Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak przeliczyć kVA ?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Jak przeliczyć kVA ? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Podsłuchy
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
depesz2
Poziom 9
Miasto: Bojszowy
Dołączył: 02 Lip 2006
Posty: 6
depesz2
Poziom 9
Post#1 30 Sty 2007 17:28  Autor tematu   

Jak przeliczyć kVA ?


Do mojej firmy zakupiono maszyny. Na tabliczkach znamionowych pisze pobór mocy 150kVA, 70kVA i 10kVA. Jakie mam dobrać przekroje kabli zasilających i jakie zastosować bezpieczniki ? Jak to się przelicza na kW, czy Ampery ?

Moderowano przez lechm56:
Przeniesiono z Ogłoszenia Elektronika i Biznes Elektronika.


Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
aga-aga3
Poziom 11
Miasto: kamienna góra
Dołączył: 09 Gru 2005
Posty: 38
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
aga-aga3
Poziom 11
Post#2 30 Sty 2007 18:14    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Witam!!
Jeśli chodzi tylko o dobór kabli to potraktuj to jako moc w kW. kVA to nic innego jak moc. Powinieneś napisać jakiego rodzaju maszyny to są jest to ważne.
Pozdrawiam

Pomocny post? + +2
Powrót do góry
wiewiórka
Poziom 15
Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 147
Pomógł: 5
Ocena postów: 4
wiewiórka
Poziom 15
Post#3 30 Sty 2007 22:01    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Właśnie co to za maszyny, których moc podawana jest w kVA (moc bierna)? Zazwyczaj dotyczy to transformatorów.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
shulc
Poziom 21
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 553
Pomógł: 35
Ocena postów: 20
shulc
Poziom 21
Post#4 30 Sty 2007 22:10    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


KW- moc czynna
KVA- moc bierna, dochodzi współczynnik mocy cosφ.
co do zabezpieczeń trzeba uwzględnić też rozruch

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 39
Miasto: Kielce
Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3651
Pomógł: 585
Ocena postów: 98
Aleksander_01
Poziom 39
Post#5 30 Sty 2007 22:17    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Witam.
I dobrze że podają moc pozorną "na wejściu".
Łatwo obliczyć prądy zasilające, dobrać odpowiednie zabezpieczenia oraz odpowiedni przekrój przewodów zasilających.
Podstawowy wzór na moc pozorną (a nie bierną) S=√3UI.
Pozdrawiam

Shulc i Wiewiórka - moja rada to douczyć się zanim napisze się głupoty.

Pomocny post? + +2
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
shulc
Poziom 21
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 553
Pomógł: 35
Ocena postów: 20
shulc
Poziom 21
Post#6 30 Sty 2007 22:44    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


przepraszam z tą mocą bierną, szybko czytałem i tak napisałem ale myślałem o pozornej

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
arek.m
Poziom 21
Miasto: Pruszków
Dołączył: 25 Paź 2004
Posty: 322
Pomógł: 62
Ocena postów: 12
arek.m
Poziom 21
Post#7 31 Sty 2007 10:14    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Spadek napięcia na przewodzie:
u=l*P/57*A*U
Przekrój przewodu:
A=l*P/57*u*U
prąd
I=P/1,73*U*cosFi
l-długość przewodu[m]
u-spadek napięcia na przewodzie[V]
U-napięcie [V]
A-przekrój przewodu
P-moc[W]
Wzory dla prądu truj fazowego

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
modlinp
Poziom 14
Miasto: bialystok
Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 123
Pomógł: 7
Ocena postów: 2
modlinp
Poziom 14
Post#8 31 Sty 2007 10:24    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Moc pozorna S=U*I wyliczysz sobie prąd i możesz już dobierać przekrój przewodu ze względu na prąd długotrwały, potem sprawdzasz przewód na wymagany spadek napięcia. Ale żeby lepiej dobrać zabezpieczenia to warto było by wiedzieć co to jest za urządzenie.

Dodano po 7 [minuty]:

ja proponowałbym jednak wzór procentowy

Δu%=(100*P*L)/(56*S*U²) dla układu 3 fazowego i dla przewodów z miedzi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 39
Miasto: Kielce
Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3651
Pomógł: 585
Ocena postów: 98
Aleksander_01
Poziom 39
Post#9 31 Sty 2007 10:27    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


[quote="modlinp"]Moc pozorna S=U*I wyliczysz sobie prąd i możesz już dobierać przekrój przewodu ze względu na prąd długotrwały,quote]

Przecież mamy tu doczynienia z prądem trójfazowym, więc potrzebny jeszcze √3.
A wartości prądu i napięcia to wartości przewodowe.
Pozdrawiam

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
modlinp
Poziom 14
Miasto: bialystok
Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 123
Pomógł: 7
Ocena postów: 2
modlinp
Poziom 14
Post#10 31 Sty 2007 12:29    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Faktycznie w mocy pozornej zapisałem dla układu jednofazowego mój błąd

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
irekub
Poziom 12
Miasto: Brzeźnica
Dołączył: 30 Sty 2006
Posty: 89
Pomógł: 1
Ocena postów: 3
irekub
Poziom 12
Post#11 31 Sty 2007 14:03    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Z gościa to będzie normalnie profesor:D.albo zgłupieje
Ten temat widziałem na trzech różnych forach .:D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
sp5wcx
Poziom 33
Miasto: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa
Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 2296
Pomógł: 170
Ocena postów: 50
sp5wcx
Poziom 33
Post#12 31 Sty 2007 14:56    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Tak to jest jak w naszych firmach wszyscy elektrycy z Utrzymania Ruchu wyjechali na Zachód, a ich miejsce zastępują pracownicy na przykład z Kadr czy działu marketingu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
irekub
Poziom 12
Miasto: Brzeźnica
Dołączył: 30 Sty 2006
Posty: 89
Pomógł: 1
Ocena postów: 3
irekub
Poziom 12
Post#13 01 Lut 2007 08:25    

Re: Jak przeliczyć kVA ?


sp5wcx napisał:
Tak to jest jak w naszych firmach wszyscy elektrycy z Utrzymania Ruchu wyjechali na Zachód, a ich miejsce zastępują pracownicy na przykład z Kadr czy działu marketingu.


Coś w tym jest.Sam zaczynam penetrację tamtejszego rynku pracy żeby pracować w zawodzie.I za godziwe pieniążki.Tutaj przełożeni potrafią tylko ładować ci coraz więcej obowiązków a o kasie cicho sza.Ech smutne to,żeby musieć wyjeżdżać w poszukiwaniu lepszego życia.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak przeliczyć kVA ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
kVA a KW. Jak to zamienić? Agregat prądotwórczy. (7)
Jak przeliczyć jednostkę LBS na kW ? (2)
jak mam to przeliczyć, wyliczyć? (10)
Jak wzbudzić prądnicę synchroniczną samowzbudną 60 KVA/400V (3)
Trafo 1000 kVA - jak zmierzyć rezystancję uzwojeń (3)
Jak przeliczyć obroty silnika elektrycznego na moc. (6)
KVA na KW (6)
transformator olejowy 400 kVA (8)
prądnica 10 kva problem ze wzbudzeniem (17)
AGregat Bass Polska 0,75 KVA (4)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.088 seconds

elektroda.pl temat RSS