| Author |
rafaelson Poziom 14

|
03 Feb 2007 22:01 Jaki czas zużycia lamp ? |
|
|
|
Witam.
Złożyłem pierwszy w życiu OTL w/g niżej zamieszczonego schematu. U mnie lampy wyjściowe to 6N6P. W związku z tym, że obciążenie 32ohm jest podobno dla nich zbyt duże pożyczyłem 600-ohmowe SD406 Tonsila. Jednak moje 32-ohmowe Sennheisery HD-415 grają bez porównania lepiej a na HD-600 mnie nie stać. Dźwięk jest krystaliczny z potężnym basem w całym możliwym zakresie głośności. Próbowałem nawet dorobić prosty Loudness na odczepie potencjometru Volume, jednak szybko go wywaliłem bo było tego basu za dużo. W związku z tym, że podobno takie obciążenie powoli "zabija" lampy chciałem zapytać czy ktoś orientuje się ile czasu potrzeba do ich śmierci. Bo jeżeli są to lata (słuchając ok 1 godz. dziennie) to zaopatrzę się w kilka kompletów i po kłopocie.

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Feb 2007 22:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Qbuś Poziom 23

|
03 Feb 2007 23:19 Re: Jaki czas zużycia lamp ? |
|
|
|
W "normalnych warunkach" lampy potrafią pracować 20-30-40 lat, nie wiem (i chyba nikt nie przewidzi) ile pociągną w twoim przypadku, ale niech wypowiedzą się też bardziej doświadczeni "lampowcy" ode mnie. Pozdrawiam :D
|
|
| Back to top |
|
 |
tszczesn Poziom 22

|
04 Feb 2007 14:19 Re: Jaki czas zużycia lamp ? |
|
|
|
| rafaelson wrote: |
W związku z tym, że podobno takie obciążenie powoli "zabija" lampy chciałem zapytać czy ktoś orientuje się ile czasu potrzeba do ich śmierci. Bo jeżeli są to lata (słuchając ok 1 godz. dziennie) to zaopatrzę się w kilka kompletów i po kłopocie.
|
W tym układzie zuzycie lamp nie zalezy od obciążenia, jak lampy nie maja przecieżąonych katod, to spokojnie kilka tysięcy godzin pracy wytrzymają, a jak kupisz wersje długowieczne to i ponad 10000 godzin będzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Feb 2007 14:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rafaelson Poziom 14

|
04 Feb 2007 17:32 Re: Jaki czas zużycia lamp ? |
|
|
|
... O raaaany, to bardzo się cieszę. W takim razie jak stwierdzić, czy nie mają przeciążonych katod. Z pomiaru spadku napięć na tym rezystorze 287 i 140 ohma wychodzi mi 14 mA prądu spoczynkowego, który płynie przez te dwie triody.
tu jest ruski datasheet 6N6P:
|
|
| Back to top |
|
 |
tszczesn Poziom 22

|
05 Feb 2007 15:22 Re: Jaki czas zużycia lamp ? |
|
|
|
| ... O raaaany, to bardzo się cieszę. W takim razie jak stwierdzić, czy nie mają przeciążonych katod. Z pomiaru spadku napięć na tym rezystorze 287 i 140 ohma wychodzi mi 14 mA prądu spoczynkowego, który płynie przez te dwie triody. |
No to zajrzyj do karty katalogowej i porównaj z wartościa maksymalną prądu katody i juz będziesz wiedział :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Feb 2007 15:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rafaelson Poziom 14

|
06 Feb 2007 15:06 Re: Jaki czas zużycia lamp ? |
|
|
|
OK. Maksymalny prąd katody wynosi 45mA. Wygląda na to, że wszystko się wyrabia, więc zacząłem poważnie zastanawiać się nad sensem dołożenia drugiej pary na wyjściu (co do tej pory chciałem uczynić) tak jak w poniższej rozbudowanej wersji w/g Pana Cavalli:
Wygląda na to, że lampki 6N6P są trochę mocniejsze - 4,8W na triodę, natomiast orginalne 5687 - 3,75W. Niestety, dopiero teraz zauważyłem, że mam wersję 6N6P-I, których żywotność jest określona na > 500 godz, te bez literki I na >3000 godzin. Poza tym żłopią 900mA żarzenia, podczas gdy 6N6P zadowala 750mA.
Interesujący wydaje się również ten korektor barwy na wejściu i chyba spróbuję go dorobić. Słuchając czasami mp3, które jak wiadomo są różnej jakości, niektóre płyty brzmią nieprzyjemnie i mdło, że aż prosi się o lekkie podbarwienie.
tszczesn => jak sądzisz, jest sens dokładać drugą parę na wyjściu ?
komar_23 => Gałkę mam z jakiegoś starego miernika.
|
|
| Back to top |
|
 |
tszczesn Poziom 22

|
06 Feb 2007 23:23 Re: Jaki czas zużycia lamp ? |
|
|
|
| OK. Maksymalny prąd katody wynosi 45mA. Wygląda na to, że wszystko się wyrabia, więc zacząłem poważnie zastanawiać się nad sensem dołożenia drugiej pary na wyjściu (co do tej pory chciałem uczynić) tak jak w poniższej rozbudowanej wersji w/g Pana Cavalli: |
Daj - na pewno nie zaszkodzi, a moc zwiększy.
Wygląda na to, że lampki 6N6P są trochę mocniejsze - 4,8W na triodę, natomiast orginalne 5687 - 3,75W. Niestety, dopiero teraz zauważyłem, że mam wersję 6N6P-I, których żywotność jest określona na > 500 godz, te bez literki I na >3000 godzin. Poza tym żłopią 900mA żarzenia, podczas gdy 6N6P zadowala 750mA.
|
To dodatkowe I w oznaczeniu oznacza zdolność katody do pracy impulsowej, przy pracy normalnej trwałość nie powinna być gorsza od normalnej.
|
|
| Back to top |
|
 |