| Author |
netserfer Poziom 16

|
04 Apr 2007 20:25 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
pocesor akurat się nie różni ale komputer to nie tylko procesor. Jest mnóstwo innych elementów których jakość wykonania się różni(np. obudowa). I nikt nie mówi że acery są złe są badzo dobre a do tego nieco tańsze od od podobnych modeli hp, sony. Jednak żeby cena była niższa to producent musiał na czymś oszczędzić.
I tu dochodzimy do tego jak wiele jest typów użytkowników i jak wiele potrzeb mają. przykład:
Ja: wybór toshiba - nie mam komórki z bt(ale chciałbym mieć)więc dlamnie to zbędny bajer. klawiatura: ins, del jest zamiast win, prawy myszy(kij wie i tak nigdy go niewciskam), jak nie ma bloku kursora jak jest, home,pgup, pgdown, end są ładnie na prawym końcu klawiatury, ekran: 15,4 glare tak bo ja oglądam dużo filmów i siedzę wieczorem przy umiarkowanym świetle, a przy przeglądaniu stron i dokumentów nie potrafię się obejść bez myszki z rolką.
Tzok: wybór acer - bt, przyzwyczajony to klasycznej klawiatury, częsta praca na bateriach gdzieś w pociągu, na słońcu, głownie programy biurowe.
równie dobrze można by porównywać samochody toyoty i ferrari.
|
|
| Back to top |
|
 |
dex Poziom 21

|
07 May 2007 21:27 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Czołem
A powiedzcie mi jaką matryce polecacie 4/3 czy 16/(9-10). Prosze nie wypowiadać się o filmach czy grach-nie interesuje mnie to na laptopie.
Moje zdanie jest takie że do pracy z aplikacjami typu word, czytania pdf-ów, przeglądania forum oraz do programowania najbardziej pasowałby ekran nie 16/10 własnie 10/16 gdyż ten najbardziej proporcjami odpowiada przyjętemu formatowi dokumentów czyli A4. Na stacjonarce 16/9można okręcić matryce o 90 stopni i jest super cała strona widoczna bez skrolowania. Oczywiscie że przy duzych przekątnych 16/9 np 22-24' cale można ustawić aplikacje tak że bedą widoczne dwie strony obok siebie jednocześnie - natomiast przy 15-17 calach jakie maja laptopy zrobić tego nie można ani nie można okręcić matrycy o 90 stopni.
Wg. mnie przy tej samej przekątnej ekranu na foprmacie 4/3 wejdzie poprostu wiecej tekstu/linijek kodu programu niż na matrycy 16/9 która co prawda szersza ale za to niższa.
Jak uważacie?
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20226 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
07 May 2007 22:19 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Ekran np. 15" o proporcjach 4:3 ma większą powierzchnię roboczą niż niż 16:9.
|
|
| Back to top |
|
 |
SzymSzejdi Poziom 6

|
07 May 2007 22:28 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Skorzystam z okazji i i się podepnę, ja też chciałbym kupić sobie lapka, wybór padł na coś takiego
http://produkty.icom.eu/prestigebook_7510.html
Cena jest bardzo przystępna jak za taki sprzęt dlatego wydaje mi się to podejrzane :D Czy ktoś ma może lapka tej firmy i może się wypowiedzieć jak to działa?
Ew. możecie mi polecić jakiegoś lapka do 3500zł, zależy mi na dobrej grafice i 1 GB ramu, procesor każdy byle nie celeron lub coś w tym stylu
|
|
| Back to top |
|
 |
tagan870715 Poziom 12

|
08 May 2007 08:07 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
CO do firm to polecam Toshibe, HP, Asus, ewentualnie IBM... Sam niedawno kupiłem Hp i jak do tej pory chodzi ładnie... za to z laptopami chwalonej przez niektórych firmy acer mam ciężkie przejścia: po pierwsze nie ma serwisu w Polsce, w naprawach strasznie kantują (podmieniają części na słabsze (chodź by grafiki)), ciężko się z nimi dogadać, kiepska pomoc techniczna... w Acerku mojego szefa zwaliła się grafika, laptop oczywiście do serwisu grafikę wymienili na gorszą i upierali się że taka była, i nie chcieli nawet sterów dostarczyć bo sami nie wiedzieli co tam wsadzili, strasznie awaryjne laptopy... Ktoś wcześniej napisał że problemy z laptopami mają Ci którzy nie potrafią się z nimi obchodzić, jestem ciekaw co to znaczy... Laptop to komputer przenośny, trzeba zapewnić mu bezpieczeństwo w podróży i dbać o system, to nie jajko i nie mam na niego poświęcać całej swojej uwagi, a niestety na acera tak trzeba - mam złe doświadczenia i nikt mnie nie przekona do tej firmy...
|
|
| Back to top |
|
 |
pjonak Poziom 11

|
04 Jun 2007 08:18 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
| tzok wrote: |
Z tanich marek tylko i wyłącznie Acer ma sens, współpracował z IBM i sporo się nauczył - obudowy ma fatalnej jakości ale liczy się co jest w środku a "środkiem" Acer nie odbiega od droższych marek.
Wynalazki Aristo, Medion, California Access i t.p. - omijać szerokim łukiem.
Na marginesie - gdybym miał do wyboru Toshibę i Acera o porównywalnych parametrach i za porównywalną cenę na pewno wybrał bym... Acera. |
A masz jakies doświadczene z laptopami firmy MEDION i California Acess ze tak mówisz?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jun 2007 08:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
04 Jun 2007 08:44 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Osobiście niewielkie ale wystarczy popatrzeć na Allegro do kategorii uszkodzone, pozatym w ich przypadku trudno dociec kto był producentem, bo ani jedna ani druga firma niczego, a już na pewno laptopów, nie produkuje. Laptopy tych firm są w większości z desktopowymi procesorami, często mają problemy z przegrzewaniem się i bardzo szybko padają w nich baterie.
Jeśli bardzo chcesz wspierać rodzimy przemysł to możesz kupić California Access ;) (to chyba ta sama firma co kiedyś robiła flopy do C64 czy Atari XE).
|
|
| Back to top |
|
 |
pjonak Poziom 11

|
04 Jun 2007 08:51 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
mm, akurat ten model co chce kupic to ma procka laptopowego ale kurcze muszę sie zastanowić
|
|
| Back to top |
|
 |
owned_ Poziom 8

|
04 Jun 2007 11:24 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Czytam sobie i czytam te komentarze... uczestników dyskusji :] i primo założyciel tematu powinnień się przede wszystkim zastanowić do czego ten notebook (mobilność, moc, itp..). Odnośnie notebook-ów Acer, każdy notebook ma jakieś wady i zalety, i nie można stwierdzać że Acer jest gorszy od innych producentów - jako że nie każdy go testował praktycznie. Oczywiście zgodzę się z kwestią, iż notebook-i z Acer-a maja cienką obudowę to się objawia w każdym modelu, ale zazwyczaj serii "Aspire" (taka też posiadam). Natomiast seria TravelMate już znacznie różni się jakościowo i lepiej wypada. Niewątpliwie aspektem na plus Acer-a jest cena w stosunku do wyposażenia jakie oferuje, ale tu uwaga! często u tańszych producentów znajdujemy czy to: kartę graficzną słabiej taktowaną niż seryjnie czy to procesor z obciętymi protokołami. Dlatego przed kupnem naprawdę warto się dokładnie dowiedzieć co jest w środku, bo można się nieźle rozczarować. Z drugiej strony nie można oczekiwać czego super za dużo niższą cenę.
|
|
| Back to top |
|
 |
dex Poziom 21

|
04 Jun 2007 14:42 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Odradzam takie marki jak Medion, Tewion, Lifetec prosze popatrzec na giełdzie elektronicznej masa sprzetu od głosników, przez karty grafczne TV, czy kamerko/aparaty lezy na stertach złomu a ludzie biorą po 5zł-20zł na ryzyk-fizyk. Oczywiście sprzedawcy mówią" nie sprawdzane" ale mozna oddać za tydzień, tylko komu sie będzie chciało..
Osobiście kupiłem w Niemczech w markecie karte TV do kompa na USB. oczywiście że nie działała..
Może to nie o laptopach ale świadczy o jakości..
|
|
| Back to top |
|
 |
tagan870715 Poziom 12

|
05 Jun 2007 08:06 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Tak jak wspominał owned_ to że niby ma dobre wyposażenie a mniej kosztuje to może oznaczać (i najprawdopodobniej tak jest) że jest sprzęt ciut wolniejszy...
A tak poza tym przy kupnie takiego sprzętu trzeba mieć też farta... jak się trafi na felerny model to żadna marka tu nie pomoże... Kupując nawet Acera (z którymi mam złe doświadczenia - awaryjność i "wspaniały" serwis) można trafić na model który będzie chodził lepiej i dłużej niż jakiekolwiek inne laptopy...
|
|
| Back to top |
|
 |
Satyr77 Poziom 7

|
05 Jun 2007 19:26 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Powiem otwarcie, że jeżeli chodzi o Aristo niska półka ale znośne, Acery odradzam awaryjność i serwis, a doradzić mogę Asusa (bardzo dobre matryce) i HP o innych firmach się nie wypowiadam bo na nich nie pracowałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
themark Poziom 15

|
23 Jul 2007 08:00 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Witam
Dołączam się do dyskusji w sprawie wyboru komputera.
Ja właśnie polecam Acery ze względu na bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Czy się więcej psują...? Odpowiem tak: Jeżeli na 10 sprzedanych HP-ków do serwisu pojedzie jeden to mamy 10%; Jeżeli na 100 sprzedanych Acerów 10 pojedzie do serwisu to także mamy współczynnik 10%. Proszę Państwa ja sam pracuję jako sprzedawca sprzętu komputerowego w dużym sklepie RTV oraz prowadzę także dział reklamacji w tymże sklepie. O Acerze nie mogę powiedzieć złego słowa jak powyżej biorąc pod uwagę ilość sprzedanych szuk. Serwis jest w tej chwili w Czechach w Brnie i moim zdaniem jest to jeden z lepszych serwisów komputerowych z jakimi mam okazję współpracować. Czas realizacji reklamacji od 4 do 10 dni z przesyłą międzynarodową w obie strony. Jest to wynik nieporównywalnie lepszy niż HP czy Toshiba. HP z kolei to w każdym wysłanym sprzęcie węszy przekręt i tylko próbuje wszystko skieorwać na naprawy odpłatne, próbując udowadniać że usterka powstaje z winy użytkownika.
A to że w Acerach np. szybciej wyciera się farba - bzdura widziałem już nie jedną Toshibę np modele L100 ze srebrnymi obudowami gdzie po pół roku eksploatacji nie było lakieru na Touchpadzie, jego klawiszach i pod nadgarstkami, więc... nie dramatyzujmy.
Ogólnie jak kogoś stać na Mercedesa to go sobie kupi, jednak większość kupi choćby fiata i tak samo będzie jeździł.
Pozdrawiam Wszystkich chcących kupić komputer i nie poddawajmy się emocjom sprzętowym przy zakupie komputera.
Marek
|
|
| Back to top |
|
 |
cypherius Poziom 14

|
16 Sep 2007 10:50 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Wasze opinie o Aristo mnie rozbrajaja. razem ze znajomym korzystamy z laptopow tej firmy od prawie 2 lat i nic - zupelnie nic sie nie dzieje. bebechy sa ok, serwis door-to-door znaacznie lepszy niz u Acera np. laptop wyslany do Aristo wraca po paru dniach naprawiony - byl taki jeden przypadek dalekiego znajomego ( troche z jego winy).
Chwilowo uzywam Aristo Smart 350V i za 2000 pln jest to naprawdę dobra konfiguracja. dwurdzeniowy procek, 1gb ramu, dysk sata 5400 rpm itp... tylko grafika moglaby byc lepsza i bateria trzymac dluzej. Ja nie uzywam lapa do gier, tylko do pracy. Wifi ma dobry zasieg, pisze sie wygodnie, klawiaturka mila i cichutka. Czego wiecej chciec ? mialem compaqa dwa razy wczesniej - jeden zyje do dzis, tylko zawiasy od matrycy "umarly", model Armada.
IMO zalezy kto do czego uzywa lapka, ale ja srednio zmieniam sprzet co rok - dwa wiec dla mnie wyroby firmy np Aristo są dobrym wyborem. I zastrzegam - nie jestem ich dystrybutorem, nie mam nic wspolnego z firma Comes, pracuję w innej branzy.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
16 Sep 2007 11:26 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Ok, jeśli kupujesz nowe i wymieniasz co rok - możesz kupić cokolwiek... ale jeśli ktoś kupuje laptopa na 4-6lat i do tego już 2-3 letniego, wtedy liczy się trwałość a nie dostępność serwisu czy gwarancja. Pozatym np. dla mnie decydującym czynnikiem przy wyborze laptopa jest czas pracy na baterii i jej trwałość (czyli np. nie wybiorę Toshiby, bo tam jak bateria trzyma po 2 latach 1h to jest sukces).
Aristo to marka pod którą można kupić konstrukcje różnych producentów, często trudno dociec co się tak na prawdę kupiło, a jak coś padnie - trudno o częsci zamienne z rynku wtórnego.
|
|
| Back to top |
|
 |
pstryk Poziom 13

|
16 Sep 2007 12:16 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
kilka spostrzezen,kupilem acera 2490 a dlaczego skoro sprzedawca jakos usilnie mi wciskal hp?
na co spojzalem przy wyborze-komunikacja,brak tylko irdy reszta jest,klawiatura moglaby byc troszke lepsza ale dziala,matryca tez troche slabe katy widzenia z dolu lecz pozostale przyzwoite,naped nagrywa wszystko oprucz oczywiscie blu ray czy innych takich formatow,bateria na poczatku trzymala 3.5 godziny bez problemu bez jakis cudnych programow do oszczedzania energii a teraz po 7 miesiacach trzyma....3.5 godziny uzywana od czasu do czasu,wejscie liniowe plus mikrofonowe w karcie muzycznej,czytnik kart pamieci ilestam formatow,kamerka obrotowa plus wbudowany juz drugi mikrofon,i rozne takie pomniejsze gniazda itp.obudowa troche kiepski plastik ale ujdzie,wytarc zadnych nie ma.gdy kupowalem to jeszcze napatoczyl sie nastepny klient na laptopa i ulegl i wzial hp,gdy przyszedlem po gwarancje spotkalem tegoz klienta ktory z gwaracji juz chcial skorzystac:))wiec nie mowmy ze to jest zly sprzet bo zalezy jak sie trafi,bebechy maja takie same moze kontrola jakosci jest lesza nie wiem,wiem ze moj dziala bezproblemowo eksploatowany codziennie przynajmniej kilkanascie godzin a czesto na okraglo cos ciagnie.wybralem go bo mial prawie wszystko co mi moglo byc potrzebne i wiem ze nie bede musial dokupywac roznych dodatkow,za ta cene czy nawet wyzsza troche acer nie mial konkurencji.wybierajmy z glowa sprzet i nie spodziewajmy sie cudow za niska cene,maluchem tez sie da jezdzic choc komfortu mercedesa nie bedzie,najwazniejsze ze dziala bo po co mi super hiper ekstra wypasiony i wygladajacy laptop ktory nie dziala?a wpadki maja wszyscy producenci.
na zakonczenie dla lubiacych pogrzebac w srodku,dostep do procesora,minipci,pamieci,radiatora jest w tym modelu banalnie prosty w w stylu odkrec kilka srubek i zdejmij oslonke,nie ma problemu ze trzeba rozkrecic wszystko zeby sie dostac do czegokolwiek.
pozdrawiam ,moze moje wypociny komus pomoga.papa
|
|
| Back to top |
|
 |
mariusa Poziom 6

|
20 Dec 2007 11:08 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
witam . dawno tu nikogo nie było ale cos napisze.
z tych opisow wynika ze kazdemu moze przytrafic sie wpadka z kupnem laptopa. taki za 2000 i taki za 5000 jest laptopem zagrozonym awaria.
to ja mam pytanie czy wentylacja tych wszystkich sprzetow ma wielkie znaczenie?? ktore firmy sa w tej dziedzinie wiodace i najcichsze . jestem zainteresowany lapkiem za ok. 2600 - 2800zl. po tym co tu wyczytalem zostala mi jeszcze 1 sprawa do wyjasnienia , wlasnie wentylacja i halas dzieki za odpowiedzi .
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
20 Dec 2007 12:21 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Ja mogę się wypowiedzieć o tym co sam mam, czyli nc6000 - przy normalnej pracy wentylator włącza się sporadycznie, jeśli już to i tak jest bardzo cichy. Kolega ma Acera z podobnym wyposarzeniem i nie dość, że wentylator pracuje wnim praktycznie non-stop to jeszcze jest na tyle głośny, że wyraźnie słychać go z odlełości 2-3m... no i mimo, że jego Acer jest "młodszy" od mojego HP, ma już poklejoną klapę przy zaiasach i wytarty plastyki przy klawiaturze...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Dec 2007 12:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bonzo jan Poziom 21

|
20 Dec 2007 12:33 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Ja przy zakupie nowego bym sie wstrzymał.
Kupił z procesorem 65 nm
,,Firma AMD przedstawiła swój nowy produkt, jakim jest energooszczędny procesor 65nm. Tym samym udało jej się zmniejszyć dystans do głównego rywala - koncernu Intel, który podobny produkt wprowadził na rynek już rok temu. Główną cechą nowej serii procesorów AMD Athlon 64 X2 4000+, 4400+, 4800+, i 5000+ jest wysoka oszczędność energii. Producent zapewnia, że nowe procesory zużywają o 50 procent mniej energii od procesorów Core 2 Duo. Ich cena zawarta jest w przedziale od 169 do 301 USD, w zależności od parametrów produktu, czyli utrzymuje się na podobnym poziomie, co układy produkowane w technologii 90 nm. ,,
i pamieciami GDDR4
http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Radeon-HD-3850-z-pamieciami-GDDR4,wid,9486828,wiadomosc.html?rfbawp=1197803835.590
|
|
| Back to top |
|
 |
mariusa Poziom 6

|
20 Dec 2007 16:55 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
to jednak nie te odpowiedzi ktorych oczekiwalem.
moze tak , mialem na testach ntt corrino 609i super sprzecik jak na fakt ze to moj pierwszy wlasny komp. moze mam za malo doswiadczenia w tej dziedzinie. ale stwierdzilem ze jak na nowy laptop . fakt ze bogaty wypas . ale on wlasciwie nic nie robil a wentylator smigal caly czas i temp/ byly chyba za wysokie bo ok . 55- 60stop. na proc. a na karcie graf. ok 70do 80 a raz zaszalala i poszla do 95stop. w sumie nie wgralem mu zadnej nowej mocnej gry , wiec nie wiem jak by sie sprawowal . gralem tylko troszke na setlersach ale to chyba nie jest gra ktora by go miala spocic ze tak sie wyraze.
no i te dziwne zawieszenia bez powodu np w czasie wczytywania jakiegos programu czy nawet przegladania internetu.
raz go podusilem moze byl wlaczony bez przerwy 12godz bo probowalem sciagnac gre colin 05 wlasnie do sprawdzenia go. to pod koniec tych 12godz. zaczol wvhodzic chyba na max.obroty wentylator i juz bylo glosnawo tylko ze on tak tylko sie wkrecalna te obroty na 8 sekund i zwalnial zamiast dluzel go zchlodzic . po prostu glupial.
wiec ponawiam pytanie czy np IBM LENOVO N200 tez sie takzachowuja w kwestii chlodzenia??
Dodano po 46 [minuty]:
oczywiscie bardzo dziekuje wszystkim za podjecie tematu
Dodano po 47 [minuty]:
a co myslicie o tym cudzie techniki :)))
http://www.kupsprzedaj.pl/komputery_gry/pozostale/showAdvert1170840.html
|
|
| Back to top |
|
 |
akerman Poziom 4

|
27 Feb 2008 19:21 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Posiadam Toshibe L100 i powiem że elektronika naprawde ok, jedyny duzy minus to obudowa pęka przy zawiasie z matrycą, jak myślicie czy to można zareklamować? czy jest to normalne w tych modelach
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Feb 2008 19:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ezop5 Poziom 14

|
27 Feb 2008 21:29 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Do Akerman- ja tez mam L100 i tez popękaną obudowę.Pierwszy raz pękła 2 miesiące po zakupie. Oddałem na gwarancji i wymienili klapę.Potem przez rok było ok. Gwarancja minęła. Zamontowałem w obudowie matrycy antenki do WIFI. Po kilku miesiącach znowu zauważyłem pęknięcia przy zawiasach. Nigdy więcej nie kupię TOSHIBY. Nowa klapa kosztuje około 200zł (bez ramki) ale myślę że wymiana nie ma sensu- za kilka miesięcy znowu będzie popękana.Komputer jest używany tylko w domu i dbam o niego.Jestem bardzo rozczarowany TOSHIBĄ.
|
|
| Back to top |
|
 |
m_wojcik Poziom 20

|
13 Mar 2008 10:27 Re: Laptop, który lepszy? |
|
|
|
Mam Toshibę A110 i zero problemów z nią od roku. Obudowa trzyma się nieźle i nic nie wskazuje na to żeby miało się coś rozlecieć albo popękać.
Pęknięcia obudowy zdarzały się mi również w IBM T20/21/22 więc nie mogę się przyłączyć do zdania Kolegi ;)
Ja tam Toshibę mogę polecić, natomiast niestety tańsze firmy nie za bardzo (California Access może np. spalić się dosłownie z przegrzania - sam taki przypadek widziałem, nie wspomnę o innych awariach i usterkach).
Ważne jest to, że za laptopa nie trzeba już wybulać obecnie kosmicznych kwot, więc myślę że każdy jest w stanie po dobrym rozeznaniu tematu wybrać coś sensownego.
|
|
| Back to top |
|
 |