Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Instalacja ochronnika przepięciowego w układzie TNS


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Ochrona -> Instalacja ochronnika przepięciowego w układzie TNS
Autor
Wiadomość
ontuk57
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 4

Post#1 Post autora tematu 31 Sty 2007 10:00   

Ochronnik przepięciowy


Jak wykonać instalację ochronnika przepięciowego, wyłącznika różnicowo-prądowego w zalicznikowej tablicy rozdzielczej w układzieTN-S.
Do budynku na działce z rozdzielni pomiarowej doprowadzony jest przewód
5*10mm2 o długości 60mb.Budynek nie jest uziemniony.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sty 2007 10:00   





Powrót do góry
   
Elmont
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 549
Miasto: Rzeszów--Galicya

Post#2 31 Sty 2007 15:40   

Re: Ochronnik przepięciowy


Pytanie czy jest zastosowany ochronnik klasy I np:PU 4B dalej po
uwzglednieniu odległosci od ochronnika klasy I zastosować np:P4C lub
ochronnik Combo klasy I i II w jednej obudowie jest on dosyc drogim
urzadzeniem . Przy zakupie powyzszego typu ochronnika jest w opakowaniu
karteczka ze schematem jego połaczenia z instalacja dla poszczególnych
systemów zasilania .
Powrót do góry
   
pablo^
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 14
Miasto: białystok

Post#3 31 Sty 2007 23:31   

Re: Ochronnik przepięciowy


Z tego co napisałeś, wnioskując po przewodzie to zasilanie jest 3 fazowe, tak więc zabezpieczona musi ochronnikiem każda faza i przewód neutralny, a ochroniki podłączone do PE. W zależności od producenta mogą być wszystkie cztery w jednej obudowie lub odzielnie. Osobiście proponuję ochronniki typu B+C,zawsze to większa ochrona. Chyba że masz bardzo wrażliwe urządzenia to można dostawić typu D, najlepiej go instalować możliwie blisko chronionego urządzenia. Jeżeli chcesz to mogę narysować przykładową tablicę mieszkaniową z różnicówką i ochronnikami. A co do uziemienia dobrze jak by bylo, ale zakładam że przewód PE (zasilający 5X10mm) jest już uziemiony, skrzynce(tablicy licznikowej).
Powrót do góry
   
ontuk57
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 4

Post#4 Post autora tematu 01 Lut 2007 19:10   

Re: Ochronnik przepięciowy


Pablo wielkie dzięki za zainteresowanie się moim tematem.
Instalacja jest 3-fazowa.Budynek chcę podłączyć w systemie TN-S.
Tylko jak to zrobić bez dodatkowego uziemnienia?
Jeżeli możesz to prześlij mi sposob podłączenia w tablicy.
Powrót do góry
   
shulc
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 414

Post#5 01 Lut 2007 19:29   

Re: Ochronnik przepięciowy


Cytat:
A co do uziemienia dobrze jak by bylo, ale zakładam że przewód PE (zasilający 5X10mm) jest już uziemiony, skrzynce(tablicy licznikowej).


Tak, ale w złączu często zachodzi przejście TNC na TNS poprzez uziemienia przewodu N. Powstaje łącze w którym łączy się _N-PE które prowadzimy do rozdzielnicy. W budynku tworzymy GLU i LW (główną listwę uziemiającą i listwy wyrównawcze). W miarę możliwości powinieneś mieć niezależny uziom , nie połączony z uziomem energetyki. Wtedy nie przywlecze ci taka bednarka z zewnątrz niczego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lut 2007 19:29   





Powrót do góry
   
pablo^
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 14
Miasto: białystok

Post#6 03 Lut 2007 13:09   

Re: Ochronnik przepięciowy


Ontuk57, podłącz te ochronniki pomiędzy przewód PE i fazowe, oraz przewód N ( dlatego tak łączysz bo masz instalację 5 przewodową już od pomiarówki). A co do tych listew uziemiających (wyrównawczych) to ok, zgadzam się, ale jak napisał Ontuk57, nie ma na tym budynku uziemienia, a tym bardziej odgromówki, więc prądy od pioruna raczej nie będą miały miejsca, a przeważnie dotyczą Cię przepięcia z sieci. Budynek jak sądze nie jest za duży,a instalacje sanitarne wykonuje się przeważnie plastikiem to jak nie będzie tych listew i uziemienia też da się przeboleć, w końcu może nie ma co w tym budynku uziemiać? A my chcemy z niego zrobić twierdze. Jak chcesz więcej info to zapraszam na skype. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#7 03 Lut 2007 14:20   

Re: Ochronnik przepięciowy


pablo^ napisał:
Osobiście proponuję ochronniki typu B+C,zawsze to większa ochrona.


Szkoda sobie zawracać głowę takimi zespolonymi. Proszę poczytać:

http://www.elektroinstalator.com.pl/artyk/2006_10/42.htm

http://www.elektroinstalator.com.pl/artyk/2006_11/14.htm
Powrót do góry
   
pablo^
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 14
Miasto: białystok

Post#8 03 Lut 2007 20:37   

Re: Ochronnik przepięciowy


Witam geguś, ciekawe informacje podesłałeś. Ale sądzę że ten budynek byłby dobrze chroniony, raczej nie bierzemy pod uwagę uderzenia pioruna w ten budynek, tylko co "przywędruje" z sieci(oczywiście wszystko zdarzyć się może). Odcinek kabla zasilającego też spory, a przekrój 10mm, energia powinna być stłumiona do bezpiecznego poziomu. Ale autorzy linków przecież nie zdyskwalifikowali ochronników B+C, tylko B+C+D, a te pierwsze mają nie rzetelne dane (często zawyżone parametry). Dzięki za uwagi.
Powrót do góry
   
ontuk57
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 4

Post#9 Post autora tematu 05 Lut 2007 18:10   

Re: Ochronnik przepięciowy


Pablo ten bubynek jest chyba większy niż myślisz. Ma 11,5mdł.,6,5mszer.i ponad 6m wysokości.
Czy zakopanie 15mb bednarki(taką ilością dysponuje)byłoby dobrym uziemnieniem? Jakim przewodem połączyć ją z PE.
Jaką wartość Ω musi mieć uziom.
Powrót do góry
   
pablo^
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 14
Miasto: białystok

Post#10 07 Lut 2007 19:20   

Re: Ochronnik przepięciowy


Witam. Ontuk57 ja nie jestem projektantem, ale robię instalacje w blokach przeważnie, a tam wymagają mniej niż 10 ohm, dla odgromówki kiedyś wymagali 30 ohm. A Twój budynek najlepiej jakby miał uziom ze zbrojenia z ław fundamentowych (to najlepsze rozwiązanie). Robiłem sporo uziomów, ale 15m bednarki obawiam się że będzie kiepsko (raz mi się udało zrobić 5 ohm na trzech szpilkach typu galmar po 1,2metra każda, ale to był cud, a przeważnie to po 15 takich wbijałem i było różnie). Od uziomu do głównej szyny wyrównawczej w budynku wchodzę bednarką, a od tej szyny do tablicy bezpiecznikowej(mieszkaniowej) podłączam 16mm² Cu, tak to robię ja i śpię spokojnie wtedy(dodam że wszystkie media też do tej szyny podłączam). Tak jest w przypadku gdy jest instalacja odgromowa. Ale nawet gdy nie uziemisz tego przewodu, to i tak jak dasz ochronnik to w razie przepięcia faza-PE i tak Ci stłumi energię. Szyny wyrównawcze stosuje się dla wyrównania potencjałów, szczególnie w dużych budynkach gdy są rozbudowane instalacje wodne, co, gaz, przykład (dotykasz grzejnika co. i pralki, gdy nie ma połączeń wyrównawczych teoretycznie może "walnąć", a szczególnie podczas wyładowań atmosferycznych). Te połączenia są właśnie szczególnie istotne gdy jest odgromówka, ja wtedy stosuje cały ''pakiet ", tj. dobre uziemienie, główna szyna wyrównawcza, ochronniki(na TV też).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lut 2007 19:20   





Powrót do góry
   
ontuk57
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 4

Post#11 Post autora tematu 08 Lut 2007 17:56   

Re: Ochronnik przepięciowy


Pablo Dzięki za odpowiedź. Nie mogę połączyć uziemnienia ze zbrojeniem ławy fundamentowej bo jego nie ma. taki budynek kupiłem. Jest to budynek gospodarczy w którym robię letnią kuchnie, będzie tam jeszcze zlew.umywalka i prysznic.Czy muszę go zabespieczać jak dom mieszkalny.
Pozdrowienia
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Ochrona -> Instalacja ochronnika przepięciowego w układzie TNS
Strona 1 z 1
Podobne tematy
sposoby podłączenia ochronnika przepięciowego (16)
Co do zabezpieczenia przepięciowego? (3)
instalacja wewnetrzna w układzie TN-S (5)
Uszkodzenie ochronnika przeciwprzepięciowego (5)
Dobor ochronnika przepiec klasy C (4)
Zasada działania ochronnika przeciwprzepięciowego (37)
Jaki typ ochronnika DEHNventil (14)
Budowa ochronnika OA-1 _ na ile skuteczny? (8)
ETITEC B - Podłączenie ochronnika 1-fazowego (4)
Wyspa TNS w TN-C-S proszę o poradę (14)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS