Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



150mA w spoczynku -DUŻO??


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical ->150mA w spoczynku -DUŻO?? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Sebastian S
Level 17
Location: pomorskie
Joined: 03 Dec 2002
Posts: 288
Helped: 1
Post rating: 6
Sebastian S
Level 17
Post#1 05 Feb 2007 13:33  Topic author   

150mA w spoczynku -DUŻO??


Witam
Ostatnio zakupiłem sobie nowe radio samochodowe - model typu "no name", dodatkowe w aucie mam alarm (czujniki ruchu+samorobna centralka na 89C2051). I jadnego dnia sprawdziłem tak z czystej ciekawości pobór prądu z akumulatora gdy samochód stoi i wszystko jest wyłączone. Z pomiarów wyszło 150mA (radio w spoczynku + centralka i czujniki + zegar elektroniczny w aucie + termometr elektroniczny w aucie). I mam pytanie czy 150mA to dużo? Jak u Was to wygląda? Taki prąd wyczerpie akumulator 55Ah w nieruszanym samochodzie w dobre dwa tygodnie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
251377
Removed
251377
Removed
Post#2 05 Feb 2007 13:42    

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Moim zdaniem za dużo. Uważam, że 50mA to dopuszczalna granica "przyzwoitości" ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tryni81
Level 12
Location: mielec
Joined: 06 Dec 2006
Posts: 54
Helped: 3
Post rating: 1
tryni81
Level 12
Post#3 06 Feb 2007 09:03    

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


To dużo. Może ci się świeciło światełko w kabinie podczas pomiarów.
Odpinaj po kolei odbiorniki i sprawdzaj jaki jest pobór bo coś ci za dużo zabiera zacznij od radia bo to najbardziej spotykane przy nie orginalnej instalacji.

Helpful post? + 0
Back to top
kangurek123
Level 18
Location: Łódź
Joined: 27 Oct 2005
Posts: 349
Helped: 19
Post rating: 13
kangurek123
Level 18
Post#4 06 Feb 2007 18:45    

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Witam

A czujnik maski podczas pomiarów wcisnąłeś ??? Wyglada na to ,że chyba nie


pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Sebastian S
Level 17
Location: pomorskie
Joined: 03 Dec 2002
Posts: 288
Helped: 1
Post rating: 6
Sebastian S
Level 17
Post#5 06 Feb 2007 20:37  Topic author   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Czujnik na masce był wciśnięty. Najbardziej podejrzewam radio ale sprawdze to jak się trochę ociepli bo nie uśmiecha mi się grzebać w garażu przy aucie gdy jest tak zimno. Czujniki ruchu wg producenta pobierają 12mA a moja centralka na 89C2051 pobiera gdzieś w granicy 40-50mA więc resztę pobiera radio (zegar i termometr pobierają praktycznie "niemierzalną" wartość prądu). Dodam, że mam dwa plusy radia podłączone na stałe (przez bezpiecznik) do akumulatora, bo chciałem aby można było słuchać radia nawet gdy nie ma kluczyka w stacyjce. I dodatkowo w bagażniku mam wzmacniacz MONACOR 4x100W który włącza się razem z radiem - przez sygnał REM z radia, ale też jest połączony na stałe (przez bezpiecznik 80A - zalecenie producenta) z akumulatorem. Może te złączone dwa plusy z radia albo "czuwający" wzmacniacz jest przyczyną zwiększonej prądorzerności. Sprawdzę to jak się zrobi ciut cieplej.

Helpful post? + 0
Back to top
kangurek123
Level 18
Location: Łódź
Joined: 27 Oct 2005
Posts: 349
Helped: 19
Post rating: 13
kangurek123
Level 18
Post#6 06 Feb 2007 21:02    

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Na dwóch plusach zawsze dużo bierze także ja też sądzę ,że to raczej radio ( wzmacniacz i jego podłączenie na stałe to standard i jeśli wzmak jest sprawny to pobór musi być w normie) . Dla mnie radio na 100 %.

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Sebastian S
Level 17
Location: pomorskie
Joined: 03 Dec 2002
Posts: 288
Helped: 1
Post rating: 6
Sebastian S
Level 17
Post#7 27 Feb 2007 14:50  Topic author   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Próblem rozwiązany. Podłączyłem radio normalnie - pamięć do aku, a zasilanie pod stacyjkę, dodatkowo skasowałem dwie diody LED w moim samorobnym alarmie i zeszłem do ok 75mA a to już chyba nie jest źle. Dzięki za podpowiedzi dotyczące radia.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> 150mA w spoczynku -DUŻO??
Page 1 of 1

Similar topics to 150mA w spoczynku -DUŻO??

Akumulator w stanie spoczynku oddaje za dużo prądu (14)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.181 seconds