FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

OCZEKUJĘ PORAD - ZASILACZ

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> OCZEKUJĘ PORAD - ZASILACZ
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 11 Sep 2003 18:12   

OCZEKUJĘ PORAD - ZASILACZ

Nie jestem wprawdzie początkujący ale chciał bym zasięgnąć porady.
muszę wykonac zasilacz 220/110 Vmax 0,8A oczywiście moge to rozwiązac stosując transformator ale wolałbym inne rozwiązanie ze wzgledu na gabaryty
Zasilacz ten będzie stosowany do zasilania nagrywarki USB w której jest zasilacz 110V 0,65A(przetwornica) zastanawiałem sie nad rezystorem :?: ale nie jestem pewien czy nie bedzie się za mocno grzał i czy nie nastąpi w pewnych wypadkach przepiecie mogące uszkodzić elektronikę nagrywarki (wykorzystuje ją do laptopa a czesto podrużuję)
OCZEKUJĘ PORAD :idea: :bye:
Back to top

candle
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 11 Sep 2003 18:41   

jest pewna szansa ze zasilacz w nagrywarce daje sie w prosty sposob przelaczyc na napiecie 220V
jesli nie to i tak radzilbym przekonstruowanie calosci aby nie kozystac juz z zasilacza 110V
jesli to nie jest z jakis powodow mozliwe to pozostaje kupienie transformatorka..
Back to top

Ptolek
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 11 Sep 2003 18:50   

Re: OCZEKUJĘ PORAD - ZASILACZ

Przy takiej mocy najmniejszym urządzeniem, które mogłoby zmniejszyć napięcie, jest raczej transformator. Na rezystorze wydzieli się zbyt dużo ciepła, musiałby mieć ponad 80 W co oznacza gabaryty rzędu butelki 0,5 litra, wliczając w to obudowę rezystora, która i tak robiłaby się gorąca :!:
Może jakoś dałoby się przerobić przetwornicę w tej nagrywarce, ale z tym też mogłyby być problemy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Sep 2003 18:50   

Back to top

tequilla
Poziom 6
Poziom 6

Post#4 Post from the author of the topic 12 Sep 2003 14:50   

candle wrote:
jest pewna szansa ze zasilacz w nagrywarce daje sie w prosty sposob przelaczyc na napiecie 220V
jesli nie to i tak radzilbym przekonstruowanie calosci aby nie kozystac juz z zasilacza 110V
jesli to nie jest z jakis powodow mozliwe to pozostaje kupienie transformatorka..

Konieczne jest przekonstruowanie transformatorka na rdzeniu ferytowym :(
niestety tego nie potrafię zrobić 8O
aktualnie korzystam z transformatora ale to stważa kolosalne problemy szczegulnie w samolotach (waga) a przy odprawach patrzą na mnie jak na prawą rękę BILADENA :wink:

:idea: Może ktoś podał by mi jakies informacje na temat konstruowania zasilaczy impulsowych :D
Back to top

candle
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 12 Sep 2003 23:26   

www.national.com
pozatym on semiconductors, texas instruments, elektroda...
ale to ciezki kawalek chleba
zacznij od national'a - maja bardzo ladnie wszystko wytlumaczone.... z tego co pamietam to maxim/dallas rownierz ma wszystko ladnie wylozone
artykoly na elektrodzie sa... dla innych..
www.maxim-ic.com
Back to top

Nemo
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 12 Sep 2003 23:36   

A może poszukaj u Tatarka?
http://www.tatarek.com.pl/new1/grupa.php?kat=z
Jeśli nic nie znajdziesz, robią na zamówienie.
Pozdrawiam.
Back to top

Paweł.ko
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 13 Sep 2003 16:43   

Jest taki jeden śmieszny sposobik co prawda nie wszędzie zdaje egzamin.Można często spotkać urządzenia zmieniające 230 na 110 i są one małe i bardzo lekkie.W ich wnętrzu jest dioda (!).Dioda jak to dioda przepuszcza tylko połówki dodatnie (lub ujemne) czyli pół z tego co wchodzi.Nie jest to rozwiązanie idealne bo jeśli na wyjściu podłączymy trafo na 110V to będzie się ono grzało (zbyt duża składowa stała) ale np.przy obciążeniach rezystancyjnych nie robi to problemu (sam przerobiłem expres do kawy z USA i działa).W przetwornicy twojej nagrywarki i tak napięcie jest prostowane po stronie pierwotnej więc... :? .No właśnie do końca nie jestem pewien czy to zda egzamin.Tak czy inaczej pewnie ktoś zweryfikuje mój pomysł i odpowie czy mam rację czy się mylę.
P.S. Nie zapomnij że można obecnie zakupić diody o dość dużych mocach i małych gabarytach w moim expresie o mocy 300W jest dioda wielkości rezystora jednowatowego.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Sep 2003 16:43   

Back to top

JCK
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 13 Sep 2003 17:34   

Witka!
Rozwiązań z rezystorem lub diodą nie polecam.
Są one dobre w układach o stałym poborze prądu.
W układach z dynamicznie zmieniającym się poborem prądu,napięcie na wejściu zasilacza ,a co za tym idzie na prostowniku i kondensatorach może osiągnąć wartość szczytową ok. 317V.
Podejrzewam,że nie są one przystosowane do takich napięć.
Hej.
Back to top

Ptolek
Poziom 23
Poziom 23

Post#9 13 Sep 2003 18:13   

A może zadziałałaby metoda z szeregowym kondensatorem, taka jaką się stosuje przy zasilaniu diody LED z 220V~ :?:
Back to top

Nemo
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 13 Sep 2003 18:22   

:arrow: Ptolek: Pomyśl, jaki musiałby to być kondensator, aby dobrze działał przy takim prądzie. Dioda pobiera 0,02A, a kondensator nie jest taki znowu mały. Tak będzie troszkę więcej, a zatem kondensator większy. Nie polecam.
Pozdrawiam.
Back to top

Radagast20
Poziom 17
Poziom 17

Post#11 10 Oct 2003 11:12   

sprobuj z transformatorkiem nie jest wcale taki wielki jakby sie zdawało
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Oct 2003 11:12   

Back to top

piotrekk
Poziom 16
Poziom 16

Post#12 10 Oct 2003 11:27   

witam.
a ja zrobil bym tak: wziął zciemniacz do światla na triaku i ustawil go tak aby na wyjściu dawał 110 V. urządzonko wielkości pudelka papierosów i lekkie. jedyny problem to rodzaj przetwornicy. niektóre potrzebują zmienne napięcie do rozruchu. w tym wypadku bedzie zmienne ale nie sinusoidalne tylko ćwiartki sinusa. spróbować warto. w najgorszym wypadku nie zastartuje.

pozdrawiam.
Back to top

P DARECKI
Poziom 6
Poziom 6

Post#13 11 Oct 2003 08:45   

sciemniacz raczej odpada gdyz napiecie szczytowe naladuje kondensator w zasilaczu do napiecia ok 320V a to stanowczo za duzo w rozpatrywanym przypadku( byloby odpowiednie gdyby sterowac triakiem na opadajacym zboczu napiecia sieciowego)
Back to top

piotrekk
Poziom 16
Poziom 16

Post#14 11 Oct 2003 10:14   

witam
a niby dlaczego odpada? regulacje praktycznie masz od 15%. daj potencjometr na minimum i pomierz sobie napiecie miedzyszczytowe. nie wyjdzie ci nawet 70V. więc na jakiej części sinusa załącza się triak?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> OCZEKUJĘ PORAD - ZASILACZ
Page 1 of 1

Page generation time: 0.081 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed