| Author |
WiJ Poziom 10

|
12 Sep 2003 15:31 UFORMAT dysków twardych |
|
|
|
Witam swego czasu na allegro pojawiały się różniste programiki do usówania badsektorów z dyków twardych.Jestem ciekawy co to są za programiki i z czym to się je. Czy ktoś już miał styczność z takimi programikami , a jeśli tak to z kąd można je nabyć. Pozdrawiam wszystkich 8)
|
|
| Back to top |
|
 |
djlexus Poziom 19

|
12 Sep 2003 16:18 |
|
|
|
Wydaje mi się, ze jak większość cudownych programików na allxx to zwyke naciągactwo.
Skoro na dysku powstał juz BatSektor to juz się nic nie da zrobić, tylko trzeba z tym żyć, kilka kastrów to jeszcze nie jest koniec dysku.
Lecz teoria jaką wysnuwam na temat tech programików to tylko moje "wyobrażenie" i ogólna znajomość tematyki HDD od środka i sam jestem ciekaw co powie na to jakiś bardziej "obcykany" fachowiec.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Sep 2003 16:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SPiotr Poziom 18

|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej Maciejewski Poziom 17

|
12 Sep 2003 17:05 Re: UFORMAT dysków twardych |
|
|
|
Kiedyś było popularne powiedzenie "Zbij Pan termometr nie będziesz miał gorączki"
Jeżeli jakis cluster został zakwalifikowany jako zły to znaczy, że jest zły a przynajmniej "niepewny".
Możesz ręcznie usunąć atrybut "bad sector" w tablicy FAT np za pomoca programu "Disk editor" z pakietu "Norton Utilities".
Efekt tego będzie taki , że zapiszesz najcenniejsze dane właśnie w tym clusterze i nie będziesz mógł ich odczytać.
A "cudowne" programy nie robią nic innego jak tylko testują czy na "bad sectorach" mozna coś zapisać i poprawnie odczytać jeżeli uda się to 100 razy to zmieniaja atrybut pozwolą zapisać Ci swoje cenne dane.
(a tu niespodzianka 101 odczyt okaże się nieudany)
|
|
| Back to top |
|
 |
WiJ Poziom 10

|
12 Sep 2003 23:17 Re: UFORMAT dysków twardych |
|
|
|
W większości pewnie macie racje , ale przecież cuda się zdarzają :o
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Sep 2003 23:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbynia Poziom 22

|
14 Sep 2003 00:18 Re: UFORMAT dysków twardych |
|
|
|
e tam....
jak wdclear ci tego nie ruszy to nic nie ruszy.......
pozatym biedaczek windows jest w ciężkim szoku jak widzi bady......
|
|
| Back to top |
|
 |
Caladan Poziom 15

|
14 Sep 2003 15:57 Re: UFORMAT dysków twardych |
|
|
|
Słyszałem kiedyś o tym, że na HDD są specjalne obszary, które przejmują zadanie uszkodzonych klastrów i w ten sposób można ukryć ich istnienie. Uważam jednak, że coś co naprawia bad'y nie jest możliwe - to zwykłe oszustwo.
|
|
| Back to top |
|
 |
szczeslaw Poziom 9

|
14 Sep 2003 16:47 |
|
|
|
Bady mogą być sprzętowe i programowe. Programowe bady usuwa WDCelar - on po prostu zapisuje cały dysk zerami rozmagnesowując jego powierzchnię (mniej więcej). Ale jeżeli WDClear nie usunął bada to znaczy że jest on sprzętowy i nic nie zdziałasz. Można jedynie spróbować zrobić partycję tak, żeby ominąć obszar z badem ale to jest kiepskie rozwiązanie zwłaszcza, że jeżeli pojawił się jeden taki sektor to znaczy, że niedługo będą następne. Zauważcie, że w przypadku badów sprzętowych nawet producent na gwarancji wymienia dysk lub mechanikę dysku - nikt tego nie naprawia.
|
|
| Back to top |
|
 |
djlexus Poziom 19

|
14 Sep 2003 19:38 Re: UFORMAT dysków twardych |
|
|
|
| Quote: |
Caladan napisał
Słyszałem kiedyś o tym, że na HDD są specjalne obszary, które przejmują zadanie uszkodzonych klastrów i w ten sposób można ukryć ich istnienie. |
Zgadza się, nowe dyski, -nie wim czy wszystkie- mają takie możliwości, posiadają pewien "zapasowy" obszar wolnego miejsca który wykożystuje w podobnych przypadkach.
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20530 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
14 Sep 2003 22:09 |
|
|
|
Są też programy, które wielokrotnie przemagnesowują uszkodzony obszar dysku zapisując na nim specjalnie spreparowane dane i przywracają go do stanu użyteczności (HDD Reenerator, SpinRite).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Sep 2003 22:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jaca Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
WiJ Poziom 10

|
15 Sep 2003 13:33 Re: UFORMAT dysków twardych |
|
|
|
Widze że Jaca znalaczł juz podobny temat na forum ale nie zaszkodził go ponowić a pozatym znalazłem bardzo ładny programik do odzyskiwanan danych z dysku nawet gdy partycja padnie, no to juz coś tak możemy pracować :D
Za parę chwil go załaduję tylko znaję która to dyskietka.Unomomento :roll:
|
|
| Back to top |
|
 |