| Author |
Mariuszek15 Poziom 20

|
24 Jan 2007 19:18 Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Opis układu elektronicznego:
Układ służy do efektownego podświetlenia jakiegoś przedmiotu np. akwarium, może być także efektownym dodatkiem do stuningowanego komputera. Urządzenie to steruje diodą trójkolorową (diodami) wyświetlając kolory w sposób całkowicie przypadkowy. Za niedługo zamieszczę filmy i zdjęcia jak prezentuje się układ w pracy:D Czekam na wasze opinie i uwagi. I jak zawsze Was pozdrawiam:D
Budowa i wykonanie układu sterownika:
Wszystko wykonałem z miesięcznika Elektronika Dla Wszystkich. Układ można znaleźć pod adresem http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2751.pdf Płytkę drukowaną wykonałem metodą papieru kredowego. Uważam ze to jest najlepsza metoda wykonywania płytek drukowanych:).Wzór ścieżek drukowanych można znaleźć pod adresem http://www.edw.com.pl/ftp_05/200504avt2751.zip
Montaż i uruchomienie:
Montaż elementów wykonujemy w typowy sposób, ale na razie nie wlutowujemy T4, aby układ w czasie ustawiania potencjometrów nie reagował na światło. Po zmontowaniu do złącza JP1 lutujemy diodę trójkolorową na kawałku przewodu i regulujemy potencjometrami tak, aby uzyskać najlepszy dla siebie efekt. Każdy potencjometr jest odpowiedzialny za jeden kolor. W przypadku gdyby ktoś nie posiadał diody trójkolorowej lub, gdy ta dioda nie chciała do końca świecić (tak było w przypadku diod, które kupiłem) kolor niebieski nie chciał się zaświecić, gdy świecił kolor czerwony), to można użyć trzech diod superjasnych (czerwonej, zielonej i niebieskiej) efekt będzie trochę inny, ale nadal będzie niesamowity). Do układu można podłączyć kilka diod, ale jednocześnie każdą z nich należy podłączyć innymi kolorami do tych samych pinów znajdujących się na płytce. W takim przypadku należy do każdego koloru dołączyć rezystor o wartości od 220.-1k. w zależności od napięcia zasilania oraz jasności świecenia, jaką chcemy uzyskać.
| Filesize: |
82.94 KB |

|
88.37 KB |

|
90.16 KB |

|
81.87 KB |

|
89.5 KB |

|
87.96 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jellyeater Poziom 15

|
24 Jan 2007 19:34 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
I co to właściwie ma robić? Sterować trzema wyjściami? Strasznie dużo elementów jak na taką czynność. Nie łatwiej było jakiś mikrokontroler ATtiny? Daj filmik...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jan 2007 19:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mariuszek15 Poziom 20

|
24 Jan 2007 19:45 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Ten układ steruje diodą LED trójkolorową. Dzięki staną wysoki i niski w układach scalonych dioda LED zmienia kolory w sposób całkowicie przypadkowy. Dzięki LED można uzyskać wszystkie kolory tęczy:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
24 Jan 2007 21:24 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Witam
Ale czy nagłe zmiany koloru nie są zbyt męczące? Potrzebny jest koniecznie film, ciekawi mnie jak to wyjdzie w porównaniu do płynnej zmiany koloru.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mariuszek15 Poziom 20

|
24 Jan 2007 22:19 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Filmy narazie nie będą, ponieważ jeszcze nie mam aparatu z możliwością kręcenia filmów:) Co do zmiany szybkości koloru ustawia się potencjometrami można wiele możliwości ustawić bardzo powolne i szybkie zmiany koloru:)Oczywiście płynnej zmiany koloru.
|
|
| Back to top |
|
 |
Cinek_as Poziom 19

|
24 Jan 2007 23:15 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Pozostaje tylko zrobić okrągłą rurę ze szkła! Zrobić żeby leciały bombelki i dać tego led'a żeby to podświetlał od dołu!! :)
|
|
| Back to top |
|
 |
redart Poziom 18

|
25 Jan 2007 00:13 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Pewnie fajnie działa, niestety nie mieliśmy okazji zobaczyć...
Zajmij się programowaniem procków, bo konstruowanie takiego sterownika na bramkach to lekkie przegięcie w dzisiejszych czasach. Nie wspominając o komplikacji układu (6 scalaków) stwierdzam, że przyczepianie diody do takiego płatu laminatu to przesada. 8-nóżkowy ATTiny, kwarc (albo i nie), 3 kondy, 3 opory i 3 tranzystory. Tak to się dzisiaj robi, a przy tym liczba kombinacji świecenia (w tym RND) jest ograniczona właściwie tylko wyobraźnią.
Zmień technologię. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
janek1815 Poziom 22

|
25 Jan 2007 00:20 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
| redart wrote: |
8-nóżkowy ATTiny, kwarc (albo i nie), 3 kondy, 3 opory i 3 tranzystory. Tak to się dzisiaj robi, a przy tym liczba kombinacji świecenia (w tym RND) jest ograniczona właściwie tylko wyobraźnią.
Zmień technologię. Pozdrawiam. |
ja bym zrezygnowal jeszcze z tych 3 tranzystorow :) i to bedzie hit :)
|
|
| Back to top |
|
 |
ryborz Poziom 18

|
25 Jan 2007 00:35 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Ja na uczelnię musiałem zrobić obrotomierz samochodowy bez mikrokontrolera. To był hit :). 12 scalaków:)
|
|
| Back to top |
|
 |
redart Poziom 18

|
25 Jan 2007 00:57 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
| ryborz wrote: |
| Ja na uczelnię musiałem zrobić obrotomierz samochodowy bez mikrokontrolera. To był hit :). 12 scalaków:) |
Gratuluję uczelni i tematu pracy :D. Ale nie ma się co dziwić - jak profesur uczył się tylko o tanzystorach, to bramka logiczna jest dla niego magicznym elementem. Procesor zaś funkcjonuje tylko w sferze ciekawostki naukowej... Na szczęście tacy goście nie są w stanie powstrzymać rozwoju technologii. Może i taki układ czegoś nauczy studenta - tylko czego? Bo chyba nie projektowania układów prostych, energooszczędnych, nieazawodnych i tanich. Takie rzeczy to sobie student może robić w domu, i za własne pieniądze - pamiętam takie teksty.
Pzdr.
Dodano po 2 [minuty]:
| janek1815 wrote: |
ja bym zrezygnowal jeszcze z tych 3 tranzystorow :) i to bedzie hit :) |
Pewnie, przy TEJ diodzie. Ale nie wiem co na to Tiny :D.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Jan 2007 00:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pier Poziom 18

|
|
| Back to top |
|
 |
janek1815 Poziom 22

|
25 Jan 2007 09:02 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
| redart wrote: |
Pewnie, przy TEJ diodzie. Ale nie wiem co na to Tiny :D. |
Tiny bedzie pracowal bez problemow :)
|
|
| Back to top |
|
 |
witold16 Poziom 13

|
25 Jan 2007 12:47 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Trzeba wziąc pod uwage ze ATtiny trzeba jeszcze zaprogramowac a nie kazdy to umie robic. Jak dla początkującego uważam ze ten układ jest doskonałą zabawką.
|
|
| Back to top |
|
 |
kaldachar Poziom 14

|
25 Jan 2007 18:57 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Ludzie czy nie macie nic ciekawszego do robienia w życiu niż takie rozbudowane układy służące do niczego ? Nie szkoda wam życia ? Idzcie na spacer z dziewczyną , oglądnijcie ciekawy film ! Szkoda mi takich ludzi ! Tracą życie na bezsensowną pracę ... Takie sterowniki robi się na kilku elementach elektronicznych w 20 minut ... Szkoda mi takich ludzi !
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Jan 2007 18:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mariuszek15 Poziom 20

|
25 Jan 2007 20:11 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Jeśli tak sądzicie to pokażcie jakiś fajny bajer świetlny na mikrokontrolerze ATtiny:) Może zacznę coś robić na tym układzie scalonym:) Czemu twierdzicie ze dla tego układu nie warto tracić czasu. Ja wole robić to, co mi się podoba:) I każdy ma jakiś gust wykonywania układów elektronicznych na scalakach. O gustach się nie rozmawia każdy ma swój;]
|
|
| Back to top |
|
 |
BolzZ Poziom 20

|
25 Jan 2007 20:27 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
jasne ze kazdy woli cos innego, jeden lubi obejrzec film, a inny czerpie wieksza przyjemnosc z satysfakcji ze stworzenia jakiegos ukladu. jednak widok 6 scalakow na plytce, sluzacych do sterowania jednej diody (no trzech ;) ) wywoluje reakcje dosc ambiwalentną :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
25 Jan 2007 20:44 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Zrobienie trzech generatorów pseudo losowych wymaga kilku scalaków. Jak dla mnie pomysł jest bardzo dobry. Sam kiedyś robiłem urządzenia, które powodowały u moich kolegów podobne reakcje, robiłem je dla satysfakcji i z ciekawości. Na tym polega istota hobby.
|
|
| Back to top |
|
 |
adamusx Poziom 20

|
26 Jan 2007 02:18 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
| kaldachar wrote: |
| Ludzie czy nie macie nic ciekawszego do robienia w życiu niż takie rozbudowane układy służące do niczego ? Nie szkoda wam życia ? Idzcie na spacer z dziewczyną , oglądnijcie ciekawy film ! Szkoda mi takich ludzi ! Tracą życie na bezsensowną pracę ... Takie sterowniki robi się na kilku elementach elektronicznych w 20 minut ... Szkoda mi takich ludzi ! |
A mi szkoda Ciebie...
Tu nie chodzi o bezsensowna pracy jak to nazwałeś tylko o frajde z własnorecznie zrobionego układu elektrronicznego. Załoze sie ze kiedys tez konstruowales podobne urzadzenia i z pewnoscia więkoszosc tez nie sluzyła niczemu.
Elektronika to moze być tez hobby, nie sadzisz? Czemu moze słuzyc zbieranie znaczków ?? , albo sklejanie modeli samolotów ??, przeciez to tez bezsensowana praca nie? :>
Kiedys tez tworzylem takie układy, w sumie nie majace wielu praktycznych zastosowan. Pamietam, jak nie znalem jeszcze uC, zbudowalem licznik na wyswietlaczach LED, było w nim około 12 kostek TTL :D Pracy duzo, a jaka frajda jak sie cyferki zmieniały:)
Nie kazdy odrazu umie programowac mikrokontrolery, poza tym projektujac i tworzac taki uklad na bramkach, licznikach itp mozna sie sporo nauczyc. Pewnie połowa osob "umiąca" programowac uC nie zna podstaw funkcjonowania tych elementów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jellyeater Poziom 15

|
26 Jan 2007 10:06 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
| Quote: |
| Jeśli tak sądzicie to pokażcie jakiś fajny bajer świetlny na mikrokontrolerze ATtiny:) Może zacznę coś robić na tym układzie scalonym:) |
To mikrokontorler, a nie jakiś tam scalak. A możesz zrobić na nim prawie wszystko. Z reszta prawie wszystko się na nim robi (nie koniecznie na ATtony, ale na mikrokontrolerach ogólnie).
A co do układu to jestem pełen podziwu. Tyle tylko, że to i tak jak by np. chcieć wykopać dół pod dom łopatką. Po prostu są inne narzędzia.
Na bramkach bawiłem się raz na laborce. Układ to był komparator 3 bitowy. Frajda była, jak zadziałało (zawsze jest jak coś zadziała). Ale to i tak było bez sensu. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
janek1815 Poziom 22

|
26 Jan 2007 11:17 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
| Mariuszek15 wrote: |
| Jeśli tak sądzicie to pokażcie jakiś fajny bajer świetlny na mikrokontrolerze ATtiny:) Może zacznę coś robić na tym układzie scalonym:) Czemu twierdzicie ze dla tego układu nie warto tracić czasu. Ja wole robić to, co mi się podoba:) I każdy ma jakiś gust wykonywania układów elektronicznych na scalakach. O gustach się nie rozmawia każdy ma swój;] |
kolega zrobil to i chwala mu za to . jezeli lubi robic takie rzeczy ok . Projekt jest najbardziej poprawny - dziala koledze. Podoba sie rowniez innym wiec nie ma sensu "zmuszac" kogos do procesorow. niestety z czasem jest to nie uniknione. projekt ten to jest wlasnie tak jak ktos napisal "lopatka wykop pod dom wykopac" . jednak nie wszyscy umieja programowac /maja programator. ciekawe kto przedstawi miernik czestotliwosci do 100MHz z odczytem na 8-10 wyswietlaczach LED i wykonany calkowicie na ukladach 74LS lub HCT. Bedzie WIELKI. Kiedys byly takie konstrukcje ale w dzisiejszych czasach jest to wywazanie otwartych drzwi. Bo zamiast 30-40 ukladow calosc mozna zmiescic na Atiny (troche za maly) ale Atmega8 w zupelnosci wystarczy.
Jednak zachecam do dalszych prob. I pokazuj swoje urzadzenia :) nie zwracaj uwagi na slowa krytyki najwazniejsze isc na przod. Powodzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
mlody91 Poziom 18

|
26 Jan 2007 14:04 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
fajna zabeweczka, a czy to ma jakies praktyczne zastosowanie? :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Mariuszek15 Poziom 20

|
26 Jan 2007 15:51 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Przeczytaj post to bedziesz wszystko wiedział:)Układ służy do efektownego podświetlenia jakiegoś przedmiotu np. akwarium, może być także efektownym dodatkiem do stuningowanego komputera. urządzenie to steruje diodą trójkolorową (diodami) wyświetlając kolory w sposób całkowicie przypadkowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
kaldachar Poziom 14

|
26 Jan 2007 16:05 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
W sposób całkowicie losowy ? Czy aby napewno ?
|
|
| Back to top |
|
 |
janek1815 Poziom 22

|
26 Jan 2007 16:47 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
| Mariuszek15 wrote: |
| urządzenie to steruje diodą trójkolorową (diodami) wyświetlając kolory w sposób całkowicie przypadkowy. |
z tym sie nie zgadzam nie jest to zaswiecanie diody w sposob losowy :)
|
|
| Back to top |
|
 |
yam1530 Poziom 7

|
26 Jan 2007 21:12 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Witam
Ja nie jestem elektronikiem i nie mam pojecia o układach elektronicznych
ale bardzo podobaja mi sie efekty swietlne na diodach led.
O to mój efekt stworzony z zabawki za 3zł i diody led rgb za 2.60:)
|
|
| Back to top |
|
 |
mokciek Poziom 9

|
27 Jan 2007 10:56 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Witam :) Gdzie zakupiłeś taką diode RGB ?
|
|
| Back to top |
|
 |
yam1530 Poziom 7

|
27 Jan 2007 14:13 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Ja kupiłem ją na allegro
A czy ktoś mi powie jak zmienić szybkość zmiany kolorów??
Czy kondesatorki załatwią sprawe???
|
|
| Back to top |
|
 |
Mariuszek15 Poziom 20

|
27 Jan 2007 17:58 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Diodę trójkolorową kupiłem w sklepie AVT. Co do szybkości zmiany koloru w moim układzie ustawia się potencjometrami:) Tak jak już pisałem czytajcie post cały to będziecie wiedzieli wszystko:)
|
|
| Back to top |
|
 |
subal666 Poziom 10

|
01 Feb 2007 14:46 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
Takie przekamażanie jest bez sensu każdy zaczyna przygode z elektroniką od prostch analogowych ukladów a nie od 256 bitowych prockow przed elektronika cyfrowa trzeba sie dobrze zagłębic w tematy analogowe. Nieda sie tego przeszkoczyc. A pozatym to zaden układ cyfrowy nie zadziala bez analogowej otoczki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Feb 2007 14:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ryborz Poziom 18

|
01 Feb 2007 15:01 Re: Sterownik diody LED trójkolorowej RGB |
|
|
|
subal666 chyba mylisz pojęcia elektroniki analogowej i cyfrowej. W tym układzie jest duża część cyfrowa:)
Część analogowa: kondensatory, rezystory, tranzystory.
Część cyfrowa: liczniki, bramiki, przerzutniki itd.
|
|
| Back to top |
|
 |