Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Migomat zabytek-problem z płytką sterującą
Autor
Wiadomość
jack64
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Wrz 2005
Posty: 82
Miasto: Biłgoraj

Post#1 Post autora tematu 03 Lut 2007 21:44   

Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


No właśnie jak w temacie, problem polega na tym , że nie mam schematu do tej płytki a są poprzerywane , poprzepalane ścieżki a poza tym na niektórych elementach brak jakichkolwiek oznaczeń (czas zatarł ) . Może ktoś się spotkał z taką płytką i może mi pomóc w naprawie. Z góry dzięki Zamieszczam zdjęcie sory za jakość ale robione było kamerką Migomat zabytek-problem z płytką sterującą
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lut 2007 21:44   





Powrót do góry
   
Robert Kaminski
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 776

Post#2 04 Lut 2007 00:08   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Płytka prościutka.Najlepiej rozrysować samemu.Słabe zdjęcie,mostek prostowniczy,przekaźniki?.Może to układ regulacji napięcia silnika podajnika drutu?
Powrót do góry
   
gsminfo
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 327
Miasto: Międzychód

Post#3 04 Lut 2007 05:51   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Ale można zakupić nową płytkę (całkiem inną i wszystko dostosować do nowej ) a raczej zawsze wszystko pasuje (napięcie zasilania, zawór , sterowanie itp.)Proszę zadać temat na przeglądarce Google i znajdzie kilka ofert (ja tak zrobiłem )
Powrót do góry
   
jack64
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Wrz 2005
Posty: 82
Miasto: Biłgoraj

Post#4 Post autora tematu 04 Lut 2007 17:06   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Tak by było najwygodniej tyle że nie koniecznie najłatwiej i najtaniej a jak pisałem jest to zabytek i nie chce bez potrzeby do niego dokładać , części posprawdzałem i na 99% wszystko jest OK. Interesuje mnie też podłączenie tej płytki bo może tu jest problem (a najbardziej gdzie powinno być podłączone zasilanie).Dzięki za pomoc i wszelkie sugestie
Powrót do góry
   
Robert Kaminski
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 776

Post#5 06 Lut 2007 00:34   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Musisz określić czym steruje ta płytka.Ja stawiam na regulacje napięcia silniczka napędzającego podajnik drutu.Jeżeli tak jest to sprawdź na jakie napięcie jest ten silnik.Jeżeli będziesz to wiedział to reszta jest dziecinnie prosta.
Powrót do góry
   
jack64
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Wrz 2005
Posty: 82
Miasto: Biłgoraj

Post#6 Post autora tematu 06 Lut 2007 13:29   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Tak właśnie i tu był pies pogrzebany, płytka poza jednym kondensatorem okazała się dobra, problem tkwił w dodatkowym transformatorze który padł (chociaż też do końca nie jestem pewien).Po podłączeniu drugiego transformatora migomat zaczął działać (ale jakoś wydaje mi się ,że coś jest nie tak bo jak na tak duże trafo powinien spawać lepiej) Podejrzewam że jeden z tych dwóch dodatkowych transformatorów mógł mieć inną funkcję np. dławika. Może ktoś wie jak to sprawdzić
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lut 2007 13:29   





Powrót do góry
   
Robert Kaminski
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 776

Post#7 07 Lut 2007 00:50   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Migomaty mają sztywną charakterystykę transformatora.Jednak do polepszenia jakości spoiny dodaje sie dodatkową indukcyjność w postaci dławika.Transformator zakładam,że wiesz jak powinien być podłączony.Dławik najczęściej podłączony jest szeregowo za diodami. W najprostszych modelach ,prądem spawania steruje się poprzez szybkość podawania drutu.Dodatkowo są i odczepy do regulacji napięcia.
Powrót do góry
   
jack64
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Wrz 2005
Posty: 82
Miasto: Biłgoraj

Post#8 Post autora tematu 07 Lut 2007 11:24   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Dzięki panie Robercie za pomoc ,teraz już wiem że ten dodatkowy transformator to nie dławik , poza tym dowiedziałem się że transformator na dławik ma inną budowę ,dlatego też proszę o jakiś pomysł na poprawienie jakości spawania (bateria kondensatorów czy coś innego) oraz sposób podłączenia . Z góry dzięki
Powrót do góry
   
Robert Kaminski
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 776

Post#9 07 Lut 2007 20:30   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Do czego służy zatem drugie trafo.Jak działa obecnie regulator prędkości silniczka.Można sprawdzić czy drut jest podawany prawidłowo,płynnie i czy jest dostateczna ilość gazu zakładam,że CO2
Powrót do góry
   
jack64
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Wrz 2005
Posty: 82
Miasto: Biłgoraj

Post#10 Post autora tematu 08 Lut 2007 14:53   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Już odpowiadam: drugie trafo przypuszczam było podłączone na skutek uszkodzenia pierwszego i komuś nie chciało się demontować,tyle ,że nawet zasilanie było podłączone dawało 2V . Co do pozostałych pytań wszysko działa OK silnik podajnika pracuje prawidłowo i równo,tak że myślę nie ma się tu do czego przyczepić, nawet spawanie punktowe działa,tyle,że na moje oko (spawałem już wieloma migomatami) przetop jak na taki sprzęt jest stanowczo za mały .Dlatego chcę to jakoś poprawić albo znaleźć usterkę bo i tak może być.
Powrót do góry
   
jack64
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Wrz 2005
Posty: 82
Miasto: Biłgoraj

Post#11 Post autora tematu 13 Lut 2009 09:53   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Przyczyna słabszego spawania była słaba instalacja i na dodatek niewłaściwie podłączona w budynku w którym sprawdzałem migomat.Praktycznie tak jakby spawał na jednej fazie. Jak sprawdziłem w innym warsztacie sprzęt spawa rewelacyjnie . Takie spawy to widziałem na pokazach sprzętu spawalniczego , tyle że tamte kosztowały po 14.000 .Pozdrawiam .Można zamknąć temat
Powrót do góry
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1400
Miasto: Inowrocław

Post#12 13 Lut 2009 23:28   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Zrób może parę fotek twojego miga. Zdjęcia wewnątrz i na zewnątrz. Podaj także typ sprzętu i na jakie napięcie jest. Możesz też zrobić fotki spawów jakie wykonałeś tym migiem. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lut 2009 23:28   





Powrót do góry
   
jack64
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Wrz 2005
Posty: 82
Miasto: Biłgoraj

Post#13 Post autora tematu 17 Lut 2009 22:05   

Re: Migomat zabytek-problem z płytką sterującą


Niestety Mig nie jest już mój.Ale pogadam z nowym właścicielem,może się da namówić na małą sesję foto.Zamieniłem się z nim na migomaty z uwagi na to ,że nie mam łącza trójfazowego , on jest zadowolony i w sumie ja też. Myślę że da się namówić,żeby zrobić zdjęcia zabytkowi.Tyle ,że jeszcze to może trochę potrwać ,bo mam mu założyć w tym migomacie gniazdo euro i uchwyt . Pozdrawiam na razie!!!
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Migomat zabytek-problem z płytką sterującą
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem z płytką posuwu drutu (1)
MAGSTER 160 - problem z płytką US25 (11)
Spawarka Migomat OZAS Opole-problem (11)
Migomat Esab Compakt 315 -problem (8)
Migomat Telmig 135A-dziwny problem. (2)
Jaki Migomat kupić migomat jakiej firmy i jaki model (13)
migomat ESAB A10 355k problem z ustawieniem (1)
midimagster 1800 uszkodzona płytka sterującą (3)
Migomat S-MIG 180 problem z szarpaniem i regulacją posuwu (64)
Migomat Bester 1800 Turbo, zabezpieczenie termiczne-problem (19)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl temat RSS