Bazyl Poziom 14

|
14 Sep 2003 03:13 Clatronic CTV244 |
|
|
|
Problem polega na niewłasciwym działaniu p.cz. Obraz jest mocno przekontrastowany a regulacja ARW coś tam zmnienia ale niewiele.
Ponieważ wyglądało to na rozstrojony filtr p.cz podstawiłem go z innej płyty, nie pomogło. W takcie kręcenia zauważyłem, że przy skrajnym odstrojeniu tego filtra zaczyna się pojawiać w miarę stabilny obraz jednak po wkręceniu go spowrotem TV działa źle. Podczas sprawdzania różnych "koncepcji", m.in wymianie elektrolitów i TDA 2549 przypadkowe wsadziłem palec obok fitra P.cz i .... pojawił się śliczny obraz. Ustaliłem że do tego filtra podłączony jest obwód z diodą pojemnościową, którego działanie nie do końca rozumiem. Pewnie ma się ona załączyć przy zmianie standardu. W każdym razie gdy wlutowałem 100kom na trymerek 30pF koło tej diody TV zaczął poprawnie działać. Ze schematu wynika że jest ona przełączana z LA7910 ale to jest chyba przełącznik zakresów głowicy a nie standardów.... :? W takim stanie odstawiłem TV do poniedziałku. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Podobny post znalazłem z maja tego roku jednak tam nie pojawiły się żadne konkretne sugestie....
|
|