Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

150mA w spoczynku -DUŻO??


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> 150mA w spoczynku -DUŻO??
Author
Message
Sebastian S
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 03 Dec 2002
Posts: 286
Location: pomorskie

Post#1 Post from the author of the topic 05 Feb 2007 13:33   

150mA w spoczynku -DUŻO??


Witam
Ostatnio zakupiłem sobie nowe radio samochodowe - model typu "no name", dodatkowe w aucie mam alarm (czujniki ruchu+samorobna centralka na 89C2051). I jadnego dnia sprawdziłem tak z czystej ciekawości pobór prądu z akumulatora gdy samochód stoi i wszystko jest wyłączone. Z pomiarów wyszło 150mA (radio w spoczynku + centralka i czujniki + zegar elektroniczny w aucie + termometr elektroniczny w aucie). I mam pytanie czy 150mA to dużo? Jak u Was to wygląda? Taki prąd wyczerpie akumulator 55Ah w nieruszanym samochodzie w dobre dwa tygodnie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Feb 2007 13:33   





Back to top
   
bernidi
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 16 Nov 2005
Posts: 116
Location: Rtestuf

Post#2 05 Feb 2007 13:42   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Moim zdaniem za dużo. Uważam, że 50mA to dopuszczalna granica "przyzwoitości" Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Feb 2007 13:42   





Back to top
   
tryni81
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 06 Dec 2006
Posts: 54
Location: mielec

Post#3 06 Feb 2007 09:03   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


To dużo. Może ci się świeciło światełko w kabinie podczas pomiarów.
Odpinaj po kolei odbiorniki i sprawdzaj jaki jest pobór bo coś ci za dużo zabiera zacznij od radia bo to najbardziej spotykane przy nie orginalnej instalacji.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Feb 2007 09:03   





Back to top
   
kangurek123
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 27 Oct 2005
Posts: 346
Location: Łódź

Post#4 06 Feb 2007 18:45   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Witam

A czujnik maski podczas pomiarów wcisnąłeś ??? Wyglada na to ,że chyba nie


pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Sebastian S
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 03 Dec 2002
Posts: 286
Location: pomorskie

Post#5 Post from the author of the topic 06 Feb 2007 20:37   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Czujnik na masce był wciśnięty. Najbardziej podejrzewam radio ale sprawdze to jak się trochę ociepli bo nie uśmiecha mi się grzebać w garażu przy aucie gdy jest tak zimno. Czujniki ruchu wg producenta pobierają 12mA a moja centralka na 89C2051 pobiera gdzieś w granicy 40-50mA więc resztę pobiera radio (zegar i termometr pobierają praktycznie "niemierzalną" wartość prądu). Dodam, że mam dwa plusy radia podłączone na stałe (przez bezpiecznik) do akumulatora, bo chciałem aby można było słuchać radia nawet gdy nie ma kluczyka w stacyjce. I dodatkowo w bagażniku mam wzmacniacz MONACOR 4x100W który włącza się razem z radiem - przez sygnał REM z radia, ale też jest połączony na stałe (przez bezpiecznik 80A - zalecenie producenta) z akumulatorem. Może te złączone dwa plusy z radia albo "czuwający" wzmacniacz jest przyczyną zwiększonej prądorzerności. Sprawdzę to jak się zrobi ciut cieplej.

Helpful message? + -

Back to top
   
kangurek123
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 27 Oct 2005
Posts: 346
Location: Łódź

Post#6 06 Feb 2007 21:02   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Na dwóch plusach zawsze dużo bierze także ja też sądzę ,że to raczej radio ( wzmacniacz i jego podłączenie na stałe to standard i jeśli wzmak jest sprawny to pobór musi być w normie) . Dla mnie radio na 100 %.

pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Feb 2007 21:02   





Back to top
   
Sebastian S
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 03 Dec 2002
Posts: 286
Location: pomorskie

Post#7 Post from the author of the topic 27 Feb 2007 14:50   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Próblem rozwiązany. Podłączyłem radio normalnie - pamięć do aku, a zasilanie pod stacyjkę, dodatkowo skasowałem dwie diody LED w moim samorobnym alarmie i zeszłem do ok 75mA a to już chyba nie jest źle. Dzięki za podpowiedzi dotyczące radia.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> 150mA w spoczynku -DUŻO??
Page 1 of 1
Similar topics
Akumulator w stanie spoczynku oddaje za dużo prądu (14)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl topic RSS feed