czero Poziom 6

|
12 Sep 2003 04:14 łączenie zasilaczy ATX |
|
|
|
Aktualnie mam zasilacz Codegen 300W (daje pewnie 230W) i ma:
+3.3V - 14A
+5V - 20A
+12V - 10A
(parametry zbliżone - nie mam tabliczki znamionowej, to nie jest zasilacz z dodatkowymi wyjściami ATX2 - dlatego ma inne parametry niż Codegen 300W ATX2) oraz Zasilacze: L&C 235W, Enermax 230W, KME 250W. Interesuje mnie połączenie Codegena z którymś z tych zasilaczy, aby otrzymać na +3.3V >14A, na +5V > 20A i na +12 > 10A. Ewentualnie jeśli będzie to prostsze, interesuje mnie modyfikacja (więcej amperażu) w/w Codegena.
Mój zestaw: A2.8+, 512MB DDR333, Seagate 7200, CDRW, Radeon 8500, modem, sieciówka, Live, czasem jeszcze 3 dyski - zależymi na stabilności tegoż zestawu.
P.S. Nie stać mnie na nowe: Anteki/Enermaxy/Chiefteki/Fortrony/inne >150zł, właściwie wydatek rzędu 100zł to w tej chwili dla mnie problem, a nie zamierzam wyłączać komputera na pół roku zanim uzbieram pieniądze.
Prosiłbym o odpowiedź w (miarę możliwości oczywiście) na adres: czero(malpa)polbox.com
|
|
czero Poziom 6

|
12 Sep 2003 15:24 Re: łączenie zasilaczy ATX |
|
|
|
Jak pisałem, Codegen 300W nie ma 300W ma 230 lub 250W (zależnie od modelu). Mylisz się, 230W do mojej konfiguracji - przecież to pracuje >100% mocy, a weź poprawkę na to, że tani zasilacz - tanie komponenty - mniejsza trwałość - szybsze uszkodzenie itp., dalej można wymieniać.
Co do tego co napisałeś "na marginesie", komputer wymienia się modułowo, w miarę możliwości. Ostatnio zmieniłem K6 na tegoż Athlona (płytę też), dysk zmieniłem przymusowo (padł mi IBM, a sklep się zwinął), wstawiłem 512 DDR i kupiłem okazyjnie Herculesa - na tyle i aż tyle mnie stać. Nie planowałem ani dysku twardego ani zasilacza. Nie mogę pozwolić sobie na jakikolwiek zakup w tej chwili, muszę spłacić pożyczkę (jak będziesz sam na siebie zarabiał zobaczysz - wszystkiego sobie NIE KUPISZ).
P.S.
za pieniądze wydane na Modecoma radziłbym kupić markowy zasilacz (prawie te same pieniądze, a jakość wykonania niebo a ziemia).
| Moderated by DriverMSG: |
| Temat zbedny dla forum. |
|
|