Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak przeliczyć kVA ?


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Jak przeliczyć kVA ? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
depesz2
Level 9
Location: Bojszowy
Joined: 02 Jul 2006
Posts: 6
depesz2
Level 9
Post#1 30 Jan 2007 17:28  Topic author   

Jak przeliczyć kVA ?


Do mojej firmy zakupiono maszyny. Na tabliczkach znamionowych pisze pobór mocy 150kVA, 70kVA i 10kVA. Jakie mam dobrać przekroje kabli zasilających i jakie zastosować bezpieczniki ? Jak to się przelicza na kW, czy Ampery ?

Moderated by lechm56:
Przeniesiono z Ogłoszenia Elektronika i Biznes Elektronika.


Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
aga-aga3
Level 11
Location: kamienna góra
Joined: 09 Dec 2005
Posts: 38
Helped: 2
Post rating: 2
aga-aga3
Level 11
Post#2 30 Jan 2007 18:14    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Witam!!
Jeśli chodzi tylko o dobór kabli to potraktuj to jako moc w kW. kVA to nic innego jak moc. Powinieneś napisać jakiego rodzaju maszyny to są jest to ważne.
Pozdrawiam

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wiewiórka
Level 15
Joined: 03 Dec 2006
Posts: 147
Helped: 5
Post rating: 6
wiewiórka
Level 15
Post#3 30 Jan 2007 22:01    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Właśnie co to za maszyny, których moc podawana jest w kVA (moc bierna)? Zazwyczaj dotyczy to transformatorów.

Helpful post? + +1
Back to top
shulc
Level 21
Joined: 27 Dec 2006
Posts: 631
Helped: 36
Post rating: 21
shulc
Level 21
Post#4 30 Jan 2007 22:10    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


KW- moc czynna
KVA- moc bierna, dochodzi współczynnik mocy cosφ.
co do zabezpieczeń trzeba uwzględnić też rozruch

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Aleksander_01
Level 39
Location: Kielce
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3872
Helped: 599
Post rating: 142
Aleksander_01
Level 39
Post#5 30 Jan 2007 22:17    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Witam.
I dobrze że podają moc pozorną "na wejściu".
Łatwo obliczyć prądy zasilające, dobrać odpowiednie zabezpieczenia oraz odpowiedni przekrój przewodów zasilających.
Podstawowy wzór na moc pozorną (a nie bierną) S=√3UI.
Pozdrawiam

Shulc i Wiewiórka - moja rada to douczyć się zanim napisze się głupoty.

Helpful post? + +2
Back to top
shulc
Level 21
Joined: 27 Dec 2006
Posts: 631
Helped: 36
Post rating: 21
shulc
Level 21
Post#6 30 Jan 2007 22:44    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


przepraszam z tą mocą bierną, szybko czytałem i tak napisałem ale myślałem o pozornej

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
arek.m
Level 21
Location: Pruszków
Joined: 25 Oct 2004
Posts: 322
Helped: 62
Post rating: 13
arek.m
Level 21
Post#7 31 Jan 2007 10:14    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Spadek napięcia na przewodzie:
u=l*P/57*A*U
Przekrój przewodu:
A=l*P/57*u*U
prąd
I=P/1,73*U*cosFi
l-długość przewodu[m]
u-spadek napięcia na przewodzie[V]
U-napięcie [V]
A-przekrój przewodu
P-moc[W]
Wzory dla prądu truj fazowego

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
modlinp
Level 14
Location: bialystok
Joined: 26 Nov 2005
Posts: 123
Helped: 7
Post rating: 3
modlinp
Level 14
Post#8 31 Jan 2007 10:24    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Moc pozorna S=U*I wyliczysz sobie prąd i możesz już dobierać przekrój przewodu ze względu na prąd długotrwały, potem sprawdzasz przewód na wymagany spadek napięcia. Ale żeby lepiej dobrać zabezpieczenia to warto było by wiedzieć co to jest za urządzenie.

Dodano po 7 [minuty]:

ja proponowałbym jednak wzór procentowy

Δu%=(100*P*L)/(56*S*U²) dla układu 3 fazowego i dla przewodów z miedzi

Helpful post? + 0
Back to top
Aleksander_01
Level 39
Location: Kielce
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3872
Helped: 599
Post rating: 142
Aleksander_01
Level 39
Post#9 31 Jan 2007 10:27    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


[quote="modlinp"]Moc pozorna S=U*I wyliczysz sobie prąd i możesz już dobierać przekrój przewodu ze względu na prąd długotrwały,quote]

Przecież mamy tu doczynienia z prądem trójfazowym, więc potrzebny jeszcze √3.
A wartości prądu i napięcia to wartości przewodowe.
Pozdrawiam

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
modlinp
Level 14
Location: bialystok
Joined: 26 Nov 2005
Posts: 123
Helped: 7
Post rating: 3
modlinp
Level 14
Post#10 31 Jan 2007 12:29    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Faktycznie w mocy pozornej zapisałem dla układu jednofazowego mój błąd

Helpful post? + 0
Back to top
irekub
Level 12
Location: Brzeźnica
Joined: 30 Jan 2006
Posts: 89
Helped: 1
Post rating: 3
irekub
Level 12
Post#11 31 Jan 2007 14:03    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Z gościa to będzie normalnie profesor:D.albo zgłupieje
Ten temat widziałem na trzech różnych forach .:D

Helpful post? + 0
Back to top
sp5wcx
Level 33
Location: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa
Joined: 22 Mar 2005
Posts: 2295
Helped: 170
Post rating: 56
sp5wcx
Level 33
Post#12 31 Jan 2007 14:56    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Tak to jest jak w naszych firmach wszyscy elektrycy z Utrzymania Ruchu wyjechali na Zachód, a ich miejsce zastępują pracownicy na przykład z Kadr czy działu marketingu.

Helpful post? + 0
Back to top
irekub
Level 12
Location: Brzeźnica
Joined: 30 Jan 2006
Posts: 89
Helped: 1
Post rating: 3
irekub
Level 12
Post#13 01 Feb 2007 08:25    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


sp5wcx wrote:
Tak to jest jak w naszych firmach wszyscy elektrycy z Utrzymania Ruchu wyjechali na Zachód, a ich miejsce zastępują pracownicy na przykład z Kadr czy działu marketingu.


Coś w tym jest.Sam zaczynam penetrację tamtejszego rynku pracy żeby pracować w zawodzie.I za godziwe pieniążki.Tutaj przełożeni potrafią tylko ładować ci coraz więcej obowiązków a o kasie cicho sza.Ech smutne to,żeby musieć wyjeżdżać w poszukiwaniu lepszego życia.

Helpful post? + +1
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jak przeliczyć kVA ?
Page 1 of 1

Similar topics to jak przeliczyć kVA ?

kVA a KW. Jak to zamienić? Agregat prądotwórczy. (7)
Jak przeliczyć jednostkę LBS na kW ? (2)
jak mam to przeliczyć, wyliczyć? (10)
Jak wzbudzić prądnicę synchroniczną samowzbudną 60 KVA/400V (3)
Trafo 1000 kVA - jak zmierzyć rezystancję uzwojeń (3)
Jak przeliczyć obroty silnika elektrycznego na moc. (6)
KVA na KW (6)
transformator olejowy 400 kVA (8)
prądnica 10 kva problem ze wzbudzeniem (17)
AGregat Bass Polska 0,75 KVA (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.067 seconds