Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Problem z amplitunerem DIORA AWS 504
Author
Message
invector
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 27 Nov 2006
Posts: 343
Location: Żary

Post#1 Post from the author of the topic 24 Jan 2007 19:57   

Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Witam. Wpadł mi w ręce zestaw diory składający się z amplitunera, korektora i odtwarzacza CD. Problem jest z amplitunerem a mianowicie...

Po jego załączeniu grał, ale w głośnikach był straszny przydźwięk z sieci. Okazało się że jest wywalony kondensator podwójny 2x4700µF/40V. Wymieniłem go na inny a raczej na dwa oddzielne o tej samej pojemności.

Buczenie ustało, gra wmiarę czysto ale kiedy zwiększam głośność, to gdzieś tak w połowie zaczyna "wachlować" głośnikiem. Ten sam efekt jest po przełączeniu na inne źródło (niezależnie jakie) i bez podawania sygnału. Wtedy dokładnie widać jak głośnik pracuje, im więcej podkręce na potęncjometrze tym skoki membramy są większe.

Wzmacniacz ma gniazda do podpięcia korektora, lecz niezależnie czy jest korektor podpiety czy wejścia zmostkowane efekt jest ten sam. Różnica jest tylko podczas regulacji basu we wzmacniaczu. Im mniej basu tym przy większym poziomie dźwięku zaczyna się "wachlowanie"

W miejsce wejścia korektora podałem sygnał bezpośrednio z CD i wzmacniacz ryczał aż miło... Oznacza to że końcówka mocy STK 4141V jest dobra, czyli prawdopodobnie leży przedwzmacniacz.

Więc wyjście ze wzmacniacza na korektor podpięłęm pod inny wzmacniacz, ustawiłem jakąś stacje i o dziwo gra bez zarzutów.

Problem zaczyna się kiedy zmostkuje wyjście z wejściem korektora co ciekawe w takt pulsowania membramy słychać trafo wzmacniacza jak też pulsuje jak by dostawał zwarcia. Zmieżyłem napięcie na zasilaniu końcówki mocy które jest symetryczne i wynosi 26V a podczas "wachlowania" spada o ok 3V.

Nie mam pojęcia czego się czepić... przedwzmacniacza? końcówki mocy?
a może trafo jast za słabe? jednak pracował cały dzień i było tylko lekko ciepłe.
Dodam jeszcze że amplituner bardzo brzydko się załącza i wyłącza, z głośnym trzaskiem i z ruchem głośników. Przełączanie źródła też jest "głośne" a przełącza się pilotem...

Spotkał się ktoś z takimi objawami?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Jan 2007 19:57   





Back to top
   
m626
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 20 Nov 2005
Posts: 163

Post#2 24 Jan 2007 23:58   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Nie piszesz czy to się dzieje w obydwuch kanałach. Prawdopodobnie coś się wzbudza i odświerzenie pojemności może pomóc, w każdym razie wymiana elektrolitów w wzmacniaczu mocy i przedwzmacniaczu na pewno nie zaszkodzi.

Helpful message? + -

Back to top
   
invector
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 27 Nov 2006
Posts: 343
Location: Żary

Post#3 Post from the author of the topic 25 Jan 2007 10:13   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Właśnie zapomniałem dodać że dzieje się tak na dwóch kanałach. Dokładnie przy tym samym poziomie głośności. Zabieram się do wymiany pojemności ale jakoś nie jestem przekonany żeby to było to.

Helpful message? + -

Back to top
   
invector
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 27 Nov 2006
Posts: 343
Location: Żary

Post#4 Post from the author of the topic 25 Jan 2007 18:03   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Tak jak myślałem, wymiana pojemności nic nie dała.
Zauważyłem jednak że jak na zasilaczu zwiększe pojemność to owe "wachlowanie" się zmiejsza. Nie znika całkowicie ale można potencjometrem od głośności przekręcić o wiele dalej. Co ciekawe, jest widoczna różnica kiedy dokładam 6800µF na -28V natomiast zwiększenie pojemności na + 28V nie robi absolutnie żadnej różnicy.

Powoli tracę cierpliwość...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Jan 2007 18:03   





Back to top
   
jersey69
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 19 Feb 2005
Posts: 1694
Location: Kraków

Post#5 26 Jan 2007 00:37   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Witam !

Albo trafiłeś na felerny sort , albo źle połączyłeś kondensatory . Czy na pewno na styku + z - masz podłączoną masę ? Zamień te pojemności miejscami , dowiesz się czy to wina samego kondensatora .

Helpful message? + -

Back to top
   
invector
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 27 Nov 2006
Posts: 343
Location: Żary

Post#6 Post from the author of the topic 26 Jan 2007 08:21   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Zamiana nic nie daje. Wymieniłem nawet na 2 x 6800µF i efekt jest dokładnie identyczny.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Jan 2007 08:21   





Back to top
   
jersey69
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 19 Feb 2005
Posts: 1694
Location: Kraków

Post#7 26 Jan 2007 08:54   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


invector wrote:
Wymieniłem nawet na 2 x 6800µF.


Chodziło mi tylko o te . A co z masą na złączu tych kondensatorów ?

Helpful message? + -

Back to top
   
cris
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 16 Oct 2005
Posts: 12
Location: Stargard Szczeciński

Post#8 26 Jan 2007 14:57   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


miałem podobny problem ze starym wzm.vermony w czasie włączania "wachlował" chwilę a na wyjściu głośnikowym było przez chwilę +5do7volt wymieniłem diody w mostku , główne kondensatory + regulacja prądu spoczynkowego tranzystorów końcowych - pomogło wzmacniacz z 80roku pracuje do dziś.

Helpful message? + -

Back to top
   
invector
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 27 Nov 2006
Posts: 343
Location: Żary

Post#9 Post from the author of the topic 26 Jan 2007 17:39   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Masa na łączeniu kondensatorów jest OK.
Prądu spoczynkowego to tu się raczej nie ustawia (końcówka mocy STK 4141V)
Jak do tej pory to wymieniłem:

diody w mostku prostowniczym
kondensatory w zasilaczu oraz wszystkie w przedwzmacniaczu i od końcówki mocy

sprawdziłem tranzystory i rezystory

spaliłem już trzy głośniki
i nic... jak wachlowało tak wachluje

Najgorsze jest to że pracuje po omacku, nie mam schematu i nie mogę nigdzie znaleźć.

Helpful message? + -

Back to top
   
jersey69
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 19 Feb 2005
Posts: 1694
Location: Kraków

Post#10 26 Jan 2007 17:56   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


A to widziałeś ? http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=467348#467348

Helpful message? + -

Back to top
   
marian1981.02
Spec od sprzętu Unitra
Spec od sprzętu Unitra


Joined: 08 Mar 2006
Posts: 9546
Location: Mikołów

Post#11 26 Jan 2007 18:05   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


A zewrzyj wejscia koncowki z masa i zobacz czy wachluje

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Jan 2007 18:05   





Back to top
   
invector
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 27 Nov 2006
Posts: 343
Location: Żary

Post#12 Post from the author of the topic 27 Jan 2007 19:36   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Wielkie dzieki za schemat, bardzo się przydał, nie wiem jak ja szukałem że go nie znalazłem.

A teraz to do czego doszedłem:

Po odłaczeniu nóżki nr-7 w układzie IC700 (MCY74052N) objaw "wachlowania" ustał. Wg. schematu powinno być tam -10,6V ja miałem -6,3V.

Wygląda na to że ten "przełącznik" wprowadza takie dziwne zniekształcenia
Postaram się w najbliższych dniach dorwać ten układ i wymienić, bo mimo że wzmacniacz gra, to przełączanie wejść jest niebezpieczne dla głośników. Dodatkowo jak jest przełączony na tuner a w CD gra płyta sygnały się nakładają. Jak już go wymienie to dam znać czy to na pewno to, ale innej możliwości to ja tu już nie widze.

Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc

Helpful message? + -

Back to top
   
invector
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 27 Nov 2006
Posts: 343
Location: Żary

Post#13 Post from the author of the topic 29 Jan 2007 12:21   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Witam ponownie.

Po wymianie układu na CD 4052 amplituner gra jak nowy:D

Pozdrawiam wszystkich

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Problem z amplitunerem DIORA AWS 504
Page 1 of 1
Similar topics
Diora AWS 504 - problem (22)
Amplituner Diora AWS 504 Problem (17)
problem z DIORA AWS 504 prosze o POMOC !! (8)
Diora AWS 504 problem z Silnikiem lub ukl. Sterujacym (4)
Diora AWS 504 + FSA 504 (17)
Diora AWS 504 (4)
Diora AWS 504 (2)
Diora AWS 504 (12)
Wejście PHONO w DIORA AWS 504 (7)
Diora AWS 504 Brak symetrii (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl topic RSS feed