FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Clatronic CTV244

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> TV Service -> Clatronic CTV244
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 14 Sep 2003 03:13   

Clatronic CTV244

Problem polega na niewłasciwym działaniu p.cz. Obraz jest mocno przekontrastowany a regulacja ARW coś tam zmnienia ale niewiele.
Ponieważ wyglądało to na rozstrojony filtr p.cz podstawiłem go z innej płyty, nie pomogło. W takcie kręcenia zauważyłem, że przy skrajnym odstrojeniu tego filtra zaczyna się pojawiać w miarę stabilny obraz jednak po wkręceniu go spowrotem TV działa źle. Podczas sprawdzania różnych "koncepcji", m.in wymianie elektrolitów i TDA 2549 przypadkowe wsadziłem palec obok fitra P.cz i .... pojawił się śliczny obraz. Ustaliłem że do tego filtra podłączony jest obwód z diodą pojemnościową, którego działanie nie do końca rozumiem. Pewnie ma się ona załączyć przy zmianie standardu. W każdym razie gdy wlutowałem 100kom na trymerek 30pF koło tej diody TV zaczął poprawnie działać. Ze schematu wynika że jest ona przełączana z LA7910 ale to jest chyba przełącznik zakresów głowicy a nie standardów.... :? W takim stanie odstawiłem TV do poniedziałku. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Podobny post znalazłem z maja tego roku jednak tam nie pojawiły się żadne konkretne sugestie....
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Sep 2003 03:13   

Back to top

Michał99
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 14 Sep 2003 12:05   

Re: Clatronic CTV244

Ja miałem odstrojony trymere pokorekcie było ok
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> TV Service -> Clatronic CTV244
Page 1 of 1
Similar topics
Clatronik CTV244 VT - pomóżcie (3)
Clatronik CTV244 VT - pomóżcie (3)
CLATRONIC CTV244 zanika głos (6)
Problem z Clatronic ctv244 vt (2)
CLATRONIC CTV244 VT TRAFOPOWIELACZ (4)
clatronic ctv244 (4)
clatronic CTV244 VT (6)
mp3 clatronic - zatrzymuje się na napisie clatronic (3)

Page generation time: 0.07 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed