Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis ->Problem z amplitunerem DIORA AWS 504 Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
invector
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 347
Miasto: Żary

invector
Poziom 16
Post#1 24 Sty 2007 19:57  Autor tematu   

Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Witam. Wpadł mi w ręce zestaw diory składający się z amplitunera, korektora i odtwarzacza CD. Problem jest z amplitunerem a mianowicie...

Po jego załączeniu grał, ale w głośnikach był straszny przydźwięk z sieci. Okazało się że jest wywalony kondensator podwójny 2x4700µF/40V. Wymieniłem go na inny a raczej na dwa oddzielne o tej samej pojemności.

Buczenie ustało, gra wmiarę czysto ale kiedy zwiększam głośność, to gdzieś tak w połowie zaczyna "wachlować" głośnikiem. Ten sam efekt jest po przełączeniu na inne źródło (niezależnie jakie) i bez podawania sygnału. Wtedy dokładnie widać jak głośnik pracuje, im więcej podkręce na potęncjometrze tym skoki membramy są większe.

Wzmacniacz ma gniazda do podpięcia korektora, lecz niezależnie czy jest korektor podpiety czy wejścia zmostkowane efekt jest ten sam. Różnica jest tylko podczas regulacji basu we wzmacniaczu. Im mniej basu tym przy większym poziomie dźwięku zaczyna się "wachlowanie"

W miejsce wejścia korektora podałem sygnał bezpośrednio z CD i wzmacniacz ryczał aż miło... Oznacza to że końcówka mocy STK 4141V jest dobra, czyli prawdopodobnie leży przedwzmacniacz.

Więc wyjście ze wzmacniacza na korektor podpięłęm pod inny wzmacniacz, ustawiłem jakąś stacje i o dziwo gra bez zarzutów.

Problem zaczyna się kiedy zmostkuje wyjście z wejściem korektora co ciekawe w takt pulsowania membramy słychać trafo wzmacniacza jak też pulsuje jak by dostawał zwarcia. Zmieżyłem napięcie na zasilaniu końcówki mocy które jest symetryczne i wynosi 26V a podczas "wachlowania" spada o ok 3V.

Nie mam pojęcia czego się czepić... przedwzmacniacza? końcówki mocy?
a może trafo jast za słabe? jednak pracował cały dzień i było tylko lekko ciepłe.
Dodam jeszcze że amplituner bardzo brzydko się załącza i wyłącza, z głośnym trzaskiem i z ruchem głośników. Przełączanie źródła też jest "głośne" a przełącza się pilotem...

Spotkał się ktoś z takimi objawami?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
m626
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 163

m626
Poziom 14
Post#2 24 Sty 2007 23:58    

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Nie piszesz czy to się dzieje w obydwuch kanałach. Prawdopodobnie coś się wzbudza i odświerzenie pojemności może pomóc, w każdym razie wymiana elektrolitów w wzmacniaczu mocy i przedwzmacniaczu na pewno nie zaszkodzi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
invector
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 347
Miasto: Żary

invector
Poziom 16
Post#3 25 Sty 2007 10:13  Autor tematu   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Właśnie zapomniałem dodać że dzieje się tak na dwóch kanałach. Dokładnie przy tym samym poziomie głośności. Zabieram się do wymiany pojemności ale jakoś nie jestem przekonany żeby to było to.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
invector
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 347
Miasto: Żary

invector
Poziom 16
Post#4 25 Sty 2007 18:03  Autor tematu   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Tak jak myślałem, wymiana pojemności nic nie dała.
Zauważyłem jednak że jak na zasilaczu zwiększe pojemność to owe "wachlowanie" się zmiejsza. Nie znika całkowicie ale można potencjometrem od głośności przekręcić o wiele dalej. Co ciekawe, jest widoczna różnica kiedy dokładam 6800µF na -28V natomiast zwiększenie pojemności na + 28V nie robi absolutnie żadnej różnicy.

Powoli tracę cierpliwość...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jersey69
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 1695
Miasto: Kraków

jersey69
Poziom 22
Post#5 26 Sty 2007 00:37    

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Witam !

Albo trafiłeś na felerny sort , albo źle połączyłeś kondensatory . Czy na pewno na styku + z - masz podłączoną masę ? Zamień te pojemności miejscami , dowiesz się czy to wina samego kondensatora .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
invector
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 347
Miasto: Żary

invector
Poziom 16
Post#6 26 Sty 2007 08:21  Autor tematu   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Zamiana nic nie daje. Wymieniłem nawet na 2 x 6800µF i efekt jest dokładnie identyczny.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jersey69
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 1695
Miasto: Kraków

jersey69
Poziom 22
Post#7 26 Sty 2007 08:54    

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


invector napisał:
Wymieniłem nawet na 2 x 6800µF.


Chodziło mi tylko o te . A co z masą na złączu tych kondensatorów ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cris
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 12
Miasto: Stargard Szczeciński

cris
Poziom 5
Post#8 26 Sty 2007 14:57    

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


miałem podobny problem ze starym wzm.vermony w czasie włączania "wachlował" chwilę a na wyjściu głośnikowym było przez chwilę +5do7volt wymieniłem diody w mostku , główne kondensatory + regulacja prądu spoczynkowego tranzystorów końcowych - pomogło wzmacniacz z 80roku pracuje do dziś.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
invector
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 347
Miasto: Żary

invector
Poziom 16
Post#9 26 Sty 2007 17:39  Autor tematu   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Masa na łączeniu kondensatorów jest OK.
Prądu spoczynkowego to tu się raczej nie ustawia (końcówka mocy STK 4141V)
Jak do tej pory to wymieniłem:

diody w mostku prostowniczym
kondensatory w zasilaczu oraz wszystkie w przedwzmacniaczu i od końcówki mocy

sprawdziłem tranzystory i rezystory

spaliłem już trzy głośniki
i nic... jak wachlowało tak wachluje

Najgorsze jest to że pracuje po omacku, nie mam schematu i nie mogę nigdzie znaleźć.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jersey69
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 1695
Miasto: Kraków

jersey69
Poziom 22
Post#10 26 Sty 2007 17:56    

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


A to widziałeś ? http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=467348#467348

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
marian1981.02
Spec od sprzętu Unitra
Spec od sprzętu Unitra


Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 9517
Miasto: Mikołów

marian1981.02
Spec od sprzętu Unitra
Post#11 26 Sty 2007 18:05    

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


A zewrzyj wejscia koncowki z masa i zobacz czy wachluje

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
invector
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 347
Miasto: Żary

invector
Poziom 16
Post#12 27 Sty 2007 19:36  Autor tematu   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Wielkie dzieki za schemat, bardzo się przydał, nie wiem jak ja szukałem że go nie znalazłem.

A teraz to do czego doszedłem:

Po odłaczeniu nóżki nr-7 w układzie IC700 (MCY74052N) objaw "wachlowania" ustał. Wg. schematu powinno być tam -10,6V ja miałem -6,3V.

Wygląda na to że ten "przełącznik" wprowadza takie dziwne zniekształcenia
Postaram się w najbliższych dniach dorwać ten układ i wymienić, bo mimo że wzmacniacz gra, to przełączanie wejść jest niebezpieczne dla głośników. Dodatkowo jak jest przełączony na tuner a w CD gra płyta sygnały się nakładają. Jak już go wymienie to dam znać czy to na pewno to, ale innej możliwości to ja tu już nie widze.

Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
invector
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 347
Miasto: Żary

invector
Poziom 16
Post#13 29 Sty 2007 12:21  Autor tematu   

Re: Problem z amplitunerem DIORA AWS 504


Witam ponownie.

Po wymianie układu na CD 4052 amplituner gra jak nowy:D

Pozdrawiam wszystkich

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Problem z amplitunerem DIORA AWS 504
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Diora AWS 504 - problem (22)
Amplituner Diora AWS 504 Problem (17)
problem z DIORA AWS 504 prosze o POMOC !! (8)
Diora AWS 504 problem z Silnikiem lub ukl. Sterujacym (4)
Diora AWS 504 + FSA 504 (17)
Diora AWS 504 (4)
Diora AWS 504 (2)
Diora AWS 504 (12)
Wejście PHONO w DIORA AWS 504 (7)
Diora AWS 504 Brak symetrii (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl temat RSS