Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Wyłącznik schodowy - jak podłączyć?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci ->Wyłącznik schodowy - jak podłączyć? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
adsl1
Poziom 2
Miasto: żywiec
Dołączył: 05 Lip 2006
Posty: 2
adsl1
Poziom 2
Post#1 14 Lut 2007 18:47  Autor tematu   

Wyłącznik schodowy - jak podłączyć?


Witam mam problem ze schodówką jak ja podłącze to działa tak ze jak włącze na górze i wyłącze na dole to juz na górze nieda sie włączyc wtedy musze zejść na dół nacisnąć i spowrotem nagóre nacisnąć i świeci.
a powinna działać ze gdzie włącze to sie zaświeci
Oco to chodzi czemu to niedzieał ?? ponmiżej zdjęcie jak to mam podłączone
Wyłącznik schodowy - jak podłączyć?[/url]

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ANDYW6
Poziom 24
Miasto: białystok
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 638
Pomógł: 39
Ocena postów: 14
ANDYW6
Poziom 24
Post#2 14 Lut 2007 19:20    

Re: Wyłącznik schodowy - jak podłączyć?


Przewody masz poprowadzone dobrze.Musisz tylko na przełączniku sprawdzić gdzie jest tzw. wspólny styk.To ten który łączy raz na jeden raz na drugi.I do tych styków podłanczasz fazę oraz żarówkę.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zdzicho1233
Poziom 14
Miasto: "-"
Dołączył: 13 Maj 2003
Posty: 88
Pomógł: 8
zdzicho1233
Poziom 14
Post#3 14 Lut 2007 19:22    

Re: Wyłącznik schodowy - jak podłączyć?


Źle podłączyłeś przełączniki z sobą .Powinno być środek prawego do fazy , boki do boków drugiego i wyjście na żarówkę z środka drugiego. Druga strona zarówki do zera. Nie mam tego jak naryusować więc to opisałem.
Pzdrawiam serdecznie

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ania i natalka
Poziom 13
Dołączył: 21 Lut 2005
Posty: 69
Pomógł: 11
Ocena postów: 1
ania i natalka
Poziom 13
Post#4 14 Lut 2007 19:35    

Re: Wyłącznik schodowy - jak podłączyć?


witam
zobacz strone :http://www.zsr.dzierzoniow.pl/wbe/schodowy.html
pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
motyl22
Poziom 27
Miasto: brzesko
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 1305
Pomógł: 75
Ocena postów: 11
motyl22
Poziom 27
Post#5 14 Lut 2007 19:37    

Re: Wyłącznik schodowy - jak podłączyć?


Witam! Też nie będe nic rysował ale wytłumacze Ci na przykładzie zdjęcia ;) Na tym przełączniku z oprawką gdzie masz wpięte F powyżej jest drugi styk tzn te dwie śrubki w rzedzie i to one powinny iść do drugiego przełącznika tak samo podłączonego a ta z lewej pojedyncza śrubka idzie na żarówke i z drugiego przełącznika na faze. Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
maxxmaxx
Poziom 19
Miasto: -
Dołączył: 23 Sie 2004
Posty: 257
Pomógł: 31
maxxmaxx
Poziom 19
Post#6 14 Lut 2007 19:49    

Re: Wyłącznik schodowy - jak podłączyć?


Witam.
Pomiędzy przełącznikami powinny być 3 przewody

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
motyl22
Poziom 27
Miasto: brzesko
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 1305
Pomógł: 75
Ocena postów: 11
motyl22
Poziom 27
Post#7 14 Lut 2007 20:00    

Re: Wyłącznik schodowy - jak podłączyć?


kol maxxmaxx chyba coś pomyliłeś ;) po co trzeci przewód? Poza tym schemat tak narysowałeś że chyba nikt nic z tego nie zrozumie :) Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
maxxmaxx
Poziom 19
Miasto: -
Dołączył: 23 Sie 2004
Posty: 257
Pomógł: 31
maxxmaxx
Poziom 19
Post#8 14 Lut 2007 20:13    

Re: Wyłącznik schodowy - jak podłączyć?


motyl22 napisał:
kol maxxmaxx chyba coś pomyliłeś ;) po co trzeci przewód? Poza tym schemat tak narysowałeś że chyba nikt nic z tego nie zrozumie :) Pozdrawiam

szkoda żę nie rozumiesz. Przyjżyj się dokładnie na rusunku są dwa przełączniki schodowe ( przełączające styk) w tej chwili oba są tak przełączone , że włączone jest zasilanie żarówki. Można też oczywiście np http://www.zsr.dzierzoniow.pl/wbe/schodowy.html Co do 3 przewodów to faktycznie pospieszyłem się niekoniecznie potrzebne poprostu ja tak to zrobiłem u siebie w domu
Pozdrawiam maxxmaxx.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Stary Brat
Specjalista - Samochody Ciężarowe
Miasto: Sieradz
Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 172
Pomógł: 27
Ocena postów: 23
Stary Brat
Specjalista - Samochody Ciężarowe
Post#9 14 Lut 2007 20:41    

Re: Wyłącznik schodowy - jak podłączyć?


Jeśli dobrze widzę zaciski - powinno zadziałać, rysunek w załączniku.

Załączniki:

Pomocny post? + +2
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Wyłącznik schodowy - jak podłączyć?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Oświetlenie - jak podłączyć lampę? Jaki wyłącznik zastosować? (6)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.083 seconds

elektroda.pl temat RSS