Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Gwiazda czy trójkąt? Podłączenie silnika w zależności od oznaczeń.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Gwiazda czy trójkąt? Podłączenie silnika w zależności od oznaczeń. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Witkacy8
Poziom 18
Poziom 18
Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 523
Pomógł: 9
Ocena postów: 2
Witkacy8
Poziom 18
Post#1 31 Sty 2007 18:14  Autor tematu   

gwiazda czy trójkąt


Jak połączyć silnik.

na tabliczce :
trójkąt/gwiazda
230/400V
5,2/9,4 A

Jak podłączamy silnik w zależności od oznaczeń

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kim
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 27 Mar 2003
Posty: 93
Pomógł: 7
Ocena postów: 1
kim
Poziom 12
Post#2 31 Sty 2007 18:29Pomocny post    

Re: gwiazda czy trójkąt


Masz tam po 2 rzędy po 2 pary zacisków
cos takiego

* * *
* * *

I teraz w trójkąk to tak

* * *
| | |
* * *
L1 L2 L3

A w gwiaze tak

* - * - *

* * *
L1 L2 L3

Te myśliniki to zwory (najczęsciej z takiego małego płaskownika

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Witkacy8
Poziom 18
Poziom 18
Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 523
Pomógł: 9
Ocena postów: 2
Witkacy8
Poziom 18
Post#3 31 Sty 2007 18:34  Autor tematu   

Re: gwiazda czy trójkąt


Wiem jak wygląda to połączenie,tylko niwiem czy dany silnik może pracować w gwieździe czy trójkącie,a może w jednym i drugim??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kavma
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Kapice - Wiecie gdzie to jest?
Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 380
Pomógł: 33
Ocena postów: 11
kavma
Poziom 17
Post#4 31 Sty 2007 18:39Pomocny post    

Re: gwiazda czy trójkąt


Witam
Zgodnie z oznaczeniami które podałeś, to w sieci istniejącej w naszym kraju (3 x 400V) silnik ten może pracować połączony w gwiazdę.
Pozdrawiam
kavma

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Kielce
Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3574
Pomógł: 576
Ocena postów: 66
Aleksander_01
Poziom 23
Post#5 31 Sty 2007 18:41Pomocny post    

Re: gwiazda czy trójkąt


Witam.
Ten silnik może pracować tylko w gwieździe - oczywiście przy zasileniu bezpośrednio z sieci 400 V.

Są falowniki zasilane jednofazowo, na wyjściu których otrzymamy napięcie przewodowe 230 V - i właśnie przy zasilaniu takim falownikiem silnik łączysz w trójkąt, a jego moc i moment nie ulegną zmianie.
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
piter
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: małopolska
Dołączył: 17 Cze 2004
Posty: 172
Pomógł: 8
Ocena postów: 1
piter
Poziom 14
Post#6 31 Sty 2007 18:51Pomocny post    

Re: gwiazda czy trójkąt


Moc silnika będzie zachowana przy podłączeniu w trójkąt,jak i w gwiazdę.
Nie stosuje się bezpośredniego włączenia silnika pod napięcie przy połączeniu w trójkąt ze względu na wielokrotnie wyższe prądy rozruchowe
niż przy pracy w "gwieżdzie".Jeżeli obciążeniem silnika jest np:wentylator lub turbina stosuje się przy rozruchu przełącznik gwiazda-trójkąt. Zabezpiecza to sam silnik jak i sieć zasilającą.Oczywiście pozostałe elementy ochrony są zastosowane.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Witkacy8
Poziom 18
Poziom 18
Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 523
Pomógł: 9
Ocena postów: 2
Witkacy8
Poziom 18
Post#7 31 Sty 2007 19:08  Autor tematu   

Re: gwiazda czy trójkąt


A jakie będą oznaczenia na silniku,gdy bedzie mógł pracować tylko w trójkącie lub tylko w gwieździe?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
piter
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: małopolska
Dołączył: 17 Cze 2004
Posty: 172
Pomógł: 8
Ocena postów: 1
piter
Poziom 14
Post#8 31 Sty 2007 19:34    

Re: gwiazda czy trójkąt


Pomijając zasilanie z falownika(uwaga-silniki o specjalnej konstrukcji),na tabliczce znamionowej silnika znajdują się dane o obrotach,napięciu zasilania oraz prądzie.Ogólnie rzecz biorąc,jeśli w oznaczeniu prądu jest tradycyjny "łamaniec" np:6,4A/11A to taki silnik może pracować przy jednym i drugim połączeniu,przy zachowaniu podstawowych reguł sterowania.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
janhen
Poziom 18
Poziom 18
Dołączył: 19 Kwi 2003
Posty: 588
Pomógł: 29
Ocena postów: 8
janhen
Poziom 18
Post#9 31 Sty 2007 19:45Pomocny post    

Re: gwiazda czy trójkąt


Witam
Silnik z uzwojeniem 3-faz. przystosowanym do pracy w sieci o napięciu 400V 50Hz na tabliczce znamionowej może mieć podane połączenie w trójkąt i napięcie 400V (lub 380 V) i jeżeli ma 6 zacisków może być podłączony przez przełącznik gwiazda/trójkąt.Natomiast silnik który na tabliczce ma podane połączenie w gwiazdę i napięcie 400V (lub 380 V) nie może być podłączony przez taki przełącznikPozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Kielce
Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3574
Pomógł: 576
Ocena postów: 66
Aleksander_01
Poziom 23
Post#10 31 Sty 2007 19:57    

Re: gwiazda czy trójkąt


piter napisał:
Jeżeli obciążeniem silnika jest np:wentylator lub turbina stosuje się przy rozruchu przełącznik gwiazda-trójkąt. Zabezpiecza to sam silnik jak i sieć zasilającą.Oczywiście pozostałe elementy ochrony są zastosowane.


Co Ty wypisujesz ?
I co, ten silnik chcesz przełączyć z gwiazdy na trójkąt.
Ludzie, nauczcie się czytać tabliczkę znamionową silnika.
Jeżeli zasilisz ten silnik w gwiazdę to na każdej jego fazie uzyskasz 230 V, i to samo dotyczy trójkąta. Wartość prądów na tabliczce znamionowej jest różna ponieważ są to prądy przewodowe, natomiast prądy fazowe w obydwu przypadkach będą takie same.

Gdybyś ten silnik podłączył w trójkąt do sieci energetycznej 400 V to moc jego wzrosłaby trzykrotnie, ale nie na wale tylko moc tracona na ciepło, innymi słowy poszedłby tylko siwy dym z tego silnika.

Kto Was tak nauczył, w jakiej gminie tak uczą?
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kavma
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Kapice - Wiecie gdzie to jest?
Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 380
Pomógł: 33
Ocena postów: 11
kavma
Poziom 17
Post#11 31 Sty 2007 20:16    

Re: gwiazda czy trójkąt


Witam
Aleksander_01
Miałem już nie zabierać głosu gdyż moja odpowiedź i Twoja "tylko w gwiazdę" załatwia sprawę tego tematu.
Ale widzisz jak to jest jak ktoś pisze sztuka dla sztuki.
A gmina jak to gmina.
Panie Witkacy8, proponuję podłącz ten silnik ja Ci radzi kavma z Aleksandrem_01 i zamknij Pan ten temat.
Pozdrawiam
kavma

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
warbipower
Poziom 15
Poziom 15
Dołączył: 27 Sty 2006
Posty: 204
Pomógł: 20
Ocena postów: 7
warbipower
Poziom 15
Post#12 31 Sty 2007 20:16Pomocny post    

Re: gwiazda czy trójkąt


Witkacy8 napisał:
A jakie będą oznaczenia na silniku,gdy bedzie mógł pracować tylko w trójkącie lub tylko w gwieździe?


Oznaczenia :
230/400V - silnik może pracować tylko w gwieździe,
400V - silnik pracuje w trójkącie, można stosować rozruch gwiazda/trójkąt
400/690V- silnik pracuje w trójkącie przy 400V lub w gwieździe przy 690V. Mozna stosować do rozruchu gwiazda/trójkąt.
Polecam :

http://www.elektroinstalacje.info/forum/viewthread.php?forum_id=9&thread_id=9

http://www.elektroinstalacje.info/readarticle.php?article_id=4

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Gwiazda czy trójkąt? Podłączenie silnika w zależności od oznaczeń.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie silnika 3~ w gwiazda czy w trójkąt (17)
podłączenie silnika gwiazda trójkąt (10)
Podłączenie silnika trójkąt - gwiazda. (13)
Podłączenie silnika- gwiazda-trójkąt. (4)
podłączenie przełącznika gwiazda trójkąt do silnika (9)
Przezwojenie silnika gwiazda/trójkąt na gwiazda/podwójna gwiazda (14)
Przełącznik gwiazda trójkąt produkcji DDR, brak oznaczeń (3)
polaczenie silnika - gwiazda/trójkąt... (11)
gwiazda-trójkąt a moc silnika? (16)
obroty silnika gwiazda/trójkąt (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl temat RSS