych 3 tranzystorow :) i to bedzie hit :)
Back to top

ryborz
Poziom 18
Poziom 18

Post#9 25 Jan 2007 00:35   

Ja na uczelnię musiałem zrobić obrotomierz samochodowy bez mikrokontrolera. To był hit :). 12 scalaków:)
Back to top

redart
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 25 Jan 2007 00:57   

ryborz wrote:
Ja na uczelnię musiałem zrobić obrotomierz samochodowy bez mikrokontrolera. To był hit :). 12 scalaków:)

Gratuluję uczelni i tematu pracy :D. Ale nie ma się co dziwić - jak profesur uczył się tylko o tanzystorach, to bramka logiczna jest dla niego magicznym elementem. Procesor zaś funkcjonuje tylko w sferze ciekawostki naukowej... Na szczęście tacy goście nie są w stanie powstrzymać rozwoju technologii. Może i taki układ czegoś nauczy studenta - tylko czego? Bo chyba nie projektowania układów prostych, energooszczędnych, nieazawodnych i tanich. Takie rzeczy to sobie student może robić w domu, i za własne pieniądze - pamiętam takie teksty.
Pzdr.

Dodano po 2 [minuty]:

janek1815 wrote:

ja bym zrezygnowal jeszcze z tych 3 tranzystorow :) i to bedzie hit :)

Pewnie, przy TEJ diodzie. Ale nie wiem co na to Tiny :D.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Jan 2007 00:57   

Back to top

pier
Poziom 18
Poziom 18

Post#11 25 Jan 2007 02:06   

Przecież kolega Byrrt zrobił właśnie taki sterownik diody RGB z użyciem attiny 2313. Zobaczcie tu - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic661941.html .Proste i bardzo ładnie działa.
Back to top

janek1815
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 25 Jan 2007 09:02   

redart wrote:

Pewnie, przy TEJ diodzie. Ale nie wiem co na to Tiny :D.

Tiny bedzie pracowal bez problemow :)
Back to top

witold16
Poziom 13
Poziom 13

Post#13 25 Jan 2007 12:47   

Trzeba wziąc pod uwage ze ATtiny trzeba jeszcze zaprogramowac a nie kazdy to umie robic. Jak dla początkującego uważam ze ten układ jest doskonałą zabawką.
Back to top

kaldachar
Poziom 14
Poziom 14

Post#14 25 Jan 2007 18:57   

Ludzie czy nie macie nic ciekawszego do robienia w życiu niż takie rozbudowane układy służące do niczego ? Nie szkoda wam życia ? Idzcie na spacer z dziewczyną , oglądnijcie ciekawy film ! Szkoda mi takich ludzi ! Tracą życie na bezsensowną pracę ... Takie sterowniki robi się na kilku elementach elektronicznych w 20 minut ... Szkoda mi takich ludzi !
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Jan 2007 18:57   

Back to top

Mariuszek15
Poziom 20
Poziom 20

Post#15 Post from the author of the topic 25 Jan 2007 20:11   

Jeśli tak sądzicie to pokażcie jakiś fajny bajer świetlny na mikrokontrolerze ATtiny:) Może zacznę coś robić na tym układzie scalonym:) Czemu twierdzicie ze dla tego układu nie warto tracić czasu. Ja wole robić to, co mi się podoba:) I każdy ma jakiś gust wykonywania układów elektronicznych na scalakach. O gustach się nie rozmawia każdy ma swój;]
Back to top

BolzZ
Poziom 20
Poziom 20

Post#16 25 Jan 2007 20:27   

jasne ze kazdy woli cos innego, jeden lubi obejrzec film, a inny czerpie wieksza przyjemnosc z satysfakcji ze stworzenia jakiegos ukladu. jednak widok 6 scalakow na plytce, sluzacych do sterowania jednej diody (no trzech ;) ) wywoluje reakcje dosc ambiwalentną :)
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#17 25 Jan 2007 20:44   

Zrobienie trzech generatorów pseudo losowych wymaga kilku scalaków. Jak dla mnie pomysł jest bardzo dobry. Sam kiedyś robiłem urządzenia, które powodowały u moich kolegów podobne reakcje, robiłem je dla satysfakcji i z ciekawości. Na tym polega istota hobby.
Back to top

adamusx
Poziom 20
Poziom 20

Post#18 26 Jan 2007 02:18   

kaldachar wrote:
Ludzie czy nie macie nic ciekawszego do robienia w życiu niż takie rozbudowane układy służące do niczego ? Nie szkoda wam życia ? Idzcie na spacer z dziewczyną , oglądnijcie ciekawy film ! Szkoda mi takich ludzi ! Tracą życie na bezsensowną pracę ... Takie sterowniki robi się na kilku elementach elektronicznych w 20 minut ... Szkoda mi takich ludzi !

A mi szkoda Ciebie...
Tu nie chodzi o bezsensowna pracy jak to nazwałeś tylko o frajde z własnorecznie zrobionego układu elektrronicznego. Załoze sie ze kiedys tez konstruowales podobne urzadzenia i z pewnoscia więkoszosc tez nie sluzyła niczemu.
Elektronika to moze być tez hobby, nie sadzisz? Czemu moze słuzyc zbieranie znaczków ?? , albo sklejanie modeli samolotów ??, przeciez to tez bezsensowana praca nie? :>

Kiedys tez tworzylem takie układy, w sumie nie majace wielu praktycznych zastosowan. Pamietam, jak nie znalem jeszcze uC, zbudowalem licznik na wyswietlaczach LED, było w nim około 12 kostek TTL :D Pracy duzo, a jaka frajda jak sie cyferki zmieniały:)
Nie kazdy odrazu umie programowac mikrokontrolery, poza tym projektujac i tworzac taki uklad na bramkach, licznikach itp mozna sie sporo nauczyc. Pewnie połowa osob "umiąca" programowac uC nie zna podstaw funkcjonowania tych elementów.
Back to top

Jellyeater
Poziom 15
Poziom 15

Post#19 26 Jan 2007 10:06   

Quote:
Jeśli tak sądzicie to pokażcie jakiś fajny bajer świetlny na mikrokontrolerze ATtiny:) Może zacznę coś robić na tym układzie scalonym:)

To mikrokontorler, a nie jakiś tam scalak. A możesz zrobić na nim prawie wszystko. Z reszta prawie wszystko się na nim robi (nie koniecznie na ATtony, ale na mikrokontrolerach ogólnie).

A co do układu to jestem pełen podziwu. Tyle tylko, że to i tak jak by np. chcieć wykopać dół pod dom łopatką. Po prostu są inne narzędzia.

Na bramkach bawiłem się raz na laborce. Układ to był komparator 3 bitowy. Frajda była, jak zadziałało (zawsze jest jak coś zadziała). Ale to i tak było bez sensu. :)
Back to top

janek1815
Poziom 22
Poziom 22

Post#20 26 Jan 2007 11:17   

Mariuszek15 wrote:
Jeśli tak sądzicie to pokażcie jakiś fajny bajer świetlny na mikrokontrolerze ATtiny:) Może zacznę coś robić na tym układzie scalonym:) Czemu twierdzicie ze dla tego układu nie warto tracić czasu. Ja wole robić to, co mi się podoba:) I każdy ma jakiś gust wykonywania układów elektronicznych na scalakach. O gustach się nie rozmawia każdy ma swój;]

kolega zrobil to i chwala mu za to . jezeli lubi robic takie rzeczy ok . Projekt jest najbardziej poprawny - dziala koledze. Podoba sie rowniez innym wiec nie ma sensu "zmuszac" kogos do procesorow. niestety z czasem jest to nie uniknione. projekt ten to jest wlasnie tak jak ktos napisal "lopatka wykop pod dom wykopac" . jednak nie wszyscy umieja programowac /maja programator. ciekawe kto przedstawi miernik czestotliwosci do 100MHz z odczytem na 8-10 wyswietlaczach LED i wykonany calkowicie na ukladach 74LS lub HCT. Bedzie WIELKI. Kiedys byly takie konstrukcje ale w dzisiejszych czasach jest to wywazanie otwartych drzwi. Bo zamiast 30-40 ukladow calosc mozna zmiescic na Atiny (troche za maly) ale Atmega8 w zupelnosci wystarczy.

Jednak zachecam do dalszych prob. I pokazuj swoje urzadzenia :) nie zwracaj uwagi na slowa krytyki najwazniejsze isc na przod. Powodzenia.
Back to top

mlody91
Poziom 18
Poziom 18

Post#21 26 Jan 2007 14:04   

fajna zabeweczka, a czy to ma jakies praktyczne zastosowanie? :)
Back to top

Mariuszek15
Poziom 20
Poziom 20

Post#22 Post from the author of the topic 26 Jan 2007 15:51   

Przeczytaj post to bedziesz wszystko wiedział:)Układ służy do efektownego podświetlenia jakiegoś przedmiotu np. akwarium, może być także efektownym dodatkiem do stuningowanego komputera. urządzenie to steruje diodą trójkolorową (diodami) wyświetlając kolory w sposób całkowicie przypadkowy.
Back to top

kaldachar
Poziom 14
Poziom 14

Post#23 26 Jan 2007 16:05   

W sposób całkowicie losowy ? Czy aby napewno ?
Back to top

janek1815
Poziom 22
Poziom 22

Post#24 26 Jan 2007 16:47   

Mariuszek15 wrote:
urządzenie to steruje diodą trójkolorową (diodami) wyświetlając kolory w sposób całkowicie przypadkowy.

z tym sie nie zgadzam nie jest to zaswiecanie diody w sposob losowy :)
Back to top

yam1530
Poziom 7
Poziom 7

Post#25 26 Jan 2007 21:12   

Witam
Ja nie jestem elektronikiem i nie mam pojecia o układach elektronicznych
ale bardzo podobaja mi sie efekty swietlne na diodach led.
O to mój efekt stworzony z zabawki za 3zł i diody led rgb za 2.60:)

Obraz(1).avi
 Filesize:  2.99 MB
Download

Back to top

mokciek
Poziom 9
Poziom 9

Post#26 27 Jan 2007 10:56   

Witam :) Gdzie zakupiłeś taką diode RGB ?
Back to top

yam1530
Poziom 7
Poziom 7

Post#27 27 Jan 2007 14:13   

Ja kupiłem ją na allegro

A czy ktoś mi powie jak zmienić szybkość zmiany kolorów??
Czy kondesatorki załatwią sprawe???
Back to top

Mariuszek15
Poziom 20
Poziom 20

Post#28 Post from the author of the topic 27 Jan 2007 17:58   

Diodę trójkolorową kupiłem w sklepie AVT. Co do szybkości zmiany koloru w moim układzie ustawia się potencjometrami:) Tak jak już pisałem czytajcie post cały to będziecie wiedzieli wszystko:)
Back to top

subal666
Poziom 10
Poziom 10

Post#29 01 Feb 2007 14:46   

Takie przekamażanie jest bez sensu każdy zaczyna przygode z elektroniką od prostch analogowych ukladów a nie od 256 bitowych prockow przed elektronika cyfrowa trzeba sie dobrze zagłębic w tematy analogowe. Nieda sie tego przeszkoczyc. A pozatym to zaden układ cyfrowy nie zadziala bez analogowej otoczki.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Feb 2007 14:46   

Back to top

ryborz
Poziom 18
Poziom 18

Post#30 01 Feb 2007 15:01   

subal666 chyba mylisz pojęcia elektroniki analogowej i cyfrowej. W tym układzie jest duża część cyfrowa:)
Część analogowa: kondensatory, rezystory, tranzystory.
Część cyfrowa: liczniki, bramiki, przerzutniki itd.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Sterownik diody LED trójkolorowej RGB
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Wskaźnik wysterowania na diodach LED RGB. (4)
Gameboy zbudowany na diodach LED RGB (10)
Lampka RGB Led sterowana pilotem (16)
Lampka LED mould RGB z Ikei (49)
Drzewko szczęścia led RGB (7)
Kontroler diody RGB ze sterowaniem na podczerwień (17)
Sterownik oświetlenia - Sterownik diod RGB (24)
Prosty sterownik 2kolorowej diody led, 2 tryby mrygania (10)
Detektor koloru z diody LED RGB (7)
Stolik do kawy RGB LED z FFT (2)

Page generation time: 0.23 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed