Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



intek-m-550 power series-12W


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis ->intek-m-550 power series-12W Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
picia22
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 10 Paź 2004
Posty: 1313
Miasto: jarocin

picia22
Poziom 21
Post#1 26 Sty 2007 15:29  Autor tematu   

intek-m-550 power series-12W


Witam kolegow własnie bawie sie tym radiem i w zaden sposob niemoge wykrzesac z niego 12W, zrobiłem wszytsko co opisał kolega green33 prawdzałem inne kombinacje ale nadal nic to niezmieniło jesli chodzi o moc wyjsciowa ,odrazu mowie ze mam wersje power series na mosfecie , ale jak go odblokowac to niewiem moze koledzy cos pomoga
dzieki i pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
yes2mike
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 2604
Miasto: Warszawa-Ursynów

yes2mike
Zasłużony dla elektroda
Post#2 26 Sty 2007 21:01    

Re: intek-m-550 power series-12W


A wiesz jaka bedzie roznica sygnalu po zwiekszeniu tej mocy ? Moze pol es'a...

Czy w takim razie warto ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
picia22
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 10 Paź 2004
Posty: 1313
Miasto: jarocin

picia22
Poziom 21
Post#3 01 Lut 2007 12:13  Autor tematu   

Re: intek-m-550 power series-12W


"Warto nie wartoo" zalezy od punktu widzenia jesli na radiu pisze 12W ja ja zato płace to zadam aby było te 12W, zreszta co tu duzo mowic poco firmka wymysla jesli tak nieidzei zmienic , przerobke robiłem z orginalnej rozpiski producenta i ndala nic ciekawe dlaczego? moze juz ktos na to wpadł

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mariusz.s
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Wrz 2004
Posty: 866
Miasto: zachodniopomorskie

mariusz.s
Poziom 20
Post#4 19 Mar 2007 14:38    

Re: intek-m-550 power series-12W


to jest kwestia ustawien,powinno pomoc
w nazwie jest oczywiscie m-550 Smile

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
picia22
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 10 Paź 2004
Posty: 1313
Miasto: jarocin

picia22
Poziom 21
Post#5 27 Mar 2007 11:58  Autor tematu   

Re: intek-m-550 power series-12W


oki sprzecik chodzi niestety te 12w nieda ardy w kazdym modelu ustawic czasami tylko 8 lub max 10W mozna wycisnac radia , idzie ustawic 12 a nawet wiecej ale napiecie zasilania 15 i trzeba trzoche sie nastroic
ale ogolnie radyjko klasa podoba mi sie dobre echo po regulacji działa wysmienicie dorba antenka i moze radyjko pracowac jako stacjonarne na bazie bez zadnych problemow,

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jarekszwabi
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 13
Miasto: Nowy dwór mazowiecki

jarekszwabi
Poziom 5
Post#6 30 Mar 2007 10:00    

Re: intek-m-550 power series-12W


Witam mam inteka i jak podłączałem mikrofon ze wzmocnieniem zrobiłem zwarcie w gnieżdzie mikrofonu i rodujko nie reaguje na zmiane kanałów w mikrofonie i przy radju i nie chce nadawać.Działa tylko przełącznik am\fm i szybka 9 i 19 wie ktoś moze co jest przyczyną???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
JacekCz
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 10 Maj 2005
Posty: 354
Miasto: Nowy Sacz

JacekCz
Poziom 17
Post#7 30 Mar 2007 11:04    

Re: intek-m-550 power series-12W


picia22 napisał:
"Warto nie wartoo" zalezy od punktu widzenia jesli na radiu pisze 12W ja ja zato płace to zadam aby było te 12W, zreszta co tu duzo mowic poco firmka wymysla jesli tak nieidzei zmienic , przerobke robiłem z orginalnej rozpiski producenta i ndala nic ciekawe dlaczego? moze juz ktos na to wpadł


Rozumiem nauczycielowi języka polskiego nie płaciłeś i nie wymagałeś żeby cię nauczył.

Facet, nie katuj nas takim pisaniem.

użytkownik Inteków.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kadziunt
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2
Miasto: Nowy targ

kadziunt
Poziom 2
Post#8 09 Kwi 2009 18:57    

Re: intek-m-550 power series-12W


Mam pytanie, czy:

Zewrzyj punkty lutownicze LK2, LK5 i LK6
oznacza, zlutuj na stałe??
Jeśli tak, to proszę o rade jak to zrobić??
Trzeba ściezki lutować, czy poprostu cyna i jedziemy??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#9 20 Kwi 2009 09:35    

Re: intek-m-550 power series-12W


kadziunt napisał:
Mam pytanie, czy:

Zewrzyj punkty lutownicze LK2, LK5 i LK6
oznacza, zlutuj na stałe??
Jeśli tak, to proszę o rade jak to zrobić??
Trzeba ściezki lutować, czy poprostu cyna i jedziemy??
Ale co cyna i jedziemy?Bez lutownicy?Magik?Zlutowac trzeba ,przeciez to proste.Mam tego inteka po zlaczeniu wybranych punktow posiada zakres kanalów od 00 do 99.Z tym ze od 1 do 40 pasmo w przedziale 26.960-27.400 od 41 do 80- 27.410 - 27.770 i 80 do 00 -27.780 27.990 moc po wystrojeniu ok 14 W

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mr.xy
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 21

mr.xy
Poziom 7
Post#10 24 Kwi 2009 11:56    

Re: intek-m-550 power series-12W


look here:
Link
Nice Webside from germany..

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Pre100n
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Gru 2003
Posty: 277
Miasto: Wrocek

Pre100n
Poziom 16
Post#11 16 Sie 2009 09:10    

Re: intek-m-550 power series-12W


Witam. Zgodnie z instrukcją, żeby podnieść moc TX do 12W trzeba polutować zwory na PCB, do czego w takim razie służy potencjometr RV5 - opisany w schemacie jako RV5 TX POWER?
Czyżby po odblokowaniu radia zworami służył on do faktycznego ustalania mocy nadajnika? Czytałem na innym forum że służy on właśnie do regulacji mocy TX. W moim radiu bez modyfikacji zworek kręcenie nim nic nie zmienia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#12 16 Sie 2009 09:15    

Re: intek-m-550 power series-12W


Nie on jest do ustawiania wskazania na wskazniku wychylowym na panelu radia

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Pre100n
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Gru 2003
Posty: 277
Miasto: Wrocek

Pre100n
Poziom 16
Post#13 16 Sie 2009 09:39    

Re: intek-m-550 power series-12W


W międzyczasie zerknąłem do dokładniejszej instrukcji opisującej RV5 - służy on do ustawienia napięcia na końcówce mocy. Do regulacji wskaźnika służy RV4.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
danieldaniel47
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 76
Miasto: Mszczonów

danieldaniel47
Poziom 11
Post#14 16 Sie 2009 13:57    

Re: intek-m-550 power series-12W


Taka moc to chyba tylko w FM , w AM może zabraknąć modulacji i może jeszcze na 2sc2078 z trafem modulującym.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Pre100n
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Gru 2003
Posty: 277
Miasto: Wrocek

Pre100n
Poziom 16
Post#15 16 Sie 2009 16:14    

Re: intek-m-550 power series-12W


Ok sprawa się wyjaśniła, w rezultacie wolnego niedzielnego popołudnia postanowiłem rozbabrać inteka, rozblokowałem dodatkowe band'y i poszedł mod na 12W TX. Jak na razie śmiga jak należy. Co ciekawe - producent chyba jako DEFAULT produkuje te radia w opcji 12W i z dodatkowymi band'ami. Moje radio po rozkręceniu (nówka sztuka plombowana przez AMT) miała widoczne ślady "obniżenia" mocy i założenia blokady na EU (ślady odsysania cyny ze zworek i smarki z kalafonii) i brak elementu C331k.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
adas_ppp
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 15 Gru 2003
Posty: 239

adas_ppp
Poziom 15
Post#16 17 Sie 2009 14:46    

Re: intek-m-550 power series-12W


Może należało by zaznaczyć że są dwie wersje PCB w tym modeli. W jednym jest C331 przylutowany od spodu w drugim nie. Ponieważ inne PCB to i inaczej trochę się z nimi postępuje.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#17 17 Sie 2009 17:11    

Re: intek-m-550 power series-12W


danieldaniel47 napisał:
Taka moc to chyba tylko w FM , w AM może zabraknąć modulacji i może jeszcze na 2sc2078 z trafem modulującym.
Ale o co chodzi?Wiesz na jakim tranzystorze jest wykonany stopień końcowy?Na pewno nie na 2sc2078.Z niego samoistnie nie da się wykrzesać 12 W.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
danieldaniel47
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 76
Miasto: Mszczonów

danieldaniel47
Poziom 11
Post#18 17 Sie 2009 18:16    

Re: intek-m-550 power series-12W


No to jak kolega lepiej wie to poda co tam za tranzystor siedzi specjalnie zassałem schemat ale ale nieczytelny wiem że to jakiś MOSFET.
Producent może się postarał 4W a 12W jest różnica. Ciekawe jak AM się sprawuje nośna 12W a ile wstęgi boczne? Trafo modulujące się nie grzeje?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#19 17 Sie 2009 18:29    

Re: intek-m-550 power series-12W


danieldaniel47 napisał:
No to jak kolega lepiej wie to poda co tam za tranzystor siedzi specjalnie zassałem schemat ale ale nieczytelny wiem że to jakiś MOSFET.
Producent może się postarał 4W a 12W jest różnica. Ciekawe jak AM się sprawuje nośna 12W a ile wstęgi boczne? Trafo modulujące się nie grzeje?
Jakie wstęgi?To radio ma tylko AM I FM i nic się nie grzeje bo stopień końcowy fabrycznie jest do takiej mocy dostosowany.Wiesz o czym piszesz?Tranzystor to RD16HHF1 do kupienia wyłącznie w serwisie Maycoma za jedynie 60 pln z wysyłką.

Dodano po 5 [minuty]:

Ps.Żeby zastosować w tym radiu tranzystor 2SC2078,trzeba by przerabiać cały stopień końcowy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
danieldaniel47
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 76
Miasto: Mszczonów

danieldaniel47
Poziom 11
Post#20 17 Sie 2009 18:29    

Re: intek-m-550 power series-12W


Kolega chyba nie widział widma modulacji amplitudy.
RD16HHF1 wszystko wyjaśnia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#21 17 Sie 2009 18:37    

Re: intek-m-550 power series-12W


Widziałem.Niejedno w życiu widziałem, ale pisanie o wstęgach - jak to nazwałeś, myśląc o widmie, to trochę nie na rzeczy, zresztą temat czego innego dotyczy.OT.Wg mnie temat do zamknięcia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
danieldaniel47
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 76
Miasto: Mszczonów

danieldaniel47
Poziom 11
Post#22 17 Sie 2009 18:43    

Re: intek-m-550 power series-12W


AM to nie tylko sama nośna. Dzięki za tranzystor mój schemat był nieczytelny masz racje temat czego innego dotyczy.

Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#23 17 Sie 2009 18:48    

Re: intek-m-550 power series-12W


Również pozdrawiam.Proponuje zamknąć temat.Wszystko co można było o tym napisać, zostało wyjaśnione w poprzednich postach i załącznikach.

Moderowano przez c2h5oh:
O zamknięciu tematu decyduje jego autor.
Proszę pamiętać o regulaminie i nie nabijać sobie liczników zbędnymi postami.


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#24 18 Sie 2009 22:20    

Re: intek-m-550 power series-12W


Dla potrzebujących większej mocy podaję link. http://www.e.strefa.pl/file/Intek%20M-550%20Power%20OPIS%20MODYFIKACJI.pdf Jaśniej się nie da

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dj-ArT
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Paź 2007
Posty: 6
Miasto: 3miasto

Dj-ArT
Poziom 3
Post#25 28 Sie 2009 19:09    

Re: intek-m-550 power series-12W


adas_ppp napisał:
Może należało by zaznaczyć że są dwie wersje PCB w tym modeli. W jednym jest C331 przylutowany od spodu w drugim nie. Ponieważ inne PCB to i inaczej trochę się z nimi postępuje.


Właśnie siedzę na tym radiem i widzę ze różni się od tego na fotkach z załączników. Moje faktycznie posiada kondensator c331 ale przylutowany do gniazda antenowego i zamiast LK2 jest LK7, natomiast LK2 znajduje się w innym miejscu, już "zlutowany". Ktoś rozgryzał taka wersje?? oczywiście m-550 power

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Pre100n
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Gru 2003
Posty: 277
Miasto: Wrocek

Pre100n
Poziom 16
Post#26 06 Wrz 2009 14:00    

Re: intek-m-550 power series-12W


Czy w takim razie wiecie jak odblokować wersję bez C331 lutowanego na płycie?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szogun555
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 13 Gru 2004
Posty: 13
Miasto: gliwice

szogun555
Poziom 5
Post#27 23 Wrz 2009 23:04    

Re: intek-m-550 power series-12W


Ja, koledzy z innej beczki -potrzebuję dorobić do tego radyjka skrót mocy -najlepiej z płynną regulacją. Może mi ktoś w tym pomóc? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> intek-m-550 power series-12W
Strona 1 z 1
Podobne tematy
nowy INTEK m-550 Power Series - pytanie (9)
Cb Intek M 550 Power..dziwny squelch.. (5)
Deklaracja zgodności do Intek M-550 Power (2)
Intek m-550 POWER szukam Echa (6)
Poszukuję schemat CB Intek 550 Power. (2)
Intek m-550 power - brak modulacji (3)
INTEK M-550 POWER - Ciche i zniekształcone odbieranie (6)
CB Intek M-550 power, co może być przyczyną zwarcia? (9)
intek m550 power - cb-radio intek m550power podłączenie pinów w mikrofonie (6)
intek m 550 jak rozblokować (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS