FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Nie mogę się zalogować do WinXP

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Nie mogę się zalogować do WinXP
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 11 Sep 2003 04:49   

Logowanie w WinXP

W systemie mam ustawione 2 konta użytkowników: Jedno konto o pewnej nazwie to konto administratora zabezpieczone hasłem oraz drugie konto bez nazwy konto Gość.
Przy próbie zalogowania się do systemu zostaje wyświetlony komunikat o niewłaściwym haśle. Aby zalogować się jako administrator muszę najpierw wejść jako Gość i dopiero teraz wybierając z menu start przełącz użytkownika system przyjmuje hasło.

O co tu może chodzić?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Sep 2003 04:49   

Back to top

Gelip
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 Post from the author of the topic 11 Sep 2003 05:03   

Re: Logowanie w WinXP

W haśle występuje litera z (zet) i doszedłem do wniosku, że to coś z klawiaturą jest nie tak i rzeczywiście gdy zamiast litery z (zet) wpiszę y (igrek) wszystko jest ok i mogę wejść normalnie jako administrator.

Jak naprawić ten błąd?
Back to top

Sirius
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 11 Sep 2003 08:29   

hmm.. pamietam że moja Amiga sprowadzana z Niemiec miala zamienione miejscami litery z i y .. bo miala klawiature qwerz, a nie qwerty. Sprobuj pomieszac gdzies w ustawieniach klawiatury. Zaraz sam tez poszukam, czy daje sie to gdzies zmienic.
Back to top

Sirius
Poziom 11
Poziom 11

Post#4 11 Sep 2003 08:39   

Panel Sterowania/ OPCJE REGIONALNE..../ Jezyki/ Usługi tekstowe, jezyki/ szczeguły/ No i tam trzeba ustawic POLSKI PROGRAMISTY... chyba tyle..
Back to top

Gelip
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 Post from the author of the topic 11 Sep 2003 19:03   

No tak, właśnie tak mam ustawione na polski programisty (jak wejdę jako Gość), ale jak to ustawić aby w momencie logowania do systemu było już w porządku.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Sep 2003 19:03   

Back to top

catspaw
Poziom 11
Poziom 11

Post#6 11 Sep 2003 19:13   

Moze wywal tą drugą klawiaturę z ustawien regionalnych, chyba ze jej nie ma, jak nie to już ciężko będzie to chyba ruszyć.
Chyba że rozwiązanie łopatologiczne, ustaw sobie inne hasło inne, takie bez z i y.

Pozdro
Back to top

PCMAN
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 11 Sep 2003 19:38   

Najprostrze rozwiązanie jest takie jak napisał katspaw. Można wprowadzić chasło bez "y" i "z" albo poporsru zamienić je miejscami, np.: zamiast "czad" - "cyad", a wprowadzać będziesz na klawiaturze "czad". :D

Problem jednak wynika prawdopodobnie z niepoprawnego ustawienia klawaitury w czasie instalacji systemu operacyjnego. Sprawdź co jest wporwadzone do pliku aytoexec.bat. W odwołaniu do klawiatury powinno być odniesienie do pliku "keybrd4.sys".
Jak nie poskutkuje to chyba najprostrzym sposobem będzie przeinstalowanie systemu i wybranie w czasie instalacji układu klawiatury "polski (programisty)".
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Sep 2003 19:38   

Back to top

Gelip
Poziom 20
Poziom 20

Post#8 Post from the author of the topic 11 Sep 2003 19:49   

Wywaliłem tą drugą klawiaturę z ustawień i nadal to samo. No normalnie szlag mnie trafi. Niby można z tym żyć ale to nie o to chodzi! A jeszcze chciałem zainstalować system na cacy i zrobić kopię na CD tak aby kiedyś szybko przywrócić optymalne ustawienia.
Może ktoś wie gdzie system przechowuje ustawienia klawiatury zanim nastąpi zalogownie.
Back to top

wolf_1
Poziom 11
Poziom 11

Post#9 12 Sep 2003 08:54   

Witam wszystkich.

Przełączyłeś sobie klawiaturkę podczas pisania czegoś (być może w word - bo tam najłatwiej to zrobić na polski - "nie programisty" i dlatego masz
zamienione literki. Tewraz masz układ polski maszynisty (ale nie tego od pociągów) :-). Po prostu tak jak na maszynie do pisania.

Zrób tak zaloguj się do systemu jako admin (wpisując jako y-z lub odwrotnie), - tak, żebyś się po prostu zalogował.

Teraz poszukaj koło zegarka ikonki PL obok powinna być ikonka z klawiaturą Obok nich powinno pisać "Polski" - koło jednej i drugiej.
Jeśli nie masz takiej ikonki to może ona być w prawym górnym rogu.
Jeśli przy klawiaturce jest napisane "Polski (214) to jest właśnie tryb maszynisty i dlatego masz zamienione te literki. Musi być Polski.

Jeśli to nie pomoże to napisz jest jeszcze jeden feler tego windowsa, ale za dużo pisania jak na razie.

A tak wogóle to pliki autoexec.bat i config.sys nigdy nie miały wpływu na ustawienie klawiatury pod windowsem. Dotyczą one tylko dosa, którego w XP po prostu nie ma. Jest ylko emulator, który standardowo kożysta z plików config.sys i autoexec.bat (C:\WINDOWS\SYSTEM32\...) i mają one tylko wpływ na ustawienie polskich znaków i klawiatury w DOS.

Jeśli nie kożystasz z Trybu MS-DOS (nawet w win95,98 itd) to te ustawienia nie mają żadnego znaczenia. Możesz sobie nawet zmienić na 2 a i tak w Windows będzie dobrze.

Pozdrawiam wszystkich.
Back to top

wolf_1
Poziom 11
Poziom 11

Post#10 12 Sep 2003 09:05   

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz.

Obok tuch wymienionych ikonek jest taka strzałeczka w dół (rozwijająca manu) jak ją klikniesz to znajdziesz "ustawienia". W nowo otwartym oknie jest na pierwszej pozycji lista rozwijana a na niej do wyboru"Język domyślny przy logowaniu"

Musi być tu ustawione "Polski-Polski(programisty)

Pozdrawiam
Back to top

Gelip
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 Post from the author of the topic 13 Sep 2003 05:12   

To nie pomogło wolf_1. Pewnie jest to ten feler windowsa.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Nie mogę się zalogować do WinXP
Page 1 of 1
Similar topics
Nie mogę się zalogować na AP Planex GW-AP11SP (12)
Nie mogę się zalogować do systemu Windows (12)
Nie mogę się zalogować - TP-Link TL-WR340G. (13)
Cookies na strony. Nie mogę się zalogować. (3)
Nie mogę się zalogować na fora. Nie mam bana. Z innych PC loguje się. (5)
Nie mogę zalogować się na stronach (5)
Nie mogę zalogować się w Linuksie (6)
NIe mogę się zalogować do AP (12)
Nie mogę zalogować się na pocztę onet.pl (4)
nie mogę się zalogować do xp po czyszczeniu rejestru... (25)

Page generation time: 0.069 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed