FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

pytanie o wzmacniacz operacyjny

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> pytanie o wzmacniacz operacyjny
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 29 Jan 2007 14:49   

pytanie o wzmacniacz operacyjny

mam taki pomysł aby zbudować przester na diodach i wzmacniaczu operacyjnym na schemacie z tej strony http://privatewww.essex.ac.uk/~mpthak/Distortion/
niestety kwestia zasilania symetrycznego mnie odstrasza ponieważ wszystkie pozostałe stopnie wzmacniacza są na zasilaniu asymetrycznym przedwzmacniacz 9v a końcówka 30v szperając w moich rupiecich znalazłem rozebrane głośniki komputerowe ze sprawnym układem TDA2822M (SP2822)
http://www.ortodoxism.ro/datasheets/stmicroelectronics/1464.pdf
moje pytanie jest następujące :
czy ten układ nadaje się, z uproszczonego schematu wynika że posiada 2 wzmacniacze operacyjne ?
Back to top

tomaszgab
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 29 Jan 2007 15:35   

Re: pytanie o wzmacniacz operacyjny

Zagubiłem się w twoim toku myślenia,przestery nie wiem który gdyż jest ich parę z tej strony zasilany jest tradycyjnie plus 9V a minus/masa/ ,nie rozumiem.TDA2822 tam masz aplikację i są to dwa wzmacniacze ,wyprowadzenia jak i parametry w tabelkach,nie rozumiem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Jan 2007 15:35   

Back to top

john_t
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 29 Jan 2007 15:42   

Każdy wzmacniacz operacyjny może być zasilany zarówno napięciem symetrycznym jak i asymetrycznym. To kwestia polaryzacji wejść +/-
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Jan 2007 15:42   

Back to top

kokodin
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 Post from the author of the topic 29 Jan 2007 16:30   

tomaszgab schemat który ma być zbudowany to ten ostatni z treści artykułu jasno wynika że tylko on jest projektem urządzenia a reszta to przykłady stosowania i budowy filtrów/potencjomertów itp a co do układu który podałem to nie wiedziałem po prostu czy te wzmacniacze podołają czy od razu zdechną że są 2 to ja wiem i nawet tylu potrzebuje

john_t prosił bym o jakieś rozwinięcie co prawda znam angielski na tyle aby zrozumieć ogólny sens tego artykułu ale część o wzmacnaczach jakoś nadal wydaje się czarną magią prosił bym o jakiś polski prosty tksy jeśli to możliwe
Back to top

petrakwap
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 29 Jan 2007 18:04helpful post - solution   

hej :)
pewnie znów Ci się nie spodoba,tylko mi nie mów ze cie gaszę! :(.Jak widać na rys.. 30V! wzmaka z którego zasil jest dzielnik z zenerek,poprzez rezystory"R" jest podzielony na 2 X 12V,moc tracona w "R" zeleży od Ciebie=
jaką zastosujesz zenerkę = 100mW,czy 1W ,spadek na "R" 3V i z tego liczysz prąd jaki Ci jest potrzebny do zasilania twoich układów. Lecz pozorna masa,sztucznie wytworzona podzielonym zenerkami napięciem !,nie jest masą = obudowy,i wzmaka = lecz masą wejściowa i końcową ,przed-wzmacniaczy na op.,lub przesteru,lub jeszcze co sobie tam wymyślisz ;)
:) smacznego

prosty dzielnik.JPG
 Filesize:  15.48 KB

prosty dzielnik.JPG

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Jan 2007 18:04helpful post - solution   

Back to top

kokodin
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 Post from the author of the topic 29 Jan 2007 18:30   

co prawda to by był konstruktywny post do innego tematu ale dzieki jak bede chciał bawić sie z tym moim prawdziwym wzmacniaczem operacyjnym a nie tym głośnikowym to sie przyda
Back to top

petrakwap
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 29 Jan 2007 21:35   

kokodin wrote:
co prawda to by był konstruktywny post do innego tematu ale dzieki jak bede chciał bawić sie z tym moim prawdziwym wzmacniaczem operacyjnym a nie tym głośnikowym to sie przyda

w takim razie!,polecam nawiń trafo!,z symetrycznym uzwojeniem!,uwaga!
bifilarnie!=to znaczy dwoma drutami na raz!,zaletą tego nawijania jest to!,że otrzymasz prawie identyczne napięcia!,i mniejsze straty na mostku prostowniczym!,warto się pomęczyć trochę,i przyda się wprawa jak będziesz,robił najprostszy na świecie = Ring Modulator
:D!
powodzenia :D
ps.adres pocztowy znasz jak co ,to go Ci narysuję :)
piotr
Back to top

kokodin
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 Post from the author of the topic 30 Jan 2007 05:12   

obędzie sie bez rysowania wiem co masz na myśli sam myślałem o podobnym rozwiązaniu tylko że uzwojenia osobno przedzielone poprzecznie czyli jedno obok drugiego na jednym rdzeniu w kształcie litery "D" albo nawet kwadratowym bo takowy mam , nie jeden transformator sie przewijało i nie jeden tylko rozwijało :D
dobra ale koniec z trafami symetrycznymi na dziś wrócimy do nich jeśli tda będzie za słabe na przester

prośba do moderatorów przenieście ten temat do mojego junkampa i usuńcie tę linijke
Back to top

petrakwap
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 30 Jan 2007 06:26   

kokodin wrote:
obędzie sie bez rysowania wiem co masz na myśli sam myślałem o podobnym rozwiązaniu tylko że uzwojenia osobno przedzielone poprzecznie czyli jedno obok drugiego na jednym rdzeniu w kształcie litery "D" albo nawet kwadratowym bo takowy mam ,

Cześć
teraz bardzo często stosuje się transformatory kształtki jak nazwałeś "D" poprawnie "U",rdzeń= "magnetowód"i jednoczesnie zwijany z taśmy i cięty specjalnymi tarczami!,
kłaniam się :)
piotr

miernik L C.pdf
 Filename:  miernik L C.pdf
Download
 Contents:  
 Filesize:  438.27 KB
 Punkty:  0.86 = 0.516 for transfer + 0.344 for the user (set automatically)

Back to top

kokodin
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 Post from the author of the topic 30 Jan 2007 12:29   

dobra lae to miał być temat o wzmacniaczu operacyjnym nie o transformatorze :]
Back to top

petrakwap
Poziom 15
Poziom 15

Post#11 30 Jan 2007 14:46   

kokodin wrote:
dobra lae to miał być temat o wzmacniaczu operacyjnym nie o transformatorze :]

:P

ps. wer super efetc = kiss mi ;)!

atack se.JPG
 Filesize:  25.53 KB

atack se.JPG

hig power fuuzz !!!.JPG
 Filesize:  25.03 KB

hig power fuuzz !!!.JPG

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jan 2007 14:46   

Back to top

kokodin
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 Post from the author of the topic 30 Jan 2007 15:52   

bardzo zabawne :D niestety w zamyśle mam przester do 2 gitar na eden głośnik i każda gitara ma oddzielne potencjometry ale ten pomysł pewnie też kiedyś przetestuje można bt zrobić jeszcze sekcje hard clipping łącząc diodami i potencjometrem wejącie z wyjściem :D

a co do sprawy operacyjnych już sobie wyszperałem sam co i jak więc temat wzmcniacza operacyjnego jest zakończony ale jako że w tym temacie zaczyna dominować temat junk ampa prosze moderatorów o połączenie tematów
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> pytanie o wzmacniacz operacyjny
Page 1 of 1
Similar topics
Wzmacniacz operacyjny OP-37 (1)
wzmacniacz operacyjny (2)
Wzmacniacz operacyjny na 12 V (7)
WZMACNIACZ OPERACYJNY (6)
Wzmacniacz operacyjny (6)
Wzmacniacz operacyjny. Czy na układzie BA103224 da się zrobić wzmacniacz audio? (3)
pytanie o wzmacniacz operacyjny... (14)
Wzmacniacz operacyjny (16)
WZMACNIACZ OPERACYJNY (8)
Problem: wzmacniacz operacyjny (15)

Page generation time: 0.143 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed