Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



150mA w spoczynku -DUŻO??


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->150mA w spoczynku -DUŻO?? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Samochody
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Sebastian S
Poziom 17
Miasto: pomorskie
Dołączył: 03 Gru 2002
Posty: 288
Pomógł: 1
Ocena postów: 6
Sebastian S
Poziom 17
Post#1 05 Lut 2007 13:33  Autor tematu   

150mA w spoczynku -DUŻO??


Witam
Ostatnio zakupiłem sobie nowe radio samochodowe - model typu "no name", dodatkowe w aucie mam alarm (czujniki ruchu+samorobna centralka na 89C2051). I jadnego dnia sprawdziłem tak z czystej ciekawości pobór prądu z akumulatora gdy samochód stoi i wszystko jest wyłączone. Z pomiarów wyszło 150mA (radio w spoczynku + centralka i czujniki + zegar elektroniczny w aucie + termometr elektroniczny w aucie). I mam pytanie czy 150mA to dużo? Jak u Was to wygląda? Taki prąd wyczerpie akumulator 55Ah w nieruszanym samochodzie w dobre dwa tygodnie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bernidi
Poziom 15
Miasto: Rtestuf
Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 145
Pomógł: 15
Ocena postów: 2
bernidi
Poziom 15
Post#2 05 Lut 2007 13:42    

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Moim zdaniem za dużo. Uważam, że 50mA to dopuszczalna granica "przyzwoitości" ;)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tryni81
Poziom 12
Miasto: mielec
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 54
Pomógł: 3
tryni81
Poziom 12
Post#3 06 Lut 2007 09:03    

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


To dużo. Może ci się świeciło światełko w kabinie podczas pomiarów.
Odpinaj po kolei odbiorniki i sprawdzaj jaki jest pobór bo coś ci za dużo zabiera zacznij od radia bo to najbardziej spotykane przy nie orginalnej instalacji.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kangurek123
Poziom 18
Miasto: Łódź
Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 349
Pomógł: 19
Ocena postów: 11
kangurek123
Poziom 18
Post#4 06 Lut 2007 18:45    

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Witam

A czujnik maski podczas pomiarów wcisnąłeś ??? Wyglada na to ,że chyba nie


pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Sebastian S
Poziom 17
Miasto: pomorskie
Dołączył: 03 Gru 2002
Posty: 288
Pomógł: 1
Ocena postów: 6
Sebastian S
Poziom 17
Post#5 06 Lut 2007 20:37  Autor tematu   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Czujnik na masce był wciśnięty. Najbardziej podejrzewam radio ale sprawdze to jak się trochę ociepli bo nie uśmiecha mi się grzebać w garażu przy aucie gdy jest tak zimno. Czujniki ruchu wg producenta pobierają 12mA a moja centralka na 89C2051 pobiera gdzieś w granicy 40-50mA więc resztę pobiera radio (zegar i termometr pobierają praktycznie "niemierzalną" wartość prądu). Dodam, że mam dwa plusy radia podłączone na stałe (przez bezpiecznik) do akumulatora, bo chciałem aby można było słuchać radia nawet gdy nie ma kluczyka w stacyjce. I dodatkowo w bagażniku mam wzmacniacz MONACOR 4x100W który włącza się razem z radiem - przez sygnał REM z radia, ale też jest połączony na stałe (przez bezpiecznik 80A - zalecenie producenta) z akumulatorem. Może te złączone dwa plusy z radia albo "czuwający" wzmacniacz jest przyczyną zwiększonej prądorzerności. Sprawdzę to jak się zrobi ciut cieplej.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kangurek123
Poziom 18
Miasto: Łódź
Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 349
Pomógł: 19
Ocena postów: 11
kangurek123
Poziom 18
Post#6 06 Lut 2007 21:02    

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Na dwóch plusach zawsze dużo bierze także ja też sądzę ,że to raczej radio ( wzmacniacz i jego podłączenie na stałe to standard i jeśli wzmak jest sprawny to pobór musi być w normie) . Dla mnie radio na 100 %.

pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Sebastian S
Poziom 17
Miasto: pomorskie
Dołączył: 03 Gru 2002
Posty: 288
Pomógł: 1
Ocena postów: 6
Sebastian S
Poziom 17
Post#7 27 Lut 2007 14:50  Autor tematu   

Re: 150mA w spoczynku -DUŻO??


Próblem rozwiązany. Podłączyłem radio normalnie - pamięć do aku, a zasilanie pod stacyjkę, dodatkowo skasowałem dwie diody LED w moim samorobnym alarmie i zeszłem do ok 75mA a to już chyba nie jest źle. Dzięki za podpowiedzi dotyczące radia.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> 150mA w spoczynku -DUŻO??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Akumulator w stanie spoczynku oddaje za dużo prądu (14)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS