X

Jak przeliczyć kVA ?

30 Jan 2007 17:28 DEdepesz2
  • #1 30 Jan 2007 17:28
    depesz2
    Level 9  
    Posts: 6 | Help: 0
    • Location: Bojszowy
    Helpful post? (0)
    Do mojej firmy zakupiono maszyny. Na tabliczkach znamionowych pisze pobór mocy 150kVA, 70kVA i 10kVA. Jakie mam dobrać przekroje kabli zasilających i jakie zastosować bezpieczniki ? Jak to się przelicza na kW, czy Ampery ?

    Moderated By lechm56

    Przeniesiono z Ogłoszenia Elektronika i Biznes Elektronika.

  • #2 30 Jan 2007 18:14
    aga-aga3
    Level 12  
    Posts: 38 | Help: 2
    • Location: kamienna góra
    Helpful post? (+2)
    Witam!!
    Jeśli chodzi tylko o dobór kabli to potraktuj to jako moc w kW. kVA to nic innego jak moc. Powinieneś napisać jakiego rodzaju maszyny to są jest to ważne.
    Pozdrawiam
  • #3 30 Jan 2007 22:01
    wiewiórka
    Level 15  
    Posts: 147 | Help: 5
    Helpful post? (+1)
    Właśnie co to za maszyny, których moc podawana jest w kVA (moc bierna)? Zazwyczaj dotyczy to transformatorów.
  • #4 30 Jan 2007 22:10
    shulc
    Level 21  
    Posts: 636 | Help: 36
    Helpful post? (0)
    KW- moc czynna
    KVA- moc bierna, dochodzi współczynnik mocy cosφ.
    co do zabezpieczeń trzeba uwzględnić też rozruch
  • #5 30 Jan 2007 22:17
    Aleksander_01
    Level 39  
    Posts: 3899 | Help: 607
    • Location: Kielce
    Helpful post? (+2)
    Witam.
    I dobrze że podają moc pozorną "na wejściu".
    Łatwo obliczyć prądy zasilające, dobrać odpowiednie zabezpieczenia oraz odpowiedni przekrój przewodów zasilających.
    Podstawowy wzór na moc pozorną (a nie bierną) S=√3UI.
    Pozdrawiam

    Shulc i Wiewiórka - moja rada to douczyć się zanim napisze się głupoty.
  • #6 30 Jan 2007 22:44
    shulc
    Level 21  
    Posts: 636 | Help: 36
    Helpful post? (0)
    przepraszam z tą mocą bierną, szybko czytałem i tak napisałem ale myślałem o pozornej
  • #7 31 Jan 2007 10:14
    arek.m
    Level 21  
    Posts: 322 | Help: 62
    • Location: Pruszków
    Helpful post? (+1)
    Spadek napięcia na przewodzie:
    u=l*P/57*A*U
    Przekrój przewodu:
    A=l*P/57*u*U
    prąd
    I=P/1,73*U*cosFi
    l-długość przewodu[m]
    u-spadek napięcia na przewodzie[V]
    U-napięcie [V]
    A-przekrój przewodu
    P-moc[W]
    Wzory dla prądu truj fazowego
  • #8 31 Jan 2007 10:24
    modlinp
    Level 14  
    Posts: 123 | Help: 7
    • Location: bialystok
    Helpful post? (0)
    Moc pozorna S=U*I wyliczysz sobie prąd i możesz już dobierać przekrój przewodu ze względu na prąd długotrwały, potem sprawdzasz przewód na wymagany spadek napięcia. Ale żeby lepiej dobrać zabezpieczenia to warto było by wiedzieć co to jest za urządzenie.

    Dodano po 7 [minuty]:

    ja proponowałbym jednak wzór procentowy

    Δu%=(100*P*L)/(56*S*U²) dla układu 3 fazowego i dla przewodów z miedzi
  • #9 31 Jan 2007 10:27
    Aleksander_01
    Level 39  
    Posts: 3899 | Help: 607
    • Location: Kielce
    Helpful post? (+1)
    [quote="modlinp"]Moc pozorna S=U*I wyliczysz sobie prąd i możesz już dobierać przekrój przewodu ze względu na prąd długotrwały,quote]

    Przecież mamy tu doczynienia z prądem trójfazowym, więc potrzebny jeszcze √3.
    A wartości prądu i napięcia to wartości przewodowe.
    Pozdrawiam
  • #10 31 Jan 2007 12:29
    modlinp
    Level 14  
    Posts: 123 | Help: 7
    • Location: bialystok
    Helpful post? (0)
    Faktycznie w mocy pozornej zapisałem dla układu jednofazowego mój błąd
  • #11 31 Jan 2007 14:03
    irekub
    Level 12  
    Posts: 89 | Help: 1
    • Location: Brzeźnica
    Helpful post? (0)
    Z gościa to będzie normalnie profesor:D.albo zgłupieje
    Ten temat widziałem na trzech różnych forach .:D
  • #12 31 Jan 2007 14:56
    sp5wcx
    Level 33  
    Posts: 2294 | Help: 170
    • Location: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa
    Helpful post? (0)
    Tak to jest jak w naszych firmach wszyscy elektrycy z Utrzymania Ruchu wyjechali na Zachód, a ich miejsce zastępują pracownicy na przykład z Kadr czy działu marketingu.
  • #13 01 Feb 2007 08:25
    irekub
    Level 12  
    Posts: 89 | Help: 1
    • Location: Brzeźnica
    Helpful post? (+1)
    sp5wcx wrote:
    Tak to jest jak w naszych firmach wszyscy elektrycy z Utrzymania Ruchu wyjechali na Zachód, a ich miejsce zastępują pracownicy na przykład z Kadr czy działu marketingu.


    Coś w tym jest.Sam zaczynam penetrację tamtejszego rynku pracy żeby pracować w zawodzie.I za godziwe pieniążki.Tutaj przełożeni potrafią tylko ładować ci coraz więcej obowiązków a o kasie cicho sza.Ech smutne to,żeby musieć wyjeżdżać w poszukiwaniu lepszego życia.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products