Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Migomat zabytek-problem z płytką sterującą Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
jack64
Level 12
Location: Biłgoraj
Joined: 12 Sep 2005
Posts: 82
Helped: 2
Post rating: 5
jack64
Level 12
Post#1 03 Feb 2007 21:44  Topic author   

Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


No właśnie jak w temacie, problem polega na tym , że nie mam schematu do tej płytki a są poprzerywane , poprzepalane ścieżki a poza tym na niektórych elementach brak jakichkolwiek oznaczeń (czas zatarł ) . Może ktoś się spotkał z taką płytką i może mi pomóc w naprawie. Z góry dzięki Zamieszczam zdjęcie sory za jakość ale robione było kamerką Migomat zabytek-problem z płytką sterującą

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Robert Kaminski
Level 25
Joined: 25 Dec 2006
Posts: 762
Helped: 58
Post rating: 15
Robert Kaminski
Level 25
Post#2 04 Feb 2007 00:08    

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Płytka prościutka.Najlepiej rozrysować samemu.Słabe zdjęcie,mostek prostowniczy,przekaźniki?.Może to układ regulacji napięcia silnika podajnika drutu?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gsminfo
Level 21
Location: Międzychód
Joined: 24 Nov 2004
Posts: 330
Helped: 39
Post rating: 9
gsminfo
Level 21
Post#3 04 Feb 2007 05:51    

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Ale można zakupić nową płytkę (całkiem inną i wszystko dostosować do nowej ) a raczej zawsze wszystko pasuje (napięcie zasilania, zawór , sterowanie itp.)Proszę zadać temat na przeglądarce Google i znajdzie kilka ofert (ja tak zrobiłem )

Helpful post? + 0
Back to top
jack64
Level 12
Location: Biłgoraj
Joined: 12 Sep 2005
Posts: 82
Helped: 2
Post rating: 5
jack64
Level 12
Post#4 04 Feb 2007 17:06  Topic author   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Tak by było najwygodniej tyle że nie koniecznie najłatwiej i najtaniej a jak pisałem jest to zabytek i nie chce bez potrzeby do niego dokładać , części posprawdzałem i na 99% wszystko jest OK. Interesuje mnie też podłączenie tej płytki bo może tu jest problem (a najbardziej gdzie powinno być podłączone zasilanie).Dzięki za pomoc i wszelkie sugestie

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Robert Kaminski
Level 25
Joined: 25 Dec 2006
Posts: 762
Helped: 58
Post rating: 15
Robert Kaminski
Level 25
Post#5 06 Feb 2007 00:34    

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Musisz określić czym steruje ta płytka.Ja stawiam na regulacje napięcia silniczka napędzającego podajnik drutu.Jeżeli tak jest to sprawdź na jakie napięcie jest ten silnik.Jeżeli będziesz to wiedział to reszta jest dziecinnie prosta.

Helpful post? + 0
Back to top
jack64
Level 12
Location: Biłgoraj
Joined: 12 Sep 2005
Posts: 82
Helped: 2
Post rating: 5
jack64
Level 12
Post#6 06 Feb 2007 13:29  Topic author   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Tak właśnie i tu był pies pogrzebany, płytka poza jednym kondensatorem okazała się dobra, problem tkwił w dodatkowym transformatorze który padł (chociaż też do końca nie jestem pewien).Po podłączeniu drugiego transformatora migomat zaczął działać (ale jakoś wydaje mi się ,że coś jest nie tak bo jak na tak duże trafo powinien spawać lepiej) Podejrzewam że jeden z tych dwóch dodatkowych transformatorów mógł mieć inną funkcję np. dławika. Może ktoś wie jak to sprawdzić

Helpful post? + 0
Back to top
Robert Kaminski
Level 25
Joined: 25 Dec 2006
Posts: 762
Helped: 58
Post rating: 15
Robert Kaminski
Level 25
Post#7 07 Feb 2007 00:50    

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Migomaty mają sztywną charakterystykę transformatora.Jednak do polepszenia jakości spoiny dodaje sie dodatkową indukcyjność w postaci dławika.Transformator zakładam,że wiesz jak powinien być podłączony.Dławik najczęściej podłączony jest szeregowo za diodami. W najprostszych modelach ,prądem spawania steruje się poprzez szybkość podawania drutu.Dodatkowo są i odczepy do regulacji napięcia.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jack64
Level 12
Location: Biłgoraj
Joined: 12 Sep 2005
Posts: 82
Helped: 2
Post rating: 5
jack64
Level 12
Post#8 07 Feb 2007 11:24  Topic author   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Dzięki panie Robercie za pomoc ,teraz już wiem że ten dodatkowy transformator to nie dławik , poza tym dowiedziałem się że transformator na dławik ma inną budowę ,dlatego też proszę o jakiś pomysł na poprawienie jakości spawania (bateria kondensatorów czy coś innego) oraz sposób podłączenia . Z góry dzięki

Helpful post? + 0
Back to top
Robert Kaminski
Level 25
Joined: 25 Dec 2006
Posts: 762
Helped: 58
Post rating: 15
Robert Kaminski
Level 25
Post#9 07 Feb 2007 20:30    

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Do czego służy zatem drugie trafo.Jak działa obecnie regulator prędkości silniczka.Można sprawdzić czy drut jest podawany prawidłowo,płynnie i czy jest dostateczna ilość gazu zakładam,że CO2

Helpful post? + 0
Back to top
jack64
Level 12
Location: Biłgoraj
Joined: 12 Sep 2005
Posts: 82
Helped: 2
Post rating: 5
jack64
Level 12
Post#10 08 Feb 2007 14:53  Topic author   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Już odpowiadam: drugie trafo przypuszczam było podłączone na skutek uszkodzenia pierwszego i komuś nie chciało się demontować,tyle ,że nawet zasilanie było podłączone dawało 2V . Co do pozostałych pytań wszysko działa OK silnik podajnika pracuje prawidłowo i równo,tak że myślę nie ma się tu do czego przyczepić, nawet spawanie punktowe działa,tyle,że na moje oko (spawałem już wieloma migomatami) przetop jak na taki sprzęt jest stanowczo za mały .Dlatego chcę to jakoś poprawić albo znaleźć usterkę bo i tak może być.

Helpful post? + 0
Back to top
jack64
Level 12
Location: Biłgoraj
Joined: 12 Sep 2005
Posts: 82
Helped: 2
Post rating: 5
jack64
Level 12
Post#11 13 Feb 2009 09:53  Topic author   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Przyczyna słabszego spawania była słaba instalacja i na dodatek niewłaściwie podłączona w budynku w którym sprawdzałem migomat.Praktycznie tak jakby spawał na jednej fazie. Jak sprawdziłem w innym warsztacie sprzęt spawa rewelacyjnie . Takie spawy to widziałem na pokazach sprzętu spawalniczego , tyle że tamte kosztowały po 14.000 .Pozdrawiam .Można zamknąć temat

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
patryk-84a
Level 28
Location: Inowrocław
Joined: 30 Jan 2007
Posts: 1440
Helped: 40
Post rating: 13
patryk-84a
Level 28
Post#12 13 Feb 2009 23:28    

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Zrób może parę fotek twojego miga. Zdjęcia wewnątrz i na zewnątrz. Podaj także typ sprzętu i na jakie napięcie jest. Możesz też zrobić fotki spawów jakie wykonałeś tym migiem. Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
jack64
Level 12
Location: Biłgoraj
Joined: 12 Sep 2005
Posts: 82
Helped: 2
Post rating: 5
jack64
Level 12
Post#13 17 Feb 2009 22:05  Topic author   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Niestety Mig nie jest już mój.Ale pogadam z nowym właścicielem,może się da namówić na małą sesję foto.Zamieniłem się z nim na migomaty z uwagi na to ,że nie mam łącza trójfazowego , on jest zadowolony i w sumie ja też. Myślę że da się namówić,żeby zrobić zdjęcia zabytkowi.Tyle ,że jeszcze to może trochę potrwać ,bo mam mu założyć w tym migomacie gniazdo euro i uchwyt . Pozdrawiam na razie!!!

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Migomat zabytek-problem z płytką sterującą
Page 1 of 1

Similar topics to migomat zabytek-problem z płytką sterującą

Problem z płytką posuwu drutu (1)
MAGSTER 160 - problem z płytką US25 (11)
Spawarka Migomat OZAS Opole-problem (11)
Migomat Esab Compakt 315 -problem (8)
Migomat Telmig 135A-dziwny problem. (2)
Jaki Migomat kupić migomat jakiej firmy i jaki model (13)
midimagster 1800 uszkodzona płytka sterującą (3)
migomat ESAB A10 355k problem z ustawieniem (1)
Jak podłączyć kasetę sterującą w wyciągarce linowej (21)
Migomat S-MIG 180 problem z szarpaniem i regulacją posuwu (64)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.105 seconds