| Author |
master_pablo Poziom 15

Joined: 07 Feb 2005 Posts: 254 Location: Rydułtowy / Częstochowa
|
07 Feb 2007 04:22 Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Chcialem polecic prosta, acz przydatna przerobke, jaka wykonalem jakis czas temu w zasilaczu dolaczonym do adaptera USB-IDE dla dyskow 3,5''. Wprawdzie nie jest to urzadzenie zrobione od podstaw, ale modyfikacja jest uzyteczna i moze sie komus przydac, wiec...
Przerobka umozliwia wlaczanie i wylaczenie zasilacza recznie lub automatycznie, w zaleznosci od obecnosci napiecia na porcie USB. Nie trzeba ciac zadnych sciezek, wystarczy przylutowac pare kabelkow, przekaznik, diode, dwa zlacza chinch, przelacznik trojpozycyjny z zerem, wykonac kabel polaczeniowy i wywiercic dwa otwory w obudowie zasilacza. Mysle, ze schemat (nie umialem znalezc odpowiedniego przelacznika, ale wiadomo o co chodzi) i zdjecia wszystko wyjasniaja.
UWAGA! Poniewaz w Polsce podlaczenie faz w gniazdku to tylko zalecenie, a nie norma, to nie wiadomo, czy przekaznik odetnie faze czy zero. Moze sie wiec zdarzyc, ze na elementach zasilacza przed transformatorem pojawi sie pelne napiecie sieci. Takim elementem moze byc takze radiator, wiec nalezy zachowac ostroznosc!
| Filesize: |
56.25 KB |

|
48.35 KB |

|
69.29 KB |

|
45.75 KB |

|
61.24 KB |

|
3.17 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Calineczka* Poziom 22

|
07 Feb 2007 09:21 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Idea ciekawa, godna pochwaly. Pragne tylko ostrzec przed uzywaniem tych chińskich badziewi. Moj zasilacz wyglada w srodku identycznie. Rozebralem go bo ostatnio puscil z dymem moj dysk 80GB. Lepiej wyprowadzic sobie jakos zasilanie z wnetrza komputera niz ryzykowac utrate dysku. JA juz raz wymienialem na gwarancji ten zasilacz, poprzedni przestal dawac napiecie, obecny-dal go za duzo, he he, nic w przyrodzie nie ginie....a danych wciaz nie odzyskalem :cry:
p.s. a moze znacie jakies 100% pewne sposoby zabezpieczenia dysku przed przepieciami na zasilaniu?Moze do tego chinskiego badziewia dolozyc jakies transile?
|
|
| Back to top |
|
 |
kremat0r Poziom 18

|
07 Feb 2007 10:59 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Ja znam . Nie oszczędzać na zasilaczu , to moim zdaniem najważniejszy komponent w komputerze. Może nie decyduje o szybkości ale o stabilności i żywotności komponentów.
Lepiej dołożyć i mieć markowy zasilacz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Nevon Poziom 18

|
07 Feb 2007 13:14 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
| Calineczka* wrote: |
p.s. a moze znacie jakies 100% pewne sposoby zabezpieczenia dysku przed przepieciami na zasilaniu?Moze do tego chinskiego badziewia dolozyc jakies transile? |
Moim zdaniem wystarczą 2 stabilizatory typu 7812 i 7805 - one na pewno nie puszczą za dużego napięcia :)
NIE to zły pomysł, stabilizatory tylko obniżają, więc napięcie musiało by być wyższe przed stabilizatorem.
Przepraszam
|
|
| Back to top |
|
 |
Duch__ Poziom 22

|
07 Feb 2007 13:27 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Pomysł z tymi stabilizatorami może dobry, ale można być dać jakieś bezpieczniki np. topikowe aby przy określonym prądzie, nie większym niż to wymaga dysk odłączał zasilanie. nie wiem jak to wpłynie na późniejszą pracę dysku, niech znawcy tematu się wypowiedzą. To są tylko moje sugestie...
Odbidy można by skombinować jakiś zasilacz AT i przerobić go na coś mniejszego, dać nową obudowę, wywalić wentylator bo takie mocne chłodzenie nie będzie potrzebne...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2007 13:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
chaka Poziom 23

|
07 Feb 2007 13:28 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
| Nevon wrote: |
Moim zdaniem wystarczą 2 stabilizatory typu 7812 i 7805 - one na pewno nie puszczą za dużego napięcia :) |
sie znalazl elektronik.........
|
|
| Back to top |
|
 |
cortez_ Poziom 20

|
07 Feb 2007 13:51 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
do wszystkich, którzy mówią "nie oszczędzać na zasilaczu" zadam proste pytanie. A jak ktos ma notebooka?
|
|
| Back to top |
|
 |
Nevon Poziom 18

|
07 Feb 2007 13:52 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
| chaka wrote: |
| Nevon wrote: |
Moim zdaniem wystarczą 2 stabilizatory typu 7812 i 7805 - one na pewno nie puszczą za dużego napięcia :) |
sie znalazl elektronik......... |
Tylko bez złośliwości ...
Trochę bez przemyślenia z tymi stabilizatorami..Przyznam.
Więc może jakaś propozycja z Twojej strony ?
Zasilacz AT niewiele zmniejszysz, ale na pewno będzie pewniejszy.
Hmm morzę coś na diodzie zenera i szybkim bezpieczniku ? w najgorszym przypadku spalił by się bezpiecznik i zenerka.
|
|
| Back to top |
|
 |
Calineczka* Poziom 22

|
07 Feb 2007 14:23 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Panowie, mielismy oceniac konstrukcje kolegi:D
Niemniej watek zabezpieczenia wyjscia zasilacza przed przepieciami wydaje sie byc na miejscu.Ponawiam zapytanie-czy ktos sprawdzal skutecznosc diód typu transil? W tym wypadku zaden bezpiecznik topikowy nie wchodzi w gre, nie zdazy zadzialac a poza tym dysk tez ma momenty wiekszego zuzycia pradu...(rozpedzanie talerzy)
Jakie odchylki od 5V i 12V wytrzymuje dysk?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2007 14:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
remiorn Poziom 16

|
07 Feb 2007 14:34 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Wprowadzilbym do projektu pewną poprawkę:
przekaźnik dwubiegunowy żeby odłączać oba przewody sieciowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
master_pablo Poziom 15

|
07 Feb 2007 14:52 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Co tu duzo mowic - cieniutkie sa te zasilacze :). Niby daja po 2A na kazdym napieciu, ale wystarczy pociagnac 0,75A i juz napiecie spada z 12 do 10,5V. A tetnienia tez zdaje sie maja duze.
A jesli chodzi o zabezpieczenia, to transile to chyba dobry pomysl - w koncu do tego sluza :).
Mozna by te zastosowac uklad o nazwie "crowbar" - dioda Zenera z rezystorem odpalajaca triak (chyba...).
Pytanie tylko, czy zabezpieczenie zdazy zadzialac przed uszkodzeniem dysku.
| remiorn wrote: |
Wprowadzilbym do projektu pewną poprawkę:
przekaźnik dwubiegunowy żeby odłączać oba przewody sieciowe. |
Chcialem tak zrobic, ale nie znalazlem malego dwubiegunowego przekaznika na 5V. Plus jednobiegunowego jest taki, ze nie trzeba ciac sciezek, bo mozna sie do bezpiecznika przylutowac. A jesli zasilacza uzywa sie z zamknieta obudowa, to i niebezpieczenstwa porazenia nie ma.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2007 14:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Sebastianolek Poziom 12

|
07 Feb 2007 15:08 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
A po co niby przerabiac takie zasilacze ?? :| przeciesz jak sie zepsuje to idzie i sie wymienia nie ?? takie kombinowanie niepotrzebne.
|
|
| Back to top |
|
 |
jakubbilski Poziom 14

|
07 Feb 2007 15:43 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
problem, ze jak sie zepsuje (spali), to moze tez pociagnac za soba twardy dysk do niego podlaczony, a dysku juz nikt ci nie wymieni- co z tego, ze bedziesz mial nowy zasilacz, jak nie bedziesz mial co do niego podlaczyc? ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
KJ Poziom 22

|
07 Feb 2007 16:19 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Pomysł ciekawy :D chyba zastosuję u siebie ale razem z całym zrobionym własnoręcznie zasilaczem bo po tym co przeczytałem nie mam zamiaru dłużej ryzykować upalenia dysku.
|
|
| Back to top |
|
 |
drakon3 Poziom 13

|
07 Feb 2007 19:02 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Mam taki zasilacz i nie mam z nim zadnego problemu, napiecia daje ksiązkowe 11,8-12,5V a zapłaciłem za niego jakieś grosze. To prawda ze nowego dysku bym do niego nie podłączył, ale taki zasilacz się przydaje.
|
|
| Back to top |
|
 |
hts Poziom 15

|
08 Feb 2007 00:07 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Ciekawa konstrukcja i dzięki za ostrzeżenia przed takimi malymi "zasilaczami" :D. A co do diod transil, to jestem jak najbardziej Za :!: Kiedyś podłaczyłem do kompa zasilacz z dosyć niskiej pólki, podczas pracy komputer nagle się wyłaczył i po około sekundzie znów się włączył ale podał chyba za wysokie napięcia, ponieważ diody transile w moim dysku Seagate Barracuda IV 40GB popękały i się zwarły. Po około dwóch sekundach od samowłaczenia, komputer się wyłaczył wraz z lipnym zasilaczem. Płytka z elektroniką dysku, w okolicach diod trochę się przyciemniła, ścieżki od diod transil troszkę odeszły od laminatu, prawodopodobnie dzięki temu że transile się zwarły, zasilacz nie uszkodzil niczego w komputerze. Nawet elektronika od dysku pozostała sprawna. natomiast zasilacz doznał spalenia kluczy i diod Shottky'ego. Poszedł na cześci.
Tak więc do zabezpieczeń dysków polecam transile dużej mocy :D
|
|
| Back to top |
|
 |
master_pablo Poziom 15

|
08 Feb 2007 00:32 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Jest jedno pewne rozwiazanie problemow z takimi zasilaczami: nalezy zakupic dysk 2,5'' i odpowiedni adapter USB :D. To jest wszystko zasilane z USB i zadnych dodatkowych zasilaczy nie trzeba - mniej kabli, mniej nerwow i nie trzeba sie obawiac przepiec.
|
|
| Back to top |
|
 |
Calineczka* Poziom 22

|
08 Feb 2007 09:08 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
| master_pablo wrote: |
| Jest jedno pewne rozwiazanie problemow z takimi zasilaczami: nalezy zakupic dysk 2,5'' i odpowiedni adapter USB :D. To jest wszystko zasilane z USB i zadnych dodatkowych zasilaczy nie trzeba - mniej kabli, mniej nerwow i nie trzeba sie obawiac przepiec. |
Master Pablo, tylko ze twoje rozwiazanie niestety wyklucza stosowanie duzych dyskow, a ja przede wszystkim z duzymi dyskami uzywalem tego interfejsu.Druga sprawa to obciazalnosc pradowa portu usb. Te w wersji 2.0 raczej sobie poradza z poborem pradu przez dysk, ale jak ktos ma 1.1, np. w laptopie-to juz klopot! Czasem pomaga wpiecie dysku, wypiecie i ponowne podlaczenie, tak, zeby rozpedzic talerze, ale zdarzalo mi sie ze i to nie pomagalo.
Z jakimi transilami sie spotkaliscie w zabezpieczeniach na liniach 5V i 12V?Prosze o konkretne oznaczenia;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
elektronik000 Poziom 16

|
08 Feb 2007 10:08 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Trzeba jescze wspomnieć jakie zakłócenia elektromagnetyczne wydają takie tanie zasilacze, w moim przypadku (mam bardzo podobny zasilacz) gdy podłącze ten zasilacz pod dysk to myszka bezprzewodowa odmawia praktycznie współpracy (myszka i klawiatura bezprzewodowa Logitech), gdy owinę folią aluminiową jest już lepiej, lecz zasięg jest ciągle słaby.
Jest jescze jeden bajer w tego typu zasilaczu, gdy dysk podlaczany się uruchamia to zasilacz piszczy tak jak głowice w dysku hehe ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
master_pablo Poziom 15

|
08 Feb 2007 12:13 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
| Calineczka* wrote: |
| Master Pablo, tylko ze twoje rozwiazanie niestety wyklucza stosowanie duzych dyskow, a ja przede wszystkim z duzymi dyskami uzywalem tego interfejsu. |
To fakt, 160GB to chyba obecne maksimum.
A co do zaklocen: ja kiedys 12V z tego zasilacza podlaczylem do plytki z 7805, ATMega32 i DS1813-10 (generuje reset dla Vcc<4,35V) i procesor caly czas byl resetowany :). Myslalem, ze DS jest uszkodzony, ale nie. Dopiero jak do zasilacza w komputerze podlaczylem, to zaczelo normalnie dzialac :).
|
|
| Back to top |
|
 |
Calineczka* Poziom 22

|
08 Feb 2007 12:22 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
...przepraszam ale nie sprecyzowalem, duze dyski piszac mialem na mysli rozmiary, 3,5 cala, jak wspomnialem z portu usb go nie zasile...
|
|
| Back to top |
|
 |
Marco_zg Poziom 14

|
08 Feb 2007 12:36 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Jest jeszcze inne rozwiązanie Trafo od halogenów (lub inne) 12V np. takie 60W daje 5A a gabarytowo to nie jest aż tak duże i do tego stabilizatory 5V i 12V. Do tego jakaś mała puszka i gotowe. Trochę wagowo większe ale nie ma tego niebezpieczeństwa co w tych impulsowych made in tajwan.
|
|
| Back to top |
|
 |
Marcin_1972 Poziom 14

|
08 Feb 2007 16:56 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Kiedyś spotkałem się z zabezpieczeniem w postaci bezpiecznik + tyrystor wyzwalany przez diodę zenera. Miało to za zadanie chronić jakieś kosztowne moduły w sprzęcie znajomego krótkofalowca przed przepięciami. Nie zgłębiałem wtedy tematu (byłem młody i co innego mnie interesowało), a szkoda. Muszę wybrać się do tego znajomego.
Może ktoś się spotkał z czymś takim.
Zastanawiam się tylko, czy czas reakcji tyrystora wystarczy, aby "zjeść" nadmiar napięcia zanim on (nadmiar) zje np. HDD.
|
|
| Back to top |
|
 |
dalex1 Poziom 12

|
08 Feb 2007 21:50 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
uruchomiony pierwszy raz :P nawet bezpiecznik na słupie poszedł przy domu !!!
158.52 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Nevon Poziom 18

|
08 Feb 2007 22:03 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
na produkcji w LG też tak czasem "atakowało" - raz bezpiecznik dotykał radiatora na produkcji plazmy - cała hala przez moment nie miała prądu a kabel przez który był podłączony odbiornik dosłownie się stopił w 1 miejscu.
Więc to normalne, przy wschodnich zasilaczach :P
Mi się zdarzało nawet 6 zasilaczy na 800(dziennie) z taką usterką.
Taka awaria świadczy tylko o jednym - nie ma w tamtym zakładzie kontroli jakości....
|
|
| Back to top |
|
 |
Calineczka* Poziom 22

|
09 Feb 2007 10:01 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
...kontrola jakosci to jedno(podejrzewam ze ew. konczy sie ona na dziala/nie dziala) a jakosc wykonania i jakosc uzytych elementow to drugie.Ostatnio przyniesiono mi do naprawy chinski zasilacz PIV z nalepka bodajze 350 czy 400W. Obok mialem rozebrany rowniez zasilacz 250W. Trafa w srodku-identyczne.Moze jakies perpetum mobile?
Co do pomyslu kolegi z trafem toroidalnym i stabilizatorami w srodku-no sprawnosc tego ukladu byla by slaba to raz, dwa-raczej by sie to mocno grzalo, trzy-impulsowo dysk potrafi potrzebowac wiecej pradu, taki zwykly 7805 w obudowie TO220 to ma cyba ograniczenie na poziomie 1A , trzeba by pokombinowac, dokladac tranzystor albo drugi stabilizator...albo i trzeci...
|
|
| Back to top |
|
 |
drakon3 Poziom 13

|
09 Feb 2007 21:43 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
Może kolega "Calineczka*" poszuka w jakiejś mądrej książce co to jest przenikalność magnetyczna rdzenia, przekładnia transformatora, gęstość prądu i może wtedy załapie dlaczego transformatory impulsowe mają tak różne moce przy takich samych gabarytach. Moc zasilacza głównie zależy od jego konstrukcji, częstotliwości kluczowania. Dalej, aby zaspokoić impulsowy pobór prądu przez dysk można zastosować mały kondensator za stabilizatorem. A i jeszcze jedno, słyszał kolega może o stabilizatorach impulsowych??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Feb 2007 21:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Calineczka* Poziom 22

|
09 Feb 2007 22:05 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
| drakon3 wrote: |
| Może kolega "Calineczka*" poszuka w jakiejś mądrej książce co to jest przenikalność magnetyczna rdzenia, przekładnia transformatora, gęstość prądu i może wtedy załapie dlaczego transformatory impulsowe mają tak różne moce przy takich samych gabarytach. Moc zasilacza głównie zależy od jego konstrukcji, częstotliwości kluczowania. Dalej, aby zaspokoić impulsowy pobór prądu przez dysk można zastosować mały kondensator za stabilizatorem. A i jeszcze jedno, słyszał kolega może o stabilizatorach impulsowych?? |
Kolego Drakon3. Nie wiem kto nauczył Kolegę takiego a nie innego sposobu zwracania uwagi( na siebie czy na mnie?). Pachnie on odrobinę wyzwaniem do pojedynku na słowa, ale z wypowiedzi Waćpana vel Kolegi wnioskuję że szpadelka krótka i ręka niepewna.Daj pokój ciętości słów bo rykoszetem własnym okaleczyć się snadnie możesz.
A teraz przetlumaczę na twój język.
Kolega Calineczka czyli ja słyszal juz o mądrych rzeczach nie tylko od CIEBIE ale i od swoich Nauczycieli, jak i książek ktore czytał(szok, co nie?)
Skoro Kolega ma monopol na umiejetność czytania moze kolega raczy zauwazyć co napisałem:
Trafa w srodku-identyczne.
co oznacza ze mialy takie same oznaczenia(czytaj symbole na obudowach) i pewnie byly lutowane cyną z tej samej chińskiej szpulki;-)
....Ja nie wiem Panowie co sie dzisiaj z ludźmi dzieje.Ma okazje to sie zaraz zachowuje jak jaki gad jadowity. Cynizm...to forum chyba nie powstalo po to by szydzić z innych ludzi?
Ostatnia moja uwaga, riposta. Tak sobie patrzę na dorobek Kolegi, zaangażowanie Waszmości w bogactwo Elektrody-jest zaiście WIELKIE....może lepiej daruj sobie swoją pomoc bo inna ofiara twojej pomocy może nie przeżyć...
Było złośliwe?
Trochę miało być... :twisted:
|
|
| Back to top |
|
 |
redart Poziom 18

|
09 Feb 2007 23:02 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
To może dla odmiany napiszę coś o konstrukcji autora...
Rozwiązanie proste i zarazem skuteczne, acz nie do końca. Mianowicie pokusiłbym się o założenie przekaźnika z podwójnymi stykami, bo jak 'modernizator' pisze, nigdy nie wiadomo gdzie faza, gdzie zero. A jak ktoś przy takim zasilaczu ma płaską wtyczkę (bez uziemienia) to już zupełna loteria:D.
Jak człowiek drapie się po kieszeni na myśl o konkretnym zasilaczu do HDD to kupuje toroid 60W, dwa LMy 350, do tego pół garści gratów z odzysku i ma zasilacz. A uzyskaną nadwyżkę finansową i tak pożytkuje na produkty browarnicze, celem uczczenia sukcesu konstrukcyjnego :D.
|
|
| Back to top |
|
 |
m_arti21 Poziom 12

|
10 Feb 2007 20:02 Re: Modyfikacja zasilacza do adaptera USB-IDE |
|
|
|
A wiecie może czy od zasilacza mogą być komunikaty w windowsie ze opozniony zapis niemożliwy czy coś takiego ? :)
|
|
| Back to top |
|
 |