Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

intek-m-550 power series-12W


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> intek-m-550 power series-12W
Autor
Wiadomość
picia22
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 10 Paź 2004
Posty: 1301
Miasto: jarocin

Post#1 Post autora tematu 26 Sty 2007 16:29   

intek-m-550 power series-12W


Witam kolegow własnie bawie sie tym radiem i w zaden sposob niemoge wykrzesac z niego 12W, zrobiłem wszytsko co opisał kolega green33 prawdzałem inne kombinacje ale nadal nic to niezmieniło jesli chodzi o moc wyjsciowa ,odrazu mowie ze mam wersje power series na mosfecie , ale jak go odblokowac to niewiem moze koledzy cos pomoga
dzieki i pozdrawiam
Powrót do góry
   
yes2mike
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 2541
Miasto: Warszawa-Ursynów

Post#2 26 Sty 2007 22:01   

Re: intek-m-550 power series-12W


A wiesz jaka bedzie roznica sygnalu po zwiekszeniu tej mocy ? Moze pol es'a...

Czy w takim razie warto ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sty 2007 22:01   





Powrót do góry
   
picia22
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 10 Paź 2004
Posty: 1301
Miasto: jarocin

Post#3 Post autora tematu 01 Lut 2007 13:13   

Re: intek-m-550 power series-12W


"Warto nie wartoo" zalezy od punktu widzenia jesli na radiu pisze 12W ja ja zato płace to zadam aby było te 12W, zreszta co tu duzo mowic poco firmka wymysla jesli tak nieidzei zmienic , przerobke robiłem z orginalnej rozpiski producenta i ndala nic ciekawe dlaczego? moze juz ktos na to wpadł
Powrót do góry
   
mariusz.s
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Wrz 2004
Posty: 848
Miasto: zachodniopomorskie

Post#4 19 Mar 2007 15:38   

Re: intek-m-550 power series-12W


to jest kwestia ustawien,powinno pomoc
w nazwie jest oczywiscie m-550 :)

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
picia22
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 10 Paź 2004
Posty: 1301
Miasto: jarocin

Post#5 Post autora tematu 27 Mar 2007 11:58   

Re: intek-m-550 power series-12W


oki sprzecik chodzi niestety te 12w nieda ardy w kazdym modelu ustawic czasami tylko 8 lub max 10W mozna wycisnac radia , idzie ustawic 12 a nawet wiecej ale napiecie zasilania 15 i trzeba trzoche sie nastroic
ale ogolnie radyjko klasa podoba mi sie dobre echo po regulacji działa wysmienicie dorba antenka i moze radyjko pracowac jako stacjonarne na bazie bez zadnych problemow,
Powrót do góry
   
jarekszwabi
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 12
Miasto: Nowy dwór mazowiecki

Post#6 30 Mar 2007 10:00   

Re: intek-m-550 power series-12W


Witam mam inteka i jak podłączałem mikrofon ze wzmocnieniem zrobiłem zwarcie w gnieżdzie mikrofonu i rodujko nie reaguje na zmiane kanałów w mikrofonie i przy radju i nie chce nadawać.Działa tylko przełącznik am\fm i szybka 9 i 19 wie ktoś moze co jest przyczyną???
Powrót do góry
   
JacekCz
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 10 Maj 2005
Posty: 352
Miasto: Nowy Sacz

Post#7 30 Mar 2007 11:04   

Re: intek-m-550 power series-12W


picia22 napisał:
"Warto nie wartoo" zalezy od punktu widzenia jesli na radiu pisze 12W ja ja zato płace to zadam aby było te 12W, zreszta co tu duzo mowic poco firmka wymysla jesli tak nieidzei zmienic , przerobke robiłem z orginalnej rozpiski producenta i ndala nic ciekawe dlaczego? moze juz ktos na to wpadł


Rozumiem nauczycielowi języka polskiego nie płaciłeś i nie wymagałeś żeby cię nauczył.

Facet, nie katuj nas takim pisaniem.

użytkownik Inteków.
Powrót do góry
   
kadziunt
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2
Miasto: Nowy targ

Post#8 09 Kwi 2009 18:57   

Re: intek-m-550 power series-12W


Mam pytanie, czy:

Zewrzyj punkty lutownicze LK2, LK5 i LK6
oznacza, zlutuj na stałe??
Jeśli tak, to proszę o rade jak to zrobić??
Trzeba ściezki lutować, czy poprostu cyna i jedziemy??
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#9 20 Kwi 2009 09:35   

Re: intek-m-550 power series-12W


kadziunt napisał:
Mam pytanie, czy:

Zewrzyj punkty lutownicze LK2, LK5 i LK6
oznacza, zlutuj na stałe??
Jeśli tak, to proszę o rade jak to zrobić??
Trzeba ściezki lutować, czy poprostu cyna i jedziemy??
Ale co cyna i jedziemy?Bez lutownicy?Magik?Zlutowac trzeba ,przeciez to proste.Mam tego inteka po zlaczeniu wybranych punktow posiada zakres kanalów od 00 do 99.Z tym ze od 1 do 40 pasmo w przedziale 26.960-27.400 od 41 do 80- 27.410 - 27.770 i 80 do 00 -27.780 27.990 moc po wystrojeniu ok 14 W
Powrót do góry
   
mr.xy
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 22

Post#10 24 Kwi 2009 11:56   

Re: intek-m-550 power series-12W


look here:
Link
Nice Webside from germany..
Powrót do góry
   
Pre100n
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Gru 2003
Posty: 280
Miasto: Wrocek

Post#11 16 Sie 2009 09:10   

Re: intek-m-550 power series-12W


Witam. Zgodnie z instrukcją, żeby podnieść moc TX do 12W trzeba polutować zwory na PCB, do czego w takim razie służy potencjometr RV5 - opisany w schemacie jako RV5 TX POWER?
Czyżby po odblokowaniu radia zworami służył on do faktycznego ustalania mocy nadajnika? Czytałem na innym forum że służy on właśnie do regulacji mocy TX. W moim radiu bez modyfikacji zworek kręcenie nim nic nie zmienia.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#12 16 Sie 2009 09:15   

Re: intek-m-550 power series-12W


Nie on jest do ustawiania wskazania na wskazniku wychylowym na panelu radia
Powrót do góry
   
Pre100n
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Gru 2003
Posty: 280
Miasto: Wrocek

Post#13 16 Sie 2009 09:39   

Re: intek-m-550 power series-12W


W międzyczasie zerknąłem do dokładniejszej instrukcji opisującej RV5 - służy on do ustawienia napięcia na końcówce mocy. Do regulacji wskaźnika służy RV4.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Sie 2009 09:39   





Powrót do góry
   
danieldaniel47
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 78
Miasto: Mszczonów

Post#14 16 Sie 2009 13:57   

Re: intek-m-550 power series-12W


Taka moc to chyba tylko w FM , w AM może zabraknąć modulacji i może jeszcze na 2sc2078 z trafem modulującym.
Powrót do góry
   
Pre100n
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Gru 2003
Posty: 280
Miasto: Wrocek

Post#15 16 Sie 2009 16:14   

Re: intek-m-550 power series-12W


Ok sprawa się wyjaśniła, w rezultacie wolnego niedzielnego popołudnia postanowiłem rozbabrać inteka, rozblokowałem dodatkowe band'y i poszedł mod na 12W TX. Jak na razie śmiga jak należy. Co ciekawe - producent chyba jako DEFAULT produkuje te radia w opcji 12W i z dodatkowymi band'ami. Moje radio po rozkręceniu (nówka sztuka plombowana przez AMT) miała widoczne ślady "obniżenia" mocy i założenia blokady na EU (ślady odsysania cyny ze zworek i smarki z kalafonii) i brak elementu C331k.
Powrót do góry
   
adas_ppp
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 15 Gru 2003
Posty: 236

Post#16 17 Sie 2009 14:46   

Re: intek-m-550 power series-12W


Może należało by zaznaczyć że są dwie wersje PCB w tym modeli. W jednym jest C331 przylutowany od spodu w drugim nie. Ponieważ inne PCB to i inaczej trochę się z nimi postępuje.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#17 17 Sie 2009 17:11   

Re: intek-m-550 power series-12W


danieldaniel47 napisał:
Taka moc to chyba tylko w FM , w AM może zabraknąć modulacji i może jeszcze na 2sc2078 z trafem modulującym.
Ale o co chodzi?Wiesz na jakim tranzystorze jest wykonany stopień końcowy?Na pewno nie na 2sc2078.Z niego samoistnie nie da się wykrzesać 12 W.
Powrót do góry
   
danieldaniel47
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 78
Miasto: Mszczonów

Post#18 17 Sie 2009 18:16   

Re: intek-m-550 power series-12W


No to jak kolega lepiej wie to poda co tam za tranzystor siedzi specjalnie zassałem schemat ale ale nieczytelny wiem że to jakiś MOSFET.
Producent może się postarał 4W a 12W jest różnica. Ciekawe jak AM się sprawuje nośna 12W a ile wstęgi boczne? Trafo modulujące się nie grzeje?
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#19 17 Sie 2009 18:29   

Re: intek-m-550 power series-12W


danieldaniel47 napisał:
No to jak kolega lepiej wie to poda co tam za tranzystor siedzi specjalnie zassałem schemat ale ale nieczytelny wiem że to jakiś MOSFET.
Producent może się postarał 4W a 12W jest różnica. Ciekawe jak AM się sprawuje nośna 12W a ile wstęgi boczne? Trafo modulujące się nie grzeje?
Jakie wstęgi?To radio ma tylko AM I FM i nic się nie grzeje bo stopień końcowy fabrycznie jest do takiej mocy dostosowany.Wiesz o czym piszesz?Tranzystor to RD16HHF1 do kupienia wyłącznie w serwisie Maycoma za jedynie 60 pln z wysyłką.

Dodano po 5 [minuty]:

Ps.Żeby zastosować w tym radiu tranzystor 2SC2078,trzeba by przerabiać cały stopień końcowy.
Powrót do góry
   
danieldaniel47
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 78
Miasto: Mszczonów

Post#20 17 Sie 2009 18:29   

Re: intek-m-550 power series-12W


Kolega chyba nie widział widma modulacji amplitudy.
RD16HHF1 wszystko wyjaśnia.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#21 17 Sie 2009 18:37   

Re: intek-m-550 power series-12W


Widziałem.Niejedno w życiu widziałem, ale pisanie o wstęgach - jak to nazwałeś, myśląc o widmie, to trochę nie na rzeczy, zresztą temat czego innego dotyczy.OT.Wg mnie temat do zamknięcia.
Powrót do góry
   
danieldaniel47
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 78
Miasto: Mszczonów

Post#22 17 Sie 2009 18:43   

Re: intek-m-550 power series-12W


AM to nie tylko sama nośna. Dzięki za tranzystor mój schemat był nieczytelny masz racje temat czego innego dotyczy.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Sie 2009 18:43   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#23 17 Sie 2009 18:48   

Re: intek-m-550 power series-12W


Również pozdrawiam.Proponuje zamknąć temat.Wszystko co można było o tym napisać, zostało wyjaśnione w poprzednich postach i załącznikach.

Moderowano przez c2h5oh:
O zamknięciu tematu decyduje jego autor.
Proszę pamiętać o regulaminie i nie nabijać sobie liczników zbędnymi postami.

Powrót do góry
   
Usunięty






Post#24 18 Sie 2009 22:20   

Re: intek-m-550 power series-12W


Dla potrzebujących większej mocy podaję link. http://www.e.strefa.pl/file/Intek%20M-550%20Power%20OPIS%20MODYFIKACJI.pdf Jaśniej się nie da
Powrót do góry
   
Dj-ArT
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Paź 2007
Posty: 6
Miasto: 3miasto

Post#25 28 Sie 2009 19:09   

Re: intek-m-550 power series-12W


adas_ppp napisał:
Może należało by zaznaczyć że są dwie wersje PCB w tym modeli. W jednym jest C331 przylutowany od spodu w drugim nie. Ponieważ inne PCB to i inaczej trochę się z nimi postępuje.


Właśnie siedzę na tym radiem i widzę ze różni się od tego na fotkach z załączników. Moje faktycznie posiada kondensator c331 ale przylutowany do gniazda antenowego i zamiast LK2 jest LK7, natomiast LK2 znajduje się w innym miejscu, już "zlutowany". Ktoś rozgryzał taka wersje?? oczywiście m-550 power
Powrót do góry
   
Pre100n
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Gru 2003
Posty: 280
Miasto: Wrocek

Post#26 06 Wrz 2009 14:00   

Re: intek-m-550 power series-12W


Czy w takim razie wiecie jak odblokować wersję bez C331 lutowanego na płycie?
Powrót do góry
   
szogun555
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 14 Gru 2004
Posty: 13
Miasto: gliwice

Post#27 23 Wrz 2009 23:04   

Re: intek-m-550 power series-12W


Ja, koledzy z innej beczki -potrzebuję dorobić do tego radyjka skrót mocy -najlepiej z płynną regulacją. Może mi ktoś w tym pomóc? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> intek-m-550 power series-12W
Strona 1 z 1
Podobne tematy
nowy INTEK m-550 Power Series - pytanie (9)
Cb Intek M 550 Power..dziwny squelch.. (5)
Deklaracja zgodności do Intek M-550 Power (2)
Intek m-550 POWER szukam Echa (6)
Poszukuję schemat CB Intek 550 Power. (2)
Intek m-550 power - brak modulacji (3)
INTEK M-550 POWER - Ciche i zniekształcone odbieranie (6)
CB Intek M-550 power, co może być przyczyną zwarcia? (9)
intek m550 power - cb-radio intek m550power podłączenie pinów w mikrofonie (6)
intek m 550 jak rozblokować (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.079 seconds

elektroda.pl temat RSS