| Author |
kokodin Poziom 18

|
29 Jan 2007 14:49 pytanie o wzmacniacz operacyjny |
|
|
|
mam taki pomysł aby zbudować przester na diodach i wzmacniaczu operacyjnym na schemacie z tej strony http://privatewww.essex.ac.uk/~mpthak/Distortion/
niestety kwestia zasilania symetrycznego mnie odstrasza ponieważ wszystkie pozostałe stopnie wzmacniacza są na zasilaniu asymetrycznym przedwzmacniacz 9v a końcówka 30v szperając w moich rupiecich znalazłem rozebrane głośniki komputerowe ze sprawnym układem TDA2822M (SP2822)
http://www.ortodoxism.ro/datasheets/stmicroelectronics/1464.pdf
moje pytanie jest następujące :
czy ten układ nadaje się, z uproszczonego schematu wynika że posiada 2 wzmacniacze operacyjne ?
|
|
| Back to top |
|
 |
tomaszgab Poziom 20

|
29 Jan 2007 15:35 Re: pytanie o wzmacniacz operacyjny |
|
|
|
Zagubiłem się w twoim toku myślenia,przestery nie wiem który gdyż jest ich parę z tej strony zasilany jest tradycyjnie plus 9V a minus/masa/ ,nie rozumiem.TDA2822 tam masz aplikację i są to dwa wzmacniacze ,wyprowadzenia jak i parametry w tabelkach,nie rozumiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jan 2007 15:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
john_t Poziom 20

|
29 Jan 2007 15:42 Re: pytanie o wzmacniacz operacyjny |
|
|
|
Każdy wzmacniacz operacyjny może być zasilany zarówno napięciem symetrycznym jak i asymetrycznym. To kwestia polaryzacji wejść +/-
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jan 2007 15:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kokodin Poziom 18

|
29 Jan 2007 16:30 Re: pytanie o wzmacniacz operacyjny |
|
|
|
tomaszgab schemat który ma być zbudowany to ten ostatni z treści artykułu jasno wynika że tylko on jest projektem urządzenia a reszta to przykłady stosowania i budowy filtrów/potencjomertów itp a co do układu który podałem to nie wiedziałem po prostu czy te wzmacniacze podołają czy od razu zdechną że są 2 to ja wiem i nawet tylu potrzebuje
john_t prosił bym o jakieś rozwinięcie co prawda znam angielski na tyle aby zrozumieć ogólny sens tego artykułu ale część o wzmacnaczach jakoś nadal wydaje się czarną magią prosił bym o jakiś polski prosty tksy jeśli to możliwe
|
|
| Back to top |
|
 |
petrakwap Poziom 15

|
29 Jan 2007 18:04 Re: pytanie o wzmacniacz operacyjny |
|
|
|
hej :)
pewnie znów Ci się nie spodoba,tylko mi nie mów ze cie gaszę! :(.Jak widać na rys.. 30V! wzmaka z którego zasil jest dzielnik z zenerek,poprzez rezystory"R" jest podzielony na 2 X 12V,moc tracona w "R" zeleży od Ciebie=
jaką zastosujesz zenerkę = 100mW,czy 1W ,spadek na "R" 3V i z tego liczysz prąd jaki Ci jest potrzebny do zasilania twoich układów. Lecz pozorna masa,sztucznie wytworzona podzielonym zenerkami napięciem !,nie jest masą = obudowy,i wzmaka = lecz masą wejściowa i końcową ,przed-wzmacniaczy na op.,lub przesteru,lub jeszcze co sobie tam wymyślisz ;)
:) smacznego
| Filesize: |
15.48 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jan 2007 18:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kokodin Poziom 18

|
29 Jan 2007 18:30 Re: pytanie o wzmacniacz operacyjny |
|
|
|
co prawda to by był konstruktywny post do innego tematu ale dzieki jak bede chciał bawić sie z tym moim prawdziwym wzmacniaczem operacyjnym a nie tym głośnikowym to sie przyda
|
|
| Back to top |
|
 |
petrakwap Poziom 15

|
29 Jan 2007 21:35 Re: pytanie o wzmacniacz operacyjny |
|
|
|
| kokodin wrote: |
| co prawda to by był konstruktywny post do innego tematu ale dzieki jak bede chciał bawić sie z tym moim prawdziwym wzmacniaczem operacyjnym a nie tym głośnikowym to sie przyda |
w takim razie!,polecam nawiń trafo!,z symetrycznym uzwojeniem!,uwaga!
bifilarnie!=to znaczy dwoma drutami na raz!,zaletą tego nawijania jest to!,że otrzymasz prawie identyczne napięcia!,i mniejsze straty na mostku prostowniczym!,warto się pomęczyć trochę,i przyda się wprawa jak będziesz,robił najprostszy na świecie = Ring Modulator
:D!
powodzenia :D
ps.adres pocztowy znasz jak co ,to go Ci narysuję :)
piotr
|
|
| Back to top |
|
 |
kokodin Poziom 18

|
30 Jan 2007 05:12 Re: pytanie o wzmacniacz operacyjny |
|
|
|
obędzie sie bez rysowania wiem co masz na myśli sam myślałem o podobnym rozwiązaniu tylko że uzwojenia osobno przedzielone poprzecznie czyli jedno obok drugiego na jednym rdzeniu w kształcie litery "D" albo nawet kwadratowym bo takowy mam , nie jeden transformator sie przewijało i nie jeden tylko rozwijało :D
dobra ale koniec z trafami symetrycznymi na dziś wrócimy do nich jeśli tda będzie za słabe na przester
prośba do moderatorów przenieście ten temat do mojego junkampa i usuńcie tę linijke
|
|
| Back to top |
|
 |
petrakwap Poziom 15

|
30 Jan 2007 06:26 Re: pytanie o wzmacniacz operacyjny |
|
|
|
| obędzie sie bez rysowania wiem co masz na myśli sam myślałem o podobnym rozwiązaniu tylko że uzwojenia osobno przedzielone poprzecznie czyli jedno obok drugiego na jednym rdzeniu w kształcie litery "D" albo nawet kwadratowym bo takowy mam , |
Cześć
teraz bardzo często stosuje się transformatory kształtki jak nazwałeś "D" poprawnie "U",rdzeń= "magnetowód"i jednoczesnie zwijany z taśmy i cięty specjalnymi tarczami!,
kłaniam się :)
piotr
| Filename: |
miernik L C.pdf |
 Download |
| Contents: |
|
438.27 KB |
| Punkty: |
0.86 = 0.516 for transfer + 0.344 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
kokodin Poziom 18

|
30 Jan 2007 12:29 Re: pytanie o wzmacniacz operacyjny |
|
|
|
dobra lae to miał być temat o wzmacniaczu operacyjnym nie o transformatorze :]
|
|
| Back to top |
|
 |
petrakwap Poziom 15

|
30 Jan 2007 14:46 Re: pytanie o wzmacniacz operacyjny |
|
|
|
| dobra lae to miał być temat o wzmacniaczu operacyjnym nie o transformatorze :] |
:P
ps. wer super efetc = kiss mi ;)!
25.53 KB |

|
25.03 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jan 2007 14:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kokodin Poziom 18

|
30 Jan 2007 15:52 Re: pytanie o wzmacniacz operacyjny |
|
|
|
bardzo zabawne :D niestety w zamyśle mam przester do 2 gitar na eden głośnik i każda gitara ma oddzielne potencjometry ale ten pomysł pewnie też kiedyś przetestuje można bt zrobić jeszcze sekcje hard clipping łącząc diodami i potencjometrem wejącie z wyjściem :D
a co do sprawy operacyjnych już sobie wyszperałem sam co i jak więc temat wzmcniacza operacyjnego jest zakończony ale jako że w tym temacie zaczyna dominować temat junk ampa prosze moderatorów o połączenie tematów
|
|
| Back to top |
|
 |