Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Instalacja ochronnika przepięciowego w układzie TNS


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Ochrona ->Instalacja ochronnika przepięciowego w układzie TNS Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
ontuk57
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 4
Ocena postów: 3
ontuk57
Poziom 2
Post#1 31 Sty 2007 10:00  Autor tematu   

Ochronnik przepięciowy


Jak wykonać instalację ochronnika przepięciowego, wyłącznika różnicowo-prądowego w zalicznikowej tablicy rozdzielczej w układzieTN-S.
Do budynku na działce z rozdzielni pomiarowej doprowadzony jest przewód
5*10mm2 o długości 60mb.Budynek nie jest uziemniony.

Oceń post: + +3 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Elmont
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Rzeszów--Galicya
Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 564
Pomógł: 36
Ocena postów: 12
Elmont
Poziom 18
Post#2 31 Sty 2007 15:40    

Re: Ochronnik przepięciowy


Pytanie czy jest zastosowany ochronnik klasy I np:PU 4B dalej po
uwzglednieniu odległosci od ochronnika klasy I zastosować np:P4C lub
ochronnik Combo klasy I i II w jednej obudowie jest on dosyc drogim
urzadzeniem . Przy zakupie powyzszego typu ochronnika jest w opakowaniu
karteczka ze schematem jego połaczenia z instalacja dla poszczególnych
systemów zasilania .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pablo^
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: białystok
Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 17
Ocena postów: 2
pablo^
Poziom 6
Post#3 31 Sty 2007 23:31    

Re: Ochronnik przepięciowy


Z tego co napisałeś, wnioskując po przewodzie to zasilanie jest 3 fazowe, tak więc zabezpieczona musi ochronnikiem każda faza i przewód neutralny, a ochroniki podłączone do PE. W zależności od producenta mogą być wszystkie cztery w jednej obudowie lub odzielnie. Osobiście proponuję ochronniki typu B+C,zawsze to większa ochrona. Chyba że masz bardzo wrażliwe urządzenia to można dostawić typu D, najlepiej go instalować możliwie blisko chronionego urządzenia. Jeżeli chcesz to mogę narysować przykładową tablicę mieszkaniową z różnicówką i ochronnikami. A co do uziemienia dobrze jak by bylo, ale zakładam że przewód PE (zasilający 5X10mm) jest już uziemiony, skrzynce(tablicy licznikowej).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ontuk57
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 4
Ocena postów: 3
ontuk57
Poziom 2
Post#4 01 Lut 2007 19:10  Autor tematu   

Re: Ochronnik przepięciowy


Pablo wielkie dzięki za zainteresowanie się moim tematem.
Instalacja jest 3-fazowa.Budynek chcę podłączyć w systemie TN-S.
Tylko jak to zrobić bez dodatkowego uziemnienia?
Jeżeli możesz to prześlij mi sposob podłączenia w tablicy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
shulc
Poziom 18
Poziom 18
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 462
Pomógł: 31
Ocena postów: 8
shulc
Poziom 18
Post#5 01 Lut 2007 19:29    

Re: Ochronnik przepięciowy


Cytat:
A co do uziemienia dobrze jak by bylo, ale zakładam że przewód PE (zasilający 5X10mm) jest już uziemiony, skrzynce(tablicy licznikowej).


Tak, ale w złączu często zachodzi przejście TNC na TNS poprzez uziemienia przewodu N. Powstaje łącze w którym łączy się _N-PE które prowadzimy do rozdzielnicy. W budynku tworzymy GLU i LW (główną listwę uziemiającą i listwy wyrównawcze). W miarę możliwości powinieneś mieć niezależny uziom , nie połączony z uziomem energetyki. Wtedy nie przywlecze ci taka bednarka z zewnątrz niczego.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pablo^
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: białystok
Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 17
Ocena postów: 2
pablo^
Poziom 6
Post#6 03 Lut 2007 13:09    

Re: Ochronnik przepięciowy


Ontuk57, podłącz te ochronniki pomiędzy przewód PE i fazowe, oraz przewód N ( dlatego tak łączysz bo masz instalację 5 przewodową już od pomiarówki). A co do tych listew uziemiających (wyrównawczych) to ok, zgadzam się, ale jak napisał Ontuk57, nie ma na tym budynku uziemienia, a tym bardziej odgromówki, więc prądy od pioruna raczej nie będą miały miejsca, a przeważnie dotyczą Cię przepięcia z sieci. Budynek jak sądze nie jest za duży,a instalacje sanitarne wykonuje się przeważnie plastikiem to jak nie będzie tych listew i uziemienia też da się przeboleć, w końcu może nie ma co w tym budynku uziemiać? A my chcemy z niego zrobić twierdze. Jak chcesz więcej info to zapraszam na skype. Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#7 03 Lut 2007 14:20    

Re: Ochronnik przepięciowy


pablo^ napisał:
Osobiście proponuję ochronniki typu B+C,zawsze to większa ochrona.


Szkoda sobie zawracać głowę takimi zespolonymi. Proszę poczytać:

http://www.elektroinstalator.com.pl/artyk/2006_10/42.htm

http://www.elektroinstalator.com.pl/artyk/2006_11/14.htm

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pablo^
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: białystok
Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 17
Ocena postów: 2
pablo^
Poziom 6
Post#8 03 Lut 2007 20:37    

Re: Ochronnik przepięciowy


Witam geguś, ciekawe informacje podesłałeś. Ale sądzę że ten budynek byłby dobrze chroniony, raczej nie bierzemy pod uwagę uderzenia pioruna w ten budynek, tylko co "przywędruje" z sieci(oczywiście wszystko zdarzyć się może). Odcinek kabla zasilającego też spory, a przekrój 10mm, energia powinna być stłumiona do bezpiecznego poziomu. Ale autorzy linków przecież nie zdyskwalifikowali ochronników B+C, tylko B+C+D, a te pierwsze mają nie rzetelne dane (często zawyżone parametry). Dzięki za uwagi.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ontuk57
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 4
Ocena postów: 3
ontuk57
Poziom 2
Post#9 05 Lut 2007 18:10  Autor tematu   

Re: Ochronnik przepięciowy


Pablo ten bubynek jest chyba większy niż myślisz. Ma 11,5mdł.,6,5mszer.i ponad 6m wysokości.
Czy zakopanie 15mb bednarki(taką ilością dysponuje)byłoby dobrym uziemnieniem? Jakim przewodem połączyć ją z PE.
Jaką wartość Ω musi mieć uziom.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pablo^
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: białystok
Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 17
Ocena postów: 2
pablo^
Poziom 6
Post#10 07 Lut 2007 19:20    

Re: Ochronnik przepięciowy


Witam. Ontuk57 ja nie jestem projektantem, ale robię instalacje w blokach przeważnie, a tam wymagają mniej niż 10 ohm, dla odgromówki kiedyś wymagali 30 ohm. A Twój budynek najlepiej jakby miał uziom ze zbrojenia z ław fundamentowych (to najlepsze rozwiązanie). Robiłem sporo uziomów, ale 15m bednarki obawiam się że będzie kiepsko (raz mi się udało zrobić 5 ohm na trzech szpilkach typu galmar po 1,2metra każda, ale to był cud, a przeważnie to po 15 takich wbijałem i było różnie). Od uziomu do głównej szyny wyrównawczej w budynku wchodzę bednarką, a od tej szyny do tablicy bezpiecznikowej(mieszkaniowej) podłączam 16mm² Cu, tak to robię ja i śpię spokojnie wtedy(dodam że wszystkie media też do tej szyny podłączam). Tak jest w przypadku gdy jest instalacja odgromowa. Ale nawet gdy nie uziemisz tego przewodu, to i tak jak dasz ochronnik to w razie przepięcia faza-PE i tak Ci stłumi energię. Szyny wyrównawcze stosuje się dla wyrównania potencjałów, szczególnie w dużych budynkach gdy są rozbudowane instalacje wodne, co, gaz, przykład (dotykasz grzejnika co. i pralki, gdy nie ma połączeń wyrównawczych teoretycznie może "walnąć", a szczególnie podczas wyładowań atmosferycznych). Te połączenia są właśnie szczególnie istotne gdy jest odgromówka, ja wtedy stosuje cały ''pakiet ", tj. dobre uziemienie, główna szyna wyrównawcza, ochronniki(na TV też).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ontuk57
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 4
Ocena postów: 3
ontuk57
Poziom 2
Post#11 08 Lut 2007 17:56  Autor tematu   

Re: Ochronnik przepięciowy


Pablo Dzięki za odpowiedź. Nie mogę połączyć uziemnienia ze zbrojeniem ławy fundamentowej bo jego nie ma. taki budynek kupiłem. Jest to budynek gospodarczy w którym robię letnią kuchnie, będzie tam jeszcze zlew.umywalka i prysznic.Czy muszę go zabespieczać jak dom mieszkalny.
Pozdrowienia

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Ochrona -> Instalacja ochronnika przepięciowego w układzie TNS
Strona 1 z 1
Podobne tematy
sposoby podłączenia ochronnika przepięciowego (16)
Co do zabezpieczenia przepięciowego? (3)
instalacja wewnetrzna w układzie TN-S (5)
Uszkodzenie ochronnika przeciwprzepięciowego (5)
Dobor ochronnika przepiec klasy C (4)
Zasada działania ochronnika przeciwprzepięciowego (37)
Jaki typ ochronnika DEHNventil (14)
Budowa ochronnika OA-1 _ na ile skuteczny? (8)
ETITEC B - Podłączenie ochronnika 1-fazowego (4)
Wyspa TNS w TN-C-S proszę o poradę (14)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl temat RSS