Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak przeliczyć kVA ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak przeliczyć kVA ?
Autor
Wiadomość
depesz2
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 02 Lip 2006
Posty: 6
Miasto: Bojszowy

Post#1 Post autora tematu 30 Sty 2007 17:28   

Jak przeliczyć kVA ?


Do mojej firmy zakupiono maszyny. Na tabliczkach znamionowych pisze pobór mocy 150kVA, 70kVA i 10kVA. Jakie mam dobrać przekroje kabli zasilających i jakie zastosować bezpieczniki ? Jak to się przelicza na kW, czy Ampery ?

Moderowano przez lechm56:
Przeniesiono z Ogłoszenia Elektronika i Biznes Elektronika.

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Sty 2007 17:28   





Powrót do góry
   
aga-aga3
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Gru 2005
Posty: 38
Miasto: kamienna góra

Post#2 30 Sty 2007 18:14   

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Witam!!
Jeśli chodzi tylko o dobór kabli to potraktuj to jako moc w kW. kVA to nic innego jak moc. Powinieneś napisać jakiego rodzaju maszyny to są jest to ważne.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
wiewiórka
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 147

Post#3 30 Sty 2007 22:01   

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Właśnie co to za maszyny, których moc podawana jest w kVA (moc bierna)? Zazwyczaj dotyczy to transformatorów.
Powrót do góry
   
shulc
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 414

Post#4 30 Sty 2007 22:10   

Re: Jak przeliczyć kVA ?


KW- moc czynna
KVA- moc bierna, dochodzi współczynnik mocy cosφ.
co do zabezpieczeń trzeba uwzględnić też rozruch
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Sty 2007 22:10   





Powrót do góry
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3395
Miasto: Kielce

Post#5 30 Sty 2007 22:17   

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Witam.
I dobrze że podają moc pozorną "na wejściu".
Łatwo obliczyć prądy zasilające, dobrać odpowiednie zabezpieczenia oraz odpowiedni przekrój przewodów zasilających.
Podstawowy wzór na moc pozorną (a nie bierną) S=√3UI.
Pozdrawiam

Shulc i Wiewiórka - moja rada to douczyć się zanim napisze się głupoty.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Sty 2007 22:17   





Powrót do góry
   
shulc
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 414

Post#6 30 Sty 2007 22:44   

Re: Jak przeliczyć kVA ?


przepraszam z tą mocą bierną, szybko czytałem i tak napisałem ale myślałem o pozornej
Powrót do góry
   
arek.m
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Paź 2004
Posty: 317
Miasto: Milanówek

Post#7 31 Sty 2007 10:14   

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Spadek napięcia na przewodzie:
u=l*P/57*A*U
Przekrój przewodu:
A=l*P/57*u*U
prąd
I=P/1,73*U*cosFi
l-długość przewodu[m]
u-spadek napięcia na przewodzie[V]
U-napięcie [V]
A-przekrój przewodu
P-moc[W]
Wzory dla prądu truj fazowego
Powrót do góry
   
modlinp
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 123
Miasto: bialystok

Post#8 31 Sty 2007 10:24   

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Moc pozorna S=U*I wyliczysz sobie prąd i możesz już dobierać przekrój przewodu ze względu na prąd długotrwały, potem sprawdzasz przewód na wymagany spadek napięcia. Ale żeby lepiej dobrać zabezpieczenia to warto było by wiedzieć co to jest za urządzenie.

Dodano po 7 [minuty]:

ja proponowałbym jednak wzór procentowy

Δu%=(100*P*L)/(56*S*U²) dla układu 3 fazowego i dla przewodów z miedzi
Powrót do góry
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3395
Miasto: Kielce

Post#9 31 Sty 2007 10:27   

Re: Jak przeliczyć kVA ?


[quote="modlinp"]Moc pozorna S=U*I wyliczysz sobie prąd i możesz już dobierać przekrój przewodu ze względu na prąd długotrwały,quote]

Przecież mamy tu doczynienia z prądem trójfazowym, więc potrzebny jeszcze √3.
A wartości prądu i napięcia to wartości przewodowe.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
modlinp
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 123
Miasto: bialystok

Post#10 31 Sty 2007 12:29   

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Faktycznie w mocy pozornej zapisałem dla układu jednofazowego mój błąd
Powrót do góry
   
irekub
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Sty 2006
Posty: 89
Miasto: Brzeźnica

Post#11 31 Sty 2007 14:03   

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Z gościa to będzie normalnie profesor:D.albo zgłupieje
Ten temat widziałem na trzech różnych forach .:D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sty 2007 14:03   





Powrót do góry
   
sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 2293
Miasto: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa

Post#12 31 Sty 2007 14:56   

Re: Jak przeliczyć kVA ?


Tak to jest jak w naszych firmach wszyscy elektrycy z Utrzymania Ruchu wyjechali na Zachód, a ich miejsce zastępują pracownicy na przykład z Kadr czy działu marketingu.
Powrót do góry
   
irekub
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Sty 2006
Posty: 89
Miasto: Brzeźnica

Post#13 01 Lut 2007 08:25   

Re: Jak przeliczyć kVA ?


sp5wcx napisał:
Tak to jest jak w naszych firmach wszyscy elektrycy z Utrzymania Ruchu wyjechali na Zachód, a ich miejsce zastępują pracownicy na przykład z Kadr czy działu marketingu.


Coś w tym jest.Sam zaczynam penetrację tamtejszego rynku pracy żeby pracować w zawodzie.I za godziwe pieniążki.Tutaj przełożeni potrafią tylko ładować ci coraz więcej obowiązków a o kasie cicho sza.Ech smutne to,żeby musieć wyjeżdżać w poszukiwaniu lepszego życia.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak przeliczyć kVA ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
kVA a KW. Jak to zamienić? Agregat prądotwórczy. (7)
Jak przeliczyć jednostkę LBS na kW ? (2)
jak mam to przeliczyć, wyliczyć? (10)
Jak wzbudzić prądnicę synchroniczną samowzbudną 60 KVA/400V (3)
Trafo 1000 kVA - jak zmierzyć rezystancję uzwojeń (3)
Jak przeliczyć obroty silnika elektrycznego na moc. (6)
KVA na KW (6)
transformator olejowy 400 kVA (8)
prądnica 10 kva problem ze wzbudzeniem (17)
AGregat Bass Polska 0,75 KVA (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS