Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Problem z amplitunerem DIORA AWS 504
Autor
Wiadomość
invector
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 337
Miasto: Żary

Post#1 Post autora tematu 24 Sty 2007 20:57   

Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Witam. Wpadł mi w ręce zestaw diory składający się z amplitunera, korektora i odtwarzacza CD. Problem jest z amplitunerem a mianowicie...

Po jego załączeniu grał, ale w głośnikach był straszny przydźwięk z sieci. Okazało się że jest wywalony kondensator podwójny 2x4700µF/40V. Wymieniłem go na inny a raczej na dwa oddzielne o tej samej pojemności.

Buczenie ustało, gra wmiarę czysto ale kiedy zwiększam głośność, to gdzieś tak w połowie zaczyna "wachlować" głośnikiem. Ten sam efekt jest po przełączeniu na inne źródło (niezależnie jakie) i bez podawania sygnału. Wtedy dokładnie widać jak głośnik pracuje, im więcej podkręce na potęncjometrze tym skoki membramy są większe.

Wzmacniacz ma gniazda do podpięcia korektora, lecz niezależnie czy jest korektor podpiety czy wejścia zmostkowane efekt jest ten sam. Różnica jest tylko podczas regulacji basu we wzmacniaczu. Im mniej basu tym przy większym poziomie dźwięku zaczyna się "wachlowanie"

W miejsce wejścia korektora podałem sygnał bezpośrednio z CD i wzmacniacz ryczał aż miło... Oznacza to że końcówka mocy STK 4141V jest dobra, czyli prawdopodobnie leży przedwzmacniacz.

Więc wyjście ze wzmacniacza na korektor podpięłęm pod inny wzmacniacz, ustawiłem jakąś stacje i o dziwo gra bez zarzutów.

Problem zaczyna się kiedy zmostkuje wyjście z wejściem korektora co ciekawe w takt pulsowania membramy słychać trafo wzmacniacza jak też pulsuje jak by dostawał zwarcia. Zmieżyłem napięcie na zasilaniu końcówki mocy które jest symetryczne i wynosi 26V a podczas "wachlowania" spada o ok 3V.

Nie mam pojęcia czego się czepić... przedwzmacniacza? końcówki mocy?
a może trafo jast za słabe? jednak pracował cały dzień i było tylko lekko ciepłe.
Dodam jeszcze że amplituner bardzo brzydko się załącza i wyłącza, z głośnym trzaskiem i z ruchem głośników. Przełączanie źródła też jest "głośne" a przełącza się pilotem...

Spotkał się ktoś z takimi objawami?
Powrót do góry
   
m626
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 162

Post#2 25 Sty 2007 00:58   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Nie piszesz czy to się dzieje w obydwuch kanałach. Prawdopodobnie coś się wzbudza i odświerzenie pojemności może pomóc, w każdym razie wymiana elektrolitów w wzmacniaczu mocy i przedwzmacniaczu na pewno nie zaszkodzi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sty 2007 00:58   





Powrót do góry
   
invector
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 337
Miasto: Żary

Post#3 Post autora tematu 25 Sty 2007 11:13   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Właśnie zapomniałem dodać że dzieje się tak na dwóch kanałach. Dokładnie przy tym samym poziomie głośności. Zabieram się do wymiany pojemności ale jakoś nie jestem przekonany żeby to było to.
Powrót do góry
   
invector
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 337
Miasto: Żary

Post#4 Post autora tematu 25 Sty 2007 19:03   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Tak jak myślałem, wymiana pojemności nic nie dała.
Zauważyłem jednak że jak na zasilaczu zwiększe pojemność to owe "wachlowanie" się zmiejsza. Nie znika całkowicie ale można potencjometrem od głośności przekręcić o wiele dalej. Co ciekawe, jest widoczna różnica kiedy dokładam 6800µF na -28V natomiast zwiększenie pojemności na + 28V nie robi absolutnie żadnej różnicy.

Powoli tracę cierpliwość...
Powrót do góry
   
jersey69
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 1699
Miasto: Kraków

Post#5 26 Sty 2007 01:37   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Witam !

Albo trafiłeś na felerny sort , albo źle połączyłeś kondensatory . Czy na pewno na styku + z - masz podłączoną masę ? Zamień te pojemności miejscami , dowiesz się czy to wina samego kondensatora .
Powrót do góry
   
invector
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 337
Miasto: Żary

Post#6 Post autora tematu 26 Sty 2007 09:21   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Zamiana nic nie daje. Wymieniłem nawet na 2 x 6800µF i efekt jest dokładnie identyczny.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sty 2007 09:21   





Powrót do góry
   
jersey69
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 1699
Miasto: Kraków

Post#7 26 Sty 2007 09:54   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


invector napisał:
Wymieniłem nawet na 2 x 6800µF.


Chodziło mi tylko o te . A co z masą na złączu tych kondensatorów ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sty 2007 09:54   





Powrót do góry
   
cris
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 11
Miasto: Stargard Szczeciński

Post#8 26 Sty 2007 15:57   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


miałem podobny problem ze starym wzm.vermony w czasie włączania "wachlował" chwilę a na wyjściu głośnikowym było przez chwilę +5do7volt wymieniłem diody w mostku , główne kondensatory + regulacja prądu spoczynkowego tranzystorów końcowych - pomogło wzmacniacz z 80roku pracuje do dziś.
Powrót do góry
   
invector
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 337
Miasto: Żary

Post#9 Post autora tematu 26 Sty 2007 18:39   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Masa na łączeniu kondensatorów jest OK.
Prądu spoczynkowego to tu się raczej nie ustawia (końcówka mocy STK 4141V)
Jak do tej pory to wymieniłem:

diody w mostku prostowniczym
kondensatory w zasilaczu oraz wszystkie w przedwzmacniaczu i od końcówki mocy

sprawdziłem tranzystory i rezystory

spaliłem już trzy głośniki
i nic... jak wachlowało tak wachluje

Najgorsze jest to że pracuje po omacku, nie mam schematu i nie mogę nigdzie znaleźć.
Powrót do góry
   
jersey69
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 1699
Miasto: Kraków

Post#10 26 Sty 2007 18:56   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


A to widziałeś ? http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=467348#467348
Powrót do góry
   
marian1981.02
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 9445
Miasto: Mikołów

Post#11 26 Sty 2007 19:05   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


A zewrzyj wejscia koncowki z masa i zobacz czy wachluje
Powrót do góry
   
invector
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 337
Miasto: Żary

Post#12 Post autora tematu 27 Sty 2007 20:36   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Wielkie dzieki za schemat, bardzo się przydał, nie wiem jak ja szukałem że go nie znalazłem.

A teraz to do czego doszedłem:

Po odłaczeniu nóżki nr-7 w układzie IC700 (MCY74052N) objaw "wachlowania" ustał. Wg. schematu powinno być tam -10,6V ja miałem -6,3V.

Wygląda na to że ten "przełącznik" wprowadza takie dziwne zniekształcenia
Postaram się w najbliższych dniach dorwać ten układ i wymienić, bo mimo że wzmacniacz gra, to przełączanie wejść jest niebezpieczne dla głośników. Dodatkowo jak jest przełączony na tuner a w CD gra płyta sygnały się nakładają. Jak już go wymienie to dam znać czy to na pewno to, ale innej możliwości to ja tu już nie widze.

Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sty 2007 20:36   





Powrót do góry
   
invector
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 337
Miasto: Żary

Post#13 Post autora tematu 29 Sty 2007 13:21   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Witam ponownie.

Po wymianie układu na CD 4052 amplituner gra jak nowy:D

Pozdrawiam wszystkich
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Problem z amplitunerem DIORA AWS 504
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wejście PHONO w DIORA AWS 504 (7)
Diora AWS 504 (12)
Diora AWS 504 (4)
Diora AWS 504 (2)
Diora AWS 504 + FSA 504 (17)
Diora AWS 504 problem z Silnikiem lub ukl. Sterujacym (4)
problem z DIORA AWS 504 prosze o POMOC !! (8)
Amplituner Diora AWS 504 Problem (17)
Diora AWS 504 - problem (22)
Diora AWS 504 Brak symetrii (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS