Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak dobrac przewód?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Jak dobrac przewód?
Autor
Wiadomość
dulin7
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 232
Miasto: Nowe Miasto Lubawskie

Post#1 Post autora tematu 14 Lut 2007 21:55   

Re: Jak dobrac przewód?


Nie jestem specjalista od elektroniki ani znam tylko podstawowe wzory poznane na lekcjach fizyki i elektrotechniki ktora mam dopiero pół roku . Chodze do technikum samochodowego . I tym tłumacze moja niewiedze.
problem jest nastepujacy: cy istnieja jakies wzory na dobranie odpowiedniego przekroju przewodu, znając jego długość oraz prąd jaki mialby w nim płynąc?
Odwiedzilem juz kilka stron i forów ale wszedzie tam jest mowa o budowaniu calych instalacji o niewyobrazalnych pradach. Mi chodzi po prostu o jakąs prostą zasadę dobodu przekroju przewodu. Np gdybym chcał sobie w samochodzie podlączyć wzmacniacz albo halogeny to jaki przewód dobrać żeby to wszystko nie poszlo z dymem. Chodzi mi o proste instalacje i żeby wszystko było ok. Nie pytajcie o dane szczególe obwodu ponewaz ja chcialbym jakis uniwersalny sposób.
Przepraszam za moją niewiedzę!!!!!!!!! I z góry wielkie dzięki za pomoc!!!!!!!

Dodano po 3 [minuty]:

chodzi mi o to zeby jak przyjdzie mi do glowy jakis pomysl to dobór kabla nie stanowil problemu a nie chce tego robic "na oko" ,tylko zeby to bylo w miare pewne.
Powrót do góry
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1235
Miasto: Świdnik

Post#2 14 Lut 2007 22:29pomocny post - solucja   

Re: Jak dobrac przewód?


Jeśli chcesz uniwersalnie to dla twoich potrzeb tak sobie dobieraj żeby nie przekraczać 6 do 7 A na milimetr kwadrat przekroju. Mowa oczywiście o przewodach miedzianych. Ponadto zwracaj uwagę na wytrzymałość napięciową izolacji przewodu w zależności do jakich napięć będzie podłączany.
Do głośników w miarę możliwości stosuj większe przekroje (ma duży wpływ na jakość dźwięku).
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
dulin7
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 232
Miasto: Nowe Miasto Lubawskie

Post#3 Post autora tematu 14 Lut 2007 23:00   

Re: Jak dobrac przewód?


A co z dlugością? Przecież zwiekszajac dlugosc przewodu Nalezy zwiekszyc jego przekrój, czy sie myle? niemiej dzięki za radę
Powrót do góry
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1235
Miasto: Świdnik

Post#4 14 Lut 2007 23:17pomocny post - solucja   

Re: Jak dobrac przewód?


Co do długości i przekroju to też masz rację, ale to jeśli chcesz mieć prosty sposób na dobór przewodów, to bardziej będzie dotyczył instalacji nisko napięciowych, długich lub takich gdzie jest bardzo ważna rezystancja przewodu i zależy nam na jak najmniejszej np. przy podłączaniu czujników rezystancyjnych np. czujniki temperatury NTC. Wtedy rzeczywiście trzeba zwiększyć przekrój, ale to często bez liczenia się nie obejdzie.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
dulin7
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 232
Miasto: Nowe Miasto Lubawskie

Post#5 Post autora tematu 15 Lut 2007 09:56   

Re: Jak dobrac przewód?


A czy to liczenie to trudna żecz? A inastalacje niskonapięciowe do jakich sa napiec??od jakich długosci należaloby wykomywać obliczenia? Chodzi mi o to jak bym chcial od akumulatora poprowadzić przewód do bagażnika żeby zasilał wzmacniacz.Albo prosta instalacja w warsztacie ? Czy w tym przypadku wystarczy zasada 6A/1mmkwadrat? I jeszcze jedno Pytanie:
jak należy dobierac bezpiecznik Czy musi on byc równy prądowi płynącemu przez niego, czy ciut większy i o ile? Czym się zóżnią bezpieczniki zwłoczne od niezwlocznych?
Powrót do góry
   
korkalhom
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 66
Miasto: gdańsk

Post#6 15 Lut 2007 13:59pomocny post - solucja   

Re: Jak dobrac przewód?


Witam

Jeżeli chcesz to obliczyć zamiast skorzystać z prostej metody im grubszy tym lepszy oto wzory:

-prawo Ohma(a właściwie wniosek z prawa Ohma) R=U/I, następnie

-wzór na rezystancję łączący geometrię przewodu z jego rezystywnością

R=p*L/S, a dalej poprostu podstawiasz R z jednego wzoru i masz piękną zależność na przekrój przewodu w funkcji kilku zmiennych.

p-(rho) to rezystywność czyli oporność właściwa(podawana w tabelach)


Sam niedawno wymieniałem przewody głośnikowe do zestawów 3-d kupiłem OFC 2,5mm^2, ale pomimo wydaje mi się dużych (moich) wymagań odnośnie jakości dżwięku nie zauważyłem różnicy.Wyglądają one owszem b.ładnie, ale nie o to chodziło przecież.
Dlatego uważam, że nie powinieneś aż tak bardzo przejmować się tym przekrojem. Przekalkuluj sobie ile możesz na ten cel poświęcić pieniędzy i tym się w głównej mierze kieruj.

pzdr

Dodano po 5 [minuty]:

sorki nie doczytałem że nie chodzi o głośniki
ale fakt faktem zależności są prawidłowe(wzory)
Powrót do góry
   
dulin7
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 232
Miasto: Nowe Miasto Lubawskie

Post#7 Post autora tematu 15 Lut 2007 15:07   

Re: Jak dobrac przewód?


dzieki wielkie a jak ma sie sprawa z tyni bezpiecznikami? A i jeszce chciałbym się spytac o kondensatory:
Mając kondensator np. 2200µF 50v co oznacza te 50v, wiem, że jest to napiecie które jest dopuszczalne na okładzinach kondensatora, zatem jak dobierać tą wartosc ? Czy ma być ona równa napieciu panującemu w układzie czy musi być większa ? Jeżeli się mylę poprawcie mnię. chodzi mi o to czy do układu o napięciu 50v wystarczy kondensator 50v czy o wyższym napięciu, i tu znowu prosiłbym najlepiej o jakąś regułę lub wzór. Czy dla przewodu sztywnego jest zasada też 6A/mm ale średnicy?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lut 2007 15:07   





Powrót do góry
   
vili
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Wrz 2002
Posty: 67
Miasto: Wrocław

Post#8 16 Lut 2007 00:48pomocny post - solucja   

Re: Jak dobrac przewód?


Witam
przekrój to przekroj czy przewód sztywny czy giętki.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
dasko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Kwi 2003
Posty: 320

Post#9 16 Lut 2007 09:29pomocny post - solucja   

Re: Jak dobrac przewód?


Jezeli masz w ukladzie 50V to kondensator musi byc co najmniej na 50V. Chociaz czesto dobiera sie z zapasem czyli ciut wiekszym napieciem.
Powrót do góry
   
dwpl
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 538
Miasto: Przeworsk/Kraków

Post#10 16 Lut 2007 14:27pomocny post - solucja   

Re: Jak dobrac przewód?


Z tym 6A/mm² to jest różnie.
Wszystko zależy w jakich warunkach pracuje przewód.
Dla uzwojeń transformatorów przyjmuje się 2,5A/mm² a dlatego, że uzwojenia same nawzajem się ogrzewają (jest mała powierzchnia oddawania ciepła)
Ja dla przewodów "wolno leżących" przyjmuję 10A/mm² (przewód przy takim założeniu jest ciepły)
Gdy przewod jest mniejszej średnicy można przyjąć większy prąd/powierzchnie. Wynika to z tego, że pole przekroju przewodu jest proporcjonalne kwadratowo względem promienia: (pi*r²), natomiast pole powierzchni oddawania ciepła jest proporcjonalne liniowo: (2*pi*r)
Powrót do góry
   
dulin7
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 232
Miasto: Nowe Miasto Lubawskie

Post#11 Post autora tematu 16 Lut 2007 15:51   

Re: Jak dobrac przewód?


korkalhom napisał:
Witam

Jeżeli chcesz to obliczyć zamiast skorzystać z prostej metody im grubszy tym lepszy oto wzory:

-prawo Ohma(a właściwie wniosek z prawa Ohma) R=U/I, następnie

-wzór na rezystancję łączący geometrię przewodu z jego rezystywnością

R=p*L/S, a dalej po prostu podstawiasz R z jednego wzoru i masz piękną zależność na przekrój przewodu w funkcji kilku zmiennych.

p-(rho) to rezystywność czyli oporność właściwa(podawana w tabelach)


Sam niedawno wymieniałem przewody głośnikowe do zestawów 3-d kupiłem OFC 2,5mm^2, ale pomimo wydaje mi się dużych (moich) wymagań odnośnie jakości dżwięku nie zauważyłem różnicy.Wyglądają one owszem b.ładnie, ale nie o to chodziło przecież.
Dlatego uważam, że nie powinieneś aż tak bardzo przejmować się tym przekrojem. Przekalkuluj sobie ile możesz na ten cel poświęcić pieniędzy i tym się w głównej mierze kieruj.

pzdr

Dodano po 5 [minuty]:

sorki nie doczytałem że nie chodzi o głośniki
ale fakt faktem zależności są prawidłowe(wzory)

Czy ten wzór jest też aktualny dla instalacji z prądem przemiennym? Czy prawo ohma które tam trzeba urzyć jest też prawidlowe dla prądu przemiennego, czy tylko dla stałego?
Chodzi mi o obliczenie przekroju z przekształconego wzoru. Czy jest aktualne dla prądu przemiennego?
Jezeli mam przewód prądu trójfazowego zasilaącego silnik o poborze np. 6A to przez każdą żyle jaki płynie prąd ? i czy w tedy zasada 6A/mm kwadrat też się sprawdzi? Jak obliczyć wartość pradu w pojedynczej żyle przewodu trójfazowego? z gory dzięki za to że odpowiadacie na moje pytania i licze na dalszą pomoc:)!!!!!!!!!
Powrót do góry
   
korkalhom
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 66
Miasto: gdańsk

Post#12 16 Lut 2007 16:33pomocny post - solucja   

Re: Jak dobrac przewód?


Co do tego prawa Ohma to dla prądu przemiennego zmienia się trochę sytuacja ponieważ nie masz już tylko samego R i nie mówi się już tylko o rezystancji tylko jest wtedy mowa o impedancji Z=R+jX , jak widzisz w zapisie zspolonym, gdzie R- tak jak było i jest częścią rzeczywistą całej impedancji, ale tak właściwie to nie ma urządzeń które posiadają tylko rezystancję(choć przyjmuje się dla uproszczenia że takim elementem czysto rezystancyjnym jest żarówka) bo jeżeli jest mowa o przewodzie to posiada on też pewną indukcyjność L[H] jak i pojemność C[F] i właśnie ten X w tym prawie Ohma to jest reaktancja bądz indukcyjna Xl bądz pojemnościowa Xc. :idea:Taki jest właśnie skrót z teorii.
Aco do bardziej praktycznej strony elektrotechniki to poczekaj na lepszego ode mnie praktyka.Studia na wydziale elektrotechniki przerwałem , poza tym to było już jakiś czas temu i nie pamiętam niestety.
pzdr
Powrót do góry
   
dulin7
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 232
Miasto: Nowe Miasto Lubawskie

Post#13 Post autora tematu 16 Lut 2007 18:52   

Re: Jak dobrac przewód?


ok dzięki wielkie za pomoc i czekam na więcej odpowiedzi. a co do studiów to jakie przedmiioty sa tam oprócz tych elektrotechnicznych i związanych z kieru nkiem? po technikum chciałbym się wybrać na politechnikę warszawską wydzial samochodów i maszym roboczych, ale nie wiem za bardzo jak to wyglada czy dalej są takie przedmioty jak biola czy giegra? po co mi to ?
Powrót do góry
   
korkalhom
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 66
Miasto: gdańsk

Post#14 16 Lut 2007 23:51pomocny post - solucja   

Re: Jak dobrac przewód?


O to nie musisz się martwić. Na polibudach nie ma takich przedmiotów jak wymieniłeś. Ale jeżeli wybierasz się na studia, a warto to poleciłbym ci wydział mechaniczny. Sam taki właśnie robie(4-rok) i powiem ci że sytuacja na rynku pracy dla mnie wygląda naprawdę świetliście.Kierunek ten jest cięzki, ale bez pracy...
Także polecam WM(bez "gegry i bioli")
pzdr
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Lut 2007 23:51pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
dwpl
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 538
Miasto: Przeworsk/Kraków

Post#15 17 Lut 2007 00:34pomocny post - solucja   

Re: Jak dobrac przewód?


Jeśli prąd płynący przez przewód jest zmienny (periodycznie bądź nie i zarówno niezależnie od tego czy jest to sinusoida czy prostokąt itd.) to ważna jest wartość skuteczna tego prądu, bo to ona decyduje o mocy traconej w rezystancji przewodu.
Musisz znać wartość skuteczną prądu pobieranego przez urządzenie aby wyliczyć przekrój przewodu tak, aby nie ulegał przegrzewaniu lub tak, aby nie tracić na nim zbyt dużo energii (np. wyjątkowo długi przewód).

Przy niskich częstotliwościach i poniżej 1kHz możesz śmiało pominąć indukcyjność przewodów i pojemność miedzy nimi i ziemią.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Lut 2007 00:34pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
dulin7
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 232
Miasto: Nowe Miasto Lubawskie

Post#16 Post autora tematu 17 Lut 2007 10:06   

Re: Jak dobrac przewód?


wiem że wartość skuteczna prądu jest 1,41 raza mniejsza niż wartość maksymalna. Przecież każdy miernik podaje wlasnie wartość skuteczna i naiecia i prądu a wiec z pomiarem tej wielkości nie powinno być problemu. A jak jest z tym przewodem trójfazowym? Czy prąd pobierany jest dzielony na każdą fazę tak jak te 360V ? Czy jest calkiem inaczej? jeżeli miałb ym zmierzona wartosc skuteczna prądu pobieranego przez urządzeine to jak pózniej to policzyc?? chodzi mi o prąd jednofazowy ale jeżeli z obliczeniem przewodu dla trójfazowego jest podobnie to prosiłbym też. Chyba że się myle co do tego prądu skutecznego ? ale tak wyczytalem z podręcznika od fizyki. czy pojęcie prądu skutecznego i maksymalnego istnieje tylko dla prądu zmiennego? proszę o odpowiedzi na moje wszystkie pytania.
a jeżeli chodzi o te studia to jak już to tylko wydzial pojazdow samochodowych i maszyn roboczych silniki i samochody interesuja mnie juz od malego a wiec jak bym miał się wybierać to tylko tam.
Powrót do góry
   
vili
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Wrz 2002
Posty: 67
Miasto: Wrocław

Post#17 19 Lut 2007 00:03pomocny post - solucja   

Re: Jak dobrac przewód?


Witam ponownie
jeśli masz prąd stały to nie ma max ani min ani skutecznej,
prąd jest poprostu stały (constans).
Jeśli chodzi o moc 3 fazową i prąd z nią związany to są wzory w mądrych księgach:
P1fazowa=Uf*I*cos fi,
P3fazowa=Umf*I*cos fi * √3 dla układu symetrycznego
P3fazowa=P1+P2+P3 dla układu niesymetrycznego
gdzie:
Uf - napięcie fazowe czyli pomiędzy fazą a zerem (najczęściej 230V)
Umf - napięcie międzyfazowe (400V)
a resztę to trzeba sobie poczytać w mądrych księgach
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
dulin7
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 232
Miasto: Nowe Miasto Lubawskie

Post#18 Post autora tematu 19 Lut 2007 15:00   

Re: Jak dobrac przewód?


a więc jak to jest z tym prądem przemiennym jak obliczyć przekrój? co to jest to cosinus fi? i jak można dobrac ten bezpiecznik?? dzieki i pozdrawiam!
Powrót do góry
   
vili
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Wrz 2002
Posty: 67
Miasto: Wrocław

Post#19 19 Lut 2007 22:11pomocny post - solucja   

Re: Jak dobrac przewód?


Witam ponownie
Jeśli chodzi o cosinus fi to jest przesunięcie pomiędzy prądem a napięciem w obwodzie pradu przemiennego. Przesunięcia fazowego nie ma jeśli obciążenie jest rezystancyjne i mamy P=U*I,
Jeśli masz obciążenie indukcyjne lub pojemnościowe to występuje to przesuniecie czyli cosinus fi (trochę elektrotechniki poczytać i dopiero pytać o niejasności).
Dobiera się przewód do prądu (są tabele doboru to najszybciej), później sprawdza się spadki napięcia (aby nie przekroczyć dopuszczalnych)
ale najszybciej to: 1,5mm2 to około 15A
2,5mm2 to około 22A, 4mm2 to około 36A, 6mm2 to około 55A, itd
i wszystko zależy gdzie prowadzone są przewody, jak będą się grzały (najlepiej to w ziemi wtedy można obciążyć więcej niż podałem o kilkanaści procent, najgorzej gdy biegną obok siebie i w tynku)
Trzeba przeglądnąć poradniki z tabelami doboru i przeliczeń mocy na prądy i odwrotnie.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
dulin7
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 232
Miasto: Nowe Miasto Lubawskie

Post#20 Post autora tematu 21 Lut 2007 20:18   

Re: Jak dobrac przewód?


ok dzięki za pomoc , i jeszcze jedno pytanie :
jak we wzmacniaczach samochodowych jest uzyskiwane napięcie wyzsze niz 12V? przeciez transformatory dzialają tylko przy prądzie przemiennym. a wiec jak to jest?? chyba ze sie myle co do tego ze transformator dziala tylko przy prądzie przemiennym??
Powrót do góry
   
vili
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Wrz 2002
Posty: 67
Miasto: Wrocław

Post#21 21 Lut 2007 20:29pomocny post - solucja   

Re: Jak dobrac przewód?


Witam
napięcie we wzmacniaczach mocy podnoszone jest za pomca przetwornicy napięcia. Napięcie stałe jest w przetwornicy zmieniane na impulsowe (prostokatne), szerokością impulsu reguluje się napięciem i wydajnością to tak po krótce i ogólnie (specjalistyczne układy scalone), częstotliwość w takiej przetwornicy jest bardzo duże nie jak w sieci 50Hz ale w okolicach 50kHz do 500kHz. Transformator też jest specjalny - impulsowy.
Powrót do góry
   
dulin7
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 232
Miasto: Nowe Miasto Lubawskie

Post#22 Post autora tematu 22 Lut 2007 11:16   

Re: Jak dobrac przewód?


A więc czy istnieje jakaś metoda zaadaptowania wzmacniacza np tda 2050 do samochodu i czy jest to opłacalne?? bo we wzmacniaczach sam.widac transformator budową przypominający toroidalny. A i jeszcze chcialbym sie dowiedziec jak dobiera sie bezpiecznik w zaleznosci do przepływającego przezeń prądu? wiekszy czy równy?? i chcialem sie zapytac jaka jest różnica pomiędzy wyświetlaczem led a led smd??
Powrót do góry
   
vili
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Wrz 2002
Posty: 67
Miasto: Wrocław

Post#23 24 Lut 2007 14:28pomocny post - solucja   

Re: Jak dobrac przewód?


Witam
bezpiecznik dobiera się 1,4*In - przeważnie, chyba że w urządzeniu też jest wewnątrz jakiś bezpiecznik i wtedy trzeba dobrać większy od jego wartości też o 1,4 większy dla zachowania selektywności.
Powrót do góry
   
dulin7
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 232
Miasto: Nowe Miasto Lubawskie

Post#24 Post autora tematu 25 Lut 2007 20:44   

Re: Jak dobrac przewód?


Dzięki za pomoc i dalej czekam na odpowiedzi na moje powyzsze pytania
Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22832
Miasto: Warszawa

Post#25 26 Lut 2007 14:56pomocny post - solucja   

Re: Jak dobrac przewód?


Dobieranie przekroju przewodu to dość skomplikowana sprawa, gdzieś na forum Elektrody ktoś podał jakiś link
do dobrych opisów, trzeba uwzględniać i spadek napięcia (żeby nie tracić go za dużo), i bezpieczeństwo.
Orientacyjnie, 1mm2 przekroju wystarcza na 6A bezpiecznika, który zabezpiecza daną część instalacji.
Powrót do góry
   
ma1y
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 2

Post#26 18 Sty 2008 22:07   

Re: Jak dobrac przewód?


vili napisał:
Witam
przekrój to przekroj czy przewód sztywny czy giętki.
Pozdrawiam


No tak nie do końca chyba jednak...
Domyślam się, że pod pojęciem "giętki" kryć się miało określenie linki, czyli przewodu złożonego z wielu drucików.
A wiele drucików stosuje się nie tylko po to, żeby zadać sobie więcej pracy przy produkcji przewodu lub żeby przewód było tylko giętki.
Dawno temu to już było co prawda, ale uczono mnie w szkole o "zjawisku naskórkowości" czyli o tym, że prąd "jakimś dziwnym trafem" woli płynąć po powierzchni żyły niż jej środkiem. A ponieważ w lince tej powierzchni jest o wiele więcej niż w pojedynczym drucie (bo sumujemy oczywiście pola powierzchni wszystkich drucików wchodzących w skład linki), to pytanie kolegi o różnicę pomiędzy tymi dwoma rodzajami przewodów uważam za jak najbardziej zasadne. Szkoda, że nikt z uczestników tego wątku nie zechciał sobie o tym przypomnieć wcześniej :P.
Powrót do góry
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1235
Miasto: Świdnik

Post#27 19 Sty 2008 22:26   

Re: Jak dobrac przewód?


ma1y napisał:
vili napisał:
Witam
przekrój to przekroj czy przewód sztywny czy giętki.
Pozdrawiam


No tak nie do końca chyba jednak...
Domyślam się, że pod pojęciem "giętki" kryć się miało określenie linki, czyli przewodu złożonego z wielu drucików.
A wiele drucików stosuje się nie tylko po to, żeby zadać sobie więcej pracy przy produkcji przewodu lub żeby przewód było tylko giętki.
Dawno temu to już było co prawda, ale uczono mnie w szkole o "zjawisku naskórkowości" czyli o tym, że prąd "jakimś dziwnym trafem" woli płynąć po powierzchni żyły niż jej środkiem. A ponieważ w lince tej powierzchni jest o wiele więcej niż w pojedynczym drucie (bo sumujemy oczywiście pola powierzchni wszystkich drucików wchodzących w skład linki), to pytanie kolegi o różnicę pomiędzy tymi dwoma rodzajami przewodów uważam za jak najbardziej zasadne. Szkoda, że nikt z uczestników tego wątku nie zechciał sobie o tym przypomnieć wcześniej :P.

Cześć.
Masz kolego rację, ale zjawisko naskórkowości występuje przy wysokich częstotliwościach. Ponadto przewody takie mają specjalną konstrukcje a nie zwykła linka. W tym temacie nikt nie pytał o przewody do przewodzenia prądów o wysokich częstotliwościach, tylko do wykonania połączeń w instalacjach samochodowych (prąd stały), czy domowych (częstotliwość 50 Hz). W tych przypadkach nie występują zjawiska naskórkowości, i nie ma znaczenia jaką powierzchnie ma żyła przewodu, tylko ważny jest przekrój.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
gekonos
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Maj 2006
Posty: 13

Post#28 15 Wrz 2008 19:46   

Re: Jak dobrac przewód?


Jak dobrac przewód?
Powrót do góry
   
szperaWa
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 4
Miasto: Legionowo

Post#29 15 Lis 2008 21:00   

Re: Jak dobrac przewód?


Pozwolę podłączyć się do tematu. Interesuje mnie jaki prąd ładowania daje alternator 80A. Pytam dlatego bo jak policzyłem to rozrusznik o mocy około 1kW pobiera 80A i ma przewód jak palec ze 12-16mm2. A z alternatora o takiej samej ilości amper wychodzi przewód ze 4mm2. Więc skąd ta różnica?
Powrót do góry
   
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 7376
Miasto: Szczecin

Post#30 15 Lis 2008 23:04   

Re: Jak dobrac przewód?


Witam.

Ciekawe pytanie. Jaki prąd może dać alternator, który ma wydajność 80A? Może 80A? Teraz bardziej poważnie. W czasie rozruchu rozrusznik pobiera około 200A lub więcej (zależy od silnika i zdolności rozruchowej akumulatora).

Pzdr.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lis 2008 23:04   





Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Jak dobrac przewód?
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
jak dobrac baterie ??? (7)
Jak dobrac kwarc do procesora ? (2)
Jak dobrac sie do okna pulpitu w Win98 (2)
Jak sie dobrac do ADC w ATMega8 w Bascomie (1)
Jak zbudować subwoofer (dobrac podzespoly aby byly optymalne (12)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS