Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły ->Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
treborrrrr
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Ełk
Dołączył: 22 Paź 2005
Posty: 366
Pomógł: 1
Ocena postów: 7
treborrrrr
Poziom 17
Post#151 03 Maj 2008 13:53    

Re: Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.


Lukalago napisał:
treborrrrr napisał:
Temat się nigdy nie zakończy. Czy nie lepiej jest zainstalować akustyczny "przypominacz" o włączeniu-wyłączeniu świateł? Mam taki układ i sprawuje się świetnie. Praktycznie żadnej ingerencji w układ elektryczny auta.


wiesz mozna tez nakleić na desce napis WŁĄCZ ŚWIATŁA! wtedy wogóle nie ingerujemy w uklad elektryczny auta :D


Do napisu się przyzwyczaisz a do sygnału akustycznego wątpię.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Jaco-
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Łuków
Dołączył: 24 Kwi 2007
Posty: 14
Jaco-
Poziom 5
Post#152 08 Cze 2008 01:11    

Re: Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.


A czy ktoś z Was używa takiego włącznika świateł w Ford Escort Kombi. Jak tam go podłączyć. Podobno sterowanie jest tam PLUSEM ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
PoLo-JaWoR
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: JaWoR
Dołączył: 13 Paź 2006
Posty: 166
Pomógł: 3
PoLo-JaWoR
Poziom 14
Post#153 29 Sie 2008 13:32    

Re: Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.


Koledzy ,a kto powie mi jak podłączyć automat w Ibizie ? Próbowałem to koledze zrobić ,ale coś nie dałem rady ,a to dlatego ,że kostka wpięta w tradycyjny włącznik świateł ma gdzieś 15 przewodów ,a ja do tych 15 mam wpiąć 4 ( 2x mijania , 2x pozycyjne ) ,ale teraz pytanie które przewody są do mijania ,a które do pozycyjnych ? Sprawdzałem miernikiem to prawie na każdym przewodzie (na wyłączonych światłach) jest napięcie ... co robić ? Pomóżcie !

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Marian B
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Szczecinek
Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 1614
Pomógł: 119
Ocena postów: 229
Marian B
Poziom 22
Post#154 29 Sie 2008 22:09  Autor tematu   

Re: Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.


Seat Ibiza ma chyba taki sam wyłącznik świateł, jak i wszystkie samochody grupy Volkswagena, np. Skoda.
Schemat (rozmieszczenie styków) tego wyłącznika, oraz sekwencje połączeń, jest na samym początku tego wątku, w pierwszym poście.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wlodek11a
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Ruda Śląska
Dołączył: 26 Mar 2008
Posty: 11
wlodek11a
Poziom 5
Post#155 04 Lis 2008 16:26    

Re: Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.


a jak podłączyć to urządzenie http://moto.allegro.pl/item471265373_automatyczny_wlacznik_swiatel_bo_car.html w suzuki swift 1,3 sedan 93 rr. ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
hobbyelektronik
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: podkarpacie.
Dołączył: 22 Paź 2004
Posty: 703
Pomógł: 76
hobbyelektronik
Poziom 19
Post#156 04 Lis 2008 18:59    

Re: Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.


Dokładnie tak jak napisano w instrukcji.

Powodzenia...................

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wlodek11a
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Ruda Śląska
Dołączył: 26 Mar 2008
Posty: 11
wlodek11a
Poziom 5
Post#157 05 Lis 2008 11:01    

Re: Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.


Cytat:
Ze względu na wysokie parametry pracy szczególnie zalecany do samochodów, w których:

* światła załączane są bez pośrednictwa przekaźników,
* wymagane jest zachowanie rozdziału stron świateł pozycyjnych,
* ręczny włącznik świateł nie jest zespolony z przełącznikiem świateł pod kierownicą,

np.: Volkswagen, Skoda (VW), Seat, Mercedes, Opel itp.,

a czy dotyczy to też Suzuki Swift 93r sedan, czy mogę spokojnie to założyć w moim aucie. Który automatycznych włączników świateł na allegro polecacie ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Telefunken
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Wołomin
Dołączył: 17 Paź 2004
Posty: 346
Ocena postów: 5
Telefunken
Poziom 16
Post#158 23 Lut 2010 22:36    

Re: Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.


WItam serdecznie, w związku z " niekończącym się tematem" wymyslilem pewne udogodnienie opisane dokładnie tu : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1587840.html . mianowicie, co zrobić aby wyłączyćświatła ( czasem zachodzi taka potrzeba) . Czekam na pomysły . Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Marian B
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Szczecinek
Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 1614
Pomógł: 119
Ocena postów: 229
Marian B
Poziom 22
Post#159 24 Lut 2010 00:09  Autor tematu   

Re: Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.


Kolego Telefunken, trzeba czytać ze zrozumieniem. Jak układ wyłączyć i właczyć jest pokazane i napisane zaraz w pierwszym poście tego tematu. Służy do tego dodatkowy wyłącznik "zima/noc-lato/dzień". W pozycji "lato/dzień" układ jest wyłączony. To nazewnictwo pochodzi jeszcze z czasów gdy nie było obowiązku włączania świateł w czasie jazdy w dzień.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Telefunken
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Wołomin
Dołączył: 17 Paź 2004
Posty: 346
Ocena postów: 5
Telefunken
Poziom 16
Post#160 04 Mar 2010 23:03    

Re: Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.


Zgadza się trzeba czytać ze zrozumieniem, chodziło mi konkretnie o wyłączenie świateł przy użyciu zainstalowanego w samochodzie-oryginalnego włącznika świateł, a nie dadatkowego. Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych. bardzo prosty rysunek, chodzi o to aby po podaniu napięcia (jakbyśmy normalnie ręcznie wlączali światła) i następnie wyłączeniu światła gasły.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 26449
Pomógł: 1923
Ocena postów: 371
tzok
Moderator Samochody
Post#161 04 Mar 2010 23:16    

Re: Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.


Opisywane automatyczne włączniki są podłączane równolegle z fabrycznym włącznikiem - nie ma więc takiej możliwości.

Można też zrobić tak jak w FIATach - zasilanie na fabryczny włącznik podawać przez stacyjkę - tylko wtedy przy wyłączonym zapłonie w ogóle nie da się włączyć świateł (w FIATach stacyjka ma dodatkową pozycję w której zaświecają się światła postojowe - bez względu na położenie włącznika świateł).

Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
1410338
Usunięty
1410338
Usunięty
Post#162 05 Wrz 2010 17:31    

Re: Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.


Najlepiej kupić przekaźnik do świateł np. od auta ze Szwecji bo na ten rynek auta chyba mają seryjnie włączone światła a różni się to tylko przekaźnikiem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pliszka2
Poziom 1
Poziom 1
Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 1
pliszka2
Poziom 1
Post#163 11 Lis 2011 12:21    

Re: Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych.


Załączam schemat włącznika, może nie najprostrzego, ale skutecznego. Nie wymaga żadnej regulacji. Projektowany był (i został zainstalowany) do Mercedesa klasy A. Ponieważ problemem w tym samochodzie (?) jest załączanie alternatora po ok 30 sek. wygodne jest zastosowanie podłączenia diody podtrzymującej jak zaznaczone jest to na niebiesko - światła mijania można załączyć przez włączenie, ręczne, postojowych. Włącznik zadziała po przekroczeniu 13,4V na akumulatorze. Wyłączenie następuje przy spadku napięcia do ok.9,5V lub po wyłączeniu stacyjki.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych. Poprzedni  123456
Strona 6 z 6
Podobne tematy
Włącznik świateł mijania (35)
Sygnalizator świateł mijania. (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.094 seconds

elektroda.pl temat RSS