| Author |
Gelip Poziom 20

|
11 Sep 2003 04:49 Logowanie w WinXP |
|
|
|
W systemie mam ustawione 2 konta użytkowników: Jedno konto o pewnej nazwie to konto administratora zabezpieczone hasłem oraz drugie konto bez nazwy konto Gość.
Przy próbie zalogowania się do systemu zostaje wyświetlony komunikat o niewłaściwym haśle. Aby zalogować się jako administrator muszę najpierw wejść jako Gość i dopiero teraz wybierając z menu start przełącz użytkownika system przyjmuje hasło.
O co tu może chodzić?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Sep 2003 04:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Gelip Poziom 20

|
11 Sep 2003 05:03 Re: Logowanie w WinXP |
|
|
|
W haśle występuje litera z (zet) i doszedłem do wniosku, że to coś z klawiaturą jest nie tak i rzeczywiście gdy zamiast litery z (zet) wpiszę y (igrek) wszystko jest ok i mogę wejść normalnie jako administrator.
Jak naprawić ten błąd?
|
|
| Back to top |
|
 |
Sirius Poziom 11

|
11 Sep 2003 08:29 Re: Logowanie w WinXP |
|
|
|
hmm.. pamietam że moja Amiga sprowadzana z Niemiec miala zamienione miejscami litery z i y .. bo miala klawiature qwerz, a nie qwerty. Sprobuj pomieszac gdzies w ustawieniach klawiatury. Zaraz sam tez poszukam, czy daje sie to gdzies zmienic.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sirius Poziom 11

|
11 Sep 2003 08:39 Re: Logowanie w WinXP |
|
|
|
Panel Sterowania/ OPCJE REGIONALNE..../ Jezyki/ Usługi tekstowe, jezyki/ szczeguły/ No i tam trzeba ustawic POLSKI PROGRAMISTY... chyba tyle..
|
|
| Back to top |
|
 |
Gelip Poziom 20

|
11 Sep 2003 19:03 Re: Logowanie w WinXP |
|
|
|
No tak, właśnie tak mam ustawione na polski programisty (jak wejdę jako Gość), ale jak to ustawić aby w momencie logowania do systemu było już w porządku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Sep 2003 19:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
catspaw Poziom 11

|
11 Sep 2003 19:13 Re: Logowanie w WinXP |
|
|
|
Moze wywal tą drugą klawiaturę z ustawien regionalnych, chyba ze jej nie ma, jak nie to już ciężko będzie to chyba ruszyć.
Chyba że rozwiązanie łopatologiczne, ustaw sobie inne hasło inne, takie bez z i y.
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
PCMAN Poziom 15

|
11 Sep 2003 19:38 Re: Logowanie w WinXP |
|
|
|
Najprostrze rozwiązanie jest takie jak napisał katspaw. Można wprowadzić chasło bez "y" i "z" albo poporsru zamienić je miejscami, np.: zamiast "czad" - "cyad", a wprowadzać będziesz na klawiaturze "czad". :D
Problem jednak wynika prawdopodobnie z niepoprawnego ustawienia klawaitury w czasie instalacji systemu operacyjnego. Sprawdź co jest wporwadzone do pliku aytoexec.bat. W odwołaniu do klawiatury powinno być odniesienie do pliku "keybrd4.sys".
Jak nie poskutkuje to chyba najprostrzym sposobem będzie przeinstalowanie systemu i wybranie w czasie instalacji układu klawiatury "polski (programisty)".
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Sep 2003 19:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Gelip Poziom 20

|
11 Sep 2003 19:49 Re: Logowanie w WinXP |
|
|
|
Wywaliłem tą drugą klawiaturę z ustawień i nadal to samo. No normalnie szlag mnie trafi. Niby można z tym żyć ale to nie o to chodzi! A jeszcze chciałem zainstalować system na cacy i zrobić kopię na CD tak aby kiedyś szybko przywrócić optymalne ustawienia.
Może ktoś wie gdzie system przechowuje ustawienia klawiatury zanim nastąpi zalogownie.
|
|
| Back to top |
|
 |
wolf_1 Poziom 11

|
12 Sep 2003 08:54 Re: Logowanie w WinXP |
|
|
|
Witam wszystkich.
Przełączyłeś sobie klawiaturkę podczas pisania czegoś (być może w word - bo tam najłatwiej to zrobić na polski - "nie programisty" i dlatego masz
zamienione literki. Tewraz masz układ polski maszynisty (ale nie tego od pociągów) :-). Po prostu tak jak na maszynie do pisania.
Zrób tak zaloguj się do systemu jako admin (wpisując jako y-z lub odwrotnie), - tak, żebyś się po prostu zalogował.
Teraz poszukaj koło zegarka ikonki PL obok powinna być ikonka z klawiaturą Obok nich powinno pisać "Polski" - koło jednej i drugiej.
Jeśli nie masz takiej ikonki to może ona być w prawym górnym rogu.
Jeśli przy klawiaturce jest napisane "Polski (214) to jest właśnie tryb maszynisty i dlatego masz zamienione te literki. Musi być Polski.
Jeśli to nie pomoże to napisz jest jeszcze jeden feler tego windowsa, ale za dużo pisania jak na razie.
A tak wogóle to pliki autoexec.bat i config.sys nigdy nie miały wpływu na ustawienie klawiatury pod windowsem. Dotyczą one tylko dosa, którego w XP po prostu nie ma. Jest ylko emulator, który standardowo kożysta z plików config.sys i autoexec.bat (C:\WINDOWS\SYSTEM32\...) i mają one tylko wpływ na ustawienie polskich znaków i klawiatury w DOS.
Jeśli nie kożystasz z Trybu MS-DOS (nawet w win95,98 itd) to te ustawienia nie mają żadnego znaczenia. Możesz sobie nawet zmienić na 2 a i tak w Windows będzie dobrze.
Pozdrawiam wszystkich.
|
|
| Back to top |
|
 |
wolf_1 Poziom 11

|
12 Sep 2003 09:05 Re: Logowanie w WinXP |
|
|
|
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz.
Obok tuch wymienionych ikonek jest taka strzałeczka w dół (rozwijająca manu) jak ją klikniesz to znajdziesz "ustawienia". W nowo otwartym oknie jest na pierwszej pozycji lista rozwijana a na niej do wyboru"Język domyślny przy logowaniu"
Musi być tu ustawione "Polski-Polski(programisty)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Gelip Poziom 20

|
13 Sep 2003 05:12 Re: Logowanie w WinXP |
|
|
|
To nie pomogło wolf_1. Pewnie jest to ten feler windowsa.
|
|
| Back to top |
|
 |