Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



150mA w spoczynku -DUŻO??


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->150mA w spoczynku -DUŻO?? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Sebastian S
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Gru 2002
Posty: 286
Miasto: pomorskie

Sebastian S
Poziom 16
Post#1 Post autora tematu 05 Lut 2007 13:33   

150mA w spoczynku -DUŻO??


Witam
Ostatnio zakupiłem sobie nowe radio samochodowe - model typu "no name", dodatkowe w aucie mam alarm (czujniki ruchu+samorobna centralka na 89C2051). I jadnego dnia sprawdziłem tak z czystej ciekawości pobór prądu z akumulatora gdy samochód stoi i wszystko jest wyłączone. Z pomiarów wyszło 150mA (radio w spoczynku + centralka i czujniki + zegar elektroniczny w aucie + termometr elektroniczny w aucie). I mam pytanie czy 150mA to dużo? Jak u Was to wygląda? Taki prąd wyczerpie akumulator 55Ah w nieruszanym samochodzie w dobre dwa tygodnie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
bernidi
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 128
Miasto: Rtestuf

bernidi
Poziom 13
Post#2 05 Lut 2007 13:42   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Moim zdaniem za dużo. Uważam, że 50mA to dopuszczalna granica "przyzwoitości" Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
tryni81
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 54
Miasto: mielec

tryni81
Poziom 10
Post#3 06 Lut 2007 09:03   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


To dużo. Może ci się świeciło światełko w kabinie podczas pomiarów.
Odpinaj po kolei odbiorniki i sprawdzaj jaki jest pobór bo coś ci za dużo zabiera zacznij od radia bo to najbardziej spotykane przy nie orginalnej instalacji.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kangurek123
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 346
Miasto: Łódź

kangurek123
Poziom 16
Post#4 06 Lut 2007 18:45   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Witam

A czujnik maski podczas pomiarów wcisnąłeś ??? Wyglada na to ,że chyba nie


pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Sebastian S
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Gru 2002
Posty: 286
Miasto: pomorskie

Sebastian S
Poziom 16
Post#5 Post autora tematu 06 Lut 2007 20:37   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Czujnik na masce był wciśnięty. Najbardziej podejrzewam radio ale sprawdze to jak się trochę ociepli bo nie uśmiecha mi się grzebać w garażu przy aucie gdy jest tak zimno. Czujniki ruchu wg producenta pobierają 12mA a moja centralka na 89C2051 pobiera gdzieś w granicy 40-50mA więc resztę pobiera radio (zegar i termometr pobierają praktycznie "niemierzalną" wartość prądu). Dodam, że mam dwa plusy radia podłączone na stałe (przez bezpiecznik) do akumulatora, bo chciałem aby można było słuchać radia nawet gdy nie ma kluczyka w stacyjce. I dodatkowo w bagażniku mam wzmacniacz MONACOR 4x100W który włącza się razem z radiem - przez sygnał REM z radia, ale też jest połączony na stałe (przez bezpiecznik 80A - zalecenie producenta) z akumulatorem. Może te złączone dwa plusy z radia albo "czuwający" wzmacniacz jest przyczyną zwiększonej prądorzerności. Sprawdzę to jak się zrobi ciut cieplej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kangurek123
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 346
Miasto: Łódź

kangurek123
Poziom 16
Post#6 06 Lut 2007 21:02   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Na dwóch plusach zawsze dużo bierze także ja też sądzę ,że to raczej radio ( wzmacniacz i jego podłączenie na stałe to standard i jeśli wzmak jest sprawny to pobór musi być w normie) . Dla mnie radio na 100 %.

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Sebastian S
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Gru 2002
Posty: 286
Miasto: pomorskie

Sebastian S
Poziom 16
Post#7 Post autora tematu 27 Lut 2007 14:50   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Próblem rozwiązany. Podłączyłem radio normalnie - pamięć do aku, a zasilanie pod stacyjkę, dodatkowo skasowałem dwie diody LED w moim samorobnym alarmie i zeszłem do ok 75mA a to już chyba nie jest źle. Dzięki za podpowiedzi dotyczące radia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> 150mA w spoczynku -DUŻO??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Akumulator w stanie spoczynku oddaje za dużo prądu (14)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl temat RSS